«ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ, ΕΧΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΡΑΧΤΗ»

Του Μιχάλη Πούλου*

Έχω κατά καιρούς αναφερθεί με έκταση και λεπτομέρειες στα της διοίκησης του Γιώργου Γκιώνη. Επίσης, με ιδιαίτερα έντονο τρόπο έχω αναφερθεί στα καμώματα του έμπειρου αλλά και εντελώς αναποτελεσματικού προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μπάμπη Γεωργίου.
Σ’ όλη την διάρκεια των δύο τουλάχιστον τελευταίων ετών τα πεπραγμένα του δημοτικού συμβουλίου έχουν, δυστυχώς επιβεβαιώσει αυτήν την αναποτελεσματικότητα, αλλά και τις μεθοδεύσεις του προεδρείου, ώστε να ατονήσει ο έλεγχος της αντιπολίτευσης προς τον εντελώς επιπόλαιο δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη. Η τελευταία πράξη αυτού του προμελετημένου σχεδίου ήρθε να πάρει μορφή στην ομιλία εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του μορφώματος της «Δημοτικής Ανανεωτικής Παρέμβασης Πολιτών», όπου χωρίς καμία ντροπή ακούστηκε ότι για όλες τις δικές τους αποτυχίες φταίει η «κακή αντιπολίτευση»!
Πρόκειται για ένα κακοηθέστατο επιχείρημα που βγαίνει στην επιφάνεια για να δικαιολογηθούν τα τραγικά σφάλματα των Γιώργου Γκιώνη και Μπάμπη Γεωργίου. Ο πρώτος ως δήμαρχος και ο δεύτερος ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου, δεν κατάφεραν ποτέ να σταθούν στο ύψος του ρόλου που τους ανετέθη, με πολλαπλά σφάλματα από απειρία, από κακή οργάνωση, μα και από σκόπιμη παρακώλυση.
Όταν ένας δήμαρχος σέβεται τον θεσμικό ρόλο της θέσης του, καθώς και της αντιπολίτευσης, τότε φροντίζει, κατ’ αρχή, να παρέχει άμεση και λεπτομερή ενημέρωση. Φροντίζει, να χειρίζεται κάθε θέμα με διαφάνεια και ισονομία, ώστε να μην χρειάζεται η αντιπολίτευση να αμφισβητεί συνεχώς τις πράξεις του δημάρχου.
Ακόμη, σοβαρότερο γίνεται το θέμα, αφού εξελέγη με αυτά τα συνθήματα της διαφάνειας και της ισονομίας για όλους τους δημότες. Τώρα, λοιπόν, ανακαλύπτουν αυτόν που δεν τους άφησε να τα εφαρμόσουν και που είναι η αντιπολίτευση!
Βραβείο Νόμπελ, ψευτιάς!..
Δεν έχει μόνο της ευθύνη αυτής της κατάντιας των θεσμών ο Γιώργος Γκιώνης. Εξ’ ίσου μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο Μπάμπης Γεωργίου που φρόντισε να εξαντλεί την εξουσία της θέσης του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, μόνο με παρεμβάσεις εκνευρισμού των ομιλητών που στρίμωχναν τον Γιώργο Γκιώνη. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα πολλαπλά παραδείγματα, όπου ερωτάται ο δήμαρχος, ο οποίος επικαλούμενος το απόφθεγμα «δεν θυμάμαι» θα απαντήσω στο άλλο δημοτικό συμβούλιο, αποφεύγει την κακοτοπιά, χωρίς ποτέ ο πρόεδρος του σώματος να του θυμίσει αυτή την υπόσχεση του. Δεν φρόντισε ποτέ ο Μπάμπης Γεωργίου να τροφοδοτηθεί το δημοτικό συμβούλιο με ουσιαστικά στοιχεία. Κατά συνέπεια, αργά αλλά σταθερά, κατάφερε στη δική του διετία να μετατρέψει το ναό της Δημοκρατίας του δήμου σε λαϊκή αγορά.
Είναι προσωπικό του επίτευγμα αυτό και δεν νομίζω ότι δικαιούται να καμαρώνει.
Θέλω να πιστεύω ότι οι επικοινωνιολόγοι του επιτελείου Γκιώνη, θα τραβάνε τα μαλλιά τους με αυτές τις γκάφες. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τους επιτρέπουν να λένε από μικροφώνου τέτοιες και τόσες «μπούρδες».
Η μετάθεση της ευθύνης της επιτυχίας ή της αποτυχίας στην πλάτη της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει τη δική τους ανικανότητα και μόνο. Όταν αυτή την αποτυχία την θεωρείς και προεκλογικό σου επιχείρημα, τότε ο πανικός είναι εύκολα αναγνωρίσιμος.
Οι ευθύνες του Γιώργου Γκιώνη και των λοιπών στελεχών του την τελευταία τετραετία, έχουν πλέον καταγραφεί στη κοινωνία και έχουν ήδη προδιαγράψει την ήττα τους.
Οι προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων, είναι αντιπροσωπευτικές της φιλοσοφίας τους καθενός. Είναι ανάγλυφα παραστατικές για τον τρόπο που βλέπουν τη σημερινή κατάσταση, για τις ευθύνες των διοικούντων και τελικά είναι παραστατικότατες σε ότι αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την αξία του δημότη.
Σήμερα στο δήμο Λουτρακίου Περαχώρας & Αγ. Θεοδώρων, όλοι οι υποψήφιοι συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους για την τετραετία που πέρασε. Συμφωνούν, ότι έχει πληγωθεί βαθιά το κύρος και η σοβαρότητα της πόλης, η αξιοπρέπεια των δημοτών, η αίγλη που θα έπρεπε να συνοδεύει τους θεσμούς. Αυτό που κάποιοι συνεχίζουν να κρύβουν από τους δημότες, είναι ποιος κατά την άποψή τους ευθύνεται!
Διαβάζουμε και ακούμε ασαφείς και απρόσωπες αναφορές για χαμένες ευκαιρίες.
Ακούμε για βελτιώσεις που δεν έγιναν, για έργα που κόστισαν τριπλάσια, για έργα που ανήκουν στην νομαρχία, αλλά κάποιοι απρόσωποι τα οικειοποιούνται!
Τελευταία, ακούμε και διαβάζουμε τέτοιες γενικόλογες αναφορές για το παρελθόν που χρειαζόμαστε μέντιουμ να μας εξηγήσει τι εννοεί ο «ποιητής».
Η συνήθεια αυτή της ανώνυμης και εντελώς απρόσωπης κριτικής δεν αποδεικνύει ότι ο εκάστοτε ομιλών διαθέτει πολιτισμό. Δεν είναι τεκμήριο savoir-vivre ο πολιτικός λόγος.
Αντίθετα, όταν κάποιος αποφεύγει να κατονομάσει την απονομή ευθυνών, δείχνει νοοτροπία «κουκουλώματος». Να είστε βέβαιοι, ότι η ίδια νοοτροπία θα τον συνοδεύει σε κάθε δραστηριότητα του. Όταν για παράδειγμα, λες ότι τα δάνεια είναι κακό για τον τόπο, είναι «κουκούλωμα» να κρύβεις το όνομα που φόρτωσε με δάνεια το δήμο.
Όταν κάποιος στηρίζει ολόκληρη τη προεκλογική του εκστρατεία στην ανώνυμη αναφορά και στη γενικόλογη απονομή ευθυνών, τότε καταφέρνει να κάνει τους πάντες ανεύθυνους.
Τελικά δεν έχω καταφέρει να διακρίνω στις τοποθετήσεις του Κώστα Λογοθέτη αν θυμάται ποιος είναι ο εν ενεργεία δήμαρχος του δήμου. Δεν μπορεί να τον θυμάται, αλλά να μην αναφέρει πουθενά τις ευθύνες του στο κατάντημα του δήμου.
Ο Κώστας Λογοθέτης, στο όνομα ενός δήθεν πολιτικού πολιτισμού, αφήνει τις ευθύνες να αιωρούνται σε βάρος όλου του πολιτικού κόσμου του δήμου. Τι σόι πολιτισμός είναι αυτός λοιπόν;
Δεν θέλω να πιστέψω τις συζητήσεις που λένε για «γέφυρες» και σκοπιμότητες εκλογής σε συμμαχία με τον Γιώργο Γκιώνη, γιατί τις θεωρώ πολύ προσβλητικές για το πρόσωπο του Κώστα Λογοθέτη και μάλλον σκοπιμότητά τους είναι να αποπροσανατολίσουν. Έχει μοχθήσει αρκετά, δημιουργώντας ένα προφίλ ανθρώπου που δεν εξαρτάται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, άλλωστε δεν έτρεξε να αγοράσει τη μία μετοχή της ΔΑΕΤ. Έχει μοχθήσει να μας πείσει ότι δεν είναι πιόνι πολιτικής σκοπιμότητας, αφού μόνος του την καταδίκασε ως προπαγάνδα.
Περιμένουμε από τον καθ’ όλα αξιοπρεπή Κώστα Λογοθέτη την αλλαγή του λόγου του σε πιο ουσιαστικό, που να μην προσβάλει τον πολίτη και να μην αποκρύπτει τις κρίσιμες ευθύνες του Γιώργου Γκιώνη σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει χαμένη τετραετία, γιατί άλλο οι καλοί τρόποι και άλλο οι πολιτικές ευθύνες.
Όπως λέει ο λαός έχε καλές σχέσεις με το γείτονα, αλλά φρόντιζε πάντα και το φράχτη σου.

* Ο Μιχάλης Πούλος, είναι οικονομολόγος.
(301010)




Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ


Ο υποψήφιος δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων του συνδυασμού «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ» Κώστας Λογοθέτης δήλωσε: «Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων θέση μας είναι ότι, επιδιώκουμε την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους και τον διαχωρισμό στην πηγή, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την μέθοδο της θερμικής επεξεργασίας και την δεματοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων ως ολοκληρωμένης λύσης του προβλήματος αυτού».
(301010)




ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΑ ΒΡΥΣΗ ΚΑΙ
ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΤΕΣ

Συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις επαφές με δημότες και συλλόγους ο υποψήφιος δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων και επικεφαλής της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης, Παύλος Παύλου.
Χθες το βράδι ο Παύλος Παύλου μίλησε στην κυρά Βρύση στα Ίσθμια, ενώ τις προηγουμένως είχε συναντηθεί με τους κατοίκους του οικισμού «Αγ. Χαράλαμπος». Επίσης για σήμερα έχει προγραμματισθεί να συναντηθεί με τους κατοίκους του οικισμού «Κλάρα Ελιάς». Ακόμα, τις προηγούμενες ημέρες, συναντήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους με κατοίκους του οικισμού «Κατσιβίρι».
Ο Παύλος Παύλου συναντήθηκε με το σύλλογο «Πράθι» όπου και συζήτησε σχετικά με τη φύλαξη του αρχαίου χώρου, τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης αλλά και τη συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας και την ουσιαστική ανάδειξη της περιοχής.
Ο Παύλος Παύλου έκανε επίσης ομιλία στα ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων όπου και ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα και πρότεινε ουσιαστικές λύσεις ιδιαίτερα για τον κοινωνικό τομέα και τις ιατρικές παροχές που παρέχονται από το ιατρικό κέντρο του Δήμου και από το ιατρό του ΙΚΑ.
(301010)
Return top