ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Του Μιχάλη Πούλου*

Αυτή ήταν νίκη. Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010 θα τη θυμόμαστε όλοι μας με αισθήματα ανακούφισης. Οι δημότες του δήμου έδωσαν ένα μεγάλο μάθημα στη παράταξη της Παρέμβασης. Έδωσαν ένα ηχηρό μάθημα σε όλους εκείνους που πίστευαν ότι «αν πεις ένα ψέμα εκατό φορές στο τέλος θα το πιστεύεις και εσύ ο ίδιος». Οι δημότες απέδειξαν ότι διαθέτουν την ωριμότητα στις κρίσιμες στιγμές να ξεχωρίζουν τις καθαρές προθέσεις από τα μασκαρεμένα προσωπικά συμφέροντα.
Πάνω απ’ όλα την Κυριακή οι δημότες έβαλαν τέλος στον κατήφορο των θεσμών που μας είχε οδηγήσει ο αναποτελεσματικός δήμαρχος και ο ακόμη πιο αναποτελεσματικός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Έβαλαν τέλος στο καθεστώς των άλαλων αντιδημάρχων που δρούσαν σαν σε τσιφλίκι τους.
Έβαλαν τέλος σε εκείνους που πίστευαν ότι δεν δίνουν λογαριασμό πουθενά παρά μόνο στους περιέργους εντολείς τους.
Τα δύο τελευταία χρόνια η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε λογική. Η παραγωγή πολιτικής και λύσεων για τα προβλήματα του δήμου είχε επίσημα αφοριστεί. Σε ένα δημοτικό συμβούλιο που κάθε ελεύθερη φωνή έφτανε να χλευάζεται και να προπηλακίζεται, τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης πέφτανε στο κενό από ένα δήμαρχο που δεν άκουγε κανένα ούτε την συνείδησή του. Όμως όλα αυτά τέλος.
Ο Κώστας Λογοθέτης καλείται να μας πάρει απ’ το χέρι και να μας δείξει το δρόμο της πολιτικής ανταλλαγής απόψεων και επιχειρημάτων, στο δρόμο της αντιπαράθεσης αλλά και της σύνθεσης απόψεων με μόνο κίνητρο την πρόοδο του δήμου και του απλού καθημερινού δημότη.
Ο Κώστας Λογοθέτης αναλαμβάνει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να βάλει το καράβι σε σωστή πορεία. Οφείλουμε να στηθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Θα υπάρξουν ενδεχομένως και λάθη, ίσως και παραλείψεις, αλλά αυτό που θα πρέπει να αναζητήσουμε είναι οι προθέσεις. Θα δούμε από τα πρώτα βήματα και τις πρώτες επιλογές τη διαγωγή του, θα τη συγκρίνουμε με την αντίστοιχη του Γιώργου Γκιώνη και θα βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα.
Περιμένουμε την αντικειμενικότητα και την τεχνοκρατική προσέγγιση στην επιλογή των άμεσων συνεργατών.
Περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις και τις πρώτες κινήσεις σε καυτά θέματα.
Όλοι θέλουμε να δούμε αποτελέσματα οικονομικών ελέγχων που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους τοπικούς άρχοντες.
Θέλουμε να ακούσουμε για τις αμαρτωλές συμβάσεις του αλιευτικού καταφυγίου και του ασύρματου δικτύου internet στην πόλη.
Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, γιατί το βάρος της σημερινής καχυποψίας βαραίνει όλο το φάσμα των τοπικών πολιτικών μας.
Σε τελευταία ανάλυση δικαιούται ο Γιώργος Γκιώνης αποκατάσταση έναντι των υποψιών που κάκιστα μόνος του δημιούργησε ή καταδίκη αν τελικά επιβεβαιωθούν.
Όταν ο Κώστας Λογοθέτης υποσχέθηκε νέα ποιότητα στην πολιτική μας σκηνή, φυσικά δεν εννοούσε ταφόπλακα στις σκοτεινές υποθέσεις. Αυτά τα κάνουν μόνο οι πολιτικοί της κεντρικής σκηνής και έτσι κατάφεραν να φτάσει η αποχή στο 65%. Εδώ στο Δήμο μας δεν πρέπει να αφήσουμε να σέρνονται υποψίες και φήμες που παρασύρουν τους πάντες.
Έχει προσωπική ευθύνη ο Κώστας Λογοθέτης να αποκαταστήσει την διαφάνεια στη δική του θητεία, αλλά πάνω απ’ όλα να αποκαταστήσει την καθαρότητα και το κύρος της πολιτικής μας ζωής και ο μόνος τρόπος είναι ο καθαρός και σε βάθος έλεγχος της προηγούμενης θητείας Γκιώνη.
Ο Γιώργος Γκιώνης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη δημιουργία αυτού του κακού κλίματος και παρά τις επανειλημμένες αναφορές δεν μπήκε ποτέ στο κόπο να απαντήσει ή να πάρει οποιοδήποτε μέτρο.
Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την καχυποψία που υπάρχει σε κάθε δημότη σχετικά με τις υπερχρεώσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα έργα του δήμου.
Είναι υπεύθυνος για τις περίεργες δανειακές συμβάσεις, είναι υπεύθυνος για την μη αγορά του κτήματος Διφωνή και την παραφιλολογία για εμπλοκή Αθηναίου μεγαλοκατασκευαστή.
Αυτά και άλλα πολλά επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει ο Κώστας Λογοθέτης σαν γραμμάτιο που υπέγραψε για την εκλογή του.
Δεν είναι αποδεκτό από τους δημότες το κουκούλωμα τους στο όνομα της δήθεν ενότητας και των χαμηλών τόνων.
Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι Κώστας Λογοθέτης, που σε όλη την προεκλογική περίοδο τόσο επιτυχημένα απέβαλλε το κομματικό του στίγμα, θα συνεχίσει να πατάει σε καθαρά μονοπάτια χωρίς συμβιβασμούς.
Με αυτές τις απλές και αναγκαίες προϋποθέσεις, τότε θα μας έχει κερδίσει ολοκληρωτικά. Διαφορετικά, ξέρει και ο ίδιος πόσο εύκολα το 51,74% γίνεται 48.26%, αλλά αν δεν ξέρει ας ρωτήσει τον Γιώργο Γκιώνη.

* Ο Μιχάλης Πούλος, είναι οικονομολόγος.
(191110)
Return top