ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Του Μιχάλη Πούλου*

Το διάστημα μετά τις εκλογές και την ήττα του Γκιώνη έως σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύματα και φήμες περί τραγικών ατασθαλιών στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Επίσης, περί ταμειακών κι άλλων εξυπηρετήσεων των έργων του δήμου από την ΔΑΕΤ, με αποτέλεσμα την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της.
Ακόμη, έχουμε πληροφορηθεί για σκανδαλώδεις συμφωνίες και επιλογές, στα προς αποπεράτωση έργα, που ουσιαστικά υποσκάπτουν και καταδικάζουν τα οικονομικά τους μεγέθη.
Τέλος, έντεχνα, διοχετεύεται και αναπαράγεται η επερχόμενη δραματική μείωση των εσόδων του νέου δήμου από τον μέχρι σήμερα «αιμοδότη» του, το καζίνο, γεγονός που επιτείνει την δυσάρεστη κατάσταση.
Είναι αλήθεια, ότι η θητεία Γκιώνη διακρίθηκε για τις «ακριβές» επιλογές της στον τομέα των έργων, γεγονός που διόγκωσε τα κόστη σε διπλάσιο ακόμη και τριπλάσιο ύψος από αυτό που ο Παύλος Παύλου είχε προδιαγράψει.
Είναι αλήθεια, ότι οι εξηγήσεις που τότε έδιναν ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων Γιώργος Ρουμελιώτης, κατά την προσφιλή συνήθειά τους, απείχαν πολύ από το να είναι λογικές. Από τότε η άποψή μου ήταν ότι δεν επρόκειτο μόνο για τα οικονομικά μεγέθη που χρειάζονταν σαφείς και διάφανες εξηγήσεις, αλλά κατά προτεραιότητα αυτό που έπρεπε να διαφυλαχτεί ήταν το κύρος και η αξιοπιστία των θεσμών, που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εκπροσωπούσαν και καλούνταν να υπηρετήσουν. Όταν τότε δημοτικοί σύμβουλοι ερωτούσαν τον Γιώργο Ρουμελιώτη με ποιο κριτήριο κάνει ασφαλτοστρώσεις και πόσα χρήματα διαθέτει και αντί απάντησης εισέπρατταν τα ειρωνικά σχόλια του: «θα σου ρίξω άσφαλτο και στην αυλή σου» δεν καταλάβαινε ο αποτυχών αντιδήμαρχος ότι με αυτές τις εξυπνακίστικες απαντήσεις κουρέλιαζε τον θεσμό που δήθεν υπηρετούσε και πληρωνόταν γι’ αυτό; Με τέτοιες… σαχλαμάρες αντιμετώπιζε το δημοτικό συμβούλιο γι’ αυτό εισέπραξε «μαύρο» στις εκλογές. Παραδείγματα πολλά για αντίστοιχες απαντήσεις και από τους υπόλοιπους αντιδημάρχους μα και τον ίδιο το δήμαρχο. Απλά, για την ιστορία να θυμίσω το γνωστό σήριαλ με την ανάθεση των χωματουργικών του κολυμβητηρίου στο σύζυγο της πρώην αντιδημάρχου Σούζυ Παπακωνσταντίνου και τα επεισόδια που ακολούθησαν και ακόμη παίζουν… Πάντα η ίδια ασέβεια στο δημοτικό συμβούλιο, στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, αλλά και στην κοινή γνώμη.
Η νέα δημοτική αρχή του Κώστα Λογοθέτη, ανέλαβε με τέτοια δύσκολη κληρονομιά. Ανέλαβε σε μια δύσκολη περίοδο που η έρπουσα φημολογία και η έντονη αμφισβήτηση της κεντρικής πολιτικής σκηνής ξεχειλίζει.
Η τοπική δημοτική πολιτική σκηνή δεν δείχνει να υστερεί σε τέτοιες κακές συνήθειες με κύριο υπεύθυνο τον απερχόμενο δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη και τους κάκιστους συνεργάτες που είχε επιλέξει.
Η συνεχιζόμενη τοπική παραφιλολογία έρχεται να πλήξει χειρότερα το ήδη τραυματισμένο κύρος των τοπικών μας θεσμών.
Τα δημοσιεύματα για υπερχρεώσεις, παρατυπίες ή ακόμη και παρανομίες, τα τεράστια «ανοίγματα» των ταμείων, ο φόβος της αδυναμίας πληρωμών που έντεχνα διαδίδεται δεν βοηθούν καθόλου.
Στην μικρή κοινωνία που ζούμε όλοι μας, δεν πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για «λεκέδες» στο πέτο κανενός. Όσοι ανακατεύονται με την πολιτική έχουν το δικαίωμα στην αποτυχία, κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα στις παρανομίες.
Τον Γιώργο Γκιώνη οι δημότες τον έκριναν και τον κατέκριναν για δήμαρχο. Δεν του ταιριάζει όμως, να αφήνονται και να «σέρνονται» φήμες για αξιόποινες πράξεις. Αυτά η αποδεικνύονται με αδιάσειστα στοιχεία ή κόβονται μαχαίρι.
Έχουμε όλοι το δικαίωμα να έχουμε την άποψή μας για το έργο η για το μη έργο του Γιώργου Γκιώνη.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα, όμως, να κατηγορεί τον άνθρωπο Γιώργο Γκιώνη για παράνομες πράξεις, πολύ δε περισσότερο να… αφήνει υπονοούμενα.
Επιβάλλεται η απόδειξη ή η σιωπή.
Βέβαια, όλοι θυμόμαστε ότι το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Γκιώνης όταν κατηγορούσε τον πρώην δήμαρχο Παύλο Παύλου, για κακοδιαχείριση, για σπατάλες κι άλλα...
Η μοίρα, φαίνεται ότι του επιφύλασσε την ίδια τύχη…
Σε μια ευνομούμενη κοινωνία, αυτό που μένει μετά το ξεθώριασμα των προσώπων είναι οι θεσμοί της.
Είναι οι θεσμοί της εκείνο το σημείο αναφοράς για το επίπεδο και τον πολιτικό πολιτισμό της.
Αυτούς πρέπει με κάθε θυσία να προστατέψει ο νεοεκλεγείς Κώστας Λογοθέτης.
Οφείλει να πραγματοποιήσει λεπτομερή και αξιόπιστο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στο δήμο και την πρώην ΔΑΕΤ Α.Ε., ώστε να παραδώσει τον Γιώργο Γκιώνη και τους συνεργάτες του «καθαρούς» στην τοπική κοινωνία ή να αναδείξει μελανά σημεία της διαχείρισής τους, αυτά να αποδειχθούν με στοιχεία και στη συνέχεια η κοινωνία να τους κρίνει.
Μόνο με ανοιχτό, διάφανο και αντικειμενικό τρόπο θα διαλυθούν τα σύννεφα που σκιάζουν την τοπική πολιτική σκηνή, θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των θεσμών και θα κάνουν κάθε κακόβουλο αναμεταδότη να σιωπήσει μια για πάντα.
Απόψεις που διατυπώνονται περί λήθης του παρελθόντος, περί «τι τα θέλουμε τώρα και σκαλίζουμε» μόνο την δυσοσμία αναπαράγουν και την καχυποψία για όλους ανεξαίρετα τους πολιτικούς.
Οι μόνοι που συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις περί «περασμένα -ξεχασμένα» είναι όσοι έχουν κάτι να κρύψουν, κάποια καταδικαστέα δοσοληψία τους, κάποια ιδιοτελή συμφωνία ή σε κάθε περίπτωση επιδιώκουν την ύπαρξη του θολού τοπίου που τους επιτρέπει να ζουν στο σκοτάδι.
Ο Κώστας Λογοθέτης με σύνθημα την νέα αντίληψη και την καθαρότητα, χωρίς σκοπιμότητες, έπεισε τους δημότες και κέρδισε την πολυπόθητη πλειοψηφία. Κέρδισε το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να αποκαταστήσει τους θεσμούς που καλείται να υπηρετήσει, να αποκαταστήσει το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού στο δήμο μας.
Κατά συνέπεια…
ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ.

* Ο Μιχάλης Πούλος είναι οικονομολόγος.

(191210)
Return top