ΚΟΥΙΖ

«Μήπως είναι καλύτερα ι Κώωτσης να αυτοπροταθεί για υποψήφιος βουλευτής και να απαλλαγεί ο τόπος από την παρουσία του;»

(200312)




Είπαν…

«Ο Νίκος Λόης θα πρέπει να αλλάξει τους παραμορφωτικούς φακούς που φοράει στα γυαλιά του όταν συναντάται με τον Κώωτση και τη δημοτική αρχή, τα συμβάλλουν να τα βλέπει όλα καλώς καμωμένα. Ο Νίκος Λόης δεν θα πρέπει ο ίδιος να ξεχνάει ότι είναι δικηγόρος κι έχει πρόσθετες ευθύνες όσον αφορά τη νομιμότητα πράξεων και πρακτικών της δημοτικής αρχής.»
(200312)




ΚΩΩΤΣΗ, ΠΟΙΟΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΕ 2 ΔΙΚΟΓΡΑΦΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ;
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ;





Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΠΗΛΕΙΑΣ

Του Γιώργου Μπάκου*

Αγαπητέ κύριε Προβατάρη,
διάβασα με προσοχή και με τον δέοντα σεβασμό την επιστολή που στείλατε προς δημοσίευση στο blog loutraki-press, αναφορικά με τις αντιθέσεις σας για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ονοματοδοσία της πλατείας «αδελφών Λάσκα».
Μπορεί να μην έχω ζήσει τις ένδοξες ημέρες της Εθνικής Αντίστασης κατά της κατοχής, όμως αφενός είχα την τύχη να είμαι παιδί ενός παρασημοφορημένου μέλους, του αείμνηστου πατέρα μου, αλλά και να βιώσω εκ του σύνεγγυς, μια άλλη ιστορική εποχή αντίστασης και αλλαγής, την εποχή του Πολυτεχνείου.
Ως μέλος της δημοτικής αρχής και ως ενεργός πολίτης, θέλω να προβώ σε ορισμένες παρατηρήσεις.
Αναφέρετε στην επιστολή σας ότι «στην παραλία της πόλης μας υπάρχει το μνημείο πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης 1940-1944 και το οποίο κατά γενική παραδοχή θεωρείται αρκετό». Με τι κριτήρια αποτίμησης θεωρείται αρκετό το μνημείο κύριε Προβατάρη; Έχετε υπόψη σας κάποια συγκεκριμένη τεχνική για την προσμέτρηση της αξίας της ζωής και αναλόγως την κοστολογείτε σε αριθμό ή σε τετραγωνικά μνημείων; Μήπως να πάμε στο Δίστομο και να αφαιρέσουμε μνημεία επειδή ορισμένοι από τους επιζώντες μετά ήταν ενεργοί στον εμφύλιο; Μήπως να τιμωρήσουμε τον μεγάλο αντιστασιακό Γλέζο για την πράξη αντίστασης του, γιατί μετά έγινε κομμουνιστής;
Με προφανή αίσθηση προπαγάνδας, συνδέετε τον μεγάλο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά του ξενόφερτου φασισμού των κατοχικών στρατευμάτων με τον εμφύλιο, και αφού το κάνετε αυτό, τα συνδέετε με το ΚΚΕ. Κύριε μου προσβάλετε τον μεγάλο αγώνα των Ελλήνων, που κατά γενική ομολογία των συμμάχων, ήταν ο λαός που αντιστάθηκε περισσότερο από κάθε άλλον στην Ευρώπη.
Ίσως να σας έχει συνεπάρει η μαλθακότητα της σημερινής εποχής στην νέα προσπάθεια κατοχής και απεμπόλησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας από πιο μεθοδευμένες και εξελιγμένες μορφές φασισμού -του οικονομικού-, και κατά συνέπεια έχετε ξεχάσει την σπουδαιότητα του μεγάλου αυτού αγώνα, όπως γρήγορα μπήκε στη λήθη των αγωνιστών ένθεν και ένθεν, με αποτέλεσμα τον εμφύλιο.
Η προσπάθεια καπηλείας ή εκμετάλλευσης από πλευράς ιδεολογιών και κομματικών μηχανισμών των Εθνικών Αγώνων ήταν και παραμένει κατάπτυστο, όπως και η προσπάθεια ορισμένων να μεταφέρουν πολιτικά βέλη κατά ορισμένων παρατάξεων.
Κύριε Προβατάρη,

μπορεί ο «Πελοπίδας» Λάσκας, μετά τον ηρωικό αγώνα αυτού και των συντρόφων του κατά των Γερμανών να έπεσε από πυρά ομοεθνών κατά την διάρκεια του εμφυλίου, αυτό όμως δεν μειώνει επ’ ουδενί τον αγώνα που έκανε, ούτε μειώνει το γεγονός ότι τα δύο του αδέλφια και η μία αδελφή του, φυλακίστηκαν, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν και υπέφεραν κατά τη διάρκεια του μεγάλου Εθνικού Αγώνα. Ας ρώταγε κάποιος την μάνα τους αφού είχε χάσει και τα 4 παιδιά της πόσα μέτρα μνημείου τους αναλογούν ή όχι.
Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, βλέπω ορισμένους να εκμεταλλεύονται το γεγονός και να προσπαθούν να δημιουργήσουν και να σπείρουν διχόνοια, χρησιμοποιώντας τον δήθεν κίνδυνο περί διχόνοιας.
Είναι η ίδια προσπάθεια και η ίδια τεχνική που χρησιμοποίησαν μισέλληνες που φοβόντουσαν το νέο ή έβαζαν σε μεγαλύτερη αξία την απώλεια του γαϊδάρου του γείτονα από την απόκτηση δικού τους.
Είναι η ίδια προσπάθεια αυτών που καταδίκασαν τον Σωκράτη για προσπάθεια δημιουργίας «καινών δαιμονίων» στους νέους ή κράτησαν σε εξορία τους μαθητές τους.
Είναι ίδια προσπάθεια αυτών που πολέμησαν τον Περικλή επειδή η Δημοκρατία απειλούσε την εξουσία τους.
Είναι η ίδια προσπάθεια αυτών που καταδίκασαν τους εθνικούς ήρωες όπως ο Κολοκοτρώνης ή προσπάθεια να σκοτώσουν τον Ελ. Βενιζέλο
Είναι η ίδια προσπάθεια αυτών που φυλάκισαν και βασάνισαν αυτούς που εναντιώθηκαν στην Χούντα.
Είναι η ίδια προσπάθεια των πρακτικών τύπου Μακάρθι και Χούβερ για τους κακούς κομμουνιστές και τον κίνδυνο εξ ανατολής.
Είναι η ίδια προσπάθεια που τρέφει τον δικομματισμό και οδήγησε στο να έχουν μειωθεί οι συντάξεις, να έχει λεηλατηθεί η δημόσια περιουσία, να έχει υπονομευτεί η εθνική κυριαρχία και το σύνταγμα της Ελλάδα και να έχει υποθηκευτεί το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονιών σας κύριε Προβατάρη.
Είναι τέλος η ίδια προσπάθεια και καπηλεία της αλήθειας και της τιμής, με αυτή που οδήγησε στα πρόσφατα αποτελέσματα μίσους μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων όταν –δίκην εμφυλίου- γίνονται καταστροφές και απειλούνται ζωές και περιουσίες επειδή κάποια «σημαία» της μιας ομάδας, πήρε μεταγραφή στην μισητή άλλη.
Κύριε Προβατάρη,
δεν αμφισβητώ την πρόθεση σας, γιατί πολύ φοβούμαι ότι έχετε πέσει και εσείς θύμα των κακών και ανθελληνικών προσπαθειών διατήρησης καταστάσεων που κρατούν το μεγάλο αυτό έθνος διχασμένο, αλλοτριωμένο και έρμαιο των ορέξεων αυτών που το επιβουλεύονται.
Και αυτό το καταφέρνουν όταν μας βάζουν σε διαδικασία να μην χαιρόμαστε για το μεγαλείο 4 ανθρώπων, 4 αδελφών που άφησαν την θαλπωρή και την σιγουριά με τη ζωή του σπιτιού τους, και πολέμησαν ανοιχτά για την απελευθέρωση του έθνους με τίμημα την ζωή τους.
Θα περίμενα λοιπόν από ανθρώπους που έχουν βιώσει αρκετές μνήμες όπως εσείς, να έχετε την διάθεση ομόνοιας και ομοψυχίας. Να έχετε το μεγαλείο της απόδοσης τιμής σε μια οικογένεια που ξεκληρίστηκε για να ελευθερώσει την πατρίδα, γιατί έτσι ξεκίνησαν οι αδελφοί Λάσκα.
Θα περίμενα τέλος, να έρθετε με προτάσεις για να αποδοθεί τιμή -κάτι που σήμερα το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ- και σε άλλα λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που γεννήθηκαν στον ευλογημένο αυτό τόπο, όπως οι μαχητές στη μάχη της Περαχώρας, οι αγωνιστές πεσόντες στους πολέμους ανεξαρτησίας της πατρίδας, άνθρωποι που έκαναν γνωστό το τόπο και άνθρωποι που προσέφεραν.
Ασχέτως φυλής, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, ασχέτως φύλλου, ασχέτως προσπάθειας πολιτικής ή ιστορικής καπηλείας ή προσπάθειας εκμετάλλευσης.
Αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα αγαπητέ μου, γιατί από ανθρώπους που βγάζουν μπροστά το δάκτυλο και δείχνουν, οι από ανθρώπους που θεωρούν ότι κάνουν αντίσταση επειδή κάθε Τρίτη βλέπουν Λαζόπουλο ή επειδή διαβάζουν κάποιο «αντιστασιακό» κείμενο, δόξα τω Θεώ, μπουχτίσαμε σε αυτόν τον τόπο.

* Ο Γεώργιος Δημητρίου Μπάκος, είναι πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λουτρακίου Περαχώρας.
(200312)




ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ…


Της Τόνιας Μ.*
Γύρω μου ακούω ότι έρχονται εκλογές. Είμαι 16 χρονών. Θέλω να ακούσω αλήθειες, θέλω να ακούσω λύσεις και συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν θέλω άλλες παρόλες.
Τους πολιτικούς δεν τους θέλω απόμακρους να μου το παίζουν «μούρες».
Θέλω να μου μιλήσει για το μέλλον μου κάποιος διπλανός μου, κάποιος που ζει δίπλα μου, που μοχθεί στον τόπο μας και δεν έχει πέσει στην πολιτική με αλεξίπτωτο. Αυτόν μπορεί και να τον πιστέψω, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Βαρέθηκα πια τις αερολογίες και όλα αυτά τα ατελείωτα «θα» που δεν βγάζουν πουθενά.
Σ’ αυτές τις εκλογές θέλω να δω τους πολιτικούς δίπλα στους νέους ανθρώπους. Θέλω πολιτικούς που θα έρχονται και θα μου σφίγγουν το χέρι και θα με ρωτάνε να μάθουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζω, να τα κατανοήσουν και να μου πουν τι θα κάνουν συγκεκριμένα. Καταλαβαίνω ότι δεν θα μπορέσουν να λύσουν όλα μου τα προβλήματα. Ζητάω όμως να καθίσουν και να συζητήσουν, να δουν τι κινήσεις μπορούν να κάνουν, να ακούσουν τι έχω να προτείνω και μετά ας μου πουν ακόμα και πως δεν γίνεται τίποτα !
Η Ελλάδα μοιάζει να χάθηκε. Από τη στιγμή που ο πολιτικός δεν δέχεται την γνώμη και την άποψή μου και δεν σέβεται τις προτάσεις του λαού, είναι καταδικασμένος να υποστεί τις όποιες συνέπειες.
Δεν έχω ακούσει ποτέ έναν πολιτικό να λέει απλά πράγματα που έκανε ή θα κάνει. Απλά πράγματα που με αφορούν στην καθημερινότητά μου. Μιλούν πάντα με γενικότητες, για το συμφέρον τους και μόνο. Θέλω να τελειώσει εδώ αυτό. Αν δεν τελειώσει τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ο λαός δεν θα το ανεχτεί για πολύ. Τουλάχιστον ας λένε μόνο αυτά που μπορούν να κάνουν, ακόμα και αν είναι ελάχιστα. Φτάνει πια η κοροϊδία. Κανείς δεν θα κερδίσει κάτι λέγοντας αναλήθειες και λόγια του αέρα.
Δεν θέλω να μου τάξουν πράγματα. Δεν ζητάω να γίνουν όλα αυτά που θα ζητήσω. Ζητάω λίγη κατανόηση. Αν δεν μπορέσουν να με πείσουν ότι η Ελλάδα θα αλλάξει δεν θα μπορέσω να μείνω εδώ… σε μια χώρα με τόση ανεργία και τόσα προβλήματα.
Όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα καλύτερη . Όλοι θέλουμε κάποια πράγματα να αλλάξουν και να μπουν στη σειρά. Όλοι ζητάμε ένα πιο σίγουρο μέλλον. Κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αυτή η κατάσταση πλήγωσε τον Έλληνα.
Πλέον εγώ ντρέπομαι να πω ότι είμαι Ελληνίδα, ντρέπομαι να το πω γιατί φοβάμαι πως θα με κοροϊδέψουν. Πλέον ο Έλληνας δεν είναι περήφανος όπως ήταν. Και το κεφάλι του θα σκύψει και το στόμα του θα κλείσει. Χάσαμε την αυθεντικότητα μας. Πλέον μέσα μας όλοι το νιώθουμε πως η γνώμη μας δεν μετράει. Κι όμως, είναι αδέσμευτη η σκέψη του να αλλάξουμε την Ελλάδα, είναι καθολικό αίτημα.
Θέλω πολύ να ξαναδώ την Ελλάδα ζωντανή. Να πάρει ο κόσμος μια ανάσα. Να κάνουμε μια καινούρια αρχή με καινούρια, αυθεντικά καινούρια, πρόσωπα στις θέσεις αυτών που μας κατέστρεψαν και όχι απλώς κάποιους που προσποιούνται το «καινούριο» μόνο και μόνο για να κερδίσουν μια έδρα στη Βουλή. Δεν θέλω να εκλεγεί κάποιος και μετά να τα αφήσει όλα όπως είναι ή απλώς να παρακολουθεί εξελίξεις.
Είναι κάτι που πραγματικά ευχόμουν και εύχομαι. Να ξυπνήσω μια μέρα και να τα δω όλα καλύτερα. Ελπίζω στο καλύτερο και θέλω να αφήσουμε πίσω όλα όσα μας πόνεσαν αυτόν τον καιρό που κρατούσαν λάθος πρόσωπα το τιμόνι της χώρας. Ας ελπίσουμε αυτήν την φορά να εκλεγεί κάποιος περισσότερο άξιος και λιγότερο υποκριτής, κάποιος που να μου δώσει ελπίδα και να με οδηγήσει σε ένα αξιοπρεπές μέλλον. Γιατί και εγώ είμαι η Ελλάδα, γιατί η καρδιά μου είναι γεμάτη Ελλάδα και θέλω περήφανα να λέω σε όλο τον κόσμο ότι είμαι ΕΛΛΗΝΙΔΑ.

* Η Τόνια Μ., είναι μαθήτρια Α΄ Λυκείου σε σχολείο της Κορινθίας.

(200312)
Return top