Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ
ΤΙΣ ΓΚΑΦΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ


Οι παλαιοί και διαθέτοντες σοφία λένε: «Του λολού δεν είναι ανάγκη να του κρεμάσεις κουδούνια. Περπατάει και κουδουνάει μόνος του». Έτσι ακριβώς, ο πολιτικά αμούστακος, ο πολιτικά ανώριμος, είτε το φωνάζει μόνος του είτε το επιβεβαιώνει με τις πράξεις του. Και πιο επικίνδυνος γίνεται αν διακατέχεται και από επιδειξιομανία. Σίγουρο είναι, ότι εκτίθεται μόνος του και γίνεται περίγελος και αρνητικό θέμα συζήτησης.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι εκθέτει και προσβάλλει βάναυσα, λόγω της αμετροέπειάς του, αυτόν που τον εμπιστεύθηκε, γιατί έρχεται ύστερος να διορθώσει τις γκάφες του εκλεκτού του.
Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία. Αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και γεγονός που συνέβη χθες το πρωί. Γιατί απλά, η διαχείριση της εξουσίας και η αυτοπροστασία λόγω θέσεως, απαιτούν ωριμότητα και σύνεση. Αυτά τα στοιχεία είναι προϋπόθεση, αλλά και κυρίαρχα όταν την θέση που σου εμπιστεύθηκαν τη δικαιούσαι, είναι αποτέλεσμα αγώνων κι όχι γιατί είχες μπάρμπα στην Κορώνη ή εν προκειμένω διέθετες την καλή σχέση με τον ίδιο το δήμαρχο.
Έτσι, όταν εκτοξεύεσαι, όπως λέει και ο λαός μας από τα αλώνια στα σαλόνια, δηλαδή από το πουθενά γίνεσαι αντιδήμαρχος, αυτονόητο είναι να ρέπεις προς προκλήσεις που εγείρουν το δημόσιο αίσθημα.
Ενδεχομένως, χθες, ο άπειρος πολιτικά αντιδήμαρχος, με τον τρόπο του, να ήθελε να επιδείξει στο φίλο του ότι έχει προοδεύσει, απέκτησε αξιώματα και σήμερα είναι αντιδήμαρχος.
Η συμπεριφορά του, ωστόσο, υπερέβη τα εσκαμμένα, με συνέπεια να αναγκασθεί να παρέμβει ο ίδιος ο δήμαρχος κι ένας ακόμη αντιδήμαρχος για να λήξει το επεισόδιο. Εξετέθησαν δηλαδή μαζί του, άλλα δύο άτομα. Φυσικά, το πολιτικό κόστος το αναλαμβάνει και χρεώνεται εξ’ ολοκλήρου στον Κώστα Λογοθέτη.
Σε σχόλιο του loutraki-press -δεν πρέπει να είναι περισσότερες από δύο εβδομάδες- που καταγραφόταν η άποψη ότι οι πολιτικά αμούστακοι θα έπρεπε να κάτσουν πρώτα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου να ψηθούν και στη συνέχεια να απαιτούν θώκο. Δυστυχώς, τα γεγονότα, επιβεβαιώνουν ότι είναι πολιτικά πιο φυσιολογικό.

Τι ακριβώς συνέβη
Χθες το πρωί, μετά τον καθαρισμό της πλατείας του Παιδιού, που πραγματοποιείτο υπό την παρουσία δύο αντιδημάρχων(!..) -δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να τρέξουν να προλάβουν το χρόνο για να αποδείξουν ότι ορθά τους εμπιστεύθηκε η κοινή γνώμη- ο ένας εκ των δύο -ο περί ου ο λόγος- πέρασε έξω από το κατάστημα φίλου του και -με το ανάλογο ύφος που σου… φοράει η θέση- του είπε να πάρει τις ζαρντινιέρες. Ο άλλος του απάντησε ότι δεν το κατάλαβα, με τον πολλά βαρύ αντιδήμαρχο να του λέει ότι αν δεν τις απομακρύνει ο ίδιος, θα τις πάρει αυτός με το φορτηγό. Όπως ήταν φυσικό το… θερμόμετρο ανέβηκε και λόγο στο λόγο, μόνο χειρότερα δεν σημειώθηκαν…
Κατ’ αρχήν, δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση διορισμού των αντιδημάρχων με προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους από το δήμαρχο, κάτι που είθισται να ενημερώνεται επίσημα πρώτο το δημοτικό συμβούλιο. Επομένως η ανακήρυξή τους επίσημα, θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.
Κατά δεύτερο λόγο, η απελευθέρωση των πεζοδρομίων, δεν είναι αρμοδιότητας του τομέα που θα αναλάβει ο μέλλον αντιδήμαρχος, που επιδιώκει και την προβολή του μέσω των blogs.
Το loutraki-press δεν είναι αντίθετο στην απελευθέρωση των πεζοδρομίων, με την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες θα γίνουν συντεταγμένα με την αρχή να γίνεται από τον παραλιακό πεζόδρομο και τους πεζόδρομους στην κεντρική λεωφόρο.
Ας αρχίσει λοιπόν το νέο δόγμα, που είναι και καλοδεχούμενο να υλοποιείται από τα σημεία εκείνα που είναι βιτρίνα του Λουτρακίου ώστε να γίνει ελκυστικό και να σε αξιολογεί θετικά ο επισκέπτης και στη συνέχεια να αναπτυχθεί η δράση και στους κάθετους ή παράλληλους δρόμους.
Δυστυχώς, τα προβλήματα με αρνητικές επιπτώσεις για τον Κώστα Λογοθέτη έχουν αρχίσει εκ των έσω και κυρίως από τους ίδιους τους ανθρώπους που εμπιστεύθηκε, αλλά και προώθησε ίσως ακόμη και πέραν των δυνατοτήτων τους. Ωστόσο, το τελευταίο θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά τους.

(160111)




ΕΞΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ
ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΓΓΕΛΟ ΜΑΝΩΛΑΚΗ


Του Δημήτρη Καραπατά*

Απορίας άξια και εντελώς ανεξήγητη, είναι η εμμονή του βουλευτή Κορινθίας Άγγελου Μανωλακη, να καταθέσει τελικά ερώτηση στην Βουλή για στάση του προαστιακού σιδηρόδρομου στον Ισθμό και στην θέση Βασιλόπουλου, αντί του ορθού -σύμφωνα και με τη μελέτη της ΟΝΤΡΑΚ, εταιρείας συγκοινωνιακών μελετών και σιδηροδρομικών έργων- στο σημείο διακλάδωσης με προορισμό το Λουτράκι.
Επισημαίνεται ότι ο πλήρης φάκελος των στοιχείων και των μελετών, είχε παραδοθεί στα χέρια του νομικού συμβούλου του βουλευτή Κορινθίας, Αναστάσιου Μπόκου.
Ο Άγγελος Μανωλάκης με την ερώτηση που κατέθεσε, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθ. 303 της 8/10/2009, του δημοτικού συμβουλίου του πρώην δήμου Λουτρακίου Περαχώρας, σύμφωνα με την οποία ζητείται να παραμείνει ο σταθμός του Ισθμού στην διακλάδωση. Ο βουλευτής κινείται επίσης σε αντίθετη κατεύθυνση, τόσο με την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, όσο και με το αποτέλεσμα της μελέτης που παρήγγειλε ο τέως δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας, Γιώργος Γκιώνης στην ΟΝΤΡΑΚ.
Επίσημα, η προηγούμενη δημοτική αρχή, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη στην Τρίπολη, έχει αναγνωρίσει και παραδεχτεί επίσημα, τη λάθος επιλογή για σταθμό στη θέση Βασιλόπουλου, αντιπροτείνοντας να υπάρξει συμμόρφωση προς τη μελέτη, την απόφαση και την εισήγηση, ώστε να κατασκευασθεί ο σταθμός στη θέση διακλάδωσης με το Λουτράκι.
Είναι γνωστό, ότι όλοι οι φορείς του Λουτρακίου, έμποροι - ξενοδόχοι, Εργατικό Κέντρο, πρωτοβουλία πολιτών για τον Προαστιακό με περισσότεραα από 2000 μέλη, συμφωνούν να διατηρηθεί ο σταθμός του Ισθμού στη διακλάδωση με Λουτράκι.
Από την πλευρά του, για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ανέδειξε σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών, το λανθασμένο σχεδιασμό που προωθούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα.
Εδώ, είναι αναγκαίο, να επισημανθεί ότι, πουθενά ανά την Ελλάδα, σε γραμμές ανάλογες μ’ αυτήν του Λουτρακίου, παρακαμπτήριες και τερματικές, ο σταθμός της κύριας γραμμής δεν είναι μετά τη διακλάδωση. Βρίσκεται πάντοτε στο σημείο που αλλάζουν οι γραμμές, για να εξασφαλίζουν την σιδηροδρομική μετεπιβίβαση του κοινού.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ότι ο Αγγελος Μανωλάκης, με τη νέα του ερώτηση έρχεται σε αντίφαση με ανάλογη ερώτηση που είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο. Τότε, είχε αναδείξει τις ακατάλληλες συνθήκες διεξαγωγής του δρομολογίου του Προαστιακού, στο τμήμα της γραμμής Αθήνα - Κιάτο. Ο βουλευτής με την ερώτησή του επσήμαινε ότι εκτός της ταλαιπωρίας, κινδύνευε και η σωματική ακεραιότητα των επιβατών που επέβαιναν όρθιοι, σε περίπτωση βίαιας πέδησης των συρμών.
Η πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας Άγγελου Μανωλάκη, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, που ζητούν απαντήσεις:
1 Προβληματίσθηκε, μήπως η επιλογή που προτείνει, αν θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στα δρομολόγια της κεντρικής αρτηρίας; Γιατί θα έπρεπε να εξυπηρετήσει τους περίπου 15.000 κατοίκους του Λουτρακίου και περισσότερους από 80.000 τους θερινούς μήνες, όταν τα δρομολόγια θα είναι ήδη επιβαρυμένα από τους επισκέπτες - παραθεριστές κι άλλων περιοχών;
2 Προβληματίστηκε μήπως η ερώτησή του αυτή τον φέρνει σε σύγκρουση με την τοπική κοινωνία και τις δημοκρατικές διαδικασίες που προηγήθηκαν;
3 Παρά το γεγονός ότι δόθηκαν άμεσα, όλα τα παραπάνω στοιχεία, γιατί δεν απέσυρε την πρώτη και να επανέλθει με δεύτερη, ταυτιζόμενος με αποφάσεις, εισηγήσεις και μελέτες;
4 Έχει σκεφθεί ποτέ ότι η ερώτησή του δεν εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και τη μελλοντική αναπτυξιακή προοπτική της πόλης του Λουτρακίου;
5 Έχει φαντασθεί ότι τέτοιου είδους ερωτήσεις, ενδεχομένως να βάζουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του πλέον μοντέρνου μεταφορικού μέσου στην περιοχή του Λουτρακίου;
6 Έχει πληροφορηθεί την τύχη των πολιτικών προσώπων που δεν λειτούργησαν με γνώμονα το κοινό συμφέρον στο θέμα του Προαστιακού και σήμερα βρίσκονται εκτός τοπικής πολιτικής σκηνής, όπως οι Αναστάσης Παπαληγούρας, Γιώργος Γκιώνης, Παύλος Παύλου, Μιχάλης Δρίτσας, Ηλίας Κοφινάς, Μιχάλης Θυμής, Γιώργος Ρουμελιώτης και Κώστας Χατζόπουλος;

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο που αριθμεί περισσότερα από 2.000 ενεργά άτομα, θα αντιδράσει το προσεχές χρονικό διάστημα, στέλνοντας επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου, καθώς επίσης και στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, για την κίνηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας Άγγελου Μανωλάκη.
Επίσης, θα ζητηθεί σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο από το νέο δήμαρχο Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων Κώστα Λογοθέτη, να καταδικάσει την ενέργεια του βουλευτή, η οποία έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τα συμφέροντα του διευρημένου δήμου Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος δήμαρχος Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων Κώστας Λογοθέτης, έχει χαρακτηρίσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα, «στρατιγική δέσμευση την έλευση του Προαστιακου Σιδηροδρόμου, ως την οδό Αιγαίου».
Εκ των πραγμάτων ειναι υποχρεωμένος αφενός να σεβαστεί και να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αφετέρου να συστρατευτεί με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της πόλης και την πρωτοβουλία των περισσοτέρων από 2.000 πολιτών για να έλθει το σύγχρονο μεταφορικό μέσο στον τόπο, αλλά να σεβασθεί και να προχωρήσει στην υλοποίηση της προαναφερόμενης απόφασης του πρώην δήμου Λουτρακίου Περαχώρας, του οποίου αποτελεί διάδοχη κατάσταση.

* Ο Δημήτρης Καραπατάς, είναι επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο που αριθμεί περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα.
(160111)
Return top