ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ… ΤΣΙΡΚΟ

Του Μιχάλη Πούλου*

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας την Τρίτη 18 Μαΐου, πιστεύω ότι θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη, όσων είχαμε την …ατυχία να παρευρεθούμε, με τα πιο μελανά χρώματα.
Όταν το δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης σταματά να παράγει έργο, σταματά να παράγει πολιτικές, φαλκιδεύει τη θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας που είναι ο διάλογος. Τότε κατ’ ουσία καταργεί τον εαυτό του.
Όταν οι θεσμικοί φύλακες της άρτιας λειτουργίας του συμβουλίου αναλώνονται σε κορώνες προσωπικής προβολής και δήθεν προσωπικής αποκατάστασης σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν και αμείβονται τότε είναι απλά …χαραμοφάηδες.
Αλλά ας γίνω πιο σαφής. Στη συνεδρίαση, όπως πάντοτε, στο προ ημερησίας διάταξης τμήμα της συζήτησης, αναπτύχθηκαν προτάσεις – ερωτήσεις, αλλά και δυσάρεστες για το δήμαρχο παρατηρήσεις. Άλλη μια φορά οι Παύλος Παύλου, Παύλος Μίχας, Γιώργος Μαρκέλλος και Νίκος Λόης προσπάθησαν επιτέλους να δώσουν ένα δημιουργικό χαρακτήρα προτάσσοντας σημαντικότατα ζητήματα όπως η νεφελώδης κατάσταση των οικονομικών της ΔΑΕΤ Α. Ε., οι εξελίξεις στο θέμα Καλλικράτης, το έγγραφο που ανοίγει ορίζοντες στο θέμα Αρχαίος Δίολκος και μαρίνα.
Οι υποτιθέμενοι θεσμικοί φύλακες δήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στο άκουσμα και μόνο της αναπτυσσομένης επιχειρηματολογίας επιστράτευσαν τα γνωστά πλέον σε όλους όπλα. Με παρεμβάσεις εκτός διαδικασίας, με συνεχείς διακοπές, με ειρωνείες, με φωνές και άναρθρες σαχλαμάρες προκάλεσαν τον εκνευρισμό όχι μόνο των ομιλητών, αλλά και των πολιτών που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Πολλοί αγανακτισμένοι προτίμησαν να αποχωρήσουν βρίζοντας για την κατάντια και αυτό από μόνο του δεν κοσμεί κανέναν! Είναι δε, αποκλειστική ευθύνη του προέδρου του σώματος Μπάμπη Γεωργίου, που επιτρέπει στους γνωστούς ανεγκέφαλους να προκαλούν, να φωνάζουν, να επιτίθενται προσωπικά σε ομιλητές με μόνο προδιαγεγραμμένο στόχο ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ κάθε επικριτική φωνή. Ο Μπάμπγης Γεωργίου εισπράττει μισθό για να κάνει μια δουλειά για ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο κι όχι για τον Γιώργο Γκιώνη.
Ο Μπάμπης Γεωργίου μ’ αυτή του τη στάση έχει καταφέρει να:
-
Υποβαθμίζει συνεχώς την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
-
Οι πολίτες και ειδικά οι νέοι να χάνουν κάθε εκτίμηση στο θεσμό.
-
Οι σύμβουλοι να γίνονται εριστικοί μεταξύ τους.
- Να επιβεβαιώνει τη γενική αίσθηση «ο πρόεδρος του δημάρχου».
-
Να δημιουργούνται, αδίκως, υπόνοιες ότι είναι στημένα κόλπα.
Βέβαια, έχει κερδίσει τα θετικά σχόλια της ανώνυμης φυλλάδας «διαφάνεια» και ειδικά του επίσης ανώνυμου αρθογράφου της, ο οποίος έχει το θράσος όντας ο ίδιος ανώνυμος, να καταδικάζει τα ανώνυμα σχόλια.
Το απαύγασμα της αθλιότητας.
Εξαιρετικά ανησυχητικά φαινόμενα, όπου το παράλογο βαφτίζεται λογικό, μόνο και μόνο γιατί έτσι συμφέρει την παράταξή τους. Μια παράταξη που σε κάθε σοβαρό θέμα δείχνει φαινόμενα σήψης.
Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την αποφυγή κάθε είδους συζήτησης για το θέμα μαρίνα, όταν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα ήταν η σημαία;
Πώς να χαρακτηρίσει κανείς την ύπουλη, αλλά σχεδιασμένη ανήθικη επίθεση που δέχεται όποιος τολμάει να έχει διαφορετική άποψη από το Γιώργο Γκιώνη. Οι Γιώργος Μάρκελλος, Λάμπρος Παπαθεοδώρου, Σούζυ Παπακωνσταντίνου, Περικλής Θηβαίος, είναι τα πιο χοντρά παραδείγματα της τακτικής αυτής.
Πώς αλλιώς, παρά τη σήψη, να ονομάσει κανείς το μοναδικό φαινόμενο ενός συνδυασμού που αν και διαθέτει τρεις οικονομολόγους, έναν επαγγελματία λογιστή και έναν εν ενεργεία οικονομικό διευθυντή, να αναθέτει την οικονομική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου σ’ έναν εντελώς αναρμόδιο, που διαθέτει αυτού του είδους τις γνώσεις; «Άλλα γι’ άλλα της Παρασκευής το γάλα»…
Δοθείσης της ευκαιρίας Μπάμπη Γεωργίου τι θα γίνει; Θα καταδικάσετε ποτέ την ανώνυμη δημοσιογραφία με αρχή τους «ανένταχτους» η μήπως ετοιμάζετε δεύτερο γύρο; Ή μήπως δεν διαβάζετε το συγκεκριμένο ιστολόγιο και δεν έχετε υπ’ όψιν σας τις αναρτήσεις του; Οι κακές γλώσσες σας θέλουν πρώτο στην ανάγνωσή του και διάχυσης της πληροφόρησης
Η χώρα, ο τόπος εισάγεται σε προεκλογική περίοδο. Κατά συνέπεια, έστω και τώρα, εσείς οι θεσμικοί φύλακες πρέπει να δώσετε το σύνθημα της προστασίας της πολιτικής αξιοπρέπειας. Κάνετε ότι θέλετε με την δική σας, αλλά έχετε χρέος και καθήκον, αφού πληρώνεστε μεταξύ άλλων και γι’ αυτή την αποστολή, να προστατέψετε το κύρος της θέσης που έστω και προσωρινά, με ημερομηνία λήξης κατέχετε.
Δείξτε στους δημότες ότι οι εκπρόσωποί τους δεν είναι τσίρκο.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Εδώ, βασιλεύει ο διάλογος, η αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων. Όχι η εχθρότητα. Φέρτε τους πολίτες κοντά. Φέρτε την νεολαία κοντά. Ακούστε τα προβλήματα της κοινωνίας τώρα που βράζει... Μην αυτοθαυμάζεστε μέσω των καλά πληρωμένων γνωστών-άγνωστων «λαμογιών». Επιτέλους προσφέρετε κάποια ουσιαστική υπηρεσία στη πόλη έστω και λίγο πριν την αποπομπή σας μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας.

* Ο Μιχάλης Πούλος, είναι οικονομολόγος.
(150510)

Return top