ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ένα θέμα που απειλεί τη σοβαρότητα του νέου δήμου Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων είναι η ονομασία του.
Σίγουρα, η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν θεατής και αδυνατούσε να κάνει την παραμικρή παρέμβαση στις εξελίξεις για τον «Καλλικράτη».
Έτσι και την αλλαγή της ονομασίας του δήμου τη δέχθηκε, αδυνατώντας να κάνει οτιδήποτε άλλο, αφού την έπιασαν… στον ύπνο.
Με τη νομοθετημένη ονομασία του δήμου, αδικημένη είναι η Περαχώρα και πολύς λόγος έγινε για την επαναφορά του ονόματος του χωριού στην πλήρη ονομασία του δήμου, μη εξαιρουμένου και του loutraki-press.
H λογική και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και πάνω σ’ αυτήν πρέπει να προσαρμοσθούν και να κινηθούν άπαντες. Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρός ο κίνδυνος, ο δήμος να γίνει περίγελος με την ονομασία του.
Ήδη, η νομοθετημένη ονομασία του δήμου, είναι σιδηρόδρομος κι όχι εύκολη στη χρήση της, τόσο στον προφορικό όσο και στον επίσημο γραπτό λόγο. Πολύ χειρότερο θα γίνει αν προστεθεί και η ονομασία της Περαχώρας. Ο νομοθέτης πολύ σωστά είχε προβλέψει την ονομασία δήμος Λουτρακίου. Ωστόσο, οι άνωθεν παρεμβάσεις, όπως απέτρεψαν την απορρόφηση του πρώην δήμου Λουτρακίου Περαχώρας από το δήμο Κορίνθου, έτσι προσέθεσαν την ονομασία των Αγ. Θεοδώρων στον τίτλο του δήμου.
Απαιτείται λοιπόν όλοι με ψυχραιμία και σοβαρότητα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η ονομασία του δήμου, καθαρά για λόγους πρακτικούς στις οποιοσδήποτε διαδικασίες των συναλλασσομένων, επιβάλλεται να είναι εύχρηστη και το κυριότερο να διατυπώνεται λεκτικά πολύ εύκολα, όταν μάλιστα αυτό γίνεται και σε ξένες γλώσσες.
Κατά συνέπεια, η ονομασία του δήμου επιβάλλεται να είναι μονολεκτική, αποκαλούμενη δήμος Λουτρακίου.
Σε καμία περίπτωση δεν νοείται από το loutraki-press ότι υποτιμάται η δημοτική κοινότητα των Αγ. Θεοδώρων. Μεγαλύτερες αντιδράσεις θα μπορούσαν να προβληθούν είτε από την Περαχώρα λόγω της νεότερης ιστορικότητάς της, είτε από τα Ίσθμια λόγω της αρχαίας ιστορικότητάς τους.
Έχουν διατυπωθεί πολλές προτάσεις, αλλά μην ξεχνούμε ότι η Περαχώρα έστω και για μία ημέρα είχε γίνει στον Ιερό Ναό των Τξιαρχών η έδρα των συνταγματικών οπλαρχηγών στην Επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε διατυπωθεί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο του πρώην δήμου Λουτρακίου Περαχώρας, στο Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι πανηγυρικές συνεδριάσεις του σημερινού δημοτικού συμβουλίου.
Επίσης, στη διακριτική ευχέρεια του νυν δημοτικού συμβουλίου -με γνώμονα μόνο να καμφθούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις- είναι αν επιθυμεί για συμβολικούς λόγους, κάποια συγκεκριμένη συνεδρίαση του να την πραγματοποιεί στο δημοτικό κατάστημα των Αγ. Θεοδώρων.
Ας υπερβούμε τις όποιες αγκυλώσεις, δεδομένου ότι κατά νου επιβάλλεται να έχουν όλοι ή την επόμενη φάση του «Καλλικράτη» ή έναν νέο σχέδιο περαιτέρω συνένωσης δήμων και κοινοτήτων.

(030211)
Return top