ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΒΑΛΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Με μια άκρως ικανοποιητική σε προσέλευση κόσμου συγκέντρωση, ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του ως νέος δήμαρχος του Καλλικράτειου δήμου Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων, ο Κώστας Λογοθέτης, επικεφαλής του συνδυασμού «Με τους Πολίτες Μπροστά».
Σύμφωνα με παρατηρητές η συγκέντρωση του Κώστα Λογοθέτη ήταν ανάλογη σε πλήθος κόσμου με τις συγκεντρώσεις των συνυποψηφίων του δημάρχων Δημήτρη Γέρου και Γιώργου Πετρίτση.
Ωστόσο, επεσήμαναν μία διαφορά. Ο κόσμος που παρευρέθηκε ήταν σχεδόν αναγνωρίσιμος ως προς την εντοπιότητά του, ενώ οι άγνωστες φυσιογνωμίες μετρούντο με μεγάλη ευκολία.
Ο Κώστας Λογοθέτης στη χθεσινή πρώτη του, έκανε γνωστές τις προθέσεις του, τη φιλοσοφία και τις αρχές του, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο πολιτικό στοίχημα, το οποίο είναι αποφασισμένος μαζί με τα στελέχη του συνδυασμού του να το κερδίσουν, το οποίο θεώρησε τη δική του κόκκινη γραμμή.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Λογοθέτη έχει ως εξής:

Συνδημότες και συνδημότισσες,
Oι συγκεκριμένες πλέον λέξεις είναι εμπλουτισμένες, έχουν διαφορετικό μέγεθος και σαφώς μεγαλύτερη αξία, καθώς οι δημότες του Λουτρακίου, της Περαχώρας, των Ίσθμιων των Πισιων , του Σχοινου και των Αγίων Θεοδώρων, οι γείτονες πολίτες, αποτελούμε πια ένα δήμο.
Σας καλωσορίζουμε λοιπόν εδώ στο Λουτράκι και εδώ από το Λουτράκι, ξεκινάμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ταξίδι.
Ένα ταξίδι που έχει ρότα, που έχει προσανατολισμό, που έχει στόχο, που έχει όραμα. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη δυναμική σας παρουσία σήμερα εδώ
Και κυρίως σας ευχαριστούμε, γιατί όλοι μαζί, εδώ, σήμερα, όλοι όσοι έχουμε μπει στη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του Δήμου μας , αποδεικνύουμε κάτι:
Αποδεικνύουμε ότι έχουμε ακόμη πίστη στις κοινωνίες που αναπτύσσουν ένα συλλογικό όραμα.
Και αυτό το συλλογικό όραμα γίνεται οδηγός δράσης μακριά από στρατόπεδα, μακριά από χαρακώματα, μακριά από μηχανισμούς και μικροπολιτικές.
Ένας οδηγός δράσης με πρωταγωνιστές εμάς, τους πολίτες και με μόνο στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο του νέου Δήμου.
Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, αυτή είναι η πολιτική θέση όλων των συνεργατών που βρίσκονται κοντά μου και ώριμο τέκνο αυτής της φιλοσοφίας, αυτής της θέσης, είναι η απόφασή μου να στρατευθώ στις επόμενες δημοτικές εκλογές, από τη θέση του υποψηφίου δημάρχου.
Είναι τώρα η ώρα, που η αναγκαιότητα αυτής της απόφασης προβάλλει πιο ώριμη από ποτέ!..
Γνωρίζετε πολύ καλά από τη συνολική μου πορεία, ότι γνώμονας στις αποφάσεις μου δεν υπήρξαν οι καρέκλες και τα αξιώματα.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις μου δε χαρακτηρίζονται από πολιτική επιπολαιότητα ή πολιτική αφέλεια.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η έξοδός μου στην κοινωνία δε συνοδεύτηκε από βιάση, από πολιτικά χάσματα, από υστερόβουλες και ιδιοτελείς πρακτικές.
Αυτή η στάση , φίλες και φίλοι,
την εποχή που η πράξη προηγείται της σκέψης,
την εποχή που οι κοινωνίες όπου ακούν πολιτική απόφαση ψάχνουν συνήθως να βρουν και το αντάλλαγμα, κάποιους τους ξενίζει.
Απαντώ λοιπόν ότι ένας δήμος, οι πολίτες και η ποιότητα ζωής τους η συγκρότηση ενός οράματος για το μέλλον είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή.
Τουλάχιστον έτσι την αντιλαμβανόμαστε εμείς.
Προκρίνουμε λοιπόν την ωριμότητα έναντι της επιπολαιότητας.
Προκρίνουμε τη σοβαρότητα έναντι του τυχαίου.
Προκρίνουμε την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος έναντι όποιου κομματικού συμφέροντος
Προκρίνουμε την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το νέο δήμο, από τα βιαστικά μπαλώματα.
Και τα προκρίνουμε όλα αυτά γιατί η πολιτική επιπολαιότητα, και η πολιτική προχειρότητα:
- είναι τα βαρίδια που κουβαλάει η τοπική αυτοδιοίκηση
- είναι τα βαρίδια που κράτησαν και το Δήμο μας σε μεγάλη υστέρηση.

Πετάμε λοιπόν αυτά τα βαρίδια και προχωράμε ΜΑΖΙ με τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.
ΠΕΤΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ!
ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ!..

Φίλες και φίλοι,
Πριν κάποιους μήνες εδώ στο δήμο μας, ανοίξαμε μια δημόσια συζήτηση.
Θέλαμε αυτή η συζήτηση να γίνει χωρίς διαμεσολαβητές, να γίνει απευθείας με τους πολίτες.
Θέλαμε αυτή η συζήτηση να σπάσει τα κομματικά φέουδα και τις γνωστές κομματικές περιχαρακώσεις, και να αναπτυχθεί στη βάση της τοπικής κοινωνίας.
Θέλαμε οι συνδημότες μας που σκόπιμα και βολικά η εκάστοτε εξουσία τους θέτει εκτός, να πάψουν να είναι ιδιώτες και να ξαναγίνουν πολίτες,
Και όλα αυτά τα επιχειρήσαμε για το εξής λόγο:
Γιατί βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ο δήμος μας να προχωρά με τη δύναμη του τυχαίου, του μοιραίου.
Η απουσία στρατηγικής στο κυρίαρχο ερώτημα τι δήμο θέλουμε;
Οι πολιτικές και διοικητικές ανεπάρκειες στη συγκρότηση ενός βιώσιμου οράματος για το ρόλο του Δήμου μας στη νέα αρχιτεκτονική δομή της Αυτοδιοίκησης.
Είναι και οι κυρίαρχες αιτίες που ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια έμεινε σε υστέρηση.
Έμεινε παγιδευμένος σε λογικές αποσπασματικές, σε λογικές πρόχειρες,
Έμεινε εγκλωβισμένος σε λογικές μίζερες, σε λογικές διαχειριστικές και εφήμερες.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες
Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει ο οποιοσδήποτε να απαριθμεί ευκαιρίες χαμένες, τραγικές παραλείψεις, αδυναμίες απέναντι στις προκλήσεις.
Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει ο οποιοσδήποτε να απαριθμεί λανθασμένες επιλογές ολιγωρία δράσης, έλλειψη πολιτικής βούλησης, ακόμη και έλλειψη πολιτικής διάθεσης.
Θα δεσμευθώ σήμερα απέναντί σας σε κάτι. Δε θα ακολουθήσω αυτόν τον εύκολο δρόμο.
Τον εύκολο δρόμο μιας εύκολης αλλά αδιέξοδης κριτικής.
Τον εύκολο δρόμο μιας εύκολης κριτικής που δεν καταθέτει όμως καμία πρόταση.

Φίλες και φίλοι,
Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ως πολίτες:
έχουμε βαρεθεί να ακούμε τι φταίει, ποιος φταίει,
έχουμε κουραστεί όλα τα λάθη να ανάγονται σε ένα χρόνο παρελθόντα,
έχουμε πολλές φορές θυμώσει όταν η υπόθεση της πόλης μας γίνεται μπαλάκι ευθυνών από τους προηγούμενους στους επόμενους,
και αυτό το γαϊτανάκι ευθυνών να μην έχει τέλος.
Σας καλώ λοιπόν να βάλουμε τέλος σε αυτό.
Εμείς θα ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο δύσκολο, αλλά χρήσιμο.
Το δρόμο της κατάθεσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα βγάλει το δήμο μας μπροστά, που θα βγάλει τους πολίτες μπροστά!..
Και καλούμε και όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους να ακολουθήσουμε όλοι μαζί έναν τέτοιο δρόμο.
Θυμάμαι ένα παλιό σύνθημα με επίκαιρο μήνυμα: «Τρέξτε ο παλιός κόσμος βρίσκεται πίσω μας».
Εμείς, λοιπόν φίλες και φίλοι έχουμε αρχίσει να τρέχουμε ώστε να αφήσουμε πίσω μας σαθρές λογικές, παλιές νοοτροπίες, σκουριασμένες αντιλήψεις.
Εμείς τρέχουμε. Η αφετηρία μας είναι οι πολιτικές μας αρχές. Η κινητήρια δύναμη είστε εσείς και το όραμά μας για το Δήμο.

Αγαπητοί συνδημότες,
Για να δούμε, ποιό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να τρέξουμε, καλούμαστε να βάλουμε μπροστά το όραμά μας.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια βαθιά κρίση, πολύ επώδυνη ειδικότερα για τα μεσαία και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας.
Η πρωταρχική αιτία της σημερινής κρίσης είναι οι τρομακτικές εισοδηματικές ανισότητες.
Είναι το τερατώδες μοντέλο της πλαστής και δανεικής ευημερίας.
Σε αυτή τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε, η Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ένα ακόμη πιο σημαντικό ρόλο.
Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, μεταφέρονται θεμελιώδεις για την τοπική κοινωνία αρμοδιότητες, αλλά και κρίσιμοι οικονομικοί πόροι στους νέους δήμους.
Αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η πρόνοια και η προστασία της Δημόσιας Υγείας, η ανέγερση σχολικών μονάδων, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, η ένταξη των μεταναστών.
Εμείς σε αυτήν την εξέλιξη δεσμευόμαστε καταρχήν για δύο κεφαλαιώδη ζητήματα.
Το πρώτο:
Δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθεί η χρεοκοπία του κράτους στις πλάτες της αυτοδιοίκησης, στις πλάτες του δημότη.
Θα διεκδικήσουμε σθεναρά και απολύτως αποφασισμένοι για οποιαδήποτε σύγκρουση, τους οικονομικούς πόρους που η Πολιτεία οφείλει να μας αποδώσει, ώστε να είμαστε αυτοτελείς και αυτάρκεις.
Από την άλλη η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να βρούμε όλες εκείνες τις πολιτικές για μια πολύπλευρη ανάπτυξη του δήμου με σκοπό την δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας για τους δημότες.
Το δεύτερο:
Το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής του νέου μας δήμου είναι για μας το κρίσιμο διακύβευμα της τετραετίας.
Αθωράκιστος πολίτης ισούται με διαλυμένη κοινωνία.
Η δημιουργία οργανωμένων δομών κοινωνικής στήριξης, προστασίας και αλληλεγγύης είναι η πλέον απαραίτητη πολιτική πράξη.
Η αξιοπρέπεια των πολιτών, η οποία συχνά προσβάλλεται είτε από την ανυπαρξία κοινωνικών δομών, είτε από την ευκαιριακή και εν πολλοίς επικοινωνιακή διαχείριση της αδυναμίας τους, είναι για μας ένα νέο πολιτικό στοίχημα, το οποίο και είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε.
Προστατευμένοι πολίτες λοιπόν, από τις απειλές της πρώτης γραμμής.
Απειλές που είναι ικανές να διαλύσουν τον κοινωνικό μας ιστό, είτε για λόγους οικονομικούς, είτε για λόγους κοινωνικής περιθωριοποίησης των ευαίσθητων ομάδων, είτε για λόγους αδυναμίας ένταξης και ενσωμάτωσης του μεγάλου όγκου των μεταναστών που βρίσκονται στο δήμο μας.
Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή.
Η προστασία του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας.
Και αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που δοκιμάζεται και θα δοκιμασθεί περισσότερο είναι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, συμπεριλαμβανομένου και του εμπορικού κόσμου της πόλης μας, συμπεριλαμβανομένων και των νέων.
Εμείς αυτήν την ταυτόχρονη αιμορραγία των νοικοκυριών από τη μία, του εμπορικού μας κόσμου από την άλλη, θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε.
Θέλουμε πολίτες ενδυναμωμένους, ενταγμένους, ενεργούς, υγιείς.
Θέλουμε τοπική αγορά ισχυρή και ανταγωνιστική.
Γιατί μόνον έτσι οικοδομούνται βιώσιμες κοινωνίες!
Και θα κάνουμε σε άμεση επαφή με όλους τους φορείς του δήμου ότι είναι δυνατόν προκειμένου να το πετύχουμε.

Φίλες και φίλοι,
Με τον Καλλικράτη και τη συνένωσή μας, η οποία δεν είναι μία απλή διοικητική πράξη, δημιουργείται ένας δήμος με μοναδικά χαρακτηριστικά:
Με δύο θαλάσσια μέτωπα, στον Κορινθιακό και το Σαρωνικό, με τον ορεινό όγκο των Γερανίων, με το σπουδαιότερο μνημείο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, τη Διώρυγα, με πολύ σημαντικά αρχαία μνημεία, όπως το Ηραίο, τα Ίσθμια, με σημαντικούς υδάτινους πόρους και με τεράστια βιομηχανική δραστηριότητα στους Αγίους Θεοδώρους.
Και θέλω να δεσμευθώ δημόσια σε εσάς, απόψε εδώ, ότι αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, παράλληλα με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία στην αναπτυξιακή μας πολιτική.
Αποτελούν τους κρίσιμους πόλους που θα καθορίσουν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε για τον νέο μας Δήμο.
Αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, μαζί με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι τα συστατικά της νέας ταυτότητας του Δήμου μας.
Εν αρχή λοιπόν ην η ταυτότητα μας.
Εάν δεν έχουμε ταυτότητα, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα εδώ, πολύ ειδικότερα εάν δεν αποκτήσουμε άμεσα ταυτότητα με δεδομένη και τη βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και τους μεγάλους γαλαξίες που προκύπτουν από τον Καλλικράτη, θα μαραζώσουμε και ως Δήμος και ως κοινωνία.
Ως Δήμος αφού η ανάπτυξη και η υγιής ανταγωνιστικότητα δε θα έχει αντικείμενο, κατεύθυνση και στρατηγικό στόχο
Ως κοινωνία, αφού οι επιπτώσεις της κρίσης θα κατασπαράξουν το ξεπερασμένο μοντέλο στο οποίο έχουμε βασιστεί.
Αυτό το μοντέλο που βασίζεται στην ωστική δύναμη του τυχαίου, πιο απλά αυτό το μοντέλο που ανέπτυξε μέχρι σήμερα το δόγμα: «με τον ήλιο μας και τη θάλασσά μας θα τα καταφέρουμε».
Πίσω από το μοντέλο αυτό όμως βρίσκονται άνθρωποι, βρίσκονται ανθρώπινες ζωές, απέναντι στις οποίες έχουμε τεράστια ευθύνη.
Και αυτή την ευθύνη εμείς δε τη φοβόμαστε.
Δεν τη φοβόμαστε γιατί έχουμε σχέδιο.
Σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη, δεν μπορούμε να ορίσουμε την ταυτότητά μας ως δήμος, εάν δεν εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Εάν εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με υποκείμενα: το νερό το φυσικό μας πλεονέκτημα τόσο το φυσικό μεταλλικό όσο και το ιαματικό με σκοπό να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη πόλη των νερών.
Τη θάλασσα μας και τον μεγάλο ορεινό όγκο των γερανιών που πλέον ανήκει ολοκληρωτικά στον νέο δήμο και μας ενώνει.
Mε υποκείμενα λοιπόν το νερό τη θάλασσα και τον ορεινό όγκο αναπτύσσουμε ένα σχέδιο μαζί με τους δημότες , το οποίο εδράζεται στην χωροταξία, εδράζεται σε ένα σύνολο ενεργειών, σε ένα ενιαίο συντονισμό όλων των πεδίων:
της πολεοδομίας, ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους γενικό πολεοδομικό σχέδιο,
της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης,
της διαμόρφωσης και επέκτασης των συγκοινωνιακών δικτύων,
της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος,
ένα σύνολο υποδομών δηλαδή που θα αποτελέσουν τους πυλώνες της ταυτότητάς μας.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν τα νέα δεδομένα σα μια τεράστια πρόκληση, σχεδιάζουμε και δεσμευόμαστε :
Τα θαλάσσια μέτωπά μας και τα Γεράνια είναι αναμφισβήτητα δημόσια αγαθά που τελούν κάτω από την απόλυτη προστασία μας, είναι ταυτόχρονα οι ανάσες μας αλλά και τα φυσικά μας πλεονεκτήματα στην τουριστική μας ανάπτυξη.
Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ανάπτυξης είναι και ο θεραπευτικός τουρισμός, ο θερμαλισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα σε μας χαρακτηρίζεται από μία έντονη εποχικότητα.
Εμπειρία από άλλες χώρες όπου ο θεραπευτικός τουρισμός αποτελεί μεγάλο κομμάτι της οικονομίας τους, όπως η Ουγγαρία, που το 35% του τουρισμού της αφορά τις ιαματικές της πηγές, ολόκληρο το χρόνο, μας υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εργαστούμε.
Το νερό μας, φίλες και φίλοι, αυτός ο φυσικός πλούτος που γενναιόδωρα μας αποδόθηκε, ο αλλουβιακός υδροφόρος ορίζοντας της πόλης που ακριβώς επειδή είναι άμεσα συνυφασμένος με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μας είναι αναγκαίο να εκπονήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα , που θα συμβαδίζει με τις αρχές της ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
Που σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, ανάπτυξη με προστασία, αλλά και αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Σήμερα, πλέον, αναγνωρίζεται ως επείγουσα ανάγκη η ταχεία μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων και η αντικατάστασή τους από άλλες, ανανεώσιμες και μη ρυπαίνουσες μορφές ενέργειας.
Μια τέτοια μορφή ενέργειας είναι η γεωθερμία.
Το Σουσάκι, που ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για πεδία υψηλών θερμοκρασιών, για παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας.

Φίλες και φίλοι,
Κάθε πόλη πρέπει να έχει τον άξονα αναφοράς της.
Άλλες πόλεις το δημιουργούν, άλλες τον ανακαλύπτουν.
Σκεφτείτε ότι για πολλούς δήμους της Αθήνας αναγκαστικά άξονας είναι δρόμοι με προβληματικές λειτουργίες.
Εμείς εδώ έχουμε άξονα αναφοράς, που είναι ταυτόχρονα και μοναδικό στην Ελλάδα μνημείο, έχουμε τη Διώρυγα.
Και μάλιστα τη Διώρυγα με τον Αρχαίο Δίολκο.
Δυστυχώς όμως η νεότερη ιστορία τόσο της Διώρυγας όσο και του Δίολκου είναι ταυτόσημες.
Τα μνημεία δεν διαφυλάχθηκαν ποτέ!
Η Διώρυγα δεν αναδείχτηκε ποτέ ως ο άξονάς μας και ο Αρχαίος Δίολκος έχει μετατραπεί σε ενάλιο ερείπιο.
Εμείς έχουμε θέση!
Για μας η Διώρυγα αποτελεί τον άξονα πολιτισμού, αναψυχής και εκπαίδευσης.
Τον άξονα που διασυνδέει ακμάζουσα την ιστορία με τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Και μιλώ για έναν πολιτισμό, αγαπητοί συνδημότες, έναν πολιτισμό - κεφάλαιο για το δήμο.
Ένα πολιτισμό που δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι περιστασιακός και μόνον εισαγόμενος.
Ο πολιτισμός χρειάζεται σταθερές δομές, ώστε να παράγεται και από τις δικές μας δυνάμεις.
Πολιτισμός και πολυπολιτισμός που θα αγκαλιάσει όλους τους πολίτες του δήμου, Έλληνες και μετανάστες.
Πολιτισμός, υγεία, παιδεία και αθλητισμός τα οποία τα αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικά αγαθά με δημόσιο χαρακτήρα, ως απαραβίαστα δικαιώματα των πολιτών και όχι ως προιόντα κέρδους , ως εμπορεύματα για ολίγους.
Πολιτισμός, υγεία, παιδεία και αθλητισμός τα οποία τα αντιμετωπίζουμε
και ως βήμα ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, με τα δημοτικά ιατρεία πρώτης φροντίδας, με την ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, με τη δημιουργία υποδομής και γηπέδων για χρήση μαζικού αθλητισμού.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Εχουμε στο νέο δήμο δύο κορυφαίες προκλήσεις που συνδέουν την οικονομική ανάπτυξη με το Περιβάλλον.
Από τη μία η τεράστια βιομηχανική δραστηριότητα στους Αγίους Θεοδώρους. Εμείς όχι απλώς δεν δαιμονοποιούμε τίποτε, αντιθέτως, θέλουμε την οικονομική δραστηριότητα που ακολουθεί νόμους και κανόνες, που σέβεται το ανθρώπινο δυναμικό και το φυσικό μας πλούτο.
Θέλουμε την οικονομική δραστηριότητα να αναπτύσσεται συντεταγμένα και οργανωμένα και αυτό είναι και δική μας υπόθεση, είναι και δικό μας μέλημα.
Από την άλλη ο νέος δήμος είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει όλες εκείνες τις υποδομές που θα συμφιλιώσουν την οικονομική δραστηριότητα με την προστασία του Περιβάλλοντος.
Που θα συμφιλιώσουν την ανάπτυξη με την προστασία των πόρων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων με την ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας καθώς και η έμμεση τριτοβάθμια επεξεργασία των υγρών αποβλήτων του βιολογικού καθαρισμού για νερό δεύτερης χρήσης είναι ο όρος της καινοτόμου αστικής ανάπτυξης.
Και βέβαια αστική ανάπτυξη δε νοείται χωρίς άξονες μετακίνησης.
Δε νοείται χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς.
Η σύνδεση του προαστιακού σιδηροδρόμου με το Λουτράκι θα αποτελέσει μείζον αίτημα προς την κεντρική διοίκηση, γιατί αποτελεί και κρίσιμο όρο για την καινοτόμο ανάπτυξη.
Όπως αυτονόητος όρος είναι η ρύθμιση του κυκλοφοριακού, η δημιουργία θέσεων στάθμευσης.
Καινοτόμος αστική ανάπτυξη σημαίνει εύρυθμη λειτουργία του αστικού ιστού.

Φίλες και φίλοι,
Περνώ σε ένα γενικό θέμα που αφορά τη σχέση της δημοτικής αρχής με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τα ιδιωτικά κεφάλαια.
Είπα και πιο πριν ότι εμείς δεν δαιμονοποιούμε τίποτε.
Πιστεύουμε στις αρχές καλής συνεργασίας, που σημαίνει πιστεύουμε στην επένδυση που ακολουθεί νόμους και κανόνες.
Πολύ δε περισσότερο θέλουμε τις επενδύσεις ακριβώς γιατί για χρόνια κοιμηθήκαμε πάνω στο μαξιλαράκι της μονοδιάστατης ανάπτυξης και χάσαμε την εναλλακτικότητά μας.
Θέλουμε όμως η δημοτική αρχή να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, να υπερασπίζεται το ρόλο της και να διεκδικεί τις συμβατικές υποχρεώσεις των ιδιωτών έναντι των δημοτών.
Το θέμα του
Τουριστικού Λιμένα Λουτρακίου, είναι ακριβώς τέτοιας φύσης.
Μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι το έργο αυτό δεν θα προσφέρει ανάπτυξη στην περιοχή μας; Είναι δικαίωμα του.
Είναι επίσης δικαίωμα του ακόμη και να πιστεύει ότι το έργο αυτό θα προκαλέσει διάφορες βλάβες στο Περιβάλλον.
Δεν μπορεί όμως:
Το συγκεκριμένο θέμα να μην συζητείται καν από θεσμικά όργανα όπως το νομαρχιακό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας παρά μόνον μετά από την συλλογή υπογραφών από της μειοψηφίες και των δυο οργάνων.
Είναι αδιανόητο να παραβλέπουν κάποιοι τη συμβατική υποχρέωση μιας επιχείρησης, έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι των δημοτών, να κατασκευάσει και να υλοποιήσει το έργο.
Δεν μπορεί να περνά ο χρόνος και το Ελληνικό Δημόσιο να μην ασχολείται με το θέμα αυτό.
Εμείς λέμε ότι ο δήμος πρέπει να αποκτήσει τουριστική θαλάσσια δίοδο.
Εμείς λέμε ότι δε φοβόμαστε στις προκλήσεις γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τον απόλυτο έλεγχο ώστε να πάνε τα πράγματα εκεί που πρέπει
Εμείς λέμε ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να αποδειχθεί συνεπής με την ειλλημμένη υποχρέωση.
Εμείς λέμε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να απαιτήσει από τον ιδιώτη, από τον όποιο ιδιώτη, τη συνέπειά του.

Φίλες και φίλοι,
Όλοι γνωρίζετε την πολιτική μου καταγωγή. Την πολιτική μου δράση. Την πολιτική μου τοποθέτηση.
Στις διαδικασίες όμως του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη υποψηφίου, για το χρίσμα δηλαδή, δεν έλαβα μέρος.
Και αυτό για δύο λόγους:
Η πρόσφατη ιστορία στον δήμο μας έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας και στην πολιτική εκπροσώπηση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ γνωρίζουμε καλά ότι το πιο απαραίτητο, το πιο αναγκαίο, το πιο μεγαλειώδες συστατικό αυτού του ταξιδιού που μόλις αρχίσαμε είστε εσείς.
Η πιο απαραίτητη, η πιο αναγκαία, η πιο μεγαλειώδης στήριξη αυτού του εγχειρήματος είστε εσείς.
Το πιο απαραίτητο, το πιο αναγκαίο, το πιο μεγαλειώδες χρίσμα για αυτόν τον αγώνα είναι το δικό σας.
Εγώ λοιπόν επιλέγω να αποτελώ αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της κοινωνίας, αναπόσπαστο κομμάτι των αγωνιών της, των προβληματισμών της, των ελπίδων της .
Πιστεύω ότι η δύναμη αντλείται από τον τοπικό μεγάκοσμο και όχι από τον κομματικό μικρόκοσμο.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με μια βασική αρχή μου .
Την αρχή της πολυσυλλεκτικότητας.
Πιστεύω ότι μια κοινωνία, ένας δήμος, πολύ περισσότερο σήμερα με τον Καλλικράτη, έχει την ανάγκη του πιο άξιου, του πιο πλούσιου αποστάγματος σε ανθρώπινο δυναμικό.
Και η απόσταξη αυτή δεν μπορεί να γίνει μόνον με κριτήρια κομματικά.
Γίνεται στη βάση των ιδεών, της πολιτικής αλλά και των ανθρώπων.
Οι άνθρωποι παράγουν τις πολιτικές, οι άνθρωποι εφαρμόζουν τις πολιτικές, οι άνθρωποι λογοδοτούν για τις πολιτικές.
Και άξιοι άνθρωποι, εργατικοί άνθρωποι, ικανοί άνθρωποι, δυναμικοί άνθρωποι, οραματιστές άνθρωποι, καθαροί άνθρωποι βρίσκονται σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Με αυτή την αρχή πορευτήκαμε, με αυτή τη λογική συμμαχήσαμε, με αυτή την αρχή γινόμαστε όλο και περισσότεροι, με αυτή τη λογική θα διεκδικήσουμε το όραμά μας.
Και δεν κάνουμε έκπτωση στο όραμά μας.

Φίλες και φίλοι,
Η αναγκαία συνθήκη για να γίνει πράξη αυτό το όραμα είναι να αλλάζουμε εμείς διαρκώς, ώστε να τα αλλάξουμε όλα.
Και η κορυφαία αλλαγή αφορά στον τρόπο διοίκησης.
Στο νέο δήμο αποκεντρώνουμε αρμοδιότητες και εξουσίες, λογοδοτούμε απέναντι στους πολίτες, ελεγχόμαστε για τα πεπραγμένα.
Η νέα διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να είναι διοίκηση απόλυτης διαφάνειας, απόλυτης εξωστρέφειας, απόλυτης συμμετοχής του πολίτη στις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον του.

Φίλοι μου,
Ξέρω και το ξέρω καλά ότι πάντα απέναντι σε ένα καινούριο υποψήφιο Υπάρχει επιφύλαξη.
Αν όχι επιφύλαξη υπάρχει ένα ερωτηματικό: θα τα καταφέρει?
Καταρχήν υπερασπιζόμενος πάντα το νέο και όχι ειδικά για την περίσταση και όχι βέβαια με αφέλεια και γενικεύσεις, σκέφτομαι οι παλιοί τα κατάφεραν άραγε πάντοτε?
Μήπως τελικά αυτές οι ψευδεπίγραφες περγαμηνές των παλιών και έμπειρων είναι η αναγκαία σταθερά ενός συστήματος που τίποτε δε θέλει να αλλάζει, τίποτε νέο δε θέλει να γεννιέται, τίποτε που να ταράζει τα νερά ή μάλλον τα απόνερα του παρελθόντος.
Μήπως τελικά φταίμε κι εμείς οι πολίτες λιγάκι που εμπιστευόμαστε αυτό που μας προδίδει και προδίδουμε αυτό που εμπιστευόμαστε.
Και το λέω αυτό φίλες και φίλοι,
Με πλήρη γνώση των χαρακτηριστικών που χρειάζονται οι νέοι πια Δήμοι με τις διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες.
Χρειάζονται δήμαρχο και διοίκηση με ρόλο επιτελικό.
Που να έχουν γνώση, όραμα και σχέδιο.
Χρειάζονται δήμαρχο και διοίκηση με ρόλο επιχειρησιακό.
Που να έχουν διάθεση και βούληση να το παλέψουν, να συγκρουστούν, να διεκδικήσουν, να κερδίσουν.
Χρειάζονται δήμαρχο και διοίκηση έντιμους.
Και εντιμότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος δε σημαίνει μόνο τιμιότητα, αλλά και επένδυση εκεί όπου πρέπει.
Χρειάζονται δήμαρχο και διοίκηση ανεξάρτητους.
Που να μη συναλλάσσονται, να μη χρωστάνε, παρά μόνο στους πολίτες.
Χρειάζονται δήμαρχο και διοίκηση που το μόνο που θα βάζουν μπροστά είναι οι πολίτες.
Και η εγγύηση για αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι πορείες όλων όσων θα συγκροτήσουμε αυτή την ομάδα, όλων όσων θα δεσμευθούμε απέναντί σας.
Με τους Πολίτες Μπροστά λοιπόν, συμπολίτισσες και συμπολίτες, ώστε ο νικητής αυτών των εκλογών να είναι πραγματικά ο νέος δήμος.
Με τους Πολίτες Μπροστά όλοι μαζί ξεκινάμε, οργανωνόμαστε, γινόμαστε όλο και περισσότεροι και νικάμε!
Αυτή η υπόθεση είναι μια δική μας υπόθεση!
Αυτή η νίκη είναι υπόθεση όλων των δημοτών!
Σας ευχαριστώ!

(150710)
Return top