ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ
ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Σήμερα δημοσιοποιείται το δεύτερο μέρος των ιδεών κι αρχών για τη διαμόρφωση συνθηκών μιας καλύτερης ζωής στο νέο δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων. Το πιο κάτω τμήμα θα προστεθεί στο άλλο κείμενο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη και με την προσθήκη της τρίτης φάσης των σημαντικών αναγκών που υπάρχουν στα διαμερίσματα, θα αποκτήσει την ολοκληρωμένη του μορφή. Σκέψεις και προτάσεις για βελτίωση των ήδη καταγεγραμμένων απόψεων θα συμπληρώνονται, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που η υιοθέτησή του θα μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες και πιο ασφαλείς προοπτικές όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το μέλλον του τόπου και των επόμενων γενεών.

ΚΤΗΜΑ ΔΙΦΩΝΗ
Επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε η τάχιστη εξαγορά του κτήματος Διφωνή, με τη χρησιμοποίηση όσο το δυνατόν ίδιων πόρων, λαμβανομένου υπόψη ότι σε πολλούς οργανισμούς υπάρχουν αδιάθετοι πόροι, για τους οποίους αναζητούνται δράσεις αξιοποίησής τους. Με την ανάπτυξη που ήδη γνωρίζει και προβλέπεται να σημειωθεί στο Λιβαδάκι τα αμέσως επόμενα χρόνια, το Κτήμα Διφωνή θα πρέπει να μείνει -δεδομένου ότι βρίσκεται στο μέσον περίπου του μετώπου του Λουτρακίου- ως πνεύμονας πρασίνου, ο οποίος θα είναι προστατευόμενος. Είναι αναγκαιότητα να διαμορφωθεί ολόκληρος ο χώρος σ’ άλλο ένα πάρκο με παγκάκια και δρόμους περιπάτου, χωρίς να προστεθεί μπετόν ή άσφαλτος.
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Περισσότερο εγκατάλειψη παρουσιάζει η εικόνα της Διώρυγας Κορίνθου, παρά ότι υπάρχει εταιρεία που διαχειρίζεται τη λειτουργία της. Μόνο να αναλογισθεί κανείς ότι υπαιτιότητα της SEA Containers το δημοτικό διαμέρισμα Ισθμίων είναι κομμένο στα δύο και οι κάτοικοί του για να διανύσουν μία απόσταση διακοσίων μέτρων είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα κύκλο χιλιομέτρων επιβαρυνόμενοι με αναίτιο και αδικαιολόγητο οικονομικό κόστος. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι αρκετό να απαιτείται δραστική παρέμβαση για αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της Διώρυγας και αλλαγή αυτού που είναι κύριος της. Παράλληλα, η ενοικιάστρια εταιρεία δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, γεγονός που την καθιστά από την τακτική της μάλλον έκπτωτη, όπως υποστηρίζουν δημοτικοί παρατηρητές. Είναι ώρα με ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις ο δήμος Λουτρακίου Περαχώρας να διεκδικήσει τη διαχείριση του νεότερου μνημείου από το υπουργείο Οικονομίας. Να αναλάβει να επισκευάσει και αποκαταστήσει τις ζημίες που έχει υποστεί, διευκολύνοντας τόσο το διάπλου των πλοίων, όσο και τη διέλευση κατοίκων και επισκεπτών από τις δύο βυθιζόμενες γέφυρες. Στη συνέχεια, αν και δεν είναι -που δεν είναι- δυσβάσταχτη η λειτουργία της, όταν μάλιστα στην εκβολή της προς δυσμάς θα υπάρχει η μαρίνα Λουτρακίου, είναι υπέρ του δέοντος βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο κύκλος εργασιών της, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων.
Αρχαίος Δίολκος
Επιβάλλεται να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία προς τον υπουργό Πολιτισμού να απεγκλωβίσει από τα μεθοδευμένες δήθεν δικαιολογίες και τη σαθρή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που δεν τιμά αυτούς που έχουν ταχθεί για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την αναστύλωση και προστασία του μνημείου, για το οποίο δεν θα υπάρχει η παραμικρή επίπτωση από τα διερχόμενα πλοία και σκάφη. Παράλληλα, είναι αναγκαιότητα να αναδειχθεί και να διαμορφωθεί σε περιπατητικό ο χώρος νότια του Διόλκου που είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος.
ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, για τον οποίο αποφασίζει το υπουργείο Πολιτισμού. Κατέχοντας ως δήμος την πρότερη εμπειρία και τον κατευθυνόμενο τρόπο που λαμβάνει τις αποφάσεις το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων με εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη μελέτη σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, θα μπορεί να παρέμβει για αναβάθμιση και ανάδειξη του κάλλους αφενός και βελτίωσης των συνθηκών αφετέρου, με γνώμονα την προσέλκυση ακόμη περισσοτέρων επισκεπτών, καθώς επίσης και την ανάπτυξη σε συνδυασμό και με τον θαλάσσιο κόλπο νότια της λίμνης, των θαλασσίων σπορ και τη διεξαγωγή αθλητικών ημερίδων, σε διάφορα αθλήματα.
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Η χωματερή που διαθέτει ο τόπος μπορεί να γίνει άλλη μία πηγή πλούτου αν ακολουθηθούν οι σύγχρονες επιταγές και τάσεις που κυριαρχούν παγκοσμίως. Κατ’ αρχήν επιβάλλεται να αναπλασθεί και να εξυγιανθεί η υπάρχουσα χωματερή και στο σημείο αυτό να κατασκευασθεί η πλέον σύγχρονη μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα εξυπηρετεί και όμορους νομούς. Επιπρόσθετα, πλεονέκτημα είναι η σημερινή θέσης της χωματερής, επειδή διαθέτει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης με τη χάραξη και τη διάνοιξη δρόμου πάνω από τα διυλιστήρια. Είναι αναγκαίο να γίνει συστηματική ενημέρωση-εκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των δημοτών στη μύηση της ανακύκλωσης, έτσι ώστε να γίνει υποχρεωτική κι όλοι να συμβάλλουμε με την αλλαγή στάσης ζωής στην προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε. Να μην ενδώσουμε στην καύση που προτείνεται ως εύκολη λύση, λαμβάνοντας υπόψη τους εξειδικευμένους επιστήμονες που τονίζουν ότι προς καύση δικαιολογείται μόνο το 3% του αρχικού όγκου των απορριμμάτων. Επίσης, θα πρέπει να ξεχάσουμε και τη λύση του δεματοποιητή για τα πρωτογενή απορρίμματα.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ
Επιτέλους πρέπει να σταματήσει ο δήμος στα έργα και τις επενδύσεις που πραγματοποιεί να πληρώνει τον κούκο αηδόνι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο της υπό σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας το οποίο νόμιμα -αλλά καθόλου ηθικό;- να έχει μέσο κατασκευαστικό κόστος επτά χιλιάδες ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν ακούς κατασκευαστή να σε διαβεβαιώνει ότι με χίλια ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έχει επιτύχει και λογικό κέρδος. Για το λόγο αυτό, αφού η νομοθεσία επιτρέπει την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, ο εκάστοτε δήμαρχος αν πραγματικά αγαπάει και μοχθεί για τον τόπο του θα πρέπει να προασπίσει και να διαφυλάξει τα χρήματα των συμπολιτών του με την αξιοποίηση όσων υπολείπονται σ’ αυτή τη χαώδη διαφορά κόστους. Θα πρέπει με την εποπτεία του δήμου να συσταθεί εταιρεία λαϊκής βάσης -στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα βρίσκονται δύο δικαστικοί- που θα λειτουργεί με αυστηρότατα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με απόλυτη διαφάνεια και θα συμμετάσχει με ίσους όρους στους διαγωνισμούς. Να διεκδικεί τα έργα, να τα κατασκευάζει στις τρέχουσες τιμές της αγοράς και τα υπόλοιπα κεφάλαια του κέρδους να τα επενδύει και να τα αξιοποιεί σε υποδομές μικρότερης κλίμακας που δεν χρηματοδοτούνται από προγράμματα δημοσίων επενδύσεων. Έτσι, θα επιτυγχάνεται διαρκώς η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η βελτίωση της εικόνας της πόλης που θα αυξάνει την προσέλευση των επισκεπτών.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΝΕΡΓΙΑ
Ο νέος δήμος πέραν του προσανατολισμού του, αλλά και της μύησης και εκπαίδευσης των κατοίκων του στον τουριστικό τομέα, έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει πολλές βιομηχανίες. Αποτελεί αναγκαιότητα ο δήμος να έλθει σε συνεννόηση μαζί τους και με την παροχή διαφόρων ειδών κινήτρων να δίνουν προτεραιότητα στους δημότες, όταν τα προσόντα τους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Όσον αφορά τη μεγάλη βιομηχανία στους Αγ. Θεοδώρους κάνει στο έπακρο το αυτονόητο να δίνει προτεραιότητα στις προσλήψεις από το ντόπιο πληθυσμό. Κάτι που δεν γίνεται με τη δική μας επιχείρηση, την Club Hotel Casino Loutraki που μειώνει διαρκώς τον αριθμό των κατοίκων του δήμου μας στη σύνθεση του προσωπικού, λαμβανομένου υπόψη ότι ο δήμος Λουτρακίου Περαχώρας μέσω ΔΑΕΤ Α. Ε. είναι μέτοχος της κοινοπραξίας. Επομένως, η ακολουθούμενη πολιτική επιβάλλεται να αλλάξει άρδην. Όσον αφορά υπάρχοντες ανέργους, ο δήμος σε συνεργασία με τον τοπικό ΟΑΕΔ, επιβάλλεται να αναζητήσει προγράμματα εκπαίδευσης στον τουριστικό τομέα, έτσι ώστε να τους παράσχει τις απαιτούμενες γνώσεις, προκειμένου να είναι έτοιμοι με την πρώτη ευκαιρία να ενταχθούν στον τουριστικό κλάδο.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμός και Τουρισμός είναι δύο κλάδοι αλληλοϋποστηριζόμενοι, δεδομένου ότι ο ένας συνδέεται με τον άλλον αμφίδρομα. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η αναβάθμιση και αξιοποίηση του Ηραίου. Με αυτό το γνώμονα θα πρέπει να γίνει πιο εύκολη η πρόσβασή στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό, θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χάραξη και κατασκευή του παραλιακού δρόμου που θα φθάνει μέχρι το ακρωτήριο. Είναι αναγκαιότητα η προώθηση κατασκευής του μουσείου Περαχώρας και να αναδειχθεί η ιστορικότητά της. Επίσης, είναι αναγκαία η αναβάθμιση και προβολή του αρχαιολογικού χώρου των Ισθμίων, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του με προβολή του ιστορικού τους ρόλου. Ακόμη, να αναδειχθούν και να προβληθούν και οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν στην επικράτεια του δήμου. Ενίσχυση των Συλλόγων που έχουν πολιτιστική δραστηριότητα, ενώ τα Πνευματικά Κέντρα να γίνουν πόλος έλξης των παιδιών, ώστε να μυηθούν στον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών -μουσική, θέατρο- δημιουργώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και εκδηλώσεις που θα πρωταγωνιστούν τα παιδιά του δήμου.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αναγκαιότητα η υποστήριξη των αθλητικών σωματείων στο επίπεδο των μικρών κατηγοριών, ώστε τα παιδιά να μάθουν και να παιδευτούν στην ανάπτυξη της άμιλλας τηρώντας το ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιές». Ακόμη, μέσω του αθλητισμού να μάθουν τη σωστή διατροφή για την αποφυγή της σύγχρονης μάστιγας των παιδιών που είναι η παχυσαρκία. Να υποστηριχθούν τα παιδιά που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διακριθούν σε κορυφαίο επίπεδο και να προβληθούν από το δήμο, έτσι ώστε να μπορέσουν να παρασύρουν συνομηλίκους τους ή μικρότερους τους προς αυτή την κατεύθυνση. Να δημιουργηθούν υγιή πρότυπα που θα τα παρακολουθούν οι γενεές που ακολουθούν. Αναγκαιότητα η δημιουργία ακόμη περισσότερων αθλητικών υποδομών. Ακόμη η συντήρηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο του δήμου να διοργανώνεται μία φορά το χρόνο ημερίδα ατομικών αγωνισμάτων, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παιδιά.
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η Αχίλλειος πτέρνα ή το μαλακό υπογάστριο της κάθε κοινωνίας. Ανάλογα με την παίδευση και διαπαιδαγώγησή της ο τόπος θα έχει την τύχη που θα του αναλογεί. Αυτονόητα γίνεται επιβεβλημένη η χάραξη υψηλών στάνταρ που θα την αναγκάζουν να έχει στόχους και θα απαιτείται προσπάθεια να τους επιτύχει. Στήριξη και υποβοήθηση των τοπικών ΤΟΣΥΝ, μέσα από τους οποίους θα αναπτύσσονται πολλαπλές και πολυδιάστατες δραστηριότητες. Ενθάρρυνση και παροχή παρεμβατικού δικαιώματος στα μέλη του ΤΟΣΥΝ στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να είναι δυνατή η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νέων στον τόπο τους.
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Καθοριστική η ψυχική και πνευματική υγεία και ισορροπία ολόκληρου του πληθυσμού του δήμου. Υποστήριξη και υποβοήθηση των φορέων που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας της εποχής. Κλιμακούμενη εκστρατεία με ενημερωτικές ημερίδες, αλλά και στράτευση του πληθυσμού κατά αυτών που διοχετεύουν τις ουσίες με στόχο να διαμορφώσουν μία κοινωνία άρρωστη. Καθοριστική η διαμόρφωση μιας καθαρής πόλης κόντρα στη φήμη που της έχει προσδοθεί, ως το βασίλειο της διακίνησης τέτοιου είδους ουσιών. Ο αγώνας κατά της διακίνησης κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών επιβάλλεται να είναι ολοκληρωτικός, ενώ απαιτούνται άμεσες και ολοκληρωμένες δράσεις για την υποστήριξη θυμάτων της σύγχρονης μάστιγας.
ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ενίσχυση των πρωτοβουλιών που ήδη έχουν ληφθεί, καθώς επίσης και ανάπτυξη νέων ουσιαστικών δραστηριοτήτων που θα κινούν και θα δημιουργούν νέα ενδιαφέροντα, εμπλουτίζοντας με δραστηριότητες τον ημερήσιο χρόνο τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι διατιθέμενοι πόροι προς αυτή την κατεύθυνση να μην γίνονται για το θεαθήναι δημιουργώντας εκλογική πελατεία. Πρέπει να είναι στοχευμένοι και να καλύπτουν ουσιαστικές ανάγκες που είναι δυνατές να υλοποιηθούν υπέρ της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας των συμπολιτών μας.
Βοήθεια στο σπίτι
Ενθάρρυνση κι ενίσχυση, καθώς και διάθεση όλου του δυναμικού στο πλευρό των Ιερών Ναών που ασκούν αποδεδειγμένα κοινωνικό έργο. Έχουν καταγεγραμμένες τις ανάγκες που υπάρχουν ενοριτών-δημοτών, διαθέτοντας έτσι τη γνώση να διαχειριστούν καλύτερα από τον καθένα έμψυχο και άψυχο υλικό.
Ενίσχυση απόρων
Οι Ιεροί Ναοί, λίγο πολύ γνωρίζουν ποιες οικογένειες ή μεμονωμένοι πολίτες έχουν πραγματική ανάγκη σίτισης, ή ακόμη αδυνατούν να προμηθευτούν αναγκαίο φαρμακευτικό υλικό. Κι εδώ απαιτείται στενή συνεργασία, χωρίς οι όποιες δραστηριότητες να γίνονται με γνώμονα τη ψηφοθηρία και το εκλογικό όφελος. Η παρέμβαση του δήμου επιβάλλεται να είναι ουσιαστική και αποφασιστική.
(220510)

Return top