Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες πολιτικά και ουσιαστικά από πλευράς παραγωγής έργου ακολουθούν ο δήμος Λουτρακίου Περαχώρας και το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρου Λουτρακίου, λες και προέρχονται από διαφορετικό συνδυασμό.
Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που παίζει ρόλο, είναι ποιος κρατάει στα χέρια του το τιμόνι του φορέα. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για το Γιώργο Γκιώνη, ενώ στη δεύτερη για το Μιχάλη Δρίτσα. Κανείς δεν τολμάει να σκεφθεί ότι είναι δυνατόν να προχωρήσει σε σύγκριση μεταξύ των δύο, όταν υπάρχει πραγματικό χάος στο πολιτικό ανάστημα μεταξύ των δύο.
Στον τεσσαρακοστό τρίτο μήνα της θητείας του, ο Γιώργος Γκιώνης έχει να επιδείξει υπερβάσεις σ’ όλα τα έργα, εκ των οποίων τα περισσότερα φαίνεται να μένουν πια στη μέση-προίκα για την επόμενη δημοτική αρχή, το δήμο χρεωμένο, κανένα έργο για το διάδοχό του με τους συνεργάτες του αντιδημάρχους ως μόνο ενδιαφέρον να έχουν το διαγκωνισμό για εργολαβίες ασφαλτοστρώσεων και καθαρισμών πεζοδρομίων, ενώ το επίπεδο συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου έχει από πολλού ξεπεράσει πια τον πάτο του βαρελιού και ανοίγει λαγούμια!..
Στο ίδιο διάστημα ο Μιχάλης Δρίτσας με τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές του πάει τον Πολιτισμό και τις Τέχνες όλο και υψηλότερα στο δήμο Λουτρακίου, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας σημαντικότατες εκδηλώσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αντέχουν σε σύγκριση τα δύο πρόσωπα, κρίνοντάς τα εκ του αποτελέσματος, όπως άλλωστε κρίνεται ο πολιτικός. Το loutraki-press δεν διστάζει να επαναλάβει άλλη μια φορά, ότι αν το «παλάτι» αξιοποιούσε τον Μιχάλη Δρίτσα και δεν εφάρμοζε τις πρακτικές αποκλεισμού του, θα είχε ωφεληθεί ο τόπος και οι πολίτες του και δεν θα είχαμε άλλη μια τετραετία χαμένη.

Οι σημαντικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού
Σ’ ένα φορτωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει εκπονήσει για το φετινό καλοκαίρι το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρου Λουτρακίου, μπορούμε να διακρίνουμε με χρονική σειρά:
- Στις 14 Ιουλίου στο παραλιακό πάρκο η Φιλαρμονική Λουτρακίου πιστή στο καλοκαιρινό ραντεβού με τους ακροατές της, θα παρουσιάσει στο πρώτο μέρος του προγράμματος γνωστές κλασσικές επιτυχίες, εμβατήρια και έργα για Σολίστ και συνοδεία μπάντας. Θα συμμετάσχουν οι μαζορέτες σε χορογραφίες Βασίλη Σκεπετάρη.
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος η Φιλαρμονική υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Ρίζου θα συνοδέψει την τραγουδίστρια Μαριλένα Κυριακοπούλου που θα ερμηνεύσει αξέχαστες επιτυχίες από γνωστές Ελληνικές Οπερέτες.
Ο Βαφτιστικός, η Πλου Πλου και το Τσιγκάνικο Ταγκό είναι μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες που θα ακουστούν και θα συντροφεύσουν το κοινό στο νοσταλγικό αυτό ταξίδι.
- Το διήμερο 16, 17 Ιουλίου σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Άθλησης Λουτρακίου Περαχώρας στον οποίο πρόεδρος είναι ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Νίκος Λόης, πραγματοποιούνται τα Ηραία 2010 με στόχο αφενός την αναβίωση εκδηλώσεων που λάμβαναν χώρα στην ίδια περιοχή κατά την αρχαιότητα και αφετέρου την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Λίμνης Ηραίου και του αρχαιολογικού της χώρου, μιας από τις σημαντικότερες και ομορφότερες τοποθεσίες της περιοχής μας. Σκοπός είναι η ανάδειξη της ιστορικής αξίας και πολιτιστικής σημασίας της περιοχής.
Τα ΗΡΑΙΑ Αγωνίσματα καθιερώθηκαν στη δεύτερη περίοδο ακμής της πόλης του Ηραίου, πόλης σημαντικής, με αρκετές συνοικίες η οποία αναπτύχθηκε στα μέσα του 8ου αιώνα στην περιοχή γύρω από τη σημερινή λιμνοθάλασσα. Σύμφωνα με μια ερμηνεία των ιστορικών, στον οικισμό γινόταν κάθε άνοιξη αναπαράσταση του γάμου Ήρας - Δία, που συνοδεύονταν από γιορτές χαράς και αγώνες, τα Ηραία Αγωνίσματα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για την πρώτη ημέρα στις 6.30 μ.μ. αγώνες διάθλου και το βράδυ ανεβαίνει η περίφημη ιστορική, διαχρονική τραγωδία του Αισχύλου, σε μία παράσταση με ιδιαίτερη αισθητική και εκφραστική δύναμη. Σκηνοθεσία, μετάφραση και κοστούμια είναι του Τηλέμαχος Μουδατσάκις.
Η μουσική της παράστασης είναι του Σταύρου Σιώλα και οι χορογραφίες του Αλέξανδρου Ζαχαρέα.
Τη δεύτερη ημέρα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθούν αγώνες Κανόε Καγιάκ, ενώ το βράδυ ο Χρήστος Νινιός και ο Διονύσης Καλαφάτης, μετά από μία επιτυχημένη σειρά χειμερινών εμφανίσεων στην Αθήνα, παρουσιάζουν στο Club Ypanema μια μουσική διαδρομή ανάμεσα σε τραγούδια της προσωπικής τους δισκογραφίας με κάποιες στάσεις σε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
- Στις 18 Ιουλίου ο Μιχάλης Δρίτσας κάνει διάνα, κατεβάζοντας στο Λουτράκι και το παραλιακό πάρκο την Ελληνοτουρκική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία ακριβώς πριν δύο ημέρες θα έχει παίξει στο Ηρώδειο!
Πρόκειται για μια ορχήστρα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2008 και έχει δώσει σημαντικές παραστάσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Από την ίδρυσή της έχει παρουσιάσει σημαντικά έργα σε συνεργασία με καταξιωμένους σολίστ και αρχιμουσικούς, προσφέροντας σε ταλαντούχους νέους μουσικούς από την Ελλάδα και την Τουρκία την ευκαιρία μιας δημιουργικής συνεργασίας.
Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για τρομπέτα σε μι ύφεση μείζονα του Χάυντν, με Σολίστ την διάσημη τρομπετίστα Tine Thing Helseth και την Ένατη συμφωνία του Μπετόβεν, το σπουδαιότερο ίσως έργο ολόκληρου του συμφωνικού ρεπερτορίου, το οποίο εξακολουθεί να συγκινεί και να μας θυμίζει τα πανανθρώπινα ιδανικά που ενέπνευσαν τον συνθέτη.
Στην συναυλία συμμετέχουν επίσης η Χορωδία της ΕΡΤ και η Κρατική Πολυφωνική Χορωδία της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Την ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Αναστάσιος Συμεωνίδης.
- Στις 30 Ιουλίου, επίσης στο παραλιακό πάρκο, συμπράττουν σε μια συναυλία μελωδίας και ρομαντισμού ο δημοφιλέστατος τραγουδιστής της ελαφράς μουσικής, Γιάννης Βογιατζής με τη Φιλαρμονική Λουτρακίου, ερμηνεύοντας αξέχαστες επιτυχίες από την πολύχρονη καριέρα του.
Ο Γιάννης Βογιατζής, έχει σημαδέψει με τη μοναδική χροιά της φωνής του και τις ανεπανάληπτες συμμετοχές του ως ηθοποιός την εποχή του καλού ελληνικού κινηματογράφου,
- Την 1η Αυγούστου παρουσιάζεται στον Ιερό Ναό Παναγίας Γιάτρισσας θρησκευτική συναυλία που αποτελεί ένα νοσταλγικό μουσικό αφιέρωμα στη Σμύρνη μέσα από την Βυζαντινή και Παραδοσιακή Μουσική. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε πέρυσι στο Ηρώδειο.
Διδασκαλία - Διεύθυνση Χορωδίας & Ορχήστρας: Μιχάλης Μακρής.
Κείμενα - Αφήγηση: Νικόλας Βαφειάδης.
- Στις 6 Αυγούστου στα Ίσθμια, στον προαύλιο χώρο του διοικητηρίου της Διώρυγας δίνει συναυλία η Αναστασία Μουτσάτσου, όπου θα συμμετέχχει το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της Μουσικής Σχολής Λουτρακίου.
- Στις 11 Αυγούστου στο γυμνάσιο Λουτρακίου δίνεται η συναυλία «Φανερά Μυστικά» των Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Στέφανου Κορκολή. Η μουσική συνάντηση που πέρυσι έγινε γεγονός κι άγγιξε μελωδικά τις αισθήσεις μας, έρχεται να απογειώσει τις καλοκαιρινές μας βραδιές.
Αυτό το καλοκαίρι θα απολαύσουμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα με ρυθμό και μελωδίες που μας καλούν να μπούμε και εμείς στο παιχνίδι και να παραδοθούμε στην μαγεία. Μαζί τους κρουστά και κιθάρες δίνουν έναν εντελώς διαφορετικό ακουστικό αποτέλεσμα σε ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε όχι για να εντυπωσιάσει αλλά για να αναδείξει τον πυρήνα της μουσικής βάζοντας σε πρώτο πλάνο την φωνή και την ψυχή…
Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς που θέλει να απολαύσει, να νιώσει τον ρυθμό και να ταξιδέψει…
- Στις 24 Αυγούστου στην αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου δίνεται η συναυλία της Νίνας Λοτσάρη με τη Φιλαρμονική Λουτρακίου σε μια μοναδική μουσική βραδιά κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο Φεγγάρι.
Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης Καθηγητές της Μουσικής Σχολής Λουτρακίου και επαγγελματίες χορευτές από το Group Danza Flamenca του Βασίλη Σκεπετάρη.
Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι είναι αναγκαίο ο Μιχάλης Δρίτσας να παραμείνει σε περίοπτη θέση στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Λουτρακίου, άσχετα με τον καταποντισμό που θα υποστεί η Δημοτική Ανανεωτική παρέμβαση Πολιτών.
(080710)
Return top