Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΑΥΓΑ
Ή ΘΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ;

Οι ανείσπρακτες διαφόρων ειδών οφειλές και βεβαιωμένα πρόστιμα προς το δήμο Λουτρακίου Περαχώρας, αλλά και το δήμο Αγ. Θεοδώρων, συνιστούν από μόνα τους πρόκληση για τη νέα δημοτική αρχή του ενοποιημένου δήμου Λουτρακίου & Αγ. Θεοδώρων, αν θα μπορέσει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί με την απαιτούμενη επάρκεια διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις που επιχειρούνται ήδη σε βάρος της να δημιουργηθούν.
Το κεφάλαιο αυτό, σε συνδυασμό με την τήρηση του γράμματος του νόμου και την υλοποίηση του προγράμματος και τις κατευθύνσεις που θα δώσει στους συνεργάτες του ο νέος δήμαρχος Κώστας Λογοθέτης, θα είναι καθοριστικά για να κριθεί η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού σε τριάμισι χρόνια, είτε δικαιώνοντας τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους, είτε απογοητεύοντάς τους και προτρέποντάς τους να επιλέξουν ένα νέο δήμαρχο και νέα πρόσωπα.
Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Απαιτεί πολιτική σκέψη, κοφτερό νου, γρήγορες αποφάσεις και διάκριση του χρήσιμου από το ωφέλιμο. Ήτοι απαιτεί πολιτική παιδεία, αλλά και εμπειρία για τη λήψη αποφάσεων που στις περισσότερες φορές το ορθόν είναι να δημιουργούν ρήξεις και συγκρούσεις με καθεστωτικές και καθεστηκυίες αντιλήψεις, αντί της λανθασμένης και απορριπτέας πολιτικής της αυτοσυντήρησης και της ατολμίας να αγγιχθούν θέματα που καίνε.
Στο έργο που αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή δεν είναι μόνο να εισπράξει οφειλές και πρόστιμα ή να φροντίζει για το θεαθήναι την έννομη τάξη. Πολλοί τομείς από μόνοι τους έχουν προβλήματα που συνήθως προσπερνώνται ή σκεπάζονται… από το χαλί για να μην δημιουργούνται προστριβές και αντιπαραθέσεις.
Αυτή η τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, αν θέλουμε όλοι και προσδοκούμε ο δήμος να βγει από την κρίση, πρέπει να αποτελέσει μια πρακτική που πέρασε ανεπιστρεπτί κι ανήκει σ’ ένα άλλο παρελθόν που δεν ωφέλησε, αλλά μάλλον ζημίωσε τον τόπο και το σύνολο γενικότερα.
Η αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικής που όλοι αναμένουν από τον Κώστα Λογοθέτη, προϋποθέτει ότι αυτούς που θα επιλέξει ως αξιωματούχους να επανδρώσουν και να παίξουν θεσμικό ρόλο, αλλά κι αυτοί που θα αναλάβουν πρόεδροι σε εταιρείες κι επιτροπές είτε στα πρώτα δύο χρόνια είτε στη δεύτερη θητεία, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι αφήνουν πίσω την παλαιομοδίτικη πολιτική.
Αυτονόητο είναι, ότι για να πετύχουν ως δημοτική αρχή και ο συνδυασμός να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2014, θα πρέπει να ασκηθεί η εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική από αυτή που ασκούσε η απερχόμενη δημοτική αρχή. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να επιλέξει την πολιτική των ρήξεων και των ανατροπών για να παράξει έργο.
Τα στελέχη της, δεν θα πρέπει να διστάσουν ούτε λεπτό. Αντίθετα, θα πρέπει να τραβάνε μπροστά, να ανοίγουν δρόμους, να επιβάλλουν την εύρυθμη τάξη.
Για να φας ομελέτα, πρέπει να σπάσεις αυγά. Για να επανεκλεγείς απολαμβάνοντας τη ψήφο της κοινωνίας, απαιτείται να επιδείξεις ουσιαστικό έργο. Αυτό σημαίνει απλά, ότι όλοι μαζί επιβάλλεται να ξεχάσουν την αυτοσυντήρηση και το πολιτικό κόστος, προκρίνοντας πρακτικές συμβιβασμών και φιλικών εξωθεσμικών διακανονισμών για να μη διαταραχθεί ή θιγούν τα συμφέροντα της εκλογικής πελατείας.
Το τελευταίο διάστημα στη λεγόμενη πολιτική πιάτσα, ακούγονται ήδη -ως κοινό μυστικό- ονόματα που θα κληθούν να αναλάβουν θεσμικό ρόλο. Το ζητούμενο είναι πολιτικά αμούστακα παιδιά, πώς θα μπορέσουν να μπουν στη φωτιά και να δώσουν μάχες, αν φοβούνται το πολιτικό τους μέλλον; Πώς θα τολμήσουν να βάλουν χέρι και να σπάσουν αποστήματα ετών με στόχο να βγει ολόκληρο το πύον από τις κακοφορμισμένες πληγές, που η κοινωνία πολύ καλά τις γνωρίζει; Θα έχουν το θάρρος και το ανάστημα να συγκρουσθούν ακόμη και με γνωστά τους πρόσωπα ή να μη διστάζουν όταν οι αποφάσεις τους θίγουν συμφέροντα γνώριμών τους; Είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις και να αναλάβουν δράσεις που θα είναι προς όφελος του τόπου, αλλά ενδεχομένως να τους στοιχίσει την επανεκλογή τους τις προσεχείς εκλογές;
Αν δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτές τις δράσεις και κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι προτιμότερο, είναι ωφέλιμο για τους ίδιους να περιορισθούν στο ρόλο του δημοτικού συμβούλου που τους επέλεξε ο λαός κι ας μη ζητούν κι επιδιώκουν τίτλους κι αξιώματα, γιατί η πολιτική γράφει και ξεγράφει…
(231210)
Return top