ΚΟΥΙΖ

Κώωτση, ποιος πληρώνει το SMS για την ειδοποίηση των μελών του συνδυασμού Με τους Συγγενείς, με τους Φίλους, με τα Συμφέροντα Μπροστά και οι Πολίτες Πίσω, που θα συγκεντρωθείτε την προσεχή Κυριακή; Ι Κώωτσης, πάντως, αποκλείεται…
(161111)




Είπαν…

«Οι σχολιογράφοι και παρατηρητές με τον Κώωτση, πρέπει να είσαστε πολλοί τυχεροί! Σιγά μην σας αφήσει να πλήξετε έστω και μία ημέρα. Κάνει τα πάντα για λογαριασμό σας μην πάθετε ανία φροντίζοντας να είναι σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά σας…»
(161111)




ΤΟ «ΠΑΡΕΑΚΙ ΤΟΥ ΣΤΑΒΛΟΥ» ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ
ΜΕ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ - ΕΚΘΕΣΗΣ ΙΔΕΩΝ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΩΩΤΣΗ

Στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει ι Κώωτσης (όσοι μπορούν να διακρίνουν το διαπίστωσαν στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο) με την πολιτική σάρα, μάρα και κακό συναπάντημα που έχει μαζέψει στην Ιάσωνος, εκ των πραγμάτων αναγκάσθηκε να ανοίξει τον καταψύκτη και να κάνει ηχηρή την επανεμφάνισή του το «παρεάκι του στάβλου» από το Χιλιομόδι.
Έτσι, το «παρεάκι του στάβλου» για να επιβληθεί στην παιδική χαρά -καθόλου δύσκολο- επιστρέφει μ’ ένα μανιφέστο του οποίου το περιεχόμενο υπάρχει μόνον στη φαντασία του Κώωτση και ουδεμία απολύτως σχέση έχει με την πραγματικότητα. Είναι δε γραμμένο, για να βαυκαλίζονται μεταξύ τους, ιδιαίτερα να καμαρώνουν οι έτεροι δύο «μετρ της επικοινωνίας» άσχετα αν έξω η κοινωνία βοά σε βάρος τους.
Οι φαντασιώσεις Κώωτση, πέραν του γεγονότος ότι βρίθουν ανακριβειών, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την υπέρμετρη αλαζονεία που απορρέει από την υποτίμηση της νοημοσύνης της κοινωνίας, σε συνδυασμό με τις φασιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες υπό την επίκληση του κεντροαριστερού μανδύα, που διακρίνει όλους αυτούς, οι οποίοι έχουν τόση σχέση με τη Δημοκρατία όση και ο Φάντης με το ρετσινόλαδο, άσχετα αν προβάλουν ότι προέρχονται από το συγκεκριμένο χώρο.
Έχει ενδιαφέρον η ανάγνωση του μανιφέστου - έκθεσης ιδεών, το οποίο παρατίθεται αυτούσιο, χωρίς καμία παρέμβαση κι εντός εισαγωγικών, ενώ εκτός εισαγωγικών παράγραφο - παράγραφο θα παρατεθεί ο σχολιασμός του loutraki-press.
«Πριν από ένα χρόνο οι πολίτες του Δήμου Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, παραδίδοντάς μας την εντολή να υπηρετήσουμε τον τόπο μας και τους δημότες μας, με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, την ενδυνάμωση του κοινωνικού μας ιστού.»
Κατ’ αρχήν αυτό ήταν το λάθος της τοπικής κοινωνίας που παρασύρθηκε μπρος στο μένος να φύγει ο Γκιώνης και τι στον κόσμο, χωρίς να ελεγχθεί σε βάθος, τι μέρος του λόγου είναι ι Κώωτσης. Μέχρι σήμερα δεν τους ενδιαφέρει ο τόπος, δεν έχουν προχωρήσει και δεν έχουν υλοποιήσει τίποτε από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προάσπιση των δικών τους συμφερόντων με τη βόλεψη μιας παρέας συγγενών και κολλητών για το μηνιαίο μισθό, εν αντιθέσει με τον κοινωνικό ιστό που μήνα με το μήνα εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο.
Ποιος να μην θυμηθεί άλλωστε τη δημόσια προεκλογική δέσμευση Κώωτση ότι θα παρακρατείται το 20% από την αμοιβή των έμμισθων υπέρ του κοινωνικού ταμείου για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής;
Κώωτση το θυμάσαι, ή έλεγες ψέματα;

Πόσα χρωστάς λοιπόν σ’ αυτό το κοινωνικό ταμείο ή θα τα καταβάλεις τώρα που θα το συγκροτήσεις;
«Η νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε αυτήν την εντολή σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο, τόσο εξαιτίας της διοικητικής μεταρρύθμισης του σχεδίου “Καλλικράτης”, όσο κυρίως εξαιτίας της δυσμενενέστατης οικονομικής συγκυρίας για την πατρίδα μας και το λαό μας.
Η πορεία μέσα σε αυτό το χρόνο υπήρξε δύσκολη και διαβλέπουμε ότι η δυσκολία αυτή δυστυχώς θα κλικωθεί περεταίρω τα προσεχή χρόνια.»
Κατ’ αρχήν ο «Καλλικράτης» δεν ήταν μόνον για το δήμο Λουτρακίου, αλλά για ολόκληρη της Ελλάδα. Οι δήμοι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα προχωρούν κι έχουν προσαρμοσθεί ή προσαρμόζονται στο νέο καθεστώς, εν αντιθέσει με το δήμο Λουτρακίου που ακόμη ψάχνει να δει τι συμβαίνει. Η αρνητική οικονομική συγκυρία πλήττει ολόκληρη της Ελλάδα κι έχει αγγίξει ανεξαιρέτως όλους τους Έλληνες πολίτες και μετανάστες, ενώ με τη διαπίστωση που κάνετε για το άμεσο μέλλον, θα τρίζουν τα κόκαλα του Αϊνστάιν για τη «σοφία» που σας διακρίνει…
«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρωταρχικός μας στόχος υπήρξε η κυρίαρχη προεκλογική μας δέσμευση: να αποκαταστήσουμε το κύρος της Δημοτικής Αρχής και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία στην πολιτική ζωή του τόπου.»
Πλέον ο διασυρμός του δήμου Λουτρακίου είναι πρωτοφανής στο πανελλήνιο, ενώ η εκφορά ψεμάτων από τη δημοτική αρχή δεν έχει προηγούμενο, κάτι πλέον έχει γίνει αντιληπτό στην τοπική κοινωνία, με τους πολίτες να μην παίρνουν σοβαρά και να αρνούνται να πιστέψουν τα λόγια του Κώωτση.
«Ο στόχος αυτός υλοποιείται καταρχήν με την εφαρμογή πολιτικών που ενισχύουν την πολιτική οντότητα του Δήμου μας, που προάγουν τη διαφάνεια, που ισχυροποιούν την ενημέρωση και το διάλογο, που συντελούν στην περιστολή εξόδων και δαπανών, πολιτικών αναγκαίων ούτως ή άλλως, πολύ δε περισσότερο μέσα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.»
Η διαφάνεια επί των ημερών Κώωτση δεν έχει προηγούμενο, αρχής γενομένης από τις δύο επιταγές των απόρων, γεγονός που διέσυρε το δήμο Λουτρακίου πανελλαδικά, καθώς επίσης άλλο ένα θέμα που η αντιπολίτευση δεν το έχει σηκώσει κι αναδείξει όσο πρέπει, είναι: Πώς και από ποιους μοιράσθηκαν, ειδικότερα δε, μέσα σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία;
Τι θα γίνει όταν θα δημοσιοποιηθούν οι απευθείας αναθέσεις, σε ποιους έχουν γίνει και ποια μεθοδολογία ακολουθείται για να μην εγείρονται υποψίες… κι αντιδρά το πόπολο;
Αχ, αυτό το όμορφο παιδί από την Περαχώρα που το ’χει αφήσει μπουκάλα…
Αλλά και τι να πει κανείς για τη συνάντηση του Κώωτση με τον Yigal Zilka που συμφωνήθηκε πίσω από την πλάτη των άλλων τριών, εκτός των αρχικών συμφωνηθέντων και προς τιμήν του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κακαβάς δεν πήγε, με αποτέλεσμα ι Κώωτσης να πάρει μαζί τα «εξαπτέρυγά» του που δεν είχαν καμία δουλειά και καμία αρμοδιότητα;

Σήμερα η πόλη ορθότατα ομιλεί περί υπόγειων διαδρομών κι απευθείας σύνδεσης του Κώωτση με τον Yigal Zilka, γιατί ι Κώωτσης έχει δώσει με τις κινήσεις του, όλα τα δικαιώματα…
Για ποια περιστολή εξόδων ομιλεί ι Κώωτσης που ήθελε κι επεδίωκε να διορίσει εννέα γνωστά του άτομα στη Λουτράκι Α.Ε., με αμοιβή ο καθένας πέντε χιλιάδων ευρώ μηνιαίως καθαρά - μικτά € 8.610, αλλά η υπόθεση χάλασε γιατί αυτούς που είχε φέρει από την αρχή δεν ήταν ικανοί να συντάξουν μία διακήρυξη, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στο νομικό κόσμο της Κορινθίας. Τελικά ι Κώωτσης άφησε χωρίς νομικό σύμβουλο τη Λουτράκι Α.Ε., για να δίνει τις υποθέσεις με απευθείας ανάθεση στο «συγγενή» - κουμπάρο του νομικό Κορίνθου Δημήτρη Κονομόδη.
«Παράλληλη και θεμελιώδης υποχρέωση μας, η οποία εκφράστηκε και εκφράζεται καθημερινά είναι η προστασία των συγκριτικών μας υπεραξιών, του νερού μας και του περιβάλλοντός μας, ώστε η αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας να συνδέεται άρρηκτα με το σεβασμό στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.»
Την προίκα της φύσης, το παγκοσμίως γνωστό και μοναδικό για τις ιδιότητές του μεταλλικό νερό Λουτρακίου, ι Κώωτσης με την παρέα του το άφησε βορά σε κάθε βάρβαρο να το δυσφημεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Δεν έφτανε που το κακό ξεκίνησε από πανελλήνιας εμβέλειας και υψηλότατης κυκλοφορίας εβδομαδιαία εφημερίδα, αλλά τη σκυτάλη μετά πήρε και τηλεοπτική εκπομπή αθηναϊκού καναλιού.
Όσον αφορά για την προστασία του περιβάλλοντος, δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των επιχειρήσεων, όπως τον κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ενώ η χωματερή Λουτρακίου έχει μεταβληθεί σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων. Διεκόπη για δέκα ημέρες η εναπόθεση τοξικών αποβλήτων μετά τις πληροφορίες για χρηματισμό που ανέδειξε το loutraki-press, ενώ πάλι συνεχίζεται το πρότερο καθεστώς.
«Τα αναμφισβήτητα δημόσια αγαθά, τα οποία σύμφωνα με την πάγια θέση μας, είναι η παιδεία και ο πολιτισμός, τελούν υπό την απόλυτη προστασία μας και αποτελούν κυρίαρχες προτεταιότητές μας.»
Όσον αφορά την Παιδεία, δεν υπάρχει προηγούμενο.
Χάθηκε η κατασκευή Τεχνικού Λυκείου, του οποίου η χρηματοδότηση καλυπτόταν στο 100% μέσω ΕΣΠΑ, λόγω αναβλητικότητας, αναποφασιστικότητας και ανικανότητας. Το δεύτερο που ακολουθεί, είναι το λύκειο Λουτρακίου, το οποίο θέλουν να το κατασκευάσουν εκτός σχεδίου πόλης, δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο «Γαλανόπουλος». Σ’ ένα σημείο δύσκολο, αφενός για τη μετακίνηση των μαθητών καθ’ ότι θα χρησιμοποιούν ποδήλατα και μηχανάκια, αφετέρου καρμανιόλα και θα θρηνήσει θύματα μαθητές ο τόπος, καθ’ ότι αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, λαμβανομένου υπόψη ότι η προσοχή των παιδιών είναι ανύπαρκτη. Στην προοπτική αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του loutraki-press, αντιδρά και η διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Λουτρακίου, αλλά ι Κώωτσης θέλει κι επιδιώκει να το φέρει το έργο με πολιτική απόφαση, αφενός γιατί είναι ανίκανοι να σχεδιάσουν και να παράξουν ουσιαστικό έργο, αφετέρου θα επικαλεσθούν την εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενός έργου 4.000 τ.μ., οπότε θα προσπαθήσει να μετακυλήσει την ευθύνη στην αντιπολίτευση…
Όσον αφορά τον Πολιτισμό, μήπως ι Κώωτσης ξέχασε τον ανοίκειο πόλεμο που δέχθηκε από τα «εξαπτέρυγα και τους ανεγκέφαλους παρατρεχάμενους του, που έφθασαν σε σημείο να αποκαλούν λαμόγιο και απατεώνα, το συνεργαζόμενο δημοτικό σύμβουλο από το Κίνημα Ενεργών Πολιτών Λουτρακίου, Νίκο Λόη; Ο Πολιτισμός, ως ώρας είναι ο μόνος τομέας που η σημερινή δημοτική αρχή μπορεί να επικαλεσθεί και να προβάλλει ότι έχει επιτελέσει έργο, χάρις στον Νίκο Λόη. Κι αυτό, χάρις στην επιμονή του Νίκου Λόη, κόντρα σ’ όλους τους κατώτερους των περιστάσεων με τα κοινά και πρωτίστως ανίκανους…
«Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δύο μάχες είναι υπό εξέλιξη και είμαστε αποφασισμένοι να τις κερδίσουμε. Η πρώτη, η μάχη των μαχών, είναι η προστασία της συνοχής του κοινωνικού μας ιστού, που βάλλεται σκληρά αλλά και άδικα.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το τμήμα κοινωνικής πολιτικής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτομοι, να ανακοινώσουμε και να υλοποιήσουμε, ένα πρόγραμμα δημιουργίας κοινωνικών δομών και υποδομών με σημείο αναφοράς τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.»
Ερώτημα: Έχει πάρει απόφαση ι Κώωτσης να καταβάλλει το 20% της δημαρχιακής αποζημίωσης, όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί και μαζί του και οι υπόλοιποι αμειβόμενοι για να μπορέσει να εξευρεθεί ισορροπία στην κοινωνική συνοχή;
Θετική και προς την ορθή κατεύθυνση είναι η πρωτοβουλία της «Μέριμνα» για συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην επιστημονική καταγραφή των αναξιοπαθούντων και χρηζόντων βοηθείας πολιτών του δήμου Λουτρακίου.
«Η δε μάχη της καθημερινότητας αποτελεί το μείζον πολιτικό στοίχημα, το οποίο παρά τις εκρηκτικές αντιξοότητες που επιβάλλουν περικοπές προσωπικού και χρηματοδοτικών ροών, είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε.»
Είσαστε και πάλι έτοιμοι να δώσετε τις κάλπικες υποσχέσεις λέγοντας συνειδητά στον πληττόμενο κόσμο ψέματα, όπως κάνατε και με τους εργαζομένους της ΔΗΚΕΠΑΘ;
«Η Δημοτική Αρχή αποφασισμένη και αυστηρά προσανατολισμένη στις προεκλογικές δεσμεύσεις διεκδικεί σθεναρά όλα όσα ανήκουν στους δημότες, όλα όσα είναι αναγκαία και απαραίτητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την παρούσα συγκυρία από θέση ισχύος και με κοινωνική ευαισθησία.»
Όσα προκύπτουν από τη γνωμοδότηση Τσοβόλα γιατί δεν τα διεκδικείται;
Γιατί πήρατε πίσω έμμεσα την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της Club Hotel Loutraki S.A. ο τέως νομικός σύμβουλος της Λουτράκι Α.Ε; Δεν θα είχε ξεφύγει σήμερα από τον κίνδυνο η Λουτράκι Α.Ε.; Τι μαγειρεύεται στο παρασκήνιο; Η πόλη βοά ότι μαγειρεύονται προμήθειες με τις αμοιβές των δικηγόρων; Είναι αλήθεια η ψέματα Κώωτση;
«Τίποτε από εδώ και πέρα δε θα είναι εύκολο, είμαστε όμως προσηλωμένοι και αφοσιωμένοι σε εκείνη την πολιτική αντίληψη που μάχεται, που διεκδικεί, που εξακολουθεί και οραματίζεται και που τελικά τα καταφέρνει. Για μας η πολιτική και τα κοινά, ειδικά στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι στίβος διεκδικήσεων και καθημερινών κατακτήσεων.»
Έχει ακούσει κανείς να γίνεται πρόοδος στο μείζον θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το πάνε πίσω - πίσω και οσονούπω θα αποκαλυφθεί τι μεθοδεύεται…
Όσον αφορά τον προαστιακό σιδηρόδρομο, που πρόσφατα συνυπέγραψε στην Πρωτοβουλία Πολιτών και το Επιμελητήριο Κορινθίας δια του προέδρου του Βασίλη Νανόπουλου, έχει ακούσει κανείς να ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα ι Κώωτσης και οι άνθρωποί του; Ασχολούνται και προωθούν το έργο για το καλό του δήμου Λουτρακίου, για το καλό των κάθε είδους επιχειρήσεων και το καλό των πολιτών του, όλοι οι άλλοι που δεν εμπλέκονται ή δεν έχουν σχέση με συγκεκριμένα συμφέροντα.
Έχει ακούσει κανείς ι Κώωτσης να κάνει λόγο για τη μαρίνα Λουτρακίου και να τη διεκδικεί κι όχι να κρύβεται πίσω από την προσφυγή στο ΣτΕ, που στην ουσία έγινε επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής;
Μήπως ι Κώωτσης έχει κάνει τίποτε, έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για τη διάσωση, την αναστήλωση και την προστασία του Αρχαίου Διόλκου;
Όσον αφορά τον τουρισμό, που είναι ο μοχλός που μπορεί να βασισθεί και να αναπτυχθεί ο τόπος, μήπως δεν διέλυσε και την Επιτροπή Τουρισμού, για τη χάραξη τουριστικής πολιτικής που υπήρχε στο πλαίσιο της Λουτράκι Α.Ε.;
Δεν εκχωρεί τη δημοτική περιουσία προς όφελος των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, όταν μάλιστα στο στενό του περιβάλλον υπάρχουν πρόσωπα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επιχείρηση;
«Στην πορεία αυτή ο κρίσιμος σύμμαχος μας είναι μόνον ένας, οι πολίτες του τόπου μας.»
Κώωτση, θυμάσαι πώς ξεκίνησε ο συνδυασμός σου και πώς τον έχει μεταλλάξει σήμερα; «Με τους πολίτες μπροστά», έχει μεταβληθεί «Με τους Συγγενείς, με τους Φίλους, με τα Συμφέροντα Μπροστά και οι Πολίτες Πίσω»…
«Οι πολίτες μας είναι οι ελεγκτές μας, οι κριτές μας, οι εντολείς μας, είναι η πηγή δύναμης, είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες μας.»
Σας πήραν πρέφα και έχουν έτοιμη από τώρα την πληρωμή σας.

Ποιος θα σας πιστέψει, αλήθεια, Κώωτση;
«Προχωράμε μαζί, με τεράστια συναίσθηση της ευθύνης και του ρόλου μας.»
Προχωράτε ολομόναχοι, χωρίς να αντιλαμβάνεσθε τι περίμενε από εσάς ο κόσμος και με τι τελικά τον αποζημιώνετε…
«Είμαστε βέβαιοι για ένα πράγμα: όταν η κοινωνία και η διοίκηση θέλουν, μπορούν να τα καταφέρουν.»
Το δυστύχημα είναι ότι και να θέλατε που δεν θέλετε, τουλάχιστον θα προσπαθούσατε να παράξετε έργο επί της ουσίας κι όχι να κάνετε επικοινωνία και να νομίζετε ότι είσαστε θεατρικό σχήμα... Λόγω της ανικανότητάς σας, δεν μπορείτε να καταφέρετε τίποτε και ήδη το δήμο Λουτρακίου το ναυαγήσατε και τον έχετε κολλήσει στο βυθό!

Υ.Γ.: Προχθές στο φουαγιέ του δημαρχείου, την ώρα του δημοτικού συμβουλίου, φίλος του loutraki-press ρώτησε αν υπάρχει διάθεση να γίνει μια αναφορά ένας χρόνος Κώωτσης; Του απαντήθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος, αφού καθημερινά εκτίθενται μόνοι τους και δεν υπάρχει λόγος να καταβάλλεται από τρίτους προσπάθεια.

Τελικά, δεν κρατήθηκαν και βγήκαν μόνοι τους να εκτεθούν…
(161111)




ΔΥΟ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Δύο διαλέξεις με θέμα το σακχαρώδη διαβήτη πραγματοποιεί το Κέντρο Υγείας Λουτρακίου σε συνεργασία με το δήμο Λουτρακίου, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη που καθιερώθηκε η 14η Νοεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου και η δεύτερη την προσεχή Τρίτη 22/11/11 στην ίδια ώρα στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Θεοδώρων.
Ομιλητές θα είναι η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Λουτρακίου Αγγελική Θεοδώρου, καθώς επίσης και ιατροί του Κέντρου και θα αναφερθούν για τους κινδύνους από την ύπουλη αρρώστια.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).
Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.
Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.

(161111)
Return top