ΑΡΘΡΟ

ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΙΩΝΗ ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!

Του Πάνου Ηλιακόπουλου

Γιώργο Γκιώνη,
θυμάμαι τον Αύγουστο του 2006 που πήρα πρωτοβουλία να σε συναντήσω, ώστε να μπορώ να έχω άμεση πληροφόρηση από σένα. Οι οιωνοί, σου ήταν ευοίωνοι, αλλά όταν συναντήθηκα πολιτικά μαζί σου στο «Splash», γνώρισα ένα «πολιτικό» -που εκ των υστέρων δήλωνε απολιτίκ(!..)- πρόσωπο που δεν γνώριζε ποια είναι η πρόκληση που έχει μπροστά του, τι του επιφυλάσσεται και σε ποιόν κυκεώνα επιθυμεί να αναμειχτεί! Ενθυμούμαι που σε ρωτούσα να με ενημερώσεις ενδελεχώς για το χάος που διέδιδες ότι αναλαμβάνεις, αλλά αδυνατούσες να το τεκμηριώσεις, με αποτέλεσμα αυτή την ουσιαστικότατη δουλειά για ένα πολιτικό πρόσωπο, να με παραπέμψεις να την κάνει ένα άλλο κορυφαίο πρόσωπο του συνδυασμού σου, που ο ίδιος όντως ήταν και είναι πολιτικό πρόσωπο.
Στη ζωή σου πρέπει να έχεις άστρο, αλλά δεν το εκμεταλλεύθηκες. Όλως περιέργως, που μόνο εσύ πρέπει να γνωρίζεις το λόγο, φρόντισες να το εξαφανίσεις από τον πολιτικό χάρτη του τόπου σου!
Όλοι θυμούνται το 2006, κάθε κείμενο του γράφοντος που δημοσιοποιείτο, δημιουργούσε αίσθηση και ήταν μια βόμβα στα θεμέλια της πανταχόθεν βαλλόμενης αυτοκρατορίας του προκατόχου σου, Παύλου Παύλου. Τελικά, οι περισσότεροι από όλους εσάς, νομίζετε ακόμη, ότι μόνοι σας επιτύχατε να τον ανατρέψετε. Γι’ αυτό και σήμερα αδυνατείτε να αντιληφθείτε, γιατί γίνατε παρελθόν. Εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε, ότι σκοπός των περισσοτέρων δεν ήταν να οδηγήσουν τον τόπο στο μέλλον φέρνοντας πρόοδο και ανάπτυξη, αλλά μόνο για να καταλάβουν την εξουσία και να αποκτήσουν προσωπικό κύρος από τη θέση που θα κατείχαν. Αυτό το αντιλήφθηκαν πολύ σύντομα, τον πρώτο χρόνο, οι απλοί συμπολίτες σας. Έτσι, οι υποψιασμένοι την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, σας γύρισαν την πλάτη οριστικά, καθιστώντας σας μέρος της ιστορίας του τόπου.

Γιώργο Γκιώνη,
ο αρχηγός, ο επικεφαλής, ο δήμαρχος εν προκειμένω για να μπορέσει να σταθεί και να ανταπεξέλθει των δυσκολιών που θα προκύψουν, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνος του κι ούτε αυτό έγινε ποτέ στην ιστορία. Το μυστικό λοιπόν, είναι η επιλογή άξιων και ικανών συνεργατών που δεν θα εποφθαλμιούν την καρέκλα σου, ούτε μέσω του αξιώματος είτε θα θέλουν να προβάλλουν την προσωπική τους ανεπάρκεια, είτε να προσποριστούν οικονομικά οφέλη που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς, για σένα, σχεδόν στην πλειοψηφία τους είτε ως συνεργάτες σου, είτε ως στενό σου περιβάλλον, αυτούς τους ανθρώπους που επέλεξες, δεν ήταν έτοιμοι να λειτουργήσουν ως η ασπίδα σου από τη μία που θα σε προφυλάξει απορροφώντας πολιτικό κόστος και από την άλλη το εφαλτήριο που θα σε προωθεί να ανταποκρίνεσαι με επιτυχία στο έργο σου και θα αναδεικνύεσαι νικητής στις καθημερινές μικρές μάχες του τόπου σου. Απεναντίας, σε όλα αυτά, έτρεχες πανικόβλητος να διορθώσεις λάθη και να ανταποκριθείς υποχρεώσεων συνεργατών σου, επαναλαμβάνοντας πάρα πολλές φορές ότι δεν έχεις ανθρώπους να συνεργασθείς. Αλήθεια, ποιος ήταν αυτός που τους επέλεξε και με ποια κριτήρια; Όχι πάντως διοίκησης ενός δήμου!.. Άρα λοιπόν, η ευθύνη, για τους ανθρώπους που επέλεξες -οι περισσότεροι κατώτεροι των περιστάσεων- την έχεις απόλυτα ολόκληρη ο ίδιος! Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, ότι σε λοιδορούσαν πίσω από την πλάτη σου και προσπαθούσαν να πατήσουν πάνω σου για να αναδειχθούν κι επιβιώσουν ως υψηλού κύρους προσωπικότητες μεταξύ των συμπολιτών τους, ενίοτε δε κάποιοι, να αποσκοπούν να γίνουν και χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Γιώργο Γκιώνη,
προθυμοποιήθηκα αυτοβούλως να συμβάλλω στον αγώνα σου για να φύγει ο Παύλος Παύλου.
Ούτε εκείνη τη στιγμή, ούτε κάποια επόμενη φορά διαπραγματεύθηκα ή σου ζήτησα -απευθείας ή μέσω συνεργατών σου- ποτέ κάτι ως αντιπαροχή για να καρπωθώ και να απολάβω κι εγώ μέρος των ανταλλαγμάτων που γευθήκατε και απολαμβάνατε όλοι μαζί εσείς. Μόνιμη επωδός μου, ήταν: Για το Λουτράκι! Αυτό φαίνεται ήταν πρωτόγνωρο για όλους εσάς, μάλλον ενοχλούσε και σας έπεφτε βαρύ!.. Φυσικά, η ικανότητα σχεδόν της πλειοψηφίας όλων αυτών που επέλεξες δίπλα σου, ήταν και μόνο η λάσπη. Δήθεν, στη συνέχεια κατ’ αυτούς, σε αντιπολιτευόμουν, γιατί δεν είχα τοποθετηθεί στο γραφείο Τύπου του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας. Μέχρι εκεί έφθανε το όποιο πνεύμα τους. Ποτέ δεν αναρωτήθηκαν, μήπως, λόγω των υπολοιπόμενων δυνατοτήτων τους έναντι των υψηλών απαιτήσεων, είναι λανθασμένη η πορεία που ακολουθούν κι επιβάλλεται να τη διορθώσουν;
Όταν ήρθε η ώρα και ανέλαβες πρωτόγνωρα πράγματα στη ζωή σου, επειδή ήταν εμφανής η αδυναμία σου σε πολιτικό επίπεδο, έπρεπε να στηριχθείς στα πρώτα βήματά σου για να ανταπεξέλθεις της πίεσης και της σύγκρισης με τον προκάτοχό σου. Ενθυμούμαι, πέραν των δημοσιοποιήσεων αφιλοκερδώς -έναντι της πεπατημένης του τοπικού Τύπου- κειμένων μου, τόσο σε μία εβδομαδιαία, όσο και σε μία δεκαπενθήμερη εφημερίδα, μεταξύ των άλλων είχα γράψει και μία κατ’ εξοχήν πολιτική συνέντευξη, την οποία οι άνθρωποί σου φρόντισαν να την αποστεοποιήσουν πολιτικά και να τη μετατρέψουν σ’ έναν νερόβραστο κείμενο! Γιατί άραγε; Από την πλευρά μου δεν ήθελα τότε, ούτε καν να δημοσιευθεί! Ωστόσο, οι ίδιοι οι άνθρωποί σου, είχαν φροντίσει να σε ευνουχίσουν έναντι του Παύλου Παύλου. Προσκλήθηκες τότε από το γράφοντα στο τοπικό ραδιόφωνο για να ενισχυθεί το προφίλ σου. Δεν το αντελήφθης ποτέ, γιατί έγινε; Όταν «τσαλακώθηκες» σε πανελλήνια τηλεοπτική εμβέλεια, ήμουν δίπλα σου, σε είχα προειδοποιήσει κι είχα συμβάλλει να αποτραπεί τότε και δεύτερος πανελλήνιος ευτελισμός σου. Οι άνθρωποί σου, δυστυχώς για σένα, που βρισκόσουν στο χαμηλότερο σημείο, αντί να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της προσωπικότητάς σου, φρόντιζαν την οικοδόμηση και ανάδειξη του προσωπικού τους προφίλ. Αναγκάσθηκα να χρησιμοποιώ υψηλούς κι έντονους τόνους για να αφυπνισθείς. Εις μάτην. Ένα χρόνο μετά την εκλογή σου, που εισέπραξα προς χάριν σου την αγωγή Παύλου, έμπαινες εμπόδιο να θωρακίσω την άμυνά μου στη δικαστική μου περιπέτεια. Τελικά, ως το μόνο ευχαριστώ από σένα, εκτιμώ ότι εισέπραξα και αγωγή, η οποία κατατέθηκε από το σύζυγο της πλέον στενής σου συνεργάτιδας.

Γιώργο Γκιώνη,
το μεγάλο σου λάθος, από την αρχή που στήθηκες για υποψήφιος δήμαρχος ήταν ότι δεν άκουγες και δεν λειτουργούσες μόνο με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου σου. Δυστυχώς, μάλλον ήσουν δέκτης και αφομοίωνες -εκτρέποντας σε από τις αρχικές σου προθέσεις- τις επιταγές που σου περνούσε ο διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Club Hotel Casino Loutraki, Γιάννης Βραχάτης.
Διαφορετικά συμφέροντα που αντιστρατευόντουσαν τα συμφέροντα του τόπου, αλλά μάλλον αδυνατούσες να το αντιληφθείς. Σου έπλεκαν το εγκώμιο γιατί ήθελαν μόνο να τους εξυπηρετείς, μάλλον σε δελέαζαν εξασφαλίζοντας την παρουσία σου σε διεθνή και υψηλού επιπέδου fora, σου… φόρεσαν γραβάτα και κουστούμι υψηλότατης ποιότητας που σου έπεσε άβολα… Γιατί τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους…
Εσκεμμένα, σε συμβούλευαν δήθεν «αθώα» να πηγαίνεις το καράβι συνεχώς πάνω από τις… ξέρες, γιατί στην ουσία δεν ήθελαν ποτέ να μπορέσεις να πατήσεις στέρεα στα πόδια σου, αλλά πάντοτε να είσαι ευάλωτος και έρμαιο των επιθυμιών τους. Συνέπεια, σήμερα, να έχεις εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αλλά και μόνος σου να απεμπολήσεις την ύστατη τιμή που σου έκαναν οι συμπολίτες σου. Μην αναζητείς ευθύνες σε τρίτους. Οι ευθύνες ανήκουν εξ’ ολοκλήρου σε σένα γιατί εμπιστεύθηκες ανθρώπους ξένους προς τα συμφέροντα του τόπου σου και δεν επέλεξες αν όχι τους ενδεδειγμένους, τουλάχιστον επαρκείς να ανταποκριθούν των απαιτήσεων συμβούλους. Δεν δίστασες, χωρίς να νιώθεις καμία απολύτως τύψη, να αφήσεις ξεκρέμαστους τους συμπολίτες σου, που εργάζονται στην επιχείρηση του δήμου κι όπως σου κατήγγειλαν πολλές φορές βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις. Εσύ, ένιπτες τας χείρας σου ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος.
Ο γράφων, είχε φροντίσει να σου δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να διαχειριστείς τη διοίκηση του τόπου χωρίς αντίπαλο, αλλά μόνο σου επέτυχες τον κατατροπωμένο προκάτοχό σου Παύλο Παύλου να τον στήσεις στα πόδια του και να είναι τελικά ο βασικότερος αντιπολιτευόμενός σου στο δημοτικό συμβούλιο. Αποδείχθηκε ο άνθρωπος που ανέδειξε το ένα μετά το άλλο τα στραβοπατήματά σου. Είναι αυτά που σε άφησαν εκτεθειμένο στη συνείδηση των σκεπτόμενων τουλάχιστον συμπολιτών σου.
Φαίνεται, τελικά, ότι δεν σου άρεσε να είσαι πραγματικός πρώτος πολίτης. Να είσαι το υπόδειγμα των συμπολιτών σου, που διαχειρίζεται χρηστά και με επιτυχία την τύχη του τόπου του.
Καλή σου νύχτα Γιώργο Γκιώνη…
(181110)
Return top