ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ & ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Έντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην πολιτική πιάτσα του Λουτρακίου η απόκρυψη των ευρημάτων δημοσκόπησης για το δήμο Λουτρακίου Περαχώρας & Αγ. Θεοδώρων, όπως ισχυρίζεται στην τελευταία έκτακτη έκδοσή του Το Βήμα.
Μια απόκρυψη που δεν γίνεται τυχαία, αλλά παράλληλα δεν πείθουν οι ισχυρισμοί της, τουλάχιστον το νοήμον κοινό για τη στάση που επέλξαν οι παραγγέλοντες να τηρήσουν ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Νοεμβρίου 2010.
Η εφημερίδα, από την πλευρά της, επιδιώκει να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν δημοσιοποιεί τη δημοσκόπηση για να μην επηρεάσει με τα ευρήματά της υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου!
Ο γράφων, ως συνεργασθείς με τον εκδότη της εφημερίδας Σπύρο Γιαλοψό, στις δημοτικές εκλογές του 2006 έχει αποκομίσει εμπειρία τόσο για τη στάση που ακολούθησε, όσο και το ρόλο που προσέδιδε στο έντυπό του.
Για να γίνει αντιληπτό τι συμβαίνει σήμερα, είναι αναγκαία η αναφορά σε εκδοτικά γεγονότα του 2006 και το χειρισμό της τότε δημοσκόπησης.
Το 2006 ο Σπύρος Γιαλοψός είχε παραγγείλει καθ’ υπόδειξιν(;) δημοσκόπηση σ’ εταιρεία, καθ’ ότι η αγωνία σε εξωθεσμικό κέντρο ήταν μεγάλη αν ο τότε δήμαρχος θα μπορέσει ή μη να συγκεντρώσει το ποσοστό 42% που θα τον εξέλεγε από την πρώτη Κυριακή, σύμφωνα με την τότε ισχύουσα εκλογική νομοθεσία. Το κόστος της τότε δημοσκόπησης ανερχόταν στις 3.000 ευρώ και καλύφθηκε -σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Σπύρου Γιαλοψού- από… ευγενική χορηγία των αγωνιούντων!
Τα ευρήματα της τότε δημοσκόπησης περιήλθαν στη διάθεση της εφημερίδας στην περίοδο που απαγορευόταν η δημοσιοποίηση τους. Το αποτέλεσμα τότε ήταν αρνητικό για τον Παύλο Παύλου, δεδομένου ότι δεν του έδινε τη δυνατότητα να συγκεντρώσει το πολυπόθητο ποσοστό του 42% για να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Εξασφαλιζόταν η επαναληπτική διαδικασία για την εκλογή δημάρχου, με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό επιβαλλόταν να γνωστοποιηθεί για να ενθαρρυνθεί η κοινή γνώμη, για την πολυπόθητη αλλαγή -που απέβη τελικά μπούμερανγκ- της δημοτικής αρχής.
Λόγω της περιόδου που βρισκόμασταν, επελέγη -για να μην βρεθεί η εφημερίδα κατηγορούμενη- να παρουσιάσουμε τη δημοσκόπηση προβάλλοντας το όχι στον Παύλο Παύλου που διαμορφωνόταν στο 55%, αντί να γνωστοποιηθεί το ποσοστό που ελάμβανε ο κάθε συνδυασμός. Φυσικά, τότε, οι κατώτεροι των περιστάσεων και διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων σύμβουλοι του Παύλου Παύλου, τον έβαλαν από το προεκλογικό μπαλκόνι να ισχυρίζεται ότι λαμβάνω το 45%. Οι άφρονες σύμβουλοί του -πιστεύοντας ότι οι ύβρεις ή ο εμπαιγμός της νοημοσύνης της κοινής γνώμης είναι άσκηση πολιτικής- τον έβαλαν να προκαλεί το θυμικό της πρόθεσης του ιδιαιτέρως δύσκολου τμήματος του εκλογικού σώματος που δεν έχει αποφασίσει και μετράει τα υπέρ και τα κατά μέχρι και την τελευταία στιγμή για να επιλέξει που θα δώσει τη ψήφο του. Τελικά, ο Παύλος Παύλου αυτό το πλήρωσε και το ποσοστό του την πρώτη Κυριακή περιορίστηκε στο 37,38%.

Τι έγινε την περασμένη εβδομάδα
Την περασμένη εβδομάδα ο Σπύρος Γιαλοψός στην έκτακτη έκδοση στο Βήμα, δημοσίευσε το μέρος της δημοσκόπησης που αποτυπώνει την πρόθεση της κοινής γνώμης για την περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και την αναγνωσιμότητα των τοπικών δωρεάν διανεμόμενων εφημερίδων που αποστέλλονται στις οικίες ή τις επιχειρήσεις δημοτών. (Η σκοπιμότητα δημοσίευσης αυτής της συγκεκριμένης δημοσκόπησης θα αναλυθεί παρακάτω, καθ’ ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της χρονικής στιγμής που πραγματοποιήθηκε).
Σύμφωνα με πληροφορίες του loutraki-press, η δημοσκόπηση παραγγέλθηκε από τους αφεντάδες του Γιώργου Γκιώνη, προκειμένου να διαπιστωθεί πως διαμορφώνονται οι προτιμήσεις της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες του loutraki-press, το κόστος της ανήλθε στα πέντε χιλιάδες ευρώ και καλύφθηκε από τον παραγγέλοντα.
Ζητούμενο είναι -κι εδώ είναι το ενδιαφέρον- γιατί δεν εδόθη στο Βήμα να δημοσιευθεί το τμήμα της δημοσκόπησης που αφορούσε τα ευρήματα για τους συνδυασμούς σε επίπεδο δήμου Λουτρακίου Περαχώρας & Αγ. Θεοδώρων.
Πρώην και νυν θεσμικοί παράγοντες, δημοτικοί παράγοντες, αλλά και πολιτικοί παρατηρητές που έχουν υπόψη τους τι συνέβη το 2006, όλοι μαζί κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα της δημοσκόπησης δεν δημοσιοποιήθηκαν, δεδομένου ότι είναι τα πλέον αρνητικά για το Γιώργο Γκιώνη. Εκτιμούσαν ότι τα στοιχεία δεν δίνουν τύχη στο Γιώργο Γκιώνη να είναι παρόν στις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, με συνέπεια να αποφασισθεί να μην δημοσιοποιηθούν τα ευρήματα, μήπως και στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, γίνει κάποιο θαύμα και αναστραφεί το σε βάρος του αρνητικό κλίμα. Γιατί υποστηρίζουν, ότι αν τα ευρήματα συνηγορούσαν για πρόκρισή του στο δεύτερο γύρο, θα δημοσιοποιούντο και θα επιστρατευόντουσαν διαφόρων ειδών τεχνικές μήπως επιτύχουν να επανεκλεγεί δήμαρχος.
Ωστόσο, έβαλαν τα «παπαγαλάκια» να πιάσουν δουλειά και να διαδίδουν αριστερά και δεξιά στην πόλη ότι ο Γιώργος Γκιώνης έρχεται πρώτος με απόσταση από το δεύτερο (όνειρα θερινής νυκτός), έχουν δει τη δημοσκόπηση και τους την εκμυστηρεύθηκαν άνθρωποι που εμπλέκονται με τους αφεντάδες του Γιώργου Γκιώνη.

Το γκάλοπ για την αναγνωσιμότητα
Πρώην και νυν θεσμικοί παράγοντες, δημοτικοί παράγοντες και παρατηρητές, εκτιμούσαν ότι θα πρέπει να αναμένεται από την ίδια εφημερίδα δημοσίευμα στο οποίο να υποστηρίζεται ότι ο Γιώργος Γκιώνης με μόνο μια τετραετία δήμαρχος θα πρέπει να του δοθεί και μια δεύτερη ευκαιρία, όπως έγινε και στους προηγούμενους δημάρχους. Θα επιχειρηθεί -εκτιμούσαν- κατά πάσα πιθανότητα να προβούν σε συγκρίσεις τι είχαν κάνει οι προηγούμενοι δήμαρχοι με την ολοκλήρωση της τετραετίας τους, για να δικαιολογήσουν και να επιχειρήσουν να πείσουν, γιατί πρέπει να υπερψηφισθεί ο Γιώργος Γκιώνης.
Μπορεί και οι προηγούμενοι δήμαρχοι να μην άλλαξαν στην πρώτη τετραετία το ρου του τόπου, ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι, ότι τόσο κακοί, σαν τον Γιώργο Γκιώνη δεν ήταν!
Αυτό είναι και το πιο καθοριστικό σημείο, που δεν επιτρέπει και στερεί, στο Γιώργο Γκιώνη και το μόρφωμα της «Δημοτικής Ανανεωτικής Παρέμβασης Πολιτών», το δικαίωμα στην ελπίδα.

Κανείς δεν είναι δυνατόν να πεισθεί από ένα τέτοιου είδους δημοσίευμα.
(251010)
Return top