ΚΟΥΪΖ

Ποιά είναι τα δύο μέλη της τοπικής κοινότητας Λουτρακίου που προτίθενται να παραιτηθούν, γιατί ο Κωστάαακης κράτησε… πάλι το λόγο του στις υποσχέσεις που τους έχει δώσει;

(180711)




«Ο ΚΩΣΤΑΑΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ»
ΕΙΠΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Θυμίζοντας έντονα ολοκληρωτικά καθεστώτα ή έντονα απολυταρχικά κόμματα, διεξήχθη η χθεσινή λαϊκή συνέλευση στο κλειστό γήπεδο των Αγ. Θεοδώρων, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση των αποθηκευτικών δεξαμενών της εταιρείας Soussaki Logistics A.E.
Ο λόγος για το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης, που ο Κώστας Λογοθέτης, έβγαλε σαν λαγό από το καπέλο ως ταχυδακτυλουργός, παραπέμποντας σε πρακτικές είτε ολοκληρωτικών καθεστώτων, είτε απολυταρχικών κομμάτων, που πραγματοποιούσαν εκλογές με ποσοστά άνω του 90%, ενώ είχε και προφανέστατο λόγο να καπελώσει προς όφελός του την εκδήλωση!
Η άκρατη φασιστική νοοτροπία που διέπει το δεύτερο όροφο της Ιάσωνος, αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά, προκαλώντας την αντίδραση της κοινής γνώμης στην κερκίδα του γηπέδου, που έγινε αποδέκτης της πρωτοφανούς πρωτοβουλίας του Κωστάαακη.
Η ενέργεια αυτή, οδήγησε σε σκέψεις τα παριστάμενα πολιτικά πρόσωπα κι σ’ ένα μίνι πηγαδάκι, πριν ακόμη τελειώσει η γενική συνέλευση είχε κοινή συνισταμένη και συμπέρασμα: «Ο άνθρωπος έχει γίνει πλέον επικίνδυνος για τον τόπο».
Ο Κωστάαακης ανοίγοντας με την ομιλία του τη λαϊκή συνέλευση, με το γνωστό σπαραξικάρδιο ύφος του, κάνοντας χρήση εμφατικών επιθετικών προσδιορισμών, «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια», «συναρπαστική η παρουσία του κόσμου -περισσότερα από εκατόν εξήντα άτομα που σε καμία περίπτωση δεν υπερέβησαν τα διακόσια- παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες», επί πέντε λεπτά ομιλούσε και στην ουσία δεν είπε τίποτε. (Πάντως, πολίτες των Αγ. Θεοδώρων, κατήγγειλαν ότι δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και περισσότεροι ισχυρίζονταν ότι δεν υπήρξε ενημέρωση στην τοπική κοινωνία, η οποία κατ’ ουσία δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, όπως έγινε και με κατοίκους από τα Ίσθμια και το Καλαμάκι).
Αξιοσημείωτο είναι ότι απουσίαζαν δύο αντιδήμαρχοι που έκοβαν βόλτες στο Λουτράκι, καθώς επίσης και περισσότερα από τα μισά μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Κωστάαακης, κάνοντας χρήση της δεύτερης φύσης του, ισχυρίσθηκε ότι είχαν οι βουλευτές του νομού και ιδιαίτερα οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης (που διερήγνυε τα ιμάτιά του κατά της Soussaki Logistics Α.Ε.), Κατερίνα Φαρμάκη Γκέκη, Άγγελος Μανωλάκης, για να διαψευσθεί λίγο αργότερα από υπάλληλο του δήμου Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων «σύντροφο» του Κωστάκη, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι επικοινώνησε με τα πολιτικά γραφεία των δύο εκ των τριών κυβερνητικών βουλευτών και ισχυρίσθηκαν ότι δεν είχαν ιδέα. Μήνυμα απέστειλε, το οποίο και αναγνώσθηκε, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κόλλιας.
Έλαμψαν δια της απουσίας τους ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης - ομοϊδεάτης του Κώστα Λογοθέτη Γιώργος Δέδες, καθώς επίσης και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην αντιπεριφέρεια Πελοποννήσου που πρόσκεινται μαζί με τον Κώστα Λογοθέτη στο κυβερνών κόμμα.
Σε απόσπασμα της ομιλίας του, αναφερόμενος στην υπουργική υπογραφή για την επένδυση, είπε «φτάνει πια» με πολίτη από την κερκίδα να επισημαίνει: «Τα ίδια έλεγε ο Γιωργάκης και υπέγραψε το μνημόνιο 2, σκεφτείτε τι θα κάνει και ο Κωστάαακης; Πρέπει να είναι σίγουρο ότι θα φεσωθούμε τη Soussaki Logistics»
Σημαντικό στην ομιλία του Κωστάαακη ήταν ότι για άλλη μια φορά παρουσιάσθηκε χωρίς να υπάρχει θέση κι άποψη για τις πρωτοβουλίες κι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, επισημαίνοντας πείτε τι πρέπει να κάνουμε κι εγώ θα είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. (Παραλίγο οι παριστάμενοι να λιποθυμήσουν από τη συγκίνηση).
Στη συνέχεια, η δημοτική σύμβουλος Αγ. Θεοδώρων Μαρία Στάμου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ιστορικά από τον πρώην δήμο Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων, καθώς επίσης και τον ενιαίο πλέον δήμο Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων.

Θετικές παρεμβάσεις προς την ορθή κατεύθυνση
Στο βήμα τη διαδέχθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι επικεφαλής της Δημοτικής Ανανεωτικής Παρέμβασης Πολιτών Γιώργος Γκιώνης κι ο εκπρόσωπος της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Δημήτρης Στάμου, υποστηρίζοντας και οι δύο ό γέγονε, γέγονε… αλλά σημασία έχει από εδώ και πέρα τι θα κάνουμε; Ο Δημήτρης Στάμου απευθυνόμενος στον Κώστα Λογοθέτη τον επεσήμανε ότι σημασία έχει τι θα κάνετε την επομένη, υπενθυμίζοντάς του ότι και στο δημοτικό συμβούλιο του είχε πει ότι πρέπει από αύριο -εννοώντας τότε την Πέμπτη- θα πρέπει να προβείτε σε άμεσες ενέργειες, με τον Κωστάαακη να του ψιθυρίζει θα δείτε, θα δείτε, στην ουσία είναι το τίποτε…
Ο επικεφαλής του συνδυασμού Συνένωση Προόδου Νέα Πορεία Γιώργος Πετρίτσης, επεσήμανε την ανάγκη ο δήμος να απευθυνθεί στο γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου και να του ζητηθεί να προβεί στην ακύρωση της απόφασης με πρώτιστο και ουσιώδες τους λόγους της περιβαλλοντικής προστασίας. Εκεί θα διαπιστωθεί, αν ο γραμματέας θέλει να ανταποκριθεί των υποχρεώσεών του και να έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση του ή όχι.
Η δημοτική σύμβουλος του δήμου Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων Παναγιώτα Φόρτη, που προέρχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, χρησιμοποιώντας την κομματική γλώσσα, προκάλεσε με τη φρασεολογία της και τη δομή του λόγου της μίνι αντιδράσεις σε μερίδα του παριστάμενου κοινού.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γνωστός ιατρός δερματολόγος, εθελοντής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους από τα χέρια των πολιτικών, υπενθυμίζοντας τι έγινε λίγες ημέρες πριν στην Κύπρο και η καταστροφή που προκλήθηκε.

Κωστάαακης ο… ταχυδακτυλουργός
Στο σημείο αυτό ο Κωστάαακης παρενέβη και πήρε το λόγο, βγάζοντας σαν το ταχυδακτυλουργό από το καπέλο το λαγό ένα ψήφισμα, προϊόν των φασιστικών κι ολοκληρωτικών νοοτροπιών που επικρατούν στην αυλή των υπηκόων της Ιάσωνος.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε αποτέλεσμα την αντίδραση του κοινού, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε ότι ο Κωστάαακης μ’ αυτή του την πρωτοβουλία αποπειράθηκε να καπελώσει για προσωπικό του όφελος κι όφελος του συνδυασμού του, τη λαϊκή συνέλευση.
Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, ένα ψήφισμα να μην είναι προϊόν μιας συνέλευσης και κοινή συνισταμένη των απόψεων που έχουν διατυπωθεί στις εργασίες της. Το φαινόμενο αυτό θύμιζε συνήθειες του πάλαι ποτέ Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας ή του άλλοτε κραταιού ΚΚΣΕ, είτε απολυταρχικών δήθεν δημοκρατικών κομμάτων που διάβαζε ο πρόεδρος το κείμενο και οι χαχόλοι οπαδοί χειροκροτούσαν, χωρίς να γνωρίζουν και να έχουν προσέξει το περιεχόμενό του.
Συγκεκριμένα στο κείμενο που ανέγνωσε ο Κωστάαακης αναφέρονταν τα ακόλουθα:
Η σημερινή Λαϊκή Συνέλευση εξουσιοδοτεί ομόφωνα την επιτροπή που προέκυψε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων στις 13/07/2011 και αποτελείται από τον Δήμαρχο και τους αρχηγούς των Δημοτικών παρατάξεων
1 Να παραστεί και να επιδώσει το ψήφισμα της σημερινής Λαϊκής Συνέλευσης στον Υπουργό ΥΠΕΚΑ, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης διοίκησης και σε όποιον άλλο αρμόδιο παράγοντα κρίνει σκόπιμο.
2 Να αποσταλεί το ψήφισμα στον αρμόδιο επίτροπο περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
3 Εάν σε διάστημα μίας εβδομάδας δεν ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης από τους αρμοδίους να οργανώσει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και τον φορέων του Δήμου ως εξής:
Α Το Σάββατο 23/07/2011 να αποκλειστεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας η νέα Εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου.
Β Την Κυριακή 24/07/2011 να αποκλειστεί ο Προαστιακός σιδηρόδρομος.
Γ Να οργανωθεί κατάληψη του γηπέδου της εγκατάστασης της χημικής βιομηχανίας στο Σουσάκι από κατοίκους και οχήματα του Δήμου και Ιδιωτών και να αποκλειστεί ο χώρος.
Δ Η επιτροπή να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα εξυπηρετεί το σκοπό της αποτροπής της εγκατάστασης της χημικής βιομηχανίας Σουσσάκι Logistics AE. Στο Σουσάκι Αγ. Θεοδώρων.
Ο Κωστάαακης υπερέβη κάθε έννοια δημοκρατικού φέρεσθαι, ζητώντας από τους επόμενους ομιλητές να τοποθετούνται επί του ψηφίσματος που είχε αποφασίσει ο ίδιος ως «αυτοκράτορας».

Άδειασμα από τον περιφερειακό σύμβουλο των Οικολόγων
Ο περιφερειακός σύμβουλος του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων Λάμπρος Μπούκλης, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην περιφέρεια, δεν είχε παρασταθεί κανένας εκπρόσωπος από το δήμο Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων, επισημαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής, ενώ υπέδειξε να κινητοποιηθεί ο κόσμος και να έχει ισχυρή παρουσία στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Τρίπολη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας των Αγ. Θεοδώρων, Γιώργος Παπαγεωργίου, ζήτησε να του ενεχυριασθεί επίσημα το ψήφισμα, προκειμένου να το παραδώσει ιδιοχείρως στον πρόεδρο του κόμματός του.
Ο πρώτος επιλαχών σύμβουλος του συνδυασμού Με τους Πολίτες «Πίσω» χημικός Δημήτρης Γλυκοφρύδης, επεσήμανε ότι αυτό που προέχει είναι να λαμβάνονται τα ανάλογα και απαιτούμενα μέτρα προστασίας κάθε φορά και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε μια επένδυση. Επεσήμανε δε, ότι στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται και οι πέντε νέες δεξαμενές της βιομηχανίας Motor Oil.
Πέραν από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πάντως, υπάρχουν και τα απρόβλεπτα ατυχήματα, όπως συνέβη με το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία που είχε θωρακισθεί για δέκα βαθμούς σεισμική δόνηση και τελικά το κατέστρεψε το τσουνάμι κι έσπειρε τον όλεθρο.

(180711)




ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΣΚΟΥΣ...

Του Δημήτρη Καραπατά*

Τους άλλους τους συνειδητούς δημάρχους που κρατάνε τον λόγο τους και είναι συνειδητοί και επάξιοι τοπικοί άρχοντες δεν τους αφορά το κείμενο αυτό.
Αυτούς τους τιμάμε και χαιρόμαστε όταν τους συναντάμε στον δρόμο, να τους φωνάζουμε «γεια σου δήμαρχε λεβέντη».
Εσένα όμως τον άλλο δήμαρχο, θα προτιμούσαμε να μην σε είχαμε γνωρίσει. Διότι όπως λες, κατέβηκες στον πολιτικό στίβο ύστερα από απαίτηση των συμπολιτών σου.
Για θυμήσου κάτι τέτοια έγραφες στα προπαγανδιστικά σου έντυπα και στις προεκλογικές σου ομιλίες, καθ’ όσον το μόνο που σε ενδιέφερε είναι η αυτοεπιβίωση σου πονηρέ πολιτευτή.
Τι κάνεις λοιπόν αξιότιμε κύριε δήμαρχε;
Ως γνήσιος αρμόδιος παράγων και προ παντός εκλεγμένος, αφού παραπλάνησες τους ψηφοφόρους σου και υφάρπαξες την ψήφο τους, βγαίνεις κι εκφέρεις γνώμες επί παντός επιστητού.
Επειδή είσαι εκλεγμένος αυτοχαρακτηρίζεσαι παντογνώστης και γίνεσαι η συνισταμένη όλων των γνώσεων. Γίνεσαι δικηγόρος, πολεοδόμος, συγκοινωνιολόγος και πάει λέγοντας. Κάνε και λίγο κράτει κύριε δήμαρχε…
Οι δημότες σου δεν είναι ηλίθιοι, όπως εσύ νομίζεις και θα φτάσεις να παραδέρνεις μέσα στην χλεύη των συμπολιτών σου.
Έτσι λοιπόν, ψηφοθήρα και λαοπλάνε δήμαρχε, βρήκες την εύκολη λύση του μαδήματος του τραίνου. Μετερχόμενος πονηρίαν πολλήν, εξαπολύεις τις βολές σου και ενεργοποιείς διάφορες ψευτοκομματικές σου διασυνδέσεις κι εφαρμόζεις υπόγειες πολιτικές που σε συνδέουν με τα συμφέροντα των λίγων.
Καταστρώνεις σχέδια πίσω από τις πλάτες των πολιτών σου κι εξαιρείς από έργα υποδομής ότι μπορείς. Βρίσκεις συνοδοιπόρους σου κάτι αγκυλωμένους καρεκλοκένταυρους ή κάποιους παράφρονες σκουπιδογράφους, δίκην δημοσιογράφων κι εκδοτών, που ως προτέρημα τους έχουν να προβάλουν τη συκοφαντική δυσφήμιση και με δικαστική βούλα ή άλλους ομοφρονούντες μ’ εσένα αδερφούς ηγήτορες και διαμοιράζεται τα ιμάτια ανάπτυξης του τόπου.
Προσεταιρίζεις κάποιους που τα ατομικά τους συμφέροντα είναι κόντρα στα συμφέροντα μιας ολόκληρης πόλης κι όλοι λίγο πολύ έχουμε καταλάβει τις σκοπιμότητες των κινήσεων σου. Και αν οι βολές σου είναι πετυχημένες θα καταδικάσετε τον κόσμο να τρέχουν στου «διαόλου τη μάνα» για να πάρουν το τραίνο καταδικάζοντας ταυτόχρονα τον τόπο στον αναχρονισμό και την υστέρηση, την ώρα που άλλες πόλεις τρέχουν να προλάβουν με γοργούς ρυθμούς το τραίνο του μέλλοντος. Και όταν κύριε δήμαρχε τα έωλα επιχειρήματα σου δεν πιάνουν τόπο, τότε αρχίζεις να κατασυκοφαντείς πολίτες και εργαλεία ανάπτυξης, προκειμένου να επιτύχεις να τα απαξιώσεις στα μάτια των ψηφοφόρων σου, έτσι ώστε να μετριάσεις το πολιτικό σου κόστος. Δεν βλέπεις τι γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες πόλεις του κόσμου όπου θριάμβευσαν τα μέσα σταθερής τροχιάς προς όφελος των εκατομμυρίων πολιτών κι επισκεπτών. Τα βλέπεις και τα παραβλέπεις, αλλά μπροστά στα συμφέροντα των ελαχίστων και ισχυρών που εκπροσωπείς, κλείνεις τα μάτια για να έχεις την υποστήριξη τους, που νομίζεις πως αυτοί κι όχι οι πολίτες θα σε ξανακάνουν δήμαρχο.
Αποτέλεσμα των αμφιλεγόμενων πολιτικών σου είναι, στην πόλη που δημαρχεύεις να δημιουργούνται εικόνες απείρου κάλλους. Αυτοσχέδια υπαίθρια μπαρ, απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια, ηχορύπανση, αφισορρύπανση, βρωμιά, σκουπίδια, γκράφιτι, αναιμικά δεντράκια έτοιμα να ξεριζωθούν με το πρώτο φύσημα του ανέμου, σύριγγες και πολίτες που φτύνουν κατάχαμα κατά πώς τους κατηύθυναν τα έργα σου πονηρέ πολιτευτή.
Άλλη πάλι φορά, διατείνεσαι ότι ενεργείς κάτω από υποδείξεις ειδικών συμβούλων σου. Μπα τι μας λες δημεγέρτη δήμαρχε; Τους έχουμε γνωρίσει τους συμβούλους σου. Κάποιοι άσχετοι πτυχιούχοι, συνήθως χωρίς δουλειά, συνήθως ή εμπαθείς ειδικοί της οπίσθιας οπής, που για ένα ξεροκόμματο υιοθετούν τις ανερμάτιστες θέσεις σου, ώστε να τους προσδώσουν τον μανδύα της επιστημονικότητας για να τις καθαγιάσουν στα μάτια των ψηφοφόρων σου.
Αυτά για την ώρα διακεκριμένων τοπικόν αρχοντίδιον.
Εις το επανιδείν.

Τώρα η αγωνία σκυφτή με χέρια κοκαλιάρικα πιάνει και σβήνει ένα ένα τα λουλούδια επάνω της. Μες στην χαράδρα οπού τα νερά σταμάτησαν από λιμό χαράς κείτονται τα τραγούδια. Βράχοι καλόγεροι με κρύα μαλλιά κόβουν σιωπηλοί της ερημίας το χόρτο. Χειμώνας μπαίνει ως το μυαλό κάτι κακό θα ανάψει. Αγριεύει η τρίχα του αλογόβουνου τα όρνια μοιράζονται ψηλά της ψυχές του ουρανού.
Οδυσσέας Ελύτης

* Ο Δημήτρης Καραπατάς, είναι επιχειρηματίας.

(180711)
Return top