ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ

Του Μιχάλη Πούλου*

Ακούγοντας τα συνεχώς νέα μέτρα της κυβέρνησης διέκρινα εκείνα που αφορούν την επάνδρωση των δήμων με νέο ανθρώπινο δυναμικό που θα προέλθει από μετατάξεις.
Οι ανακοινώσεις αυτές προσδιορίζουν την πλήρη κάλυψη των απαραίτητων θέσεων σε περίπου δύο χρόνια, τότε δηλαδή που θα οριστικοποιηθούν οι μεταφορές των νέων «Καλλικρατικών» αρμοδιοτήτων από τις σημερινές νομαρχίες στους νέους δήμους. Αν και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις άμεσα θα απομακρυνθούν από τους δήμους, οι νέοι που θα καλύψουν αυτά τα κενά θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από τον Ιούλιο και μετά.
Πρόκειται για την επισημοποίηση όλων αυτών των φόβων που προεκλογικά ακούγονταν ως «δύσκολες συνθήκες» ή ως «φόβος του νέου Καλλικράτη». Τότε αρκετοί, και ο γράφων, είχαμε αναδείξει ότι στις δημοτικές εκλογές του 2010 δεν κρίνεται μόνο το έργο των δημάρχων αλλά και η ικανότητα των υποψηφίων να διαχειριστούν την άγνωστη πρόκληση των νέων μεγάλων δήμων που προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Είχαμε αναδείξει την απειλή της μεταφοράς νέων και σημαντικών αρμοδιοτήτων στο επίπεδο του δήμου, χωρίς την αναγκαία μεταφορά πόρων, χρηματικών η ανθρώπινων, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην διεύρυνση αυτών των αρμοδιοτήτων.
Είχαμε τότε ταχθεί υπέρ της ανάδειξης εκείνων των υποψηφίων που διαθέτουν μεγάλα αποθέματα γνώσης και εμπειρίας, ως απαραίτητων εγγυήσεων για την ομαλή μετάβαση από το παλαιό στο νέο καθεστώς διοίκησης στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε ότι με αφορά, πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες, ο ενθουσιασμός και οι καλές προθέσεις, είναι απολύτως αναγκαία συστατικά επιτυχίας, μόνο όταν συνυπάρχουν και καθοδηγούνται από μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε «αυτοκαταστροφικά» χαρακτηριστικά.
Στις πρόσφατες εκλογές στο δήμο μας, οι δημότες επέλεξαν καταρχήν να απαλλάξουν το δήμο από τα φαινόμενα της κακοδιαχείρισης, του αυταρχισμού, της υποτέλειας και της αναξιοπιστίας που εκφράζονταν μέσω του μορφώματος της «Δημοτικής Ανανεωτικής Παρέμβασης Πολιτών» και του Γιώργου Γκιώνη και καλά έκαναν. Τουλάχιστον από αυτή την πλευρά νοιώθουμε όλοι δικαιωμένοι.
Στο ερωτηματικό εμπειρία η ενθουσιασμό οι δημότες αποφάσισαν το δεύτερο. Ο συνδυασμός του Κώστα Λογοθέτη έπεισε ότι διαθέτει αρκετή εμπειρία από την νομαρχιακή του εμπλοκή και αρκετό ενθουσιασμό από τους νέους και άπειρους συμβούλους του. Το μίγμα έπεισε τους δημότες και κατά συνέπεια κέρδισε τις εκλογές.
Με λίγα λόγια ο συνδυασμός κατάφερε να αναλάβει τις τύχες του νέου δήμου αφαιρώντας κάθε ενδοιασμό έλλειψης εμπειρίας, άρα κάθε δικαιολογία για καθυστερήσεις, λάθη απειρίας η και καθυστερήσεις λόγω άγνοιας.
Στη ζωή και στη φύση κάθε έλλειψη ενός συστατικού έρχεται να την καλύψει κάποιο άλλο. Στη διαχείριση συμφερόντων η έλλειψη εμπειρίας απαιτεί πολύ, επίμονη, λεπτομερή και απαιτητική δουλειά. Στην περίπτωση της ανάληψης του αξιώματος του δημάρχου και της διαχείρισης της τύχης ενός ολόκληρου δήμου, απαιτείται μεγάλη προετοιμασία, λεπτομερής συλλογή στοιχείων της κατάστασης, βαθειά μελέτη για τα υπάρχοντα προβλήματα, ανάλυση των οικονομικών στοιχείων, αφού αυτά καθορίζουν τις δυνατότητες σου, αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και τέλος επαφές για απόκτηση αναγκαίων πληροφοριών για τις προηγούμενες δημοτικές περιόδους.
Ο δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας δεν είναι εύκολος δήμος. Αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων που αν και συζητήθηκαν πλατιά στην προεκλογική περίοδο δεν έχει προκριθεί κάποια λύση. Η 1η Ιανουαρίου είναι μια ημερομηνία που για τον Κώστα Λογοθέτη επιφυλάσσει, αμέσως μετά τα συγχαρητήρια της ορκωμοσίας, την ώρα της αλήθειας.
Η εμπιστοσύνη των δημοτών από 2 Ιανουαρίου θα μετατραπεί σε απαίτηση λύσεων, η χαρά της νίκης σε άμεσες δημαρχιακές αποφάσεις και η έλλειψη προεργασίας σε …εφιάλτη. Μόνος του ο Κώστας Λογοθέτης φρόντισε να αφαιρέσει κάθε επιχείρημα άγνοιας και πιθανής απειρίας, άρα είναι έτοιμος και αποφασισμένος.
Όλοι εμείς περιμένουμε όχι για να κριτικάρουμε, αλλά γιατί δυστυχώς, όλες εκείνες οι συνθήκες που προεκλογικά λέγαμε ότι κάνουν την περίοδο πολύ δύσκολη εξακολουθούν να ισχύουν. Κατά συνέπεια να επιζητούν λύσεις άμεσες και καθαρές!
* Ο Μιχάλης Πούλος, είναι οικονομολόγος.
(281110)
Return top