Είπαν…

«Κωστάκη, μήπως θα πρέπει να ξαναχτυπήσεις την πόρτα του Μιχάλη, μπας και σε κάνει δεκτό -επειδή τον έχεις απογοητεύσει- για μια δεύτερη ευκαιρία, μ’ ένα νέο κύκλο σεμιναρίων;»

(250611)




ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ...

Του Δημήτρη Καραπατά*

Όταν ένας δήμαρχος ασκεί διοίκηση που θυμίζει έντονα το κόμμα από όπου προέρχεται, χωρίς εμφανείς ενδιαφέρον για τους δημότες του…
Όταν ένας δήμαρχος καπηλεύεται ιδεολογικά έντιμους - αιματηρούς και πολύχρονους αγώνες πολιτών και φορέων μιας πόλης για να καρπωθεί πολιτικά ιδιοτελής σκοπούς...
Όταν ένας δήμαρχος παίρνει σοβαρές πολιτικές αποφάσεις ερήμην των πολιτών και εγκυμονούν κινδύνους για αυτούς…
Όταν ένας δήμαρχος μετατρέπεται αβίαστα σε θεματοφύλακα εκ προθέσεως των ελαχίστων…
Τότε μπορούμε εκ του ασφαλούς να ομιλούμε για θεσμική ανωμαλία!
Μια τέτοια θεσμική ανωμαλία κυοφορείται και αναπτύσσεται από τον Κώστα Λογοθέτη, ο οποίος με την μορφή διοίκησης που ασκεί, ο δήμος σχοινοβατεί πάνω από μια διπλή άβυσσο.
Ένας δήμαρχος που έχει απωλέσει πρόωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών του και χωρίς δημιουργικό οίστρο προωθεί πολιτικές της βιτρίνας και όχι της ουσίας.
Ένας δήμαρχος που μοιάζει μονόχρωμος και άγευστος πολιτικά, ενώ το ύφος του δεν συνάδει ούτε με την ευθύνη, αλλά ούτε και με τον ρόλο του.
Προελαύνει ακάθεκτος χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα στεντόρεια μηνύματα που έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις και του διαμηνύουν ότι βαδίζει σε δύσβατο ατραπό.
Ο τρόπος που προσεγγίζει ακανθώδη θέματα του δήμου μόνος σοβαρός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Κινδυνεύει, αν συνεχίσει έτσι, να χαρακτηριστεί σε στυγνό δημοκόπο. Ένα δημοκόπο που όμοιο του δεν ξαναγνώρισε η τοπική αυτοδιοίκηση.
Ηγείται μίας πολυμειοπικής δημοτικής αρχής, που στην προμετωπίδα της έχει τις διφορούμενες πολιτικές, αλλά και ενθαρρύνει προκλητικές συμπεριφορές. Ο ίδιος ο Κώστας Λογοθέτης επιτρέπει σε συνεργάτες του, να βγάζουν τα υπαρξιακά τους αδιέξοδα μέσα στα δημοκρατικά όργανα του δήμου και κατά των πολιτών.
Με το ανεμικό πέρασμα του δημάρχου, θριάμβευσε όχι μόνο η πολιτική απραξία, άλλα και η κατεψυγμένη πολιτική με άμεσο αντίκρισμα το πάγωμα της εμπιστοσύνης των δημοτών.
Η ανάξια διάψευσης, ενδελεχής καταστροφολογία που επιχειρείται από ομοϊδεάτες του Κώστα Λογοθέτη, οι οποίοι ανησυχούν εξ επαγγέλματος, απουσία ώριμης σκέψης, αλλά και φαντασίας, υιοθετούν τις τραγελαφικές ατάκες της προηγούμενης αυτόχθονης δημοτικής αρχής, με μοναδικό σκοπό να δαιμονοποιήσουν αναπτυξιακά εργαλεία του τόπου, όπως ο προαστιακός που θα μπορούσαν να συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πόλης.
Το πολιτικό τους σύστημα, διακρίνεται από νοσηρότητα, ενώ τα ανύπαρχτα αντανακλαστικά, οι παρωχημένες και γεμάτες πειράματα πολιτικές τους προβλήματα και προωθούν ένα αποτυχημένο μοντέλο ικανό, να αποδρομολογήσουν την πορεία του δήμου προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Η εμπιστοσύνη που τους επέδειξαν οι πολίτες προσφάτως, εκλήφθηκε από αυτούς ως στάση αδυναμίας γι’ αυτό και πρόωρα έχουν αποσχιστεί από τον πυρήνα των προεκλογικών τους δεσμεύσεων και κατ’ επέκταση αποσχίστηκαν και από τους δημότες.
Οι χαλκευμένες και προς ίδιον όφελος δικαιολογίες για να μετριάσουν το πολιτικό τους κόστος, δεν πείθουν εχέφρονες και σκεπτόμενους πολίτες.
Στην πράξη διαφαίνεται ότι είναι ένθερμοι υποστηριχτές του δόγματος, είπα - ξείπα.
Προσπαθούν πίσω από το προσωπείο της πολιτικής τους ανικανότητας, ανεπιτυχώς να μετατοπίσουνε τις ευθύνες των φυσικών τους εγχειρημάτων. Ανεπάρκεια, αποτυχία, αστοχία ελλιπής στελέχωση, αλλά και στόχευση, αποτυπώνονται ανάγλυφα στην καθημερινότητα του δημότη.
Εγείρουν σοβαρά ερωτήματα όπως:
- Ποιος σας έπεισε αυτά που λέγατε να μην τα εφαρμόζετε και πώς υπηρετείτε πολιτικές που δεν τις πιστεύετε, αλλά και γιατί προκαλείται θυμηδία αφού εμ αλλάξατε, εμ σφυρίζετε αδιάφορα, εμ θέλετε να βγείτε κι από πάνω προσπαθώντας να μας βγάλετε όλους τρελούς;

- Όταν έχετε χάσει την εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας πώς έχετε την απαίτηση να σας εμπιστευτούμε εμείς οι πολίτες;
Το μίγμα πολιτικής που εφαρμόζετε, τα κολητιλίκια του δημάρχου με πολέμιους της ανάπτυξης του δήμου, οδηγούν στην διάλυση του συνοικεσίου δημοτική αρχή Λογοθέτη - πρόοδος. Ο εργολαβικός εναγκαλισμός της πολιτικής ματαιότητας της παρούσας δημοτικής αρχής αποτυγχάνει παταγωδώς να βρει πολιτικά αντίβαρα στο παρωχημένο πολιτικό μίγμα που εκφράζει κι αδυνατεί να βρει κοινό τόπο με τις προοδευτικές διαστάσεις του δήμου. Μας οδηγεί τελικά, σε πολλαπλό πολιτικό φιάσκο, εξοβελίζοντας κάθε δυνατότητα και προσπάθεια του τόπου για πρόοδο και ευημερία. Η βαρβαρότητα τέτοιων πολιτικών επιλογών βρίσκει τρόπο έκφανσης στην παρούσα δημοτική αρχή, η οποία βγάζει… στο σφυρί βασικά δικαιώματα των δημοτών της.
Θα πρέπει να περάσει δια πυρός και σιδήρου για να ευοδωθούν οι εκτός συμφωνηθέντες με τους πολίτες στόχοι της, που έστω και αν προσπαθήσει να αλλάξει την συσκευασία η ουσία θα είναι ίδια και δεν αλλάζει.
Στις προσπάθειες να τσακίσει και να ματαιώσει τα προεκλογικά συμφωνηθέντα με τους πολίτες, εμείς δεν υποτασσόμαστε και συνεχίζουμε την προσπάθεια για ανάπτυξη του τόπου.

* Ο Δημήτρης Καραπατάς, είναι επιχειρηματίας.

(250611)
Return top