ΚΟΥΙΖ

Είναι αλήθεια ότι υποψήφιος βουλευτής της Κορινθίας που δεν εξελέγη, έκανε από τα νεύρα του, λαμπόγυαλο το γραφείο του, αποκαλώντας τους Κορίνθιους αμόρφωτους, αγράμματους κι αχάριστους, παρουσία συνεργατών του και φίλων ψηφοφόρων; Στον Καιάδα, στον Καιάδα και στα γρήγορα…
(090512)




Είπαν…

«Κώωτση, ομολογουμένως, καλή η γνωριμία σου με τη Σοφία Σακοράφα, ούσα πρώτη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, γνωρίζει καλά το who is who σου και τα "κατορθώματά σου" που καθημερινά βουλιάζουν το Λουτράκι, γιατί λειτουργείς υπέρ ξένων συμφερόντων και σε βάρος του τόπου. Να ’σαι σίγουρος ότι δεν θα χαρεί και ιδιαίτερα… Κάποιοι είναι έτοιμοι να σε στολίσουν.»
(090512)




ΠΟΙΟΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΕ 2 ΔΙΚΟΓΡΑΦΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ;
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ;




ΚΑΛΗ ΚΙ ΟΡΘΗ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΑΛΛΑ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Του Πάνου Ηλιακόπουλου

Από προχθές η Ελλάδα με το εκλογικό αποτέλεσμα που αναδείχθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Πρώτον και σύντομο, απηλλάγη η χώρα από την επάρατη κυβέρνηση με πολλούς από τους «κουκουλοφόρους» της να έχουν οδηγηθεί ήδη στον Καιάδα, ως ανταμοιβή για την καταστροφή της Ελλάδας και της εξαθλίωσης των πολιτών της.
Το δεύτερο, το γεγονός ότι γινόμαστε όλοι μάρτυρες, τα λεγόμενα -ελέω ΠΑΣΟΚ- κεντροαριστερά κόμματα να υπολείπονται περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων του μισού του συνόλου της σύνθεσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας και ν’ αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο συνεννόησης.
Διαπιστώνεται δηλαδή, αν και οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να και ζητούν επιτακτικά τη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, οι εκπρόσωποί μας, δυστυχώς, αδυνατούν να λάβουν το μήνυμα και να ανταποκριθούν.
Η τιμωρία της κοινωνίας στα μνημονιακά κόμματα ανέδειξε μια βεντάλια που για λίγο η νέα Βουλή μπορούσε να αριθμεί δέκα κόμματα από τα επτά που τελικά εισήλθαν. Στην κυριολεξία, δηλαδή, πρόκειται για ένα ρευστό τοπίο το οποίο διαπιστώσαμε μέσω των τηλεοπτικών μας δεκτών ότι είναι αδύνατον να συντεθεί, με συνέπεια να συντηρεί μία ρευστότητα, που ειδικότερα για την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα είναι άκρως επικίνδυνο.
Από τη μεταπολίτευση και μετά, από τη νομιμοποίηση της Αριστεράς και ειδικότερα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 ακουγόταν συχνά πυκνά η αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου σε απλή ή απλουστευμένη αναλογική, προκειμένου να αντιπροσωπεύονται οι εκάστοτε πολιτικές δυνάμεις αναλογικά στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Ο εγκαθιδρυμένος δικομματισμός στη χώρα μας, δεν επέτρεπε ούτε κατά διάνοια να γίνει κάτι τέτοιο, για να μην απωλέσει τα οφίκια της εξουσίας πολύ δε περισσότερο να μοιραστεί την εξουσία και με τρίτο συνεταίρο.
Η εμπειρία που έχει αποκομισθεί στα τριάντα οκτώ χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνών κόμμα, όταν έβλεπε τα σκούρα μπροστά του, να χάνει δηλαδή την εξουσία, με εμπεριστατωμένη μελέτη τροποποιούσε προς το χαλαρότερο τον εκλογικό νόμο με «παγίδες». Χαρακτηριστικότερη η περίοδος 1989 - 1990 που απαιτήθηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ποσοστό περίπου 48% για να κυβερνηθεί η χώρα.
Πάλι ακούσθηκε σε τούτη τη φάση στα τηλεοπτικά πάνελ η αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου κι εφαρμογής της απλής αναλογικής, καυτηριάζοντας το bonus των πενήντα εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα.
Ως πρώτη παρατήρηση είναι ότι θα πρέπει να απαλλαγούμε από τους ιδεολογικούς δογματισμούς κι αγκυλώσεις, προκειμένου να γίνουμε πιο ρεαλιστές και να έχουμε κατά νου ως ύψιστη αναγκαιότητα τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ανάλογα με την ετυμηγορία του λαού μας και ποιόν κρίνει ως κατάλληλο να χειρισθεί τις τύχες του.
Φυσικά, ο εκάστοτε νομοθέτης σ’ όλα αυτά τα χρόνια συντάσσοντας και διαμορφώνοντας το νόμο, ως κριτήριο είχε το δικομματισμό και τα υψηλά ποσοστά που θα ελάμβανε το ένα ή το άλλο από τα δύο κόμματα εξουσίας. Κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί τον κατακερματισμό των δυνάμεων του δικομματισμού, με συνέπεια οι πενήντα έδρες που δίνονταν στο πρώτο κόμμα που θα είχε αποσπάσει ένα εύλογο ποσοστό άνω του 36% και με μια σχετική διαφορά από το δεύτερο κόμμα να μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα και να μη σύρεται σε επαναληπτικές εκλογές, έχοντας κατά νου και την εμπειρία του 1989 - 1990.
Όλα δείχνουν και μακάρι από τις επικρατούσες τάσεις να διαψευσθούν οι εκτιμήσεις και προβλέψεις -γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αποπνέει μία αισιοδοξία- ότι οδηγούμεθα σε επαναληπτικές εκλογές με πιο πιθανή ημερομηνία την 17η Ιουνίου 2012.
Οι διαμορφούμενες τάσεις, δείχνουν τη θέληση συνεργασιών και συμπράξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται πόλος έλξης, κατά πάσα πιθανότητα θα ενισχύσει τα ποσοστά του, αλλά αν ο εκλογικός νόμος αλλάξει δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει, γεγονός που μεταφράζεται ότι θα χρειασθεί τρίτη, ενδεχομένως τέταρτη ή πέμπτη, ακόμη κι έκτη εκλογική αναμέτρηση μέσα μόλις σε μία τετραετία.
Καλή η αναλογική εκπροσώπηση, αποτυπώνει στο έπακρο και στην πράξη τη Δημοκρατία, αλλά δημιουργεί δυσλειτουργίες που προς χάριν της αναγκαιότητας κυβερνήσεως και λειτουργίας του πολιτεύματος θα πρέπει ο εκλογικός νόμος με κάποιο τρόπο να δίνει τη δυνατότητα διακυβέρνησης.
Φυσικά ο ισχύον εκλογικός νόμος μπορεί να είναι πεπερασμένος ή εκτός συνθηκών ή ακόμη να θεραπεύεται με μία τροπολογία που θα προβλέπει ότι το bonus θα χορηγείται μόνον από ένα ποσοστό και πάνω και με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης. Όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να χορηγείται το bonus σ’ ένα κόμμα με ποσοστά κάτω του 20%, που σε διαφορετική περίπτωση από κάποιο άλλο εκλογικό αποτέλεσμα με λίγο μικρότερο ποσοστό το σημερινό πρώτο κόμμα θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν το τρίτο κόμμα.
Επομένως, επειδή αυτό που προέχει είναι η κυβερνησιμότητα της χώρας κι όχι η στείρα τυφλή κομματική αντιπαράθεση, θα πρέπει όλοι και μετά την παρούσα εμπειρία να αντιληφθούμε ότι ο νομοθέτης του εκλογικού νόμου θα πρέπει αφενός να διευρύνει τις εναλλακτικές προβλέψεις του, αφετέρου επιβάλλεται όταν υπάρχουν οι ικανές και οι αναγκαίες προϋποθέσεις το πρώτο κόμμα να λαμβάνει το bon us για τη διακυβέρνηση της χώρας.
(090512)




ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα 14-05-2012, στις 12:00 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Λουτρακίου με πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξή της:
1 Εισήγηση επί του καθορισμού θέσεων για άσκηση υπαίθριου εμπορίου από παραγωγούς του άρθρου 6 του Π.Δ. 254/2005.
2 Εισήγηση επί της τροποποίησης του «Κανονισμού χορήγησης αδειών σε εταιρείες εμφιάλωσης και είσπραξης εμπορίας νερού».
3 Εισήγηση επί του καθορισμού ή μη μίας (1) θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ επί της οδού Αθ. Οικονόμου 20 στο Λουτράκι για το υπ’ αριθ. ΙΖΧ 6900 όχημα.
4 Χορήγηση ή μη στον Στυλιανό Πανανουδάκη προέγκρισης άδειας ίδρυσης καταστήματος «Οβελιστήριο - Ψητοπωλείο», ευρισκομένου επί της οδού Σχίνου - Αλεποχωρίου στην Τ.Κ. Πισίων.
5 Σύνταξη έκθεσης πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, για το έτος 2011.
(090512)
Return top