ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΛΑΜΕ;..

Του Μιχάλη Πούλου*

Έχουν ήδη ανακοινωθεί τέσσερις υποψηφιότητες (Παύλου - Πετρίτσης - Γέρου -Λογοθέτης) για το νέο δήμο Λουτρακίου Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων κι ακόμη δεν έχει αρχίσει η τυπική προεκλογική περίοδος!
Θεωρώ βέβαιη την υποψηφιότητα Γκιώνη, παρά τις «μυστηριώδης» εκφράσεις του, αν κατέβω θα κερδίσω. Επίσης, θεωρώ βέβαιη την κάθοδο συνδυασμού υποστήριξης ΚΚΕ που παραδοσιακά είναι παρών σε κάθε αναμέτρηση. Σύνολο λοιπόν (6) έξι υποψηφιότητες!
Αν διαβάσει κανένας τις έως σήμερα εξαγγελίες, με ευκολία θα διαπιστώσει ότι οι διαφορές στους στόχους είναι δυσδιάκριτες. Οι διαφορές στις επιδιώξεις εξ’ ίσου ανύπαρκτες. Αυτό που φαίνεται να ρίχνουν όλοι οι υποψήφιοι βάρος στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ο τρόπος άσκησης της εξουσίας.
Η σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας έχει αναδείξει σε μείζον ζήτημα τον τρόπο που οι πολιτικοί μας άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν την εξουσία τους, τρόπο που δείχνει να είναι αντίθετος με τις βασικές περί δικαίου αντιλήψεις του μέσου Έλληνα.
Η ανάδειξη και στην πόλη μας της ίδιας αρχής (χρηστής διοίκησης) ως το μείζον θέμα των δημοτικών εκλογών δεν πρέπει να ληφθεί απλά σαν σημείο των καιρών. Ασφαλώς και η κεντρική πολιτική σκηνή επηρεάζει το κλίμα, αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ.
Η ταυτότητα απόψεων όλων των συνδυασμών δεν είναι τυχαία, οφείλεται κατά την άποψη μου στην έως σήμερα πρακτική άσκησης της εξουσίας από το συνδυασμό της Δημοτικής Ανανεωτικής Παρέμβασης Πολιτών και προσωπικά από το δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη.
Η αδιαφάνεια που κυριάρχησε την τελευταία τριετία, οδήγησε όλους τους υποψήφιους να προτάσσουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια ως κύριο χαρακτηριστικό της δικής τους φιλοσοφίας. Οι συνεχόμενες προχειρότητες στη λήψη αποφάσεων, οι συνήθεις λεονταρισμοί, η επιπολαιότητα, η κακοδιαχείριση, η αποξένωση από την καθημερινότητα του δημότη, σημάδεψαν τη θητεία Γκιώνη. Τέλος, η κάκιστη προάσπιση καίριων συμφερόντων της πόλης, όπως το κτήμα Διφωνή - ο προαστιακός - η μαρίνα, επέτρεψαν να ακουστούν έως και χαρακτηρισμοί υποτέλειας για τον τρόπο διοίκησης Γκιώνη.
Αυτά τα φαινόμενα, οδήγησαν τους έως σήμερα υποψήφιους να τοποθετούν σε δεύτερη μοίρα τα έργα και τα προγράμματα και να προτάσσουν τα ζητήματα τρόπου άσκησης της εξουσίας, σε κύρια για τον ερχόμενο εκλογικό αγώνα τους.
Αυτός ο «γκρι» τρόπος της «Παρέμβασης» είναι που κατάφερε να μετατρέψει το καζίνο από συνεταίρο σε ύποπτο εμπλοκής στα δημοτικά πράγματα. Αυτές οι μη αναγκαίες «ασάφειες» και δήθεν «ευαισθησίες» του Γιώργου Γκιώνη προς τους συνεταίρους μας, τους μετέτρεψαν σε κόκκινο πανί. Οι αναίτιες κορώνες του, έκαναν το διαχειριστή της κοινοπραξίας να τον χαρακτηρίζει «τραγικό δήμαρχο».
Η πόλη έζησε την εμπειρία του πραγματικά καλού παιδιού Γιώργου Γκιώνη που ατυχώς δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο ύψος της θέσης του δημάρχου. Ο άνθρωπος, απλά «δεν το έχει» και έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Οι συνεργάτες του δεν μπόρεσαν (κάποιοι δεν ήθελαν) να βοηθήσουν και σήμερα έχουν κιόλας αρχίσει την προσφιλή μέθοδό της απαξίωσης του Γιώργου Γκιώνη και της διαδοχής του.
Στους επόμενους λοιπόν μήνες, της κορύφωσης της εκλογικής αναμέτρησης, οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται να αποδείξουν πόσο «καθαροί» θα είναι αν εκλεγούν. Ο δε Γιώργος Γκιώνης θα αγωνίζεται να επιβιώσει της επερχόμενης αμφισβήτησής του στην ηγεσία της Παρέμβασης.
Έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά. Τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη θα δίνουν και θα παίρνουν, ενώ οι «γνωστοί - άγνωστοι ανένταχτοι» έπιασαν δουλειά με ηλεκτρονικό μανδύα, μέσω του διαδικτύου.
Ένα όμως, θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορία αυτού του τόπου. Δεν πρόκειται να βρεθεί ξανά ποτέ δήμαρχος που να κάνει τόσο μεγάλη ζημιά στο όνομά του, αλλά και στην πόλη του σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα!
Για ένα πράγμα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά τον Γιώργο Γκιώνη και τα υπόλοιπα της «Παρέμβασης»:
Μας έδειξαν ολοκάθαρα τι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΑ!..

* Ο Μιχάλης Πούλος, είναι οικονομολόγος.
(170710)
Return top