ΜΠΗΚΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Ο ΒΡΟΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΔΑΕΤ Α.Ε., ΛΟΓΩ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΚΙΩΝΗ


Το αδιέξοδο με τις υπάρχουσες συνθήκες και προοπτικές πρέπει να θεωρείται δεδομένο για την Τουριστική Λουτρακίου Α.Ε. (πρώην ΔΑΕΤ Α.Ε.), ενώ ο βρόγχος άρχισε πλέον να σφίγγει συντομότερα απ’ ότι αρχικά εκτιμούσαν.
Πιο συγκεκριμένα ήλπιζαν, αλλά τελικά αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες, ότι ο τρέχων μήνας θα είναι ισοσκελισμένος. Ωστόσο, με το καλημέρα του νέου χρόνου, έσκασε η πρώτη βόμβα που βάζει την εταιρεία σε παθητικό πενήντα χιλιάδων ευρώ.
Αυτόματα, γίνεται δυσχερής η θέση της εταιρείας να ανταποκριθεί στη μισθοδοσία των εξήντα επτά εργαζομένων για τον τρέχοντα μήνα, αν και θεωρούσαν ότι τα προβλήματα ξεκινούν από τον Φεβρουάριο.
Εφιάλτης, επίσης, για τη διοίκηση της εταιρείας είναι οι επιταγές που κρατάει στα χέρια του ο εργολάβος του Thermal Spa Λουτρακίου και ανέρχονται στο ποσό των € 4,5 εκατ. που είναι άμεσα απαιτητές με τις όποιες δυσάρεστες επιπτώσεις μπορούν να έχουν για την τύχη της. Γεγονός, που απαιτεί διαπραγματεύσεις, καλή θέληση από τον ίδιο τον Σωτήρη Βλάχο για χρηματοοικονομικό μακροπρόθεσμο διακανονισμό.

Το μεγάλο αγκάθι των δεσμευμένων κεφαλαίων
Μεγάλο αγκάθι για την Τουριστική Λουτρακίου Α.Ε., είναι η δέσμευση € 1,6 εκατ. έναντι του υπολοίπου του δανείου (δεν υπήρχε λόγος να ληφθεί αν δεν ήταν αστρονομικό το κόστος του που μέχρι σήμερα έχει υπερβεί τα € 19 εκατ. κι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί!) που είχε χορηγηθεί από εμπορική τράπεζα. Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εξοφληθεί τέσσερις δόσεις του δανείου ύψους € 2.8 εκατ. και υπολείπονται άλλες έξι ύψους € 4,2 εκατ. πλέον τόκους, ενώ εκ παραδρομής από το loutraki-press είχε αναφερθεί ότι είχαν εξοφληθεί πέντε δόσεις του δανείου.
Επίσης, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να καταβληθεί από την Club Hotel Casino Loutraki το ελάχιστο εγγυημένο των € 700.000 περίπου ή $ 1.000.000. Ένα ποσό που θα προστεθεί στο ήδη παρακρατηθέν, με τη συνολική παρακράτηση από την εμπορική τράπεζα πλέον να διαμορφώνεται στα € 2,3 εκατ. περίπου.
Οικονομικοί παρατηρητές, αναλύοντας την τακτική της εν λόγω εμπορικής τράπεζας τόνιζαν ότι: «Είναι επιβεβλημένο να της καταστεί γνωστό ότι με την αναιτιολόγητη και “εκβιαστική” πολιτική της οδηγεί μία βιώσιμη εταιρεία στο στραγγαλισμό. Αν η εν λόγω εμπορική τράπεζα αντιλαμβάνεται εκ των υστέρων ότι δεν τη συνέφερε τελικά η μειοδοτική προσφορά της ως προς το ύψος του επιτοκίου, δεν είναι δυνατόν σήμερα να επιδιώκει να φέρει την καταστροφή. Αν σήμερα ανακαλύπτει ότι έκανε λάθος ως προς τους όρους χορήγησης του δανείου, δεν σημαίνει ότι το Λουτράκι θα ξεπουλήσει εαυτόν, γιατί σε αντίθετη περίπτωση και η τράπεζα δεν θα αναλάμβανε καμία τέτοιου είδους πρωτοβουλία. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί το όφελος που απολαμβάνει η τράπεζα από τα παρακρατηθέντα ποσά, ενώ την ίδια ώρα επιβαρύνεται με χρηματοοικονομικό κόστος η Τουριστική Λουτρακίου Α.Ε. Η ακολουθούμενη πολιτική έχει συρρικνώσει σημαντικά τα οφέλη που απολάμβανε η εταιρεία από επιτόκιο του 0,45%».
Οι ίδιοι οικονομικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι: «Για την εν λόγω εμπορική τράπεζα πέραν των αστικών, υπάρχουν για τα στελέχη της και ποινικές ευθύνες αν προκληθεί βλάβη στην Τουριστική Λουτρακίου Α.Ε., δεδομένου ότι η εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων ως ώρας γίνεται εγκαίρως, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εκ μέρους της εταιρείας αντισυμβατική συμπεριφορά. Επομένως, η ενεχυρίαση τέτοιου ύψους ποσού είναι αντισυμβατική, γεγονός που μπορεί εξ υπαιτιότητας της εμπορικής τράπεζας να επιφέρει όπως προαναφέρθηκε, το στραγγαλισμό».
«Αν η εμπορική τράπεζα επιδιώκει να διασφαλίσει το υπόλοιπο του δανείου της, κάλλιστα μπορεί να μπει υποθήκη κάποιο ακίνητο πολλαπλάσιας αξίας του υπολοίπου του δανείου που οφείλει η Τουριστική Λουτρακίου Α.Ε. καθ’ ότι διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία», κατέληγαν οι εν λόγω οικονομικοί παρατηρητές.

Ο Γιώργος Γκιώνης το βιολί του…
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουριστικής Λουτρακίου Α.Ε. από τη μία ισχυρίζεται ότι ζητεί δεκαπενθήμερη παράταση παράδοσης της εταιρείας, από την άλλη διαβεβαιώνει ότι να κάνουν υπομονή για να παραδώσει επίσημα σε δύο με τρεις ημέρες, λόγω της ασθένειάς του. Τελικά τι ισχύει;
Ωστόσο, χθες το πρωί, υπέβαλε εγγράφως την παραίτησή του προς τον πρόεδρο της εταιρείας το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Τάκης Στέφας. Αργά το μεσημέρι ακολούθησε και η παραίτηση εταίρου μέλους του διοικητικού συμβουλίου και μέλους του διαχειριστικού συμβουλίου Παύλου Μίχα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Δημοτικής Κίνησης ζητά να ενημερωθεί και για την οικονομική κατάσταση που υπάρχει στο δήμο Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων. Λαμβανομένων υπόψη των άλλων δύο παραιτήσεων που έγιναν δημόσια στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας της 29ης Δεκεμβρίου 2010, μάλλον δεν είναι πρέπον να πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με παρόντες πέντε συμβούλους.

Είχαν πλήρη γνώση για το αδιέξοδο
Σύμφωνα με συζήτηση που γινόταν χθες σε ομήγυρη γνωστού καφέ στην κεντρική λεωφόρο, παρόντος δημοτικού παράγοντα που ισχυριζόταν ότι είναι γνώστης εκ των έσω της εταιρείας, διαβεβαίωνε ότι η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η Τουριστική Λουτρακίου Α.Ε. ήταν γνωστή τόσο στον πρόεδρο Γιώργο Γκιώνη, όσο και στον αντιπρόεδρο Μιχάλη Δρίτσα, οι οποίοι ελάμβαναν εβδομαδιαία ενημέρωση, καθώς επίσης και την πρόβλεψη των χρηματοοικονομικών ροών.
Ο ίδιος δημοτικός παράγοντας επικαλούμενος τη γνώση που διαθέτει, υποστήριζε ότι επελέγη το συγκεκριμένο υποκατάστημα της εν λόγω εμπορικής τράπεζας, καθ’ ότι υπάρχει υπάλληλος της που διαθέτει συγγενική σχέση με στέλεχος του περιβάλλοντος Γκιώνη.

(040111)
Return top