ΑΡΘΡΟ

ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ, ΜΕΘΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ

Του Πάνου Ηλιακόπουλου

Την 1η Ιανουαρίου 2011 ο νέος δήμος Λουτρακίου Περαχώρας & Αγ. Θεοδώρων γυρίζει σελίδα στο μέλλον. Η εντολή του λαού ήταν σαφέστατη. Να μείνει πίσω το «αμαρτωλό» παρελθόν. Οι αξίες να αναγνωρισθούν, να αναδειχθούν και η ηθική να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο. Όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία -το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών πάντως, αυτό ήταν- όλοι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να συντάσσονται πίσω από το θεσμό. Ο δήμος είναι αυτός που χαράσσει το πλαίσιο και τις αρχές. Δεν είναι δυνατόν οι απλοί πολίτες, οργανωμένες συντεχνίες, επιχειρηματικά συμφέροντα να φαντάζονται ότι μπορούν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες. Ειδικότερα δε, όταν μετέρχονται ασύμμετρων απειλών, επιδιώκουν την εκτροπή της νομιμότητας και της επιβολής του χάους! Η εντολή της 14ης Νοεμβρίου ήταν σαφέστατη και ξεκάθαρη. Ο πρώτος δήμαρχος του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας & Αγ. Θεοδώρων να καταβάλλει προσπάθειες να κάνει πράξη το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος που εξήγγειλε. Να είναι ο θεματοφύλακας των θεσμών που θα καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι απέναντι στο δήμο είναι όλοι ίσοι. Όλοι έχουν δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν, αλλά και υποχρεώσεις που επιβάλλεται να τηρούν ευλαβικά. Ο Κώστας Λογοθέτης έλαβε την εντολή να τηρήσει αυτή την ισορροπία που επαγγελόταν άλλωστε και βάσει αυτής θα κριθεί τον Ιούνιο του 2014.

Ο πρώτος δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας & Αγ. Θεοδώρων αναλαμβάνει τα ηνία του νέου δήμου, καθαρός και μακριά από εξαρτήσεις και συμφέροντα που κυριαρχούσαν και επικρατούσαν στο Λουτράκι. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο, ο δήμαρχος να έχει όλους τους πολίτες στο πλευρό του, ώστε να δοθεί τέλος στο φαύλο καθεστώς. Είτε αρέσει, είτε όχι να ακούγεται, το Λουτράκι πορευόταν με μια στρεβλή νοοτροπία, εξάρτησης, εξυπηρέτησης, ρουσφετιού, παράνομων παροχών, ισορροπιών τρόμου και ούτω καθ’ εξής. Όλα αυτά, για χρόνια, κράτησαν τον τόπο καθηλωμένο και δεν του επέτρεψαν να αναπτύξει τις ταχύτητες σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Ο Κώστας Λογοθέτης αδέσμευτος και ανεξάρτητος ακόμη και από κομματικές εξαρτήσεις, μπορεί να αναδειχθεί στον ταγό του τόπου που θα γράψει λαμπρή ιστορία. Διαθέτει το ηθικό υπόβαθρο να σταθεί στο ύψος που του προσδίδει ο θεσμός και να επιδείξει το κύρος που αρμόζει στον πρώτο πολίτη. Φάρο του, μπορεί να έχει την εντιμότητα που άλλωστε διαθέτει, ώστε με καθαρά χέρια να διεκδικεί αυτά που ανήκουν και δικαιούται ο δήμος. Καθοριστική η στάση που θα επιδείξει από την πρώτη στιγμή. Στο λαό θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η εξαγγελία του δημάρχου «να τα αλλάξουμε όλα», αφήνει στο παρελθόν τις μέχρι σήμερα επικρατούσες συνήθειες και πρακτικές. Η αλλαγή φιλοσοφίας είναι δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη.

Η εντολή που έδωσαν οι πολίτες στον Κώστα Λογοθέτη δεν είναι αρκετή από μόνη της. Απαιτεί και την αμέριστη συμπαράστασή τους σε όλα όσα πρέπει να γίνουν. Πρέπει να είναι διαρκώς στο πλευρό του να τον στηρίζουν και να τον ωθούν. Ο πρώτος δήμαρχος του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας & Αγ. Θεοδώρων είτε διεκδικώντας, είτε επιβάλλοντας το αυτονόητο προς όφελος του τόπου θα αναγκασθεί να συγκρουσθεί! Όχι μόνο να συγκρουσθεί, αλλά και να σπάσει όλων των ειδών τα αποστήματα που δημιούργησαν οι στρεβλώσεις που επικρατούσαν. Σ’ αυτό το μέτωπο πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι θα στηθούν και θα προβληθούν ισχυρότατες αντιδράσεις, ενώ θα επιχειρηθεί να του δημιουργηθούν και τριγμοί για να μη θιχθούν παρά φύση κεκτημένα. Ισχυρές εκτιμάται και προβλέπεται ότι θα είναι οι αντιδράσεις στη διεκδίκηση κάθε είδους οφειλών, από τους υπόχρεους. Σ’ αυτό το κομβικό σημείο ο Κώστας Λογοθέτης θα πρέπει να έχει συμπαραστάτες του, συνοδοιπόρους του και υποστηρικτές του, τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες του τόπου. Υπάρχουν, είναι πολλοί στον τόπο, ο νέος δήμαρχος πρέπει να τους πείσει άμεσα για τις υγιείς προθέσεις του, ώστε να σηκωθούν από τον καναπέ και να βγουν έξω από το σπίτι, συμβάλλοντας στο κοινό καλό. Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για απουσίες σ’ αυτόν τον καθοριστικό για τον τόπο αγώνα.

Ασπίδα του δημάρχου για να πορευθεί επιτυχώς μέχρι τον Ιούνιο του 2014, εφ’ όσον δίνει μάχες για την υλοποίηση του προγράμματός του, θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι συνεργάτες του. Πρόγραμμα που συνυπέγραψαν και συναποδέχθηκαν με την ένταξή τους στο συνδυασμό ή αυθορμήτως προσελθόντες… εντάχθηκαν στο επιτελείο του. Αυτό θα πρέπει και επιβάλλεται να έχουν ως μόνο γνώμονα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν γνώμονας είναι να αυξηθεί το εισόδημα ή λόγω θέσης να είναι εύκολο το στήσιμο κάποιας «δουλίτσας» ή να τείνουν ευήκοον ους σε διαφόρων ειδών σειρήνες, το παιχνίδι είναι χαμένο πριν καν ξεκινήσει. Αδιάψευστος μάρτυρας η μία και μοναδική θητεία Γκιώνη, που ξεκίνησε με καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά και πολύ πιο εύκολες συνθήκες. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά απ’ όλους υπόψη, ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Το πρωτόγνωρο που έρχεται, η εφαρμογή του «Καλλικράτη», απαιτεί αφενός πάρα πολύ δουλειά για να μετουσιωθεί η θεωρία σε πράξη, αφετέρου τίποτα δεν θα διεκπεραιώνεται με ευκολία όπως πριν, αν δεν είναι τεκμηριωμένο. Οι συνεργάτες του Κώστα Λογοθέτη μέσω του θεσμικού τους ρόλου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επέλεξαν να είναι υπηρέτες των συμπολιτών τους, αλλά και οι όποιες ενέργειές τους στα μικρά και τα μεγάλα θα πρέπει να γίνονται με πρώτιστο κριτήριο το συμφέρον του τόπου. Ολόκληρο το πλήρωμα θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμο στις επάλξεις υπό την καθοδήγηση του καπετάνιου, για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς και να υπερβούν τόσο τις φουρτούνες που έρχονται, όσο και τους κραδασμούς που θα στηθούν.

(201110)
Return top