ΝΑ ΚΟΠΕΙ Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Του Πάνου Ηλιακόπουλου

Στον απόηχο των δημοτικών εκλογών, πολύς είναι ο λόγος που γίνεται για την εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων και των στελεχών τους στα δημοτικά πράγματα.
Μια πεπατημένη που είναι εντελώς λανθασμένη, γιατί ποδηγετεί το δήμο, ενώ εξυπηρετεί την κεντρική πολιτική σκηνή σε βάρος της αυτόνομης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους, ότι η κεντρική πολιτική σκηνή, η κεντρική εξουσία δεν ασχολείται και δε μπορεί εκ των πραγμάτων να ασχοληθεί σε βάθος με τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Ο κάθε δημότης και η κάθε μία δημότισσα πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα ότι η καθημερινότητα των πολιτών δεν αγγίζει τους κυβερνώντες, που συνήθως, σχεδιάζουν εκτός πραγματικότητας και ως επί το πλείστον οι αποφάσεις τους φαντάζουν ως ουτοπία σε αντιστοιχία με την κοινή λογική. Μπορεί τοπικός βουλευτής αν βρεθεί σε κάποιο θώκο να δώσει κάτι παραπάνω υπέρ των συμφερόντων του τόπου του στο πλαίσιο των καθηκόντων του ή να ζητήσει το παραπάνω από κάποιο άλλο συνάδελφό του, ωστόσο, οι γενικές αποφάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις «μικρές» τοπικές απαιτήσεις, αλλά και την πραγματικότητα.
Ο κάθε τοπικός άρχοντας, αλλά και ο νέος δήμαρχος μας θα πρέπει κι επιβάλλεται να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά και να έχει σε απόσταση τα κατά τόπους κομματικά «υποκαταστήματα», προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει το maximum υπέρ του τόπου του. Για παράδειγμα, οι τοπικοί βουλευτές -νυν και τέως- ποιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει με βάση των δυνατοτήτων που διαθέτουν άσκησης πίεσης των υψηλά ισταμένων κυβερνητικών κλιμακίων για την υλοποίηση της εθνικής σημασίας επένδυση του Τουριστικού Λιμένα Λουτρακίου; Κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας με την ευτελή δικαιολογία των κατευθυνόμενων και μεθοδευμένων αποφάσεων του ΚΑΣ, για τον Αρχαίο Δίολκο!
Σε χαλεπούς καιρούς, με τους οικονομικούς κρουνούς να είναι σφιχτά κλειστοί, κανείς δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω σ’ ένα δήμο πληθυσμού είκοσι χιλιάδων περίπου κατοίκων - χαμηλού πολιτικού οφέλους, όταν μάλιστα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει έξτρα πόρων από τρίτες πηγές.
Η τοπική κοινωνία ως πρόκριμα υπερψήφισης ενός κόμματος θα πρέπει να θέτει ως κριτήριο τι θα δώσει, τι υπόσχεται και τι εγγυάται για τον τόπο. Θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι να αντιληφθούν ότι το «κόμμα» είναι ο δήμος Λουτρακίου Περαχώρας & Αγ. Θεοδώρων! Με γνώμονα τα συμφέροντά του, οι δημότες να υπερψηφίζουν το κόμμα που θα διασφαλίσει πως θα κάνει πράξει και πως θα πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του.
Επιτέλους, να αντιληφθούμε ότι οι εποχές άλλαξαν και το ρουσφέτι δεν έχει πια πέραση. Είναι αναγκαιότητα να γίνει αντιληπτό ότι μέσα από το κοινό καλό, θα προέλθει είτε θέλουμε είτε όχι και το ατομικό καλό, που όλοι το επιδιώκουν, αλλά σε βάρος του κοινού καλού. Θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν να αποτελέσει παρελθόν το ατομικό μικροσυμφέρον σε βάρος της προοπτικής και της ανάπτυξης του τόπου.

(261110)
Return top