ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ





ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΠΑΡΟΝ ΚΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Λουτρακίου, η συνέλευση των Ενεργών Πολιτών του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων.
Σε μια συνάντηση που υπερέβη τις δυόμισι ώρες με τους Ενεργούς Πολίτες να μένουν σχεδόν στο σύνολό τους μέχρι τέλους, αναλύθηκαν και αναπτύχθηκαν οι «πράσινες» θέσεις, ανησυχίες και η ταυτότητα που πρέπει να αποκτήσει ο νέος δήμος, όσο και η πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται την τρέχουσα περίοδο στο Λουτράκι.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Λάκης Τσούγκος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι : «επιβάλλεται το γενικότερο συμφέρον του τόπου μας να διατηρηθεί υπεράνω των «ειδικών συμφερόντων» και να παραμείνει μακράν από κάθε λογής διαπλεκόμενων… και συντεχνιών» τα οποία μολύνουν γενικότερα την κοινωνία μας, την αποπροσανατολίζουν και σκανδαλωδώς την εξουσιάζουν».
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Νίκος Λόης, ανέλυσε της «πράσινες» θέσεις και στόχους των Ενεργών Πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στα καυτά - μεγάλα προβλήματα που έπρεπε να έχουν γίνει στο δήμο Λουτρακίου Περαχώρας και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.
Αναφέρθηκε στα 14 σημεία που είχαν συμφωνηθεί με τη σημερινή δημοτική αρχή και εξ’ αυτών δεν έγινε τίποτε, απολύτως.
Ο Νίκος Λόης, όπως ήταν φυσικό αναφέρθηκε στην υπ’ αριθ. 1 αιχμή του δήμου μας την κατασκευή της Μαρίνας Λουτρακίου.
Στο προεκλογικό τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται ενόψει της 7ης Νοεμβρίου αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Πάνος Ηλιακόπουλος, ο οποίος αφενός κατήγγειλε τη θητεία Γκιώνη, αφετέρου κατήγγειλε την ανοχή του Γιώργου Γκιώνη στην εμπλοκή των στελεχών του καζίνο στα τοπικά πολιτικά πράγματα, επισημαίνοντας ότι την επιχείρηση επιβάλλεται να την προστατέψουμε ως «κόρη οφθαλμού».
O Πάνος Ηλιακόπουλος εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών προσκάλεσε επικεφαλής συνδυασμών και τάσεων να συνδιαμορφώσουν από κοινού το πλαίσιο αρχών και ιδεών που θα εξασφαλίσουν ασφαλή και ευοίωνη ανάπτυξη με προοπτική για το νέο δήμο Λουτρακίου Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων. Τόνισε δε, ότι τώρα είναι η ευκαιρία να δημιουργηθεί το Κίνημα Ενεργών Πολιτών Λουτρακίου Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων.
Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων το λόγο πήραν Ενεργοί Πολίτες, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο επικεφαλής της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Παύλος Παύλου, ο επικεφαλής του συνδυασμού Συνένωση Προόδου - Νέα Πορεία Γιώργος Πετρίτσης και ο πρόεδρος του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Λουτρακίου και ο πρόεδδρος του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Λουτρακίου, Μιχάλης Δρίτσας.

Δύο προβληματισμοί
Ο επικεφαλής της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Παύλος Παύλου στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, αφού συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους Ενεργούς Πολίτες κατέθεσε τον προβληματισμό του για δύο θέματα. Το πρώτο ήταν «Γιατί όχι να μην δοθεί το ιαματικό νερό σε ιδιώτη»; Το δεύτερο ότι δεν είναι ούτε υπέρ, αλλά ούτε κατά της μαρίνας, προκρίνοντας μάλλον κάποιο άλλο έργο που θα αποφέρει άμεσα τουριστικά οφέλη στην πόλη.

Προέχουν τα ουσιώδη
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού Συνένωση Προόδου - Νέα Πορεία Γιώργος Πετρίτσης επεσήμανε ότι: «εκτιμώ απόλυτα ότι και οι 11 άξονες που οριοθετείτε για την οικολογική στροφή του δήμου μας κινούνται στη θετική κατεύθυνση, καθόσον αφουγκράζονται ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας που ζητά πλέον να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στα ουσιώδη πράγματα και όχι στα επουσιώδη, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Είναι αλήθεια επιπλέον το γεγονός ότι ο συνδυασμός μας ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ - ΝΕΑ ΠΟΡΕΊΑ ήδη περιλαμβάνει ένα μεγάλος μέρος από τους 11 άξονες και στην ιδρυτική διακήρυξη και πιο συγκεκριμένα το 1 τα, 6, 7, 8 και 11 και θα συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες προτάσεις στο τελικό πρόγραμμά του.

Θα κριθεί το έργο μας
Ο πρόεδρος του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Λουτρακίου Μιχάλης Δρίτσας, ισχυρίσθηκε ότι έγινε έργο μικρό ή μεγάλο την τρέχουσα τετραετία και θα κριθεί. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της μαρίνας Λουτρακίου, προβάλλοντας τις αποφάσεις που πήρε το δημοτικό συμβούλιο.
Χαρακτήρισε δε, υπερβολικές τις επιθέσεις προσωπικά κατά του δημάρχου.
Ο Μιχάλης Δρίτσας δεν είπε λέξη, ωστόσο, ότι ο δήμαρχος κρυβόταν, δεν έκανε τίποτε για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για το έργο της μαρίνας Λουτρακίου.
Όσες φορές το θέμα ήλθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ήλθε με πρωτοβουλία συνήθως του δημοτικού συμβούλου-Ενεργού Πολίτη Νίκου Λόη, προκαλώντας συζήτηση στα προ Ημερησίας Διάταξης θέματα.


Υ. Γ.: Ακολουθούν εισηγήσεις των ομιλητών και παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων που παρέσστησαν στη συνέλευση των Ενεργών Πολιτών.
(010910)





Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΛΑΚΗ ΤΣΟΥΓΓΟΥ
Φίλες και φίλοι,
Συμπολίτισσες και συμπολίτες
ΣΑΣ ΚΑΛΟΣΟΡΙΖΩ
Στην αποψινή συνέλευση που οργάνωσαν οι ενεργοί πολίτες του δήμου μας
Επειδή, στον τόπο μας, χρόνια τώρα, έχουν συσσωρευτεί μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, που τελευταία προβάλλονται με επίμονο τρόπο και αναζητούν, το γρήγορο δυνατόν, τη λύση τους.
Επειδή, η κοινωνία μας γενικότερα και σε βάθος, συνθλίβεται κάτω από το βάρος του κυνισμού, της αδιαφορίας και της απαξίωσης των πάντων.
Επειδή, επιβάλλεται το γενικότερο συμφέρον του τόπου μας να διατηρηθεί υπεράνω των «ειδικών συμφερόντων» και να παραμείνει μακράν από κάθε λογής διαπλεκόμενων… και συντεχνιών» τα οποία μολύνουν γενικότερα την κοινωνία μας, την αποπροσανατολίζουν και σκανδαλωδώς την εξουσιάζουν.
Επειδή, καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα, ο υποχωριτισμός και επιχειρείται κατά σύστημα η υπονόμευση του αγωνιστικού φρονήματος του λαού μας, καθιστώντας αυτόν απλό θεατή των όσων γύρω του συμβαίνουν.
Επειδή, μαζί με τις αρετές και τις αξίες συνθλίβεται η συλλογική προσωπικότητα και όσα μας ταυτίζουν με τον τόπο μας, την ιστορία του, την πλούσια πνευματική του παράδοση και τον πολιτισμό του, υποβιβάζονται σε ανούσιο ΦΟΛΚΛΟΡ και παραπέμπονται στα αζήτητα.
Επειδή, πρέπει να αντισταθούμε σε μια ισοπεδωτική αντίληψη που προσπαθεί να επιβάλλει ένα παγκόσμιο «Στρατόπεδο Νεοσυλλέκτων», αλλά κυρίως για να προασπίσουμε και να προωθήσουμε να βρουν λύση τα καυτά προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν το δήμο μας.
Εμείς Σκεπτόμενοι και Ενεργοί Πολίτες του τόπου τούτου για πολλοστή φορά, αποφασίσαμε να καλέσουμε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας, εσάς, για να αγωνιστούμε μαζί, με την προσδοκία, να βγάλουμε το δήμο μας από τη σοβαρή κρίση και την απραξία στην οποία έχει περιπέσει από παλιά και να χαράξουμε πορεία, για ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής, έτσι ώστε να μην είμαστε, μόνον αποδέκτες μηνυμάτων, αλλά καιρός πια να στείλλουμε και το δικό μας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Φίλες και φίλοι,
συμπολίτισσες και συμπολίτες.
Είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι σε τραγική κατάσταση.
Τόσα χρόνια ζούσε με δανεικά.
Ζούσαμε έναν τρόπο ζωής που με κανέναν τρόπο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από την γενικότερη οικονομική μας δραστηριότητα.
Μετά τον εξευτελισμό της χώρας από τα ξένα ΜΜΕ αναγκαστήκαμε να δανειστούμε με επαχθέστατους όρους.
Η κρίση αυτή ήταν πρώτα κρίση πολιτιστική και ηθική και μετά έγινε οικονομική.
Οι ερωτήσεις που πρέπει να μας απασχολούν είναι:
Πώς θα χτίσουμε ένα γερό οικοδόμημα ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί για να σώσουμε τον τόπο μας;
Το οικοδόμημα αυτό πρέπει να χτιστεί με πανανθρώπινες αξίες
Δημοκρατία
Ελευθερία Κυρίως η ελευθερία της Σκέψης και της Επιστήμης
Δικαιοσύνη
Κοινωνική αλληλεγγύη
Σεβασμός της πολιτισμικής ταυτότητας των ανθρώπων γιατί όλοι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό.
Η χώρα μας κινδυνεύει.
Ο πλανήτης Γη, κινδυνεύει!
Από την υπερθέρμανση, που αλλάζει το κλίμα και προκαλεί τρομερές συνέπειες για όλους μας.
Από το φαινόμενο της ερημοποίησης περιοχών που εν μέρει οφείλονται και στο κλίμα , αλλά κυρίως προέρχεται από ανθρωπογενείς παράγοντες.
Η μεγαλύτερη εμφανέστερη και καλύτερα μελετημένη απειλή είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη που επιταχύνεται εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Όλα δείχνουν πως τις προσεχείς δεκαετίες θα προκληθούν κατακλυσμιαίες διαταραχές.
Την έκτασή τους, ακόμη, δεν μπορούμε να την υπολογίσουμε:
Η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων θα ανέβει πιθανόν αρκετά μέτρα, καταπίνοντας παραθαλάσσιες πόλεις και παράκτιες ζώνες όπου κατοικούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.
Το λιώσιμο των πάγων και η διαφοροποίηση των βροχοπτώσεων μπορεί να προκαλέσει αποξήρανση μεγάλων ποταμών, μετατρέποντας ολόκληρες χώρες σε ερήμους.
Μπορεί να φαντασθεί κανείς τις τραγωδίες, τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, τους θανάσιμους ανταγωνισμούς που μπορεί να προξενήσει μια τέτοια παρέκκλιση;
Ερημοποίηση είναι η υποβάθμιση του εδάφους και του περιβάλλοντος στις ξηροθερμικές και ύφυγρες περιοχές.
Ο δήμος Λουτρακίου Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων περιλαμβάνεται στις περιοχές μεγάλου κινδύνου ερημοποίησης λόγω διάβρωσης, σύμφωνα με τον χάρτη δυνητικού κινδύνου ερημοποίησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η για πολλές δεκαετίες εμπειρία μου, με δίδαξε ότι:
Πρέπει να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα όταν αυτά υφίστανται και μας καίνε και δεν πρέπει συνεχώς να τα αναβάλλεις μήπως βρεθεί κάποιος άλλος να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουμε ελάχιστο χρόνο να δράσουμε και να αναστρέψουμε την πορεία των πραγμάτων.
Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει να επιδείξουμε τόλμη και ευρηματικότητα.
Να ξεχάσουμε το δειλό διστακτικό και συγκαταβατικό χαρακτήρα μας.
Να τολμήσουμε να ανατρέψουμε τις καθιερωμένες ιδέες και συνήθειες
Να ανατρέψουμε τις φαντασιακές μας βεβαιότητες.
Να αναθεωρήσουμε την κλίμακα των προτεραιοτήτων μας.
Τα ως άνω προβλήματα πρέπει λοιπόν να ληφθούν υπόψη και για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές διότι αφορούν και το μέλλον του τόπου μας και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.
Σκεφθήκαμε λοιπόν, πώς ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον του δήμου μας πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.
Εάν είναι εφικτό, όλοι οι συνδυασμοί να συμπεριλάβουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα τους προβληματισμούς μας και να προτείνουν λύσεις για έναν δήμο που θα συνεχίσει να υπάρχει με όλες του τις ομορφιές και στο απώτερο μέλλον.
Ο δήμος Λουτρακίου Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων να μεταβληθεί σ’ ένα πράσινο δήμο, ο οποίος θα είναι το παράδειγμα για όλους!
Πρέπει λοιπόν να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να χτίσουμε πρώτα από όλα τους χαρακτήρες μας με βάσεις τις ως άνω αναφερθείσες πανανθρώπινες αξίες, αλλά και γνώσεις τόσο για τα προβλήματα που υπάρχουν, όσο και για τις λύσεις που προτείνονται για να επιλέξουμε τις καλύτερες.
Πρέπει να αλλάξουμε χαρακτήρα. Να γίνουμε ενεργοί πολίτες για να μην βουλιάξουμε σαν τον τιτανικό και να σταματήσουμε να σαγηνευόμαστε από έναν δήμο που εμείς θα έχουμε το μέσον για να μας ασφαλτοστρωθεί το σπίτι μας ή να βάλλει ο δήμαρχος το παιδί μας να δουλέψει στο ΚΑΖΙΝΟ.
Πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δημοτικό Συμφέρον, όταν αυτό βάλλεται.
Πρέπει να αρχίσουμε τον διάλογο, πώς θα έχουμε για πάντα καθαρά και σε επάρκεια τα αγαθά μας. Όπως το νερό μεταλλικό και ιαματικό και πώς θα προστατέψουμε τα δάση μας που μας χαρίζουν το πολύτιμο οξυγόνο και συγκρατούν τα νερά της βροχής για να μην μας πλημμυρίσουν.
Πρέπει να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας, ως το κυριότερο εργαλείο. Για την μόρφωσή μας και για την κατανόηση της φύσης και της ζωής μας. Να γνωρίσουμε ότι η πολιτική όσο και εάν απαξιώνεται αποτελεί το μοναδικό μέσο της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων μας.
Οι ένδεκα θέσεις για την οικολογική στροφή του συνενούμενου Δήμου μας είναι μία βάση συζήτησης και διαλόγου και με αυτό ζητάμε να ανεβάσουμε τον πολιτικό πήχυ ψηλά και να σώσουμε το μέλλον του τόπου μας και να συμβάλλουμε στο να σωθεί και ο πλανήτης μας.
1 Ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού (χωροταξικό) γιατί είναι προφανές πως χωρίς χρήσεις γης, δεν νοείται κανενός είδους σχεδιασμός.
2 Περιβαλλοντική πιστοποίηση του δήμου μας ως πράσινου δήμου. Η προβολή του δήμου μας σε όλο τον κόσμο ως πράσινου τουριστικού προορισμού είναι πρωταρχικός πολιτικός στόχος του δήμου.
3 Διεθνής μελέτη για την προστασία των υδάτων και την οριστική εξασφάλιση του υδροφόρου ορίζοντα τόσο του μεταλλικού όσο και του ιαματικού.
ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ. Καθαρισμός του νερού του Βιολογικού και αξιοποίηση του ως νερού δευτερεύουσας χρήσης.
Το νερό είναι Δημόσιο αγαθό το προστατεύουμε για να το έχουμε .
Θωράκιση του Υδροφόρου Ορίζοντα ως περιαστιακού Πάρκου.
4 Κατασκευή του τερματικού σταθμού και έναρξη λειτουργίας του προαστιακού στο Λουτράκι.
5 Κατασκευή ποδηλατοδρόμων με στόχο την εύκολη και γρήγορη μεταφορά των κατοίκων, καθώς και την προσέλκυση του ειδικού αυτού κοινού από την Αθήνα για τουρισμό.
6 Κατασκευή της μαρίνας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Καζίνο στην ΗΔΗ χωροθετημένη με Νόμο θέση.
Με την συμπλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ανέλκυση, αναστύλωσή, ανάδειξή και προστασία του Αρχαίου Διόλκου με την κατασκευή μόνιμου κρηπιδότοιχου, με τη συμβολή του δήμου μας.
7 Ανάδειξη των Γερανείων (περιοχή NATURA) με πρώτο βήμα την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που θα χρηματοδοτήσει ο δήμος. Η ΕΠΜ θα χρησιμεύσει στον δήμο για την χάραξη πολιτικής προστασίας και ήπιας τουριστικής ανάδειξης.
8 Αξιοποίηση κυρίως του φωτοβολταϊκού και εάν επιτρέπεται του αιολικού δυναμικού της περιοχής μας (πχ στον υδροφόρο ορίζοντα), που θα εξασφαλίσει την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.
Τα έσοδα που θα αποκομίσει ο δήμος από αυτή την επένδυση, θα επιτρέψει την μείωση των δημοτικών τελών και την δυνατότητα αγοράς ακινήτων στον Υδροφόρο Ορίζοντα για την προστασία του.
9 Προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς μας (Δίολκος, Ίσθμια, Ηραίο, εκκλησίες, Ισθμός, Διώρυγα ως νεώτερο ιστορικό μνημείο, κλπ).
Ο δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ενοποίηση των ιστορικών αυτών χώρων και την προβολή τους σε σχέση με το ΥΠΠΟ.
10 Εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στηριγμένη στην αρχή της ανακύκλωσης των συσκευασιών - διαλογής στην πηγή.
Λειτουργία κέντρων ανακύκλωσης.
Κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων (κλαδέματα, υπόλοιπα κουζίνας). ταφή του υπολοίπου.
Αυτό προϋποθέτει την χωροθέτηση μοντέρνου ΧΥΤΑ για το υπόλοιπο.
Ο δήμος μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση οριστική αποκατάσταση - απορρύπανση των χωματερών.
Ο δήμος μας πρέπει να χωροθετήσει αμέσως μοντέρνο ΧΥΤΑ από μόνος του, σε περίπτωση που συνεχιστεί η απραξία του Συνδέσμου Δήμων ανατολικής Κορινθίας. Η καύση και η δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι αποδεκτή.
11 Ο δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για να υποστηρίξει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.
Να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές του αξιοποιώντας και την περιουσία του.
Ένας εύπορος δήμος
Ο «Καλλικράτης» δημιουργεί στην περιοχή μας έναν από τους πλέον σημαντικούς κι εύπορους δήμους.
Το δήμο Λουτρακίου Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων.
Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί την ανάγκη να προβούμε σε επιλογή ανθρώπων, που για το κοινό καλό θα μοχθήσουν επιδεικνύοντας όραμα.
Θα αδράξουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνον των σημερινών, αλλά και των επερχόμενων γενεών.
Δύο μικροί δήμοι, προικισμένοι και οι δύο από τη φύση, αλλά και εύποροι.
Τους δίνεται η μοναδική ευκαιρία με τους κατάλληλους χειρισμούς να γίνουν, οι πράσινες πόλεις πρότυπο.
Από το νέο συνενωμένο δήμο, οι Αγ. Θεόδωροι έχουν πολλά πράγματα να ωφεληθούν, αρκεί να έχουν τη διάθεση να μετασχηματιστούν σε σύγχρονο τουριστικό προορισμό.
Να αποτελέσουν τουριστικά, τη συνέχεια του Λουτρακίου.
Να διασυνδεθούν τυπικά και ουσιαστικά με το Λουτράκι.
Οι ενεργοί πολίτες, που δια των εκπροσώπων τους, προκάλεσαν τη γενική πολιτική συγκέντρωση των ανθρώπων του δήμου μας απόψε.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, τους πληροφορώ ότι δεν γίνεται για πρώτη φορά. Και τις παραμονές των προηγούμενων δημοτικών εκλογών συγκεντρωθήκαμε στον ίδιο τούτο χώρο.
Συζητήσαμε επί 13 προτάσεων που είχαν τεθεί προς συζήτηση με τους τότε υποψηφίους.
Αποδεκτές έγιναν μόνον από το Γιώργο Γκιώνη.
Τις είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του συνδυασμού του.
Η συνδρομή μας στον αγώνα αυτό συνέβαλε να επιτευχθεί το 2006, η νίκη.
Από τους ομιλητές που θα ακολουθήσουν μετά από εμένα, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν οι 11 νέες προτάσεις της ομάδας προς τους υποψηφίους με ιδέες και αρχές για μια καλύτερη προοπτική στο νέο δήμο Λουτρακίου Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων, μακριά από προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες.
Κατά συνέπεια ζητούνται πρόσωπα άφθαρτα με όραμα και καλές προθέσεις.
Να εργασθούν για ένα καλύτερο μέλλον προς το συμφέρον του τόπου, των δημοτών, των κατοίκων ακόμη και των παραθεριστών - επισκεπτών του.
Σε καμία απολύτως περίπτωση για το προσωπικό συμφέρον.
Επιβάλλεται λοιπόν αλλαγή νοοτροπίας όλων ανεξαιρέτως των δημοτών και των κατοίκων αυτής της πόλης.
Να αναθεωρήσουν τις μέχρι σήμερα απόψεις και να εστερνησθούν το νέον που γεννιέται, αντιλαμβανόμενοι με υγιείς σκέψεις, ότι η πρόοδος και η ευημερία είναι ασφαλής και σίγουρη μέσα; Από το κοινό καλό, το συλλογικό καλό.
Όχι από το ατομικό και το προσωπικό συμφέρον.
Να κάνουμε ειλικρινά και με θάρρος την αυτοκριτική μας.
Δεν υπάρχουν περιθώρια κι άλλων αναβολών.
Να αντιληφθούμε όχι μόνο τα λάθη μας, αλλά και τις επιπτώσεις από τα σκόπιμα «λάθη» που έχουν κάνει κακό στην τοπική κοινωνία και γενικότερα στον τόπο.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΝΟΥ ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κυρίες και κύριοι.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι.
Οφείλω κι εγώ από την πλευρά μου να σας καλωσορίσω για τη σημερινή σας παρουσία.
Διαθέτετε μέρος από τον ελεύθερο χρόνο σας.
Ίσως και κάποιοι άλλοι να ανέβαλαν υποχρεώσεις τους.
Όλοι μας είμαστε εδώ για ένα και μόνο λόγο.
Αγαπάμε το Λουτράκι.
Αγαπάμε τον τόπο μας.
Θέλουμε μια καλύτερη ζωή.
Οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο.
Μας έφερε εδώ η ανησυχία που μας έχει κυριεύσει.
Βλέπουμε το μέλλον του τόπου μας θολό.
Είναι δυσοίωνο.
Κανείς, δεν μιλάει για την προοπτική.
Κανείς δεν μιλάει για το αύριο.
Στον πλανήτη μας συντελούνται μεγάλες αλλαγές.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει και αποτελεί πισωγύρισμα για την ανθρωπότητα.
Κανείς εδώ, δεν προβληματίζεται με όλα αυτά.
Έξω, την ίδια ώρα οι επικεφαλής των συνδυασμών ή οι άνθρωποί τους, συνθέτουν τους «στρατούς» των υποψηφίων για να δώσουν τη μάχη.
Μια μάχη που είναι για τη διαχείριση της εξουσίας.
Μια μάχη για το σήμερα.
Μια μάχη που δεν προβλέπει και δεν περιλαμβάνει στο σχεδιασμό της τη μετάβαση στο αύριο.
Ένα αύριο που για να κατακτηθεί, απαιτεί διαρκείς, συνεχείς, καθημερινές ρήξεις με το χθες και με κατεστημένες αντιλήψεις και συμπεριφορές.
Ακούμε τον ένα συνδυασμό να τον αποκαλούν δημοκρατικό,
- τον άλλον παρεμβατικό,
- τον άλλον πρωτοποριακό,
- τον άλλον αδέσμευτο,
- τον άλλον ανανεωτικό.
Εύηχες ονομασίες, που στόχο έχουν να δελεάσουν τον ψηφοφόρο.
Να του αποσπάσουν τη ψήφο.
Να προσελκύσει το ψηφοφόρο η έξυπνη ονομασία κι όχι το πρόγραμμα και οι θέσεις.
Αλήθεια από ποιόν θα ακούσουμε ότι ο συνδυασμός ότι κάνει το κάνει για το Λουτράκι.
Για το Λουτράκι πρώτα και πάνω απ’ όλα.
Κανείς.
Κανείς απολύτως!..
Αντί λοιπόν, σήμερα, ο προβληματισμός μας να αφορά το μέλλον, αναγκαζόμαστε κι εμείς να πάρουμε αμυντική θέση για αγαθά και ιδανικά που κάτω από άλλες περιπτώσεις είναι αυτονόητα.
Σήμερα ποιος λαμβάνει υπόψη του ότι τα στελέχη του καζίνο προσπαθούν να βάλουν την πόλη σε «ομηρία»;
Διαπίστωσαν ότι κανείς δεν μπορεί να διαμορφώσει ρεύμα νίκης κι έχουν πιάσει δουλειά.
Δεν το έχουν πετύχει ακόμη, γιατί κάποιοι λίγοι αντιστέκονται!
Εμείς επαναπροσδιορίσαμε τη θέση μας γιατί βλέπουμε τα διευθυντικά στελέχη της κοινοπραξίας να καραδοκούν για την «άλωση» της πόλης μας.
Αυτός, άλλωστε, δείχνουν ότι είναι και ο σκοπός τους;
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης, ο πρώτος πολίτης, ο Γιώργος Γκιώνης, αντί να θωρακίσει την πόλη του, έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στον «κατακτητή»!..
Τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν.
Καμία απολύτως διάψευση.
Σιωπηρώς τα αποδέχονται γιατί αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Δεν λένε τίποτε.
Λέξη.
Είναι τα γεγονότα!
Εμμέσως πλην σαφώς, με μια δεύτερη ανάγνωση, τα ομολόγησε ο Γιώργος Γκιώνης.
Τι μας είπε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο;
Κάνω έργα… Μην ασχολείσθε ποιος διαφεντεύει τη πόλη!
* Μπορεί να πει κάποιος τι δουλειά έχει ο Γιάννης Βραχάτης (ο διευθυντής Επικοινωνίας της Club Hotel Casino Loutraki), απροκάλυπτα να αλωνίζει στην πόλη;
* Μπορεί να πει κάποιος από πού κι ως που ο Γιάννης Βραχάτης έχει βγει μπροστά και επιδιώκει να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα που αυτός θέλει;
Γιατί δεν αντιδράει ο δήμαρχος να τον βάλει στη θέση του;
Γιατί ο Γιώργος Γκιώνης δεν αντιδράει στην προσπάθεια που καταβάλλεται να ποδηγετηθεί η ελεύθερη γνώμη συμβούλων;
Ποιά είναι η δουλειά του δημάρχου;
- Δεν είναι να προστατέψει την πόλη του και τους πολίτες του;
- Δεν πρέπει να φροντίσει να τους θωρακίσει;
- Δεν καταπατείται το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα;
* Γιατί ο Γιώργος Γκιώνης έχει εκχωρήσει τα πάντα;
* Γιατί ο ίδιος απλά παρίσταται και επιτρέπει ο Γιάννης Βραχάτης να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά για λογαριασμό συμφερόντων που δεν είναι υπέρ του τόπου μας;
Ξέρετε… νομίζω το γιατί;
Γιατί ο Γιώργος Γκιώνης, ως άλλος σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος, επιτρέπει να γίνει η πόλη αποικία του καζίνο.
Συμπεριφέρεται ως να του έχουν εξασφαλίσει να είναι αυτός ο διοικητής της!
Οι μεγαλοεπενδυτές του καζίνο έχουν επιλέξει τον άνθρωπο που δεν αντιδρά.
Επέλεξαν αυτόν που δεν μιλάει και δεν διεκδικεί τίποτε για τον τόπο του.
Επέλεξαν αυτόν που λέει ναι σε όλα.
Η διοίκηση της κοινοπραξίας θέλει μια πόλη υποταγμένη;..
Γιατί;.. Ποιος είναι ο λόγος;..
Θυμηθείτε μόνον την αντίδραση του Γιώργου Γκιώνη όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τις απολύσεις στην επιχείρησή μας.
Το καζίνο!
Το μόνο που μπόρεσε να πει ήταν:
«Μη μου λέτε τίποτε είναι φίλος μου ο Αλόνι. Ο πρώην γενικός διευθυντής»!
Αντί η φιλία να είναι σκαλοπάτι διεκδίκησης, ο Γιώργος Γκιώνης τη μετέτρεψε σε σκαλοπάτι υποταγής κι εκχώρησης των συμφερόντων μιας ολόκληρης πόλης.
Τι έκανε ο Γιώργος Γκιώνης για το μεγαλύτερο έργο στον τόπο μας;
Τη μαρίνα Λουτρακίου που έχουν υποχρέωση απέναντι μας οι μεγαλοεπενδυτές;
Απολύτως τίποτε;
Γιατί δεν αντιδράει;
Τι υποχρέωση τους έχει;
Τι του έχουν δώσει;
Μπορεί να αναλογισθεί ότι όλα αυτά που κάνει ο Γιώργος Γκιώνης είναι σε βάρος του τόπου και των πολιτών του;
Το καζίνο θέλει να είναι πάλι δήμαρχος ένας άνθρωπος που θα του δίνει και θα εκτελεί τις εντολές του!
Δεν τους κάνει ο άνθρωπος που:
- θα σηκώσει το ανάστημά του,
- θα διεκδικήσει,
-
θα απαιτήσει,
-
θα συγκρουσθεί,
-
θα προστατέψει τα συμφέροντα του τόπου του.
Από πού κι ως που ο διαχειριστής του καζίνο Αντώνης Στεργιώτης έβαλε το κοινοπρακτικό ως πρώτο θέμα της εκλογικής ατζέντας; Ποιος είναι αυτός που του το επέτρεψε;
Απλά! Πήρε το θάρρος μόνος του.
Γιατί;
Γιατί έχει μπροστά του τον Γιώργο Γκιώνη.
Σκέφτεστε η κάθε μεγάλη επιχείρηση που μπορεί, να βγει και να θέλει να επιβάλλει το δικό της δήμαρχο;
Είναι ως να μην υπολογίζουν τον πολίτη.
Είναι ως να μην μας υπολογίζουν.
Μας θέλουν δούλους;
Μας θέλουν αποίκους;
Μας θέλουν ιθαγενείς στον τόπο μας;
Αυτό είμαστε;
Αυτό να το ξεχάσουν.
Δεν θα περάσει.
ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ!
Οι Ενεργοί Πολίτες μπαίνουμε μπροστά να σταματήσουμε το Γιώργο Γκιώνη.
Οι Ενεργοί Πολίτες μπαίνουμε μπροστά να αποτρέψουμε το ανοσιούργημα που πάει να δημιουργηθεί.
Πιστεύω όλοι σας να έχετε αυτή τη διάθεση και την πίστη.
- Θέλουμε την πόλη μας ανεξάρτητη.
- Θέλουμε την αυτονομία μας.
- Θέλουμε το Λουτράκι κι ολόκληρη την Επικράτεια του δήμου μας ελεύθερη!
- Θέλουμε όλοι οι συμπολίτες μας να είναι υπερήφανοι.
* Δεν είμαστε δούλοι.
* Δεν είμαστε ιθαγενείς στον τόπο μας.
Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και η ευημερία των πολιτών θα επιτευχθεί, αν πρώτα ευημερεί και αναπτύσσεται ο δήμος.
Η οπτική μας βασίζεται στη συλλογικότητα κι όχι στην ατομικότητα.
Πιστεύουμε στην ανθρώπινη πρωτοβουλία που συμμετέχει και συμβάλλει στο κοινό καλό.
Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη του τόπου μας θα εξασφαλίσει και την ευημερία των πολιτών.
Αυτή η προοπτική όμως δεν είναι απλή υπόθεση.
Η εξασφάλιση ευοίωνης προοπτικής απαιτεί ριζική αλλαγή θέσεων και δράσεων.
Απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας όλων μας.
Απαιτεί αλλαγή του μέχρι σήμερα τρόπου σκέψης μας.
Απαιτεί αλλαγή στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας για την κάθε μία και τον καθένα από μας.
Οι ορθές κι επιτυχημένες ενέργειες θα συνεχισθούν.
Οι παρεκτροπές και παρεκκλίσεις θα επανέλθουν στον ίσιο δρόμο.
Ασχήμιες και κακοτεχνίες θα αποκατασταθούν και θα αναδειχθούν οι υπεύθυνοι.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.
Πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι υποχρέωσή τους να μαθαίνουν.
Οφείλουμε να τους ενημερώσουμε για την πραγματικότητα.
Όχι για τη φτιασιδωμένη αλήθεια.
Διαφάνεια παντού και στα πάντα!..
Τα δημοτικά οικονομικά, τα ημερήσια ταμεία των δημοτικών επιχειρήσεων, θα είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.
Ο κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει πώς διαχειρίζονται τα χρήματά του και που πηγαίνουν;
Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των 150.000 ευρώ όπως έκανε στη ΔΑΕΤ ο Γιώργος Γκιώνης!
Ούτε να ζητάει η αντιπολίτευση ενημέρωση για τα οικονομικά και να μην της διατίθενται τα στοιχεία.
Μέχρι σήμερα, από κανένα δεν ακούσαμε θέσεις ουσίας που να μιλούν για τα σύγχρονα προβλήματα που απαιτούν λύσεις.
Η καταστροφή που έχει δημιουργηθεί στον πλανήτη, με μόνο υπεύθυνο τον άνθρωπο, απαιτεί άμεσες δράσεις που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει χθες.
Ακούμε, από όλους να ομιλούν για στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Μόνο ακούμε.
Ακόμη και από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Αν θέλετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει δράσεις.
Δεν έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες.
Παραφιλολογία, θεωρία και τίποτε περισσότερο.
(Για την πράσινη ανάπτυξη και τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν, μετά από εμένα, θα αναφερθεί διεξοδικά ο φίλος Νίκος Λόης).

Φίλες και φίλοι.
Είμαστε σήμερα εδώ για να προβληματιστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.
Γιατί μόνο με ανατροπές μπορούμε να πάμε τον τόπο μπροστά!
Καταθέτουμε ιδέες και απόψεις και το κάνουμε αυτό με στόχο να παρακινήσουμε και εσάς να καταθέσετε τις δικές σας σκέψεις και απόψεις.
Να καταθέσετε και να εμπλουτίσετε με τις δικές σας φρέσκιες ιδέες τον προβληματισμό που αναπτύσσεται.
Μην τις κρατάτε φυλακισμένες.
Απελευθερώστε τες.
Δημοσιοποιήστε τες.
Να αναζητήσουμε όλοι μαζί λύσεις που δίνουν τη σύγχρονη απάντηση στα ώριμα πια, προβλήματα που ζούμε.
Μαζί με το Νίκο Λόη, αλλά και το έμπειρο μάτι του Λάκη Τσούγκου επεξεργαστήκαμε ένα πλέγμα προτάσεων για τα περισσότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον τόπο μας.
Προβληματιστήκαμε για τα άμεσα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν και να εξασφαλίσουν την ευοίωνη προοπτική για τον τόπο.
Αποσπασματικά τα περισσότερα τα έχετε ακούσει.
Τα ξέρετε από τη δεκαετία του ’90, αλλά κανείς δεν έχει μέχρι σήμερα αναλάβει πρωτοβουλία για να τα αντιμετωπίσει.
Κανείς δεν τα έχει αντιμετωπίσει ως πλέγμα αλληλεξαρτώμενων μέτρων.
Όλα μαζί θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου.
Συνολικά κι όχι όπως γίνεται μέχρι σήμερα αποσπασματικά.
Όλα μαζί τα εξετάσαμε και τα αντιμετωπίσαμε ως τα κομμάτια ενός παζλ που το ένα κουμπώνει με το άλλο.
Χιλιοειπωμένα το καθένα ξεχωριστά, τους προσαρμόσαμε τις σύγχρονες - τις σημερινές επιταγές και τα εμπλουτίσαμε με την πράσινη στροφή που απαιτείται. (Θα σας τα πει αναλυτικά ο Νίκος.)
Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι υπάρχουν τρεις ολοκληρωμένες προμελέτες και κανείς δεν άνοιξε το συρτάρι στα δέκα έξι χρόνια που έχουν μεσολαβήσει να τις αγγίξει!
Πέραν των βασικών υποδομών που απαιτούνται, φυσικό είναι η καθεμία και ο καθένας από μας να μην αγνοήσει και τα σύγχρονα προβλήματα που έχουν προστεθεί.
Της καθημερινότητας και της επιβίωσης.
Την εύρεση εργασίας.
Την προοπτική της νεολαίας μας.
Τη διαβίωση ατόμων και οικογενειών.
Την τρίτη ηλικία.
Η μάστιγα των ναρκωτικών.
Αυτά σήμερα μας απασχολούν πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο.
Όλα αυτά, ως πρώτο σχέδιο σκέψης τα δώσαμε στη δημοσιότητα. Αναρτήθηκαν στο blog loutraki-press.
Δεν διεκδικούμε και δεν θέλουμε να έχουμε εμείς την πατρότητά τους.
Τα δημοσιοποιήσαμε για να μπουν στο προεκλογικό τραπέζι.
Να προβληματίσουμε τους επικεφαλής των συνδυασμών, ακόμη και τα στελέχη τους για να τα συμπεριλάβουν στα προεκλογικά τους προγράμματα.
Όσοι τα διάβασαν:
Άλλος τα χαρακτήρισε προωθημένα.
Άλλος, τα είπε ουτοπικά.
Άλλος, είπε ότι είναι δράσεις για μετά από δεκαπέντε χρόνια.
Άλλος, ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στο Λουτράκι.
Άλλος, ότι δεν υπάρχει κάποιος που να αναλάβει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μεγαλόπνοων σχεδίων.
Άλλος, ενθουσιάστηκε, αλλά προτίμησε να τα αποσιωπήσει γιατί θέλουν δουλειά σε βάθος και ουσίας κι όχι απλή διεκπεραίωση, διαχείριση.
Είμαστε εδώ, σας καλέσαμε εδώ, για να σας πούμε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν.
Μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει η απαιτούμενη θέληση που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει.
Είμαστε εδώ, για να συμβάλλουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά να υποδείξουμε και να εργαστούμε για να γίνουν.
Έχουμε τη θέληση, έχουμε τη διάθεση.
Δεν μας ενδιαφέρει η διαχείριση της εξουσίας.
Δεν είναι αυτοσκοπός η διαχείριση του δημοτικού-δημοσίου χρήματος.
Μόνος σκοπός μας είναι η διαφορετική προοπτική για τον τόπο μας.
- Να αλλάξουμε την καταστροφική του ρότα.
- Να τον βάλουμε σε υπήνεμα νερά
με τον άνεμο να είναι ούριος.
Αυτό δεν θα γίνει από μόνο του.
Γιατί οι καιροί αλλάζουν.
Πάντοτε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τους άσχημους καιρούς που έρχονται.
Όπως ακριβώς την περίοδο που ζούμε.
Έτσι με την επεξεργασία που έχουμε κάνει στα περισσότερα προβλήματα δίνουμε τις απαιτούμενες λύσεις.
Λύσεις, που θα αντιμετωπίσουν την ήδη πολύ δύσκολη καθημερινότητα, αλλά και θα βάλουν τις βάσεις διαμορφώνοντας τις απαιτούμενες υποδομές, για ένα ευοίωνο μέλλον.
Η οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε κι όλους έχει αγγίξει βαθιά στην τσέπη μας, στις συνήθειές μας, στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον που ζούμε, αναγκάζει να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητες μας και να θέσουμε μια διαφορετική ιεράρχηση.
Ελάτε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε το Κίνημα πλέον των Ενεργών Πολιτών για το Λουτράκι Περαχώρα και Αγ. Θεοδώρους.
Ένα κίνημα που θα αποτρέψει τη λαίλαπα που είναι προ των πυλών!..
Όλοι μαζί να επεξεργαστούμε και να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο αρχών και αξιών.
Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε ένα ευοίωνο μέλλον και μια ευοίωνη ανάπτυξη με προοπτική προς όφελος του τόπου κι όλων ανεξαιρέτως των πολιτών του.
Για να πετύχουμε σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει:
Όλοι μαζί να συμμετέχουμε.
Όλοι μαζί να συμβάλλουμε τόσο στο γίγνεσθαι αυτού του τόπου, όσο και στην παραγωγική διαδικασία.
Πρώτο λοιπόν στον κατάλογο και στην προσέγγιση των θεμάτων από την οπτική γωνία που τα αντιμετωπίζουμε οι Ενεργοί Πολίτες έρχεται
η σταθερή απασχόληση για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού μας.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΝΕΡΓΙΑ
Το μεγαλύτερο σύγχρονο πρόβλημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και απειλεί πλέον ανοικτά τη συνοχή του κοινωνικού ιστού της χώρας.
Τεράστιο πρόβλημα και για τον τόπο μας με τα ποσοστά του να έχουν εκτοξευθεί και να αγγίζουν πλέον το 20%!
Απειλείται η ομαλή διαβίωση οικογενειών.
Απειλείται η νεολαία μας, που οδηγείται από την απογοήτευση σε παραβατικές συμπεριφορές.
Πρέπει να αναληφθούν δράσεις ουσίας και να μην μένουμε στα ευχολόγια.
Υπάρχει η δυνατότητα η ζοφερή κατάσταση να αντιμετωπιστεί.
Έχουμε την τύχη πέραν από τις ατομικές, οικογενειακές, μικρές επιχειρήσεις του τουρισμού, καθώς επίσης και άλλων κλάδων που απασχολούν από ένα μέχρι και πάνω από εκατό άτομα, να δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου μας κι άλλες βιομηχανίες, μεταξύ αυτών οι δύο μεγαλύτερες της Πελοποννήσου.
Δεν είναι δυνατόν στο Λουτράκι η ανεργία να μην κινείται σε σχεδόν μηδενική βάση!
Προτείνεται η στενή, στενότατη συνεργασία του δήμου με τον ΟΑΕΔ και στενή συνεργασία με όλες ανεξαιρέτως τις βιομηχανικές μονάδες.
Θα κινητροδοτηθούν, έτσι ώστε σε κάθε μία νέα πρόσληψη που προχωρούν, αυτή να αφορά δημότη μας.
Πρώτα θα εξαντλείται η ζήτηση μέσα από το δήμο και μετά η επιχείρηση θα μπορεί να απευθύνεται στην ευρύτερη αγορά (εάν θέλει τη συνεργασία και τη στήριξη του δήμου).
Στο δήμο μας υπάρχει και η Club Hotel Casino Loutraki, στην οποία ο δήμος Λουτρακίου Περαχώρας είναι μέτοχος.
Το 2006 στους 1.400 εργαζόμενους περισσότεροι από 650 ήταν ντόπιοι (ποσοστό περίπου 46,43%).
Σήμερα στους 1.700 πια εργαζόμενους, μόνον οι 350 είναι ντόπιοι (ποσοστό περίπου 20,59%).
Σε ποια επιχείρηση συνέβησαν αυτά;
Στην επιχείρηση που είναι μέτοχος και ο δήμος!
Όλως περιέργως κανένας ντόπιος δεν προάγεται.
Από τους συνδικαλιστές ακούγονται πολλά.
Κάτι λένε.
Πρέπει να τους ακούσουμε.
Γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα.
Όσα ακούγονται θα ληφθούν υπόψη και η κατάσταση αυτή θα αλλάξει.
Τα παιδιά του τόπου πρέπει να νιώθουν ότι δουλεύουν στην επιχείρησή τους. Αλλά, να δουλεύουν πραγματικά.
Όσον αφορά υπάρχοντες ανέργους, ο δήμος σε συνεργασία με τον τοπικό ΟΑΕΔ, επιβάλλεται να αναζητήσει προγράμματα εκπαίδευσης στον τουριστικό τομέα, έτσι ώστε να τους παράσχει τις απαιτούμενες γνώσεις, προκειμένου να είναι έτοιμοι με την πρώτη ευκαιρία να ενταχθούν στον τουριστικό κλάδο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο δήμος θα είναι αρωγός και θα εκπονηθούν κίνητρα για τις επιχειρήσεις.
Θα αναζητηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης προσωπικού που θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των επιχειρήσεων σ’ αυτή τη δύσκολη καμπή.
Την απασχόληση την αντιμετωπίζουμε ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη του τόπου, δεδομένου ότι συμβάλλει στην ομαλή διαβίωση των πολιτών.
Σ’ αυτή την περίοδο ο δήμος θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις.
Ότι θα δοθεί θα είναι δανεικό.
Ο δημοτικός πλούτος ανήκει εξ’ ίσου σε όλους και δεν είναι προνόμιο κανενός.
Με την έξοδο από την κρίση οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν ότι τους αναλογεί, αλλά και θα συμβάλλουν πρώτα αυτές στην ταχύτερη ανάπτυξη του τόπου.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΖΙΝΟ
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι οι σχέσεις με το καζίνο.
Είναι η επιχείρηση που ανήκει στο δήμο μας.
Είναι το περιουσιακό στοιχείο του τόπου μας.
Είναι το περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του.
Είναι το εφαλτήριο που θα επιταχύνει την ανάπτυξη του τόπου μας.
Την προστατεύουμε.
Την προστατεύουμε ως «κόρη οφθαλμού».
Ο δήμος όπου χρειάζεται, παρεμβαίνει με το θεσμικό του ρόλο να την προστατέψει.
Οι εταίροι μας στην κοινοπραξία δεν είναι οι «κατακτητές» του τόπου.
Είναι λάθος τους αν νομίζουν κάτι τέτοιο.
Δεν θα το ανεχθούμε.
Αν έχουν τέτοια σχέδια στο μυαλό τους ας τα εγκαταλείψουν εδώ.
Αν είναι σχέδια των υπαλλήλων τους, ας τους μαζέψουν!

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε οι ρόλοι δήμου Λουτρακίου Περαχώρας & Αγ. Θεοδώρων με την Club Hotel Casino Loutraki να είναι διακριτοί με αμοιβαίο σεβασμό.
Η κάθε πλευρά να περιορίζεται στο ρόλο της, αλλά και να διεκδικεί αυτά που της ανήκουν κι ενδεχομένως έχουν απεμποληθεί ή τα συμπεφωνημένα δεν έχουν τηρηθεί.
Ο δήμος ανακτά το δικαίωμά του στην άσκηση της διαχείρισης. Απαιτεί από τους ενοικιαστές της άδειας καζίνο, τη γρήγορη υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων τους.
Παρεμβαίνει στην αναλογία σύνθεσης του προσωπικού με στόχο αυτή να επανέλθει σε πρώτη φάση τουλάχιστον στα επίπεδα του 2006.
Η ίδια περίπου πολιτική θα ασκηθεί και στον τομέα των διενεργούμενων προμηθειών. Σε υλικά αναλώσιμα ή μη και αγαθά. Όλα επιβάλλεται να έχουν προέλευση από τις τοπικές επιχειρήσεις.
Ο δήμος παρεμβαίνει όταν κλονίζεται η εργασιακή ειρήνη στο εσωτερικό της επιχείρησης.
Τυχούσα εκτροπή, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό της πόλης.
Αυτονόητο είναι, ότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ
Επ’ ουδενί δεν μπαίνει στο τραπέζι προς συζήτηση.
Ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε και των πάντων ευτελίζεται η αξία.
Να μην ξεχνούμε ότι σε τριάντα τέσσερα χρόνια ολοκληρώνεται η ενοικίαση της άδειας.
Τότε η επιχείρηση εξ’ ολοκλήρου θα ανήκει στο δήμο μας.

Ο ΔΗΜΟΣ
Το νομικό πρόσωπο, ο θεσμικός φορέας είναι το υπέρτατο όργανο όλων.
Είναι αναγκαιότητα να αναβαθμισθεί και να αποκατασταθεί η ήδη πανθομολογούμενη τρωθείσα αίγλη και φήμη που διέθετε ο δήμος Λουτρακίου.
Ο δήμος είναι αυτός που θα χαράσσει το πλαίσιο κι όλοι υποχρεούνται να συμμορφώνονται.
Αναγκαιότητα είναι η αναγνώριση της φυσιογνωμίας του δήμου. Μιας φυσιογνωμίας που δεν είναι άλλη από τον Τουρισμό.
Πάνω σ’ αυτόν τον τομέα χτίζεται το νέο προφίλ.
Χαράσσεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός με όλες τις υποστηρικτές του υπηρεσίες που συνθέτουν και διαμορφώνουν το μοντέλο που επιδιώκεται.
Αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελούνται ή αγνοούνται οι μεγάλες ή μικρές βιομηχανίες του νομού.
Σε συνεργασία και με την υπόδειξη των τοπικών συμβουλίων θα γίνουν με ιεράρχηση οι αναγκαίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και εξωραϊσμός σε Περαχώρα, Αγ. Θεοδώρους, Ίσθμια, Καλαμάκι, Πίσια Σχίνο.
Ουσιαστική αντιμετώπιση και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί.
Οι άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί, έχουν ενσωματωθεί δικαιούνται πλέον ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Είναι αναγκαίο να καταλήξουμε επίσημα κι όχι απλά να το λέμε:
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα μόνη πηγή ανάπτυξης του τόπου είναι η έμφαση στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χαράσσεις το δρόμο σ’ ολόκληρο το δήμο να προσανατολιστεί στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
- Διοχετεύεις την απαιτούμενη παιδεία και τεχνογνωσία, που δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα.
Συλλογικά με οριζόντιες και κάθετες δραστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζεις τη σημερινή εικόνα πόλεων και χωριών.
- Παράλληλα, διευκολύνεις με μέτρα και συμμετοχή τη βελτίωση των υφιστάμενων δράσεων και δραστηριοτήτων.
- Δημιουργείς κίνητρα και διαμορφώνεις τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον τουριστικό τομέα και τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων πέντε αστέρων.
- Ακόμη συστήνεις Επιτροπή Τουρισμού αποτελούμενη από αποδεδειγμένα επιτυχημένους επιχειρηματίες που διευρύνουν τη θέση τους και διαρκώς αναβαθμίζουν το παρεχόμενο προϊόν τους.
Είναι απαραίτητο, όλοι οι φορείς του Τουρισμού και ειδικότερα όσοι έχουν εμπειρία και διαθέτουν γνώση από τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια αγορά, να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και να αναζητήσουν εκείνο το θαλάσσιο έργο, που θα μετατρέψει το Λουτράκι σε πόλο έλξης για επτά μήνες το χρόνο.
Θα είναι δημοτική επένδυση!
Παράλληλα, προτεραιότητα πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέραν από το ήλιος και θάλασσα στην ανάπτυξη κι άλλων μορφών συνδυασμένου τουρισμού, αξιοποιώντας τη γεωμορφολογία του τόπου.
Επιτέλους, πρέπει να γίνει στα όρια του δήμου μας η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων που θα παρέχει γνώση όχι μόνο σε παραδοσιακές ειδικότητες, αλλά και τις μοντέρνες όπως λουτροθεραπεία, λασποθεραπεία κ. λπ.
Ακόμη, θα πρέπει να αναβαθμισθεί η εκπαίδευση με στόχο να αναγνωρισθούν επαγγελματικά οι ειδικότητες των τυχερών παιγνίων του καζίνο.
Ένας κλάδος που αναπτύσσεται τελευταία ραγδαία στη χώρα μας και απαιτείται προσωπικό με εξειδικευμένη γνώση.
Το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο θα πρέπει να πάψει πλέον να είναι ένα κουφάρι που παράγει ζημίες κι επιβαρύνει με τη λειτουργία του τα οικονομικά του δήμου.
Υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον για συνεδριακό τουρισμό.
Η αξιοποίησή του θα προκαλέσει και νέα επένδυση στην περιοχή, προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία του.
Αξιοποίηση, ανάδειξη, προβολή για την προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος στον ηφαιστειακό χώρο στο Σουσάκι.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Οι επενδυόμενοι πόροι με σαφή προσανατολισμό και στόχευση, πέραν από το γεγονός ότι θα βελτιώνουν τις υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης, θα συμβάλλουν και στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, με τη διαμόρφωση θεματικών ενοτήτων που αναζητά η παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ακρογωνιαίος λίθος η καθαριότητα, ενώ το οδικό δίκτυο προς όλα τα διαμερίσματα και τις εξοχές αναβαθμίζεται και γίνεται ακόμη πιο ασφαλές για κατοίκους κι επισκέπτες.
Έμφαση στην ανάπτυξη των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς για πιο εύκολη και πιο τακτική πρόσβαση στην πρωτεύουσα, το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, αλλά και σε σημαντικούς προορισμούς με τουριστικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
Αλλά και για πιο εύκολη και καθαρή προσέγγιση των επισκεπτών στον τόπο μας.
Μελετάται η κατασκευή νέου παραλιακού δρόμου μέχρι το Ηραίο και κατά μήκος δημιουργούνται νέες κοντινές εξοχές με έμφαση στα θαλάσσια σπορ που δεν ενοχλούν τις ώρες κοινής ησυχίας.
Με παρεμβάσεις αξιοποιείται και αναδεικνύεται πολυδιάστατα ο ορεινός όγκος.
Μαρίνα
Ένα έργο που δικαιούται ο τόπος, σήμερα του λείπει και ήδη χάνονται τα ανταποδοτικά ωφελήματα που θα απολάμβανε εδώ και πέντε χρόνια.
Μια επένδυση, της οποίας επιβάλλεται να διεκδικηθεί και απαιτηθεί άμεσα με όλα τα μέσα η κατασκευή της, όταν μάλιστα έχουν εκλείψει όλα τα προσχηματικά εμπόδια που επικαλούνταν αυτοί που πρόβαλαν τα εμπόδια.
- Μήπως είναι η ώρα να αναθεωρηθούν τέτοιου είδους απόψεις γιατί έρχεται λαίλαπα στον τόπο;
- Μήπως είναι η ώρα η μαρίνα εκεί που έχει χωροθετηθεί να είναι κόκκινη γραμμή και να αποτελέσει ένα από τα μείζονα θέματα της προεκλογικής περιόδου, αλλά και των εκλογικών προγραμμάτων;

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ
Επιτέλους! Πρέπει να σταματήσει ο δήμος στα έργα και τις επενδύσεις που πραγματοποιεί να πληρώνει τον κούκο αηδόνι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο της υπό σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας το οποίο νόμιμα -αλλά καθόλου ηθικό;- να έχει μέσο κατασκευαστικό κόστος επτά χιλιάδες ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν ακούς κατασκευαστή να σε διαβεβαιώνει ότι με χίλια ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, έχει επιτύχει και λογικό κέρδος.
Δηλαδή, με τα ίδια χρήματα κατασκευαζόταν με μεγάλη άνεση εξαπλάσιο έργο.
Το ίδιο ισχύει με τα μέχρι σήμερα δεδομένα για όλα ανεξαιρέτως τα έργα.
Δεν υπάρχει έργο που να μην έχει σημειωθεί υπέρβαση.
Πρέπει να μπει ένας φραγμός.
Να δοθεί ένα τέλος στην κατασπατάληση.
Τα κονδύλια που διατίθενται για έργα είναι άκρως απαραίτητο να μένουν στον τόπο.
Να ανακυκλώνονται στο δήμο.
Υπάρχει τρόπος!..
Ότι γίνεται στο δήμο θα πρέπει να είναι ανταποδοτικό.
Δεν περισσεύει ευρώ για πέταμα.
Όλα τα έργα του δήμου και οι εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται από ντόπιους σε τιμές ιδιωτών.
Να γίνουν πολλαπλάσια έργα.
Να υπάρχει δουλειά για το τεχνικό και εργατικό δυναμικό της οικοδομής του τόπου μας.
Έτσι θα ξεφύγουμε από τη σημερινή μιζέρια.
Τη σκυτάλη παίρνει πλέον ο φίλος Νίκος, που είναι αντιπρόεδρος του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Λουτρακίου.
Όπως, μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι και ο Λάκης Τσούγκος.
Επιλέγεται και εκλέγεται από την ίδρυσή του.
Έχει μεταβληθεί σε ισόβιο μέλος του.
Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τη Φιλαρμονική Λουτρακίου.
Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τις μαντολινάτες.
Έχει ιδρύσει και συστήσει πολλές χορωδίες.
Συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στον Πολιτισμό του τόπου μας.
Και οι δύο μαζί, έχουν συμβάλλει στο έργο στον Πολιτισμό που έχει πραγματοποιηθεί.
Δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε.
Νομίζω ότι είναι επιτυχημένο.
Πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να τους το αναγνωρίσουμε.
Άλλωστε, είναι ο μόνος τομέας που έκανε ένα βήμα εμπρός την τρέχουσα τετραετία η σημερινή δημοτική αρχή που πάρα πολλοί, δυστυχώς, είμαστε υπεύθυνοι για την εκλογή της.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΛΟΗ
Κυρίες και κύριοι.
Φίλες και φίλοι
Καλησπέρα σε όλους σας.
Γράφει ο συμπολίτης μας καθηγητής κος Γιάννης Πανούσης στα προτελευταία επίκαιρα ανάμεσα στα άλλα: «…Η αιρετή Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να συγκροτεί λειτουργική ενότητα με την κεντρική διοίκηση να μην υπάρχουν στεγανά, να μην αναπτύσσονται πελατειακές σχέσεις, ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το τοπικό-περιφερειακό δημόσιο συμφέρον, να ασκούν οι πολίτες τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και να καθίσταται αποτελεσματικότερος ο κοινωνικός έλεγχος.
…Η τοπική αυτοδιοίκηση ως σπονδυλική στήλη της Δημοκρατίας θα έπρεπε να εγγυάται τον ελεύθερο, άμεσο και συνεχή διάλογο της πολιτικής με την κοινωνία… Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε από την μία το κράτος να συνεχίζει να εναγκαλίζεται ασφυκτικά την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδίως μη παρέχοντας της τα μέσα για να παίξει τον κρίσιμο ρόλο της και αφετέρου πολλές τοπικές διακυβερνήσεις να διαμορφώνουν κλειστά κυκλώματα και να προβαίνουν σε αθέμιτους συμβιβασμούς και συμψηφισμούς…
Υποστηρίζουμε την Δημοκρατία της εγγύτητας, την τοπική Δημοκρατία στην μικροκλίμακα της κοινωνίας και των κοινωνικών κινημάτων.
Η τοπική διακυβέρνηση συνιστά άσκηση λαϊκής κυριαρχίας με άμεσο δημοκρατικό έλεγχο.
Όταν το κράτος γκουβερνάντα παραμένει χρήσιμο μόνο για τους έχοντες, τότε πρέπει να ενδυναμώσουμε τα δίκτυα των συν-πολιτών και να μην αφήσουμε να απλώσει τα δίχτυα της η ελάχιστη κοινωνία της απάθειας…
Πιστεύω στην δύναμη της εμπιστοσύνης, στην ανάγκη να εκφραστούν όσοι δεν θέλουν να μπουν στα «λούκια» των Μεγάλων Αυλών, στα μαθήματα ηθικής που συχνά δίνει ο λαός στους αλαζόνες και εξουσιομανείς..
Σε αυτήν την επικοινωνία συνανθρώπων και συν-πολιτών δεν πρέπει να μείνει κανένας απέξω , ότι και αν ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές…». Αυτά γράφει ένας συμπολίτης μας, που είναι καθηγητής πανεπιστημίου, γνωρίζει τα πολιτικά πράγματα της Χώρας μας, είναι από τον τόπο μας και σίγουρα τον αγαπά.
Εμείς τα πιστεύουμε όλα αυτά και μαχόμαστε να γίνουν πράξη πολλά χρόνια …
Επίσης πιστεύουμε στην ισότητα των πολιτών έναντι του Νόμου, στον σεβασμό της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου, τον σεβασμό των διαφορετικών πολιτισμών των συνανθρώπων μας που είναι δίπλα μας κι έχουν άλλο χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα. Οι οικονομικοί μετανάστες και οι ξένοι στον τόπο μας θα είναι το μέσον για να καταλάβουμε όλοι ότι:
Ο ανθρωπισμός,
η Δημοκρατία,
η ελευθερία της σκέψης, της τέχνης και της επιστήμης,
η ισοπολιτεία, δηλαδή η απέναντι στους Νόμους ισότητα των Πολιτών
και
η Δικαιοσύνη,
είναι οι αρχές που ο ελληνισμός μέσω του διαφωτισμού, τις έσπειρε στην Ευρώπη και πρέπει να γίνουν αρχές και πυξίδα όλου του κόσμου.
Εμείς θέλουμε να υπηρετεί η Διοίκηση και ιδίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση την κοινωνία των πολιτών και ΌΧΙ την κοινωνία των ΚΟΛΛΗΤΩΝ.
Είμαστε σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι, όπως ακριβώς και πριν τέσσερα χρόνια.
Τότε όπως και σήμερα οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ πραγματοποίησαν μία ανάλογη εκδήλωση - ενημέρωση για τα προβλήματα και τις λύσεις που υπάρχουν για το δήμο Λουτρακίου Περαχώρας ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
- Τα προβλήματα με τις λύσεις πού εμείς προτείναμε προσυπογράφηκαν από τον αρχηγό της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιώργο Γκιώνη και συγκεκριμένα μας απέστειλε την από 23/8/2006 επιστολή του ο συνδυασμός στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι:
«Τα προβλήματα πού αναφέρονται στις 14 προτάσεις σας και στο έγγραφο πού μας έχετε αποστείλει, τα προβλήματα του τόπου μας πού αναφέρθηκαν στην ημερίδα σας πού διεξήχθη στο πνευματικό κέντρο, αποτελούσαν τον πυρήνα του προγράμματός μας και σαφώς συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο άξονα της πολιτικής μας και των επιλογών μας εντός της επόμενης τετραετίας.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης οι συνεργάτες μου και εγώ έχουμε δηλώσει την δέσμευσή μας για την επίλυση αυτών των προβλημάτων από την θέση του δημαρχιακού αξιώματος».
Αυτές οι διαβεβαιώσεις-δεσμεύσεις ήταν που μας ανάγκασαν και συνεργαστήκαμε και πολλές φορές αγωνιστήκαμε μόνοι μας για να υλοποιηθούν.
Οι θέσεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν κατά το κύριο μέρος τους, γιατί απλά δεν ήθελε η δημοτική αρχή Γκιώνη να κάνει αυτά καίτοι ήταν πρώτα σε ιεράρχηση και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να την καταγγείλουμε.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
1 Όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα: Τίποτε δεν έγινε, αφού δεν έγινε η διεθνής μελέτη για την προστασία του.
Η κατάσταση είναι ίδια όπως ήταν και τότε με το νερό μας να κινδυνεύει γιατί έχει αυξημένα νιτρικά άλατα!
2 Όσον αφορά το νερό δευτερεύουσας χρήσης: Με πολύ αργούς ρυθμούς προσπαθούμε με την Κόρινθο να προχωρήσουμε σε τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του Βιολογικού, κάτι πού δεν είναι ικανοποιητικό για εμάς.
3 Όσον αφορά την προστασία των δασών έγινε το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Περαχώρας μόνο μετά την ουσιαστική παρέμβαση των Ενεργών Πολιτών προς τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή και στον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδρέα Κόη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα επανδρώσει το πυροσβεστικό κλιμάκιο.
Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση προχώρησαν οι ενέργειες υλοποίησής του από τον δήμο μας.
4 Όσον αφορά το έλλειμμα Δημοκρατίας και διαφάνειας στη ΔΑΕΤ του δήμου, αυτή συνέχισε και συνεχίζει να λειτουργεί με την αδιαφανή της λογική!
Υποβάλαμε από τη θέση του μέλους του διοικητικού της συμβουλίου, σημαντικές προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού της.
Έγιναν εν μέρει δεκτές!
Ωστόσο, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ!
Προτάσεις υποβάλαμε και για τη μη νόμιμη λειτουργία της. Δεν έχει μέχρι και σήμερα, ως όφειλε από το 2007, κανονισμό διαχείρισης.
Αυτή ήταν και η αιτία που με οδήγησε στην παραίτηση, αρχές Δεκεμβρίου του 2008, λόγω του μη σύννομου τρόπου λειτουργίας της.
5 Όσον αφορά για την άμεση λειτουργία του περιφερειακού δρόμου, αυτός ναι μεν είναι προσπελάσιμος, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί. Συνέπεια αυτού είναι να μην διοχετεύεται από εκεί ο κύριος όγκος των οχημάτων πού κατευθύνεται αποκλειστικά προς Περαχώρα και την ευρύτερη περιοχή και το αντίθετο.
6 Όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης:
Με ασπιρίνες προσπάθησαν να θεραπεύσουν ανίατη ασθένεια. Δεν δόθηκε καμία μακροπρόθεσμη και ουσιαστική λύση.
7 Όσον αφορά τον προαστιακό: Είχαμε ζητήσει στάση στον Ισθμό η οποία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.
Οι Ενεργοί Πολίτες ανήκουν στην ομάδα που πήρε την πρωτοβουλία να συζητηθεί η έλευση του προαστιακού μέσα στο Λουτράκι στην οδό Αιγαίου.
Δεν νοείται σύγχρονη διεθνής τουριστική πόλη και δη παραθαλάσσια, που να μην διαθέτει προαστιακό σιδηρόδρομο και σύγχρονη μαρίνα.
8 Η ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Αλλά ούτε και αγώνας έγινε για να λύσουμε το μοναδικό πρόβλημα προστασίας του ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΙΟΛΚΟΥ με μόνιμο κρηπιδότοιχο που θα είχε ως αποτέλεσμα με ανάλογη τροποποίηση της ΜΠΕ της ΜΑΡΙΝΑΣ να εγκριθεί αυτή, όπως η ΔΑΑΜ έχει αποφανθεί.
Ο υποφαινόμενος, μόνος του στο ΚΑΣ, βλέποντας τουλάχιστον την αδιαφορία της δημοτικής αρχής και όχι μόνον, προσπαθεί με τους συλλόγους των Εμπόρων και του Συλλόγου των Ξενοδόχων στο ΣτΕ να βρουν οριστική λύση στο πρόβλημα της ΜΑΡΙΝΑΣ που διεξοδικά θα σας αναφέρω.
9 Όσον αφορά το θέμα της Παιδείας και των ναρκωτικών: Ευτυχώς το Πνευματικό Πολιτιστικό κέντρο του δήμου μας -με πρόεδρο τον Μιχάλη Δρίτσα, στο οποίο τυγχάνω αντιπρόεδρος- έχει κάνει σημαντικά βήματα για την δημιουργία δημοτική ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και παιδικής θεατρικής σκηνής.
Πλην όμως, ελάχιστα χρήματα δίνονται για την Παιδεία σε σχέση με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στις ομάδες πίεσης των σωματείων και πιθανόν στην μη πίεση των δημοτικών αρχών από τους συλλόγους γονέων των μαθητών. Αυτοί θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στο μέλλον.
Οι ανάγκες των δημοσίων σχολείων είναι πολύ περισσότερες από τα λιγοστά χρήματα πού τους δίνονται για να τις ικανοποιήσουν.
Επισημαίνουμε δε, ότι ελάχιστα έχουν γίνει, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών πού πλήττει πολίτες και ιδιαίτερα νέους του δήμου μας.
10 Όσον αφορά τα ακριβά δημοτικά τέλη: Η πρότασή μας προέβλεπε να παράγουμε ρεύμα από φωτοβολταϊκά τόξα και ανεμογεννήτριες και έπειτα να το πουλάμε στη ΔΕΗ και στα σπίτια των κατοίκων.
Έχουμε κάνει ελάχιστες αυξήσεις και ελάχιστα φωτοβολταϊκά έχουμε αγοράσει για τα σχολεία και τις υπηρεσίες μας.
Για τα σπίτια των κατοίκων δεν έχουμε ασχοληθεί να εξευρεθεί κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης σε συνεργασία με κάποιες τράπεζες.
11 Όσον αφορά την ανεργία και την αξιοπρέπεια στις προσλήψεις του ΚΑΖΙΝΟ:
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ. Αφήσαμε το ΚΑΖΙΝΟ να διαχειρίζεται τις τύχες των προσλήψεων.
Μπορούμε να απαιτήσουμε να έχουμε και εμείς λόγο σε αυτές.
Να γίνονται με διαφάνεια και με προτεραιότητα των δημοτών μας.
12 Οι αποζημιώσεις από πράξεις αναλογισμού είναι ένα άλυτο πρόβλημα και μια ωρολογιακή βόμβα
στο μαλακό υπογάστριο του δήμου.
Καμία μελέτη για τα χρήματα που οφείλονται από όλες τις πράξεις δεν έγινε για να γνωρίζουμε τι οφείλουμε και τι λύση χρηματοδότησης πρέπει να βρούμε για να τις υλοποιήσουμε .
13 Όσον αφορά τους αρχηγικά διαμορφωμένους συνδυασμούς πράγματι διεκδικήσαμε και καταφέραμε μετά από επιστολές για παραίτηση από μέλη της ΔΑΕΤ δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, ο συνδυασμός της πλειοψηφίας να δρα - και με τις τυπικές και ουσιαστικές παραιτήσεις οι οποίες έγιναν- με ελευθερία γνώμης και ψήφου, αλλά φυσικά αυτό δεν αρέσει σε μερικούς που θέλουν μαντρί για πρόβατα τον συνδυασμό.
Μήπως το να αισθάνεται κανείς ηγέτης νομίζει ότι και είναι;
Διότι εμείς τουλάχιστον δεν το βλέπουμε.
Αν ψάχνουν για πρόβατα υπάρχουν μεν για να βρουν, αλλά ο κόσμος άλλαξε και δεν θέλουμε να είμαστε πρόβατα, αλλά ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
14 Όσον αφορά την επίσπευση διαδικασιών έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης και της πράξης εφαρμογής: Αυτές προχώρησαν αργά χωρίς, όμως, να γίνει διεθνής μελέτη.
Το νέο ψηφισθέν ΓΠΣ, αφορά τουλάχιστον τα επόμενα 50 χρόνια του δήμου μας και πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη διεθνής μελέτη σε όλο τον Δήμο.
Όπως διαπιστώνετε, δεν ξεκινήσαμε χθες.
Έχουμε κάνει αγώνες για την υλοποίηση των ανωτέρω μέσα στην τετραετία.
Όχι μόνο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία.
Ακόμη, προκαλέσαμε για τα καυτά θέματα του τόπου μας συγκεντρώσεις με εσάς... για να ενημερωθείτε και να ακουσθούν απόψεις.
Έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συγκεντρώσεις.
Η πρώτη για το πώς λειτουργεί ο Δήμος και κυρίως η ΑΕ ΔΑΕΤ,για τους λόγους της παραίτησής μου από την ΔΑΕΤ ΑΕ εάν το καράβι συνεχίσει την στραβή πορεία, και για την λάθος πορεία του καραβιού, δηλ. του δήμου μας σε θέματα διαφάνειας και στα λάθη μας στην περίπτωση της ΜΑΡΙΝΑΣ έναντι της κυβέρνησης και της ΚΛΑΜΠ ΟΤΕΛ ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ.
Η δεύτερη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με εκλεκτούς επιστήμονες σε συνεργασία με τους Ενεργούς Πολίτες της Κορινθίας.
Η τρίτη με εκλεκτούς καλεσμένους επιστήμονες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για την προστασία και την ανάδειξη των ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ.
Αυτά έγιναν από την εμπειρική ευαισθητοποίησή μας σε θέματα που αφορούν την προστασία του πλούτου που μας δώρισε η φύση.
Αυτά που μας ανήκουν και πρέπει να τα διεκδικήσουμε για να έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον.
Να συνεχίσει να υπάρχει ο φυσικός πλούτος μας.
Όπως λέγαμε -αποτελεί πεποίθησή μας- είναι ότι
είμαστε συγκληρονόμοι με τα παιδιά μας.
Έχουμε υποχρέωση τον πλούτο των αγαθών αυτών να τον μοιραστούμε με τις επόμενες γενεές.
Όλοι μας είμαστε περαστικοί και παραδίδουμε την παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενεές.
Ο Λάκης Τσούγκος σας μίλησε για τις μεγάλες απειλές που αφορούν όλους μας.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που περιληπτικά αναφέρθηκε και πιθανόν όλοι το γνωρίζετε και το φαινόμενο της ερημοποίησης.

Το φαινόμενο της ερημοποίησης
Για το φαινόμενο της ερημοποίησης επιγραμματικά σας αναφέρω ένα απόσπασμα από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ:
«Η ερημοποίηση είναι μια ορατή απειλή πλέον για τη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε γίνει Σαχάρα, επισήμανε ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Ν. Συλλαίος, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει ενιαίο εδαφολογικό χάρτη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση εδαφών.
Το 35% της Ανατολικής Ελλάδας εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης και κυρίως αρκετά νησιά του Αιγαίου, μέρος της Κρήτης η Ανατολική Στερεά.
Σε ότι αφορά την Θεσσαλία, οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις οδηγούν στην άντληση ακόμα και θαλασσινού νερού, με αποτέλεσμα τη διάβρωση των εδαφών και την μετατροπή τους σε αλατούχα.
Οι κυριότεροι παράγοντες που συντελούν στον κίνδυνο ερημοποίησης είναι:
Οι κλιματικές αλλαγές (αυξημένη θερμοκρασία και μείωση βροχοπτώσεων)
Οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις
Η εντατική άρδευση
Η έντονη οικιστική ανάπτυξη
Η εντατική χρήση γης
Οι μονοκαλλιέργειες

Η υπερβόσκηση
Οι πυρκαγιές

Οι πλημμύρες
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα φαινόμενα ερημοποίησης θα γίνουν εντονότερα τα επόμενα χρόνια και ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την αλλαγή των καλλιεργητικών πρακτικών, έλεγχο γεωτρήσεων και συγκρότηση στρατηγικού σχεδίου πριν είναι πολύ αργά…»
Νομίζουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν πράξεις οι επί έτη σταθερές θέσεις μας.
Για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα με τον έλεγχο των γεωτρήσεων και τη θωράκισή του ως περιαστικού πάρκου, που θα συγκρατεί τα νερά για να μην καταλήγουν στη θάλασσα και να γίνει διεθνής μελέτη για την προστασία του.
Επίσης, θα πρέπει να προστατευθεί και το ιαματικό μας νερό και οι χρήσεις του να είναι στοχευμένες για τους ιατρικούς σκοπούς που ικανοποιούνται και για την απαραίτητη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου μας.
Επίσης, να γίνει εδαφολογική μελέτη του Υ.Ο. για να προστατευθεί το έδαφος με κάθε μέσο.
Το νερό δευτερεύουσας χρήσης μπορεί να εξοικονομηθεί από το νερό του βιολογικού με τριτοβάθμια επεξεργασία του και την εύκολη και οικονομική χορήγησή του σε όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.
Έτσι θα επιτευχθεί να μειωθεί η υπεράντληση των 300.000 κ.μ. μεταλλικού νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα ανά έτος και να μην υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο.
Η Εκπόνηση και ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ. με χρήσεις Γης που θα προστατεύουν τα αγαθά μας (νερό & πράσινο), σε συνδυασμό:
α)με την πρότασή μας στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε ομόφωνα αποδεκτή για Α.Π.Ε. στον υδροφόρο Ορίζοντα,
β) σε συνδυασμό με το περιαστικό πάρκο που ζητάμε ανωτέρω να πραγματοποιηθεί είτε αρχικά σε εκτάσεις του δήμου είτε σε εκτάσεις που θα αγοραστούν ή θα απαλλοτριωθούν για τον σκοπό αυτόν, σε συνδυασμό ακόμα για μια μελέτη για την ανάδειξη και προστασία του ορεινού όγκου των ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ.
Οι συνδυασμένες ενέργειες θα προασπίσουν τον δήμο μας από τις απειλές του φαινομένου της ερημοποίησης για πολλά πολλά χρόνια και θα συμβάλλουμε στην αποτροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Στην ιδία κατεύθυνση είναι και τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο συνενούμενος δήμος μας για την περιβαλλοντική του πιστοποίηση ως πράσινου δήμου, ο οποίος εκτός από ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Ο νέος Δήμος θα πρέπει να έχει ποδηλατοδρόμους για την εύκολη πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών.
Όσον αφορά το Λουτράκι, να απαιτήσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει, να έρθει ο προαστιακός στην πόλη μας. Η κίνηση με τρένο θα ενώνει το Λουτράκι με τους Αγίους Θεοδώρους, και θα συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και θα κάνει καθαρότερη και οικονομικότερη την πρόσβαση στον δήμο μας.
Οι παραλίες μας πρέπει να έχουν άνετη και εύκολη πρόσβαση για όλους μας με ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει ο δήμος μας. Οι παραλίες πρέπει να ανοίξουν για όλους, και να δοθούν στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης μας.
Οι Αθηναίοι επισκέπτες πρέπει να μας γνωρίσουν ως τόπο ξεκούρασης και αναψυχής, αλλά και ως τόπο σημαντικών πολιτιστικών - αρχαιολογικών μνημείων και πολιτιστικών δημιουργιών.
Οι αρχαιολογικοί μας χώροι πρέπει να αναδειχθούν, αφού πρώτα προστατευθούν από τη διάβρωση του χρόνου και κυρίως από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Τα κονδύλια για μελέτες πρέπει να εξοικονομηθούν σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού από το ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ.
Κλασσικό παράδειγμα, ο Αρχαίος Δίολκος.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει υποστεί τόσες φθορές και έχει βυθιστεί μεγάλο μέρος του από τα πλέοντα σκάφη εντός της Διώρυγας Κορίνθου στην περιοχή της Ποσειδωνίας.
Μόνο θετικό στοιχείο το σχέδιο πλαίσιο για την προστασία του που εκπονήθηκε από την ΔΑΑΜ το 2007 για την προστασία και ανάδειξή του.
ΤΙΠΟΤΕ δεν έχει υλοποιηθεί έως σήμερα, από αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης και ίσως για να μην κακοκαρδίσουμε τους συνεταίρου μας στο ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ και τους αναγκάσουμε να μας αποδώσουν τα 80 εκατ. Ευρώ για να υλοποιηθεί η κατασκευή της μαρίνας.
Τα αρμόδια υπουργεία θα συνεχίζουν να είναι φειδωλά στις υποχρεώσεις τους.
Ούτε μουσείο αρχαιολογικό θα κατασκευάσουν στην Περαχώρα, όπως ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.
Ούτε το νεότερο μνημείο της Διώρυγας Κορίνθου μπορούν να συντηρήσουν.
Πρέπει από δω και στο εξής να δοθεί αγώνας για την χρηματοδότηση, ώστε να αναδειχθούν και να συντηρηθούν τα μνημεία και να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Άλλως, να προσπαθήσουμε μόνοι μας σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ να τα συντηρήσουμε και να τα αναδείξουμε.
Είναι γεγονός, ότι η κυβέρνηση μετά την απόφαση της ΤΡΟΪΚΑΣ να μειωθούν τα δημοσιονομικά έξοδα και ιδιαίτερα μετά τη θεώρησή της ότι οι δήμοι (πολεοδομίες και δημοτικές επιχειρήσεις) είναι άντρα διαφθοράς, θα έχουμε περικοπές στις χρηματοδοτήσεις.
Είμαστε κατά του μνημονίου και θα συμβάλλουμε στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων και όχι στην ομηρία τους στο ΔΝΤ.
Θεωρούμε ότι οι τεράστιες οφειλές από τους δημότες και κατοίκους στα έσοδα του δήμου θα είναι ένα έσοδο που ο δήμος μπορεί και να το λάβει, αυξάνοντας την πίεση στους οφειλέτες (πχ. δημοτικών τελών, νερού, πρόστιμα) και να το αξιοποιήσει δημιουργικά στην παρούσα αυτή αρνητική συγκυρία.
Εμείς θεωρούμε ότι είναι άδικο, άλλοι να πληρώνουν και άλλοι να απέχουν από τις πληρωμές τους, γιατί έτσι δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων (εκτός των ασθενεστέρων).
Ας σημειωθεί ότι και τα έσοδα της κοινοπραξίας πέφτουν δραματικά.
Γι’ αυτό πρέπει να εξοικονομήσουμε κάθε αναγκαίο ποσό, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου, όσο και για να κάνουμε ένα δήμο πρότυπο με καθαρό περιβάλλον.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Το καθαρό περιβάλλον μεταξύ άλλων απαιτεί λύση για το τι θα κάνουμε τα απορρίμματα μας.
Εμείς επιλέγουμε την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων, στηριγμένη στην αρχή της ανακύκλωσης των συσκευασιών και διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών με την λειτουργία στον δήμο μας κέντρων ανακύκλωσης (σούπερ μάρκετ απορριμμάτων) που θα τα διαχωρίζουν όταν θα τα διακομίζουμε εμείς μαζί με τα παιδιά μας.
Επίσης, επιλέγουμε την κομποστοποίηση (τα κλαδέματα και τα υπολείμματα από την κουζίνα και ταφή των υπολοίπων).
Αυτό προϋποθέτει μοντέρνο ΧΥΤΑ για το υπόλοιπο.
Πρέπει να γίνει ταυτόχρονα απορρύπανση των χωματερών και αξιοποίηση των απορριμμάτων που αυτές έχουν, εάν αυτό είναι εφικτό.
Ο δήμος μας έχει λάβει μια γενναία απόφαση.
Μετά από πρωτοβουλία μας και μετά από εκδήλωση με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων, προβλέπεται η απορρύπανση της χωματερής μας και εκπόνηση μελέτης για τη χρηματοδότησή της.
Να συνάψει σύμβαση με ειδικό περιβαλλοντολόγο για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.
Πλην, όμως, ο δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας, ως εκτελεστής των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, δεν το έχει υλοποιήσει έως σήμερα, καίτοι του δόθηκε ευκαιρία όταν κενώθηκε θέση συμβούλου.
Ας σημειωθεί, ότι με το πιστόλι στον κρόταφο είχαμε αρχικά αποφασίσει για να μην επιβληθούν πρόστιμα στον δήμο, να δεχτούμε αναγκαστικά τους δεματοποιητές σύμμεικτων απορριμμάτων στον τόπο μας.
Την επόμενη, ύστερα και από τη σχετική επιστημονική πληροφόρηση που λάβαμε, με καθαρό μυαλό και με πρωτοβουλία μας προς το ΥΠΠΟ και στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε συνεργασία με τους οικολόγους Κορινθίας ανακαλέσαμε την λανθασμένη αυτή απόφαση και πήραμε την ως άνω απόφαση. Ήτοι, της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Ο δήμος μας, ανεξάρτητα των υποχρεώσεών του από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, πρέπει να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές του και να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους, με μείωση των δημοτικών τελών και να τους χρησιμοποιήσει στην πράσινη μεταμόρφωσή του.
Ο Πολιτισμός θα είναι ένα άλλο όπλο στην υπηρεσία του δήμου.
Θα επεκταθούν τα πολιτιστικά δρώμενα του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου σε ολόκληρο το δήμο (ωδείο, παιδική θεατρική σκηνή, ηλεκτρονική δημοτική βιβλιοθήκη), καλλιτεχνικά τμήματα, εκμάθηση ξένης γλώσσας (για τους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές), μαθήματα σε υπολογιστές για την απόκτηση διπλώματος χειριστή ΗΥ και λήψη επεξεργασίας μαθημάτων του στο διαδίκτυο και στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη.
Άφησα τελευταία την σχέση μας με την «ιδιωτική εξουσία» που ονομάζεται CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI και αυτό διότι η ιδιωτική αυτή εξουσία με την ανοχή του κράτους και την δουλικότητα τη δική μας, δεν προσπαθεί καίτοι μπορεί να βρει τρόπο, να κατασκευάσει σύμφωνα με δύο νόμους και τρεις υπουργικές αποφάσεις (το Ν. 2160/1993, το Ν. 2206/1994, τη με αρ. 920/6-02-1994 απόφαση του υπουργού Τουρισμού, την 290/5-02-1995 απόφαση ομοίως) τον Τουριστικό Λιμένα Λουτρακίου χωρητικότητας 500 θέσεων σκαφών.
Εμείς αγαπάμε την Πατρίδα και τον τόπο μας και δεν μπορούμε να υποταχθούμε σε καμία ιδιωτική εξουσία. Πάνω από όλα η Ελευθερία μας και η Αξιοπρέπειά μας, εμείς ούτε σκάφος έχουμε ούτε σκοπεύουμε να αποκτήσουμε.
Οι συνεταίροι μας αντ’ αυτού του έργου της ΜΑΡΙΝΑΣ, θέλει να κατασκευάσει ΣΠΑ κάνοντας χρήση του ιαματικού μας νερού.
Επιδιώκει να γλιτώσει σε βάρος των συμφερόντων του τόπου μας, πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλάζοντας την επένδυση- υποχρέωση.
Πιθανολογείται από εκτιμητές ότι το σημερινό κατασκευαστικό κόστος της μαρίνας υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος του ΣΠΑ μετά βίας δεν θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ.
Το όφελός της πιθανόν θα είναι πάνω από 50-60 εκατομμύρια ευρώ.
Ας σημειωθεί, ότι εάν επιτευχθεί ο σκοπός τους, το έργο τους θα είναι ανταγωνιστικό με το δικό μας υδροθεραπευτήριο, του οποίου το κόστος κατασκευής έχει υπερβεί κατά πολύ τα 15 εκατ. ευρώ.
Η διεύθυνση Αναστύλωσης Αρχαίων Μνημείων με την από 28-09-2009 επιστολή της προς το υπ. Εσωτερικών, Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, αφού αναφέρει ότι δεν εκλήθη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), θεωρεί ότι η κατασκευή της μαρίνας Λουτρακίου θα μπορούσε να εγκριθεί με τον όρο ο κύριος του έργου να μελετήσει και να κατασκευάσει το μόνιμο κρηπιδότοιχο, ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμα το μνημείο από τους κυματισμούς, τόσο τους φυσικούς, όσο και αυτούς που προκαλούνται από τα διαπλέοντα πλοία.
Επειδή πλέον, η πατρίδα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο κάθε σταγόνα επένδυσης η οποία της οφείλεται με νόμο, δεν έχουμε περιθώρια επανάληψης των προηγούμενων λαθών.
Θα απευθυνθούμε στην κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να ασκήσει πίεση στη συνέταιρό μας στην κοινοπραξία -αφού προηγουμένως προστατέψει τον Αρχαίο Δίολκο- να προχωρήσει το ΥΠΠΟ στην αναγκαία έγκριση της ΜΠΕ της μαρίνας και να υλοποιηθεί το έργο.
Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν φαίνεται να γίνεται.
Πιθανόν, όλοι φοβούνται τη ιδιωτική αυτή εξουσία.
Αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε εμένα προσωπικά μαζί με το Σύλλογο Εμπόρων και Ξενοδόχων, καθώς και το συνδημότη μας δικηγόρο Κορίνθου Περικλή Μπαλοδήμο, να έχουμε καταφύγει στο τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας μας. Το ΣτΕ. Προσδοκούμε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να υποχρεώσει το Κράτος, να προασπίσει το Δημόσιο συμφέρον του.
Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε κι έγινε κατά πλειοψηφία δεκτό, να ασκηθεί παρέμβαση από το δήμο μας στο ΣτΕ, για να στηρίξει την αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων του ΥΠΠΟ και του ΚΑΣ. Την Παρέμβαση του Δήμου υπέρ ημών την ψήφισαν οι Λόης, Δρίτσας, Μάρκελλος, Κούτμου, Κυριάκης, Κοντός, Θυμής , Γιαννούλης, Γεωργίου Χαράλαμπος, Χατζόπουλος. Τους ευχαριστώ.
Ως γνωστόν το ΥΠΠΟ και το ΚΑΣ αποφάνθηκαν ότι απορρίπτουν την ΜΠΕ του Τουριστικού Λιμένα Λουτρακίου.
Επικαλούνται προσχηματικά για το προτεινόμενο έργο το μέγεθος του, το είδος των επεμβάσεων και ισχυρίζονται ότι επειδή βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΛΚΟ θα προκαλέσει έμμεσες βλάβες σε αυτόν.
Ξεχνούν ότι με νόμο χωροθετήθηκε η Μαρίνα, ενώ γνώριζαν ότι δεν μπορούν με μία απόφασή τους μπορούν να καταργήσουν το νόμο του ελληνικού κράτους και το έκαναν.
Νομίζει το ΚΑΣ ότι διαθέτει τη θεσμική ισχύ να καταργεί τη Βουλή και τη Δημοκρατία αποφασίζοντας και διατάσσοντας κατά το δοκούν;
Παράλληλα όμως γιατί ξεχνούν ότι υπάρχει τρόπος να προστατευθεί μόνιμα ένα σακατεμένο από την αδιαφορία τους Μνημείο;

Όσον αφορά τη ζητούμενη μετατροπή της κοινοπραξίας σε ΑΕ από τους συνεταίρους μας λόγω δήθεν μη ρευστότητας, σας γνωρίζω ότι:
η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ θεωρείται και λειτουργεί ως αδημοσίευτη ομόρρυθμη εταιρεία με αποτέλεσμα εκ του νόμου να ευθυνόμαστε και εμείς της ΔΑΕΤ ΑΕ, απεριορίστως και εις ολόκληρον ως ομόρρυθμοι εταίροι εφαρμόζεται το δίκαιο της ομόρρυθμης εταιρείας σε όλη του την έκταση.
Δυστυχώς δεν έχει μπει το τεράστιο αυτό ζήτημα στο κέντρο της πολιτικής και προεκλογικής περιόδου και σε ερώτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο, ο κος Δήμαρχος δεν λέει ούτε ναι ούτε όχι, ούτε ζήτησε να μας ενημερώσουν έγκριτοι νομικοί για τα υπέρ και τα κατά.
Ας μην διαφεύγει της σκέψης μας ότι εάν γίνει η μετατροπή της κοινοπραξίας σε ΑΕ, αφού θα έχουν την πλειοψηφία των που χρειάζονται οι συνεταίρου μας θα ζητήσουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ τα 2/3 του καταβεβλημένου κεφαλαίου της ΓΣ μέχρι και το 5πλάσιο του κεφαλαίου και τότε, εάν δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην αύξηση ,οι μετοχές μας, εάν γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για δήθεν λόγους ρευστότητας, όπως μας λένε, θα απολέσουν την αξία τους, εφόσον δεν μπορούμε να συμμετέχουμε οικονομικά στην αύξηση αυτή, και εμείς το ποσοστό συμμετοχής μας στην ΑΕ.
Συνέπεια αυτού θα είναι να μειωθεί η αξία τους, και ανάλογα το ποσοστό συμμετοχή μας με επίπτωση στα κέρδη που λαμβάνουμε.
Η προοπτική αυτή, ουσιαστικά σημαίνει ότι θα χάσουμε για πάντα τη δυνατότητα που έχουμε να περάσει η εταιρεία εξ’ ολοκλήρου στην κυριότητά μας.
Η μετατροπή της κοινοπραξίας, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, θα προκαλέσει βαρύτατες οικονομικές βλάβες στο δήμο μας και στην ΑΕ του δήμου μας και στο δημοτικό μας συμφέρον.
Μετά όλα αυτά σε όλους μας ανήκει και ο προβληματισμός και η δράση.
Η επίτευξη ενός προγράμματος των συνδυασμών που θα δίνει απαντήσεις στα ανωτέρω και θα γίνει έπειτα η υλοποίησή τους με την βοήθεια όλων μας, είναι η καλύτερη προσδοκία μας για τον συνενούμενο δήμο μας στην παρούσα περίοδο και πρέπει να συζητήσουμε όλοι μας για τα ανωτέρω έντιμα και πάνω στο τραπέζι.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Καλησπέρα σε όλους.
Εγώ ήρθα περισσότερο να ακούσω βέβαια και παρά να μιλήσω.
Όμως θα πω δύο κουβέντες. Εκτός από τα συγχαρητήρια που πρέπει να δώσω για τις προτάσεις που ακούσθηκαν
Πρέπει να πούμε δύο πράγματα:
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ακριβώς με την έννοια που λέγεται. Δηλαδή η αυτοδιοίκηση ναι, αλλά όταν εξαρτάται κανείς σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κράτος ή από τις αρμοδιότητες που αυτό παρακρατεί και δεν μπορείς εσύ κάποια στιγμή να δράσεις ή να ξεπεράσεις τα προβλήματα για να δώσεις ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σ’ αυτά τα οποία τουλάχιστον έχεις προγραμματίσει, είναι ένα τεράστιο θέμα.
Είναι ένα τεράστιο θέμα ακόμη και οι αλληλεξαρτήσεις που υπάρχουν μεταξύ τω ν θεμάτων που απασχολούν το δήμο.
Βλέπετε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο αναφέρατε λίγο πριν έχει προτεραιότητες σε σχέση με την ανάπτυξη του δήμου σε πράσινο.
Βλέπετε ότι χωρίς το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν μπορεί να γίνει κάποια προώθηση θεμάτων ακόμη σε θέματα όπως ο τουρισμός, το συγκοινωνιακό και το κυκλοφοριακό. Μια σειρά από θέματα, που εξαρτώνται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Βλέπετε ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι αλληλένδετες έννοιες και εξαρτάται η μία από την άλλη.
Βλέπετε μια σειρά τέτοιων θεμάτων τα οποία αν δεν προχωρήσουν παράλληλα, δεν μπορεί κανείς να κάνει βήματα σταθερά κι αποτελεσματικά.
Αυτό που σήμερα εσείς προσφέρετε είναι πάρα πολύ σοβαρό!
Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να διαφωνήσω παρά μόνο σε δύο θέματα. Καλύτερα να προβληματιστώ σε δύο θέματα.
Το ένα αφορά το γιατί όχι ιαματικό νερό σε ιδιώτη;
Θα πρέπει να αναφερθούμε, να συζητήσουμε, να σκεφθούμε, ότι προπολεμικά κάθε ξενοδοχείο στο Λουτράκι είχε παροχή ιαματικού νερού. Το κάθε ξενοδοχείο είχε τις μπανιέρες του και παρείχε αυτές τις υπηρεσίες σε κάθε πελάτη.
Βεβαίως, θα μπορούσα να πω σε κανένα ιδιώτη ιαματικό νερό, εάν γνωρίζαμε από μελέτες ότι είναι πεπερασμένη αυτή η ποσότητα.
Είναι συγκεκριμένα τα κοιτάσματα και δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, γιατί πρώτα πρώτα θα πρέπει να τροφοδοτηθεί το υδροθεραπευτήριο του δήμου μας.
Μετά, από εκεί και πέρα εάν περισσεύει θα ήσασταν έτοιμος λοιπόν να σκεφθείτε να κάνουμε σοβαρή μελέτη τι έχουμε για να δούμε τι έχουμε κι αν έχουμε τι μπορούμε να δώσουμε;
Αυτό είναι ένα θέμα.
Το άλλο θέμα είναι το θέμα της μαρίνας.
Τις απόψεις μου τις έχω πει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο.
Είναι τεράστιος ο προβληματισμός.
Εγώ δεν είμαι υπέρ της μαρίνας, χωρίς να είμαι και κατά.
Τώρα θα μου πεις τα θέλεις όλα δικά σου;
Πολιτικός είσαι και θέλεις να παίζεις έτσι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Απλά, φοβάμαι πάρα πολύ το Περιβάλλον.
Ένα αυτό και δεύτερο δεν έχω πεισθεί για τη χρησιμότητα της μαρίνας, σαν αναπτυξιακό έργο στην περιοχή μας.
Επιτρέψτε μου να έχω τους προβληματισμούς μου.
Για τη γεωγραφική θέση της μαρίνας στο συγκεκριμένο χώρο που έχει επιλεγεί, δεν είμαι βέβαιος ότι τα σκάφη που θα έρχονται, θα είναι αυτά που θα τα αφήνουν εκεί, θα κάνουν τις διακοπές τους και έχει να κερδίσει οικονομικά η πόλη.
Εάν ζητάμε ένα αγκυροβόλιο στην περιοχή, γιατί γέμισαν οι μαρίνες του Σαρωνικού και δεν επαρκούν οι θέσεις τους και πρέπει να τα έχουμε τα σκάφη κάπου εκεί αραγμένα και να παίρνουμε το αντίτιμο του πάρκιν, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θέλει αυτό. Θέλει την ανάπτυξη.
Ο προβληματισμός που τίθεται είναι μετά από μια δεκαετία, σχεδόν οχτώ χρόνια από το 2002 ή το 2003, όπως μας ήλθε το έγγραφο του γενικού γραμματέα του τότε υπουργείου Ανάπτυξης που έλεγε αν θα πρέπει να αντικατασταθεί το έργο ή όχι μέχρι σήμερα, δεν ξέρω αν είναι λίγος ο χρόνος για να μας παίρνει και να ισχυριζόμαστε κ. Λόη πάνω σ’ αυτό που είπατε ότι «εμείς θα πάμε στο ΣτΕ και θα δούμε.
Η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2011 και ζητούμενο είναι αν βγει άμεσα απόφαση σε πέντε έξι μήνες ή θα χρειασθούν τέσσερα με πέντε χρόνια, όπως έχει δείξει η εμπειρία;
Αν είναι να πάρει κάποια χρόνια η απόφαση νομίζω ότι περισσότερο εξυπηρετούμε αυτούς που δεν θέλουν το έργο, παρά ότι εμείς κάνουμε το σωστό.
Είναι ένα θέμα αυτό, το οποίο θέλει συζήτηση πλατιά, αν θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε πάνω στο θέμα της μαρίνας ή θα πρέπει το ίδιο ποσό να το καταναλώσουμε σ’ ένα άλλο έργο το οποίο θα δώσει άμεσα τουριστικά οφέλη στην περιοχή.
Αυτά τα δύο είναι θέματα που θα τα συζητήσουμε διεξοδικά αν μας καλέσετε.
Τώρα θα πω χαριτολογώντας στον κ. Ηλιακόπουλο.
Κύριε Ηλιακόπουλε είστε υπεύθυνος. Μην κατηγορείτε λοιπόν τον κύριο δήμαρχο.
Είστε υπεύθυνος που σήμερα δήμαρχος, που έχει σήμερα το αξίωμα ο σημερινός δήμαρχος.
Άρα λοιπόν, θα πείτε και για τον εαυτό σας ορισμένα πράγματα και το λέω αυτό ξέρετε γιατί;
Θυμάμαι κάτι που γράψατε τον Οκτώβριο του 2006 στην εφημερίδα: «Εγώ το Γιώργο Γκιώνη τον γνώρισα το Σεπτέμβριο». Δηλαδή, μέσα σ’ ένα μήνα που τον είχατε γνωρίσει, τον είχατε αντιληφθεί, είχατε αξιολογήσει τις προθέσεις του; Δηλαδή, μέσα σε είκοσι, εικοσιπέντε ημέρες είχατε αξιολογήσει έναν άνθρωπο και τον στηρίξατε κιόλας για δήμαρχο;
Σήμερα λοιπόν, κατακρίνεται και τον εαυτό σας λιγάκι γιατί δικές σας είναι οι επιλογές.
Γιατί δική σας είναι η επιλογή αυτού του δημάρχου, ενώ κατακευρανώνατε ταυτόχρονα εμένα.
Και αν έπρεπε να το κάνετε καλά το κάνατε. Και συνεχίστε να το κάνετε.
Εγώ θα πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύω όμως αν είχα δίκιο ή αν δεν είχα δίκιο.
Ο κόσμος έκρινε αυτά που έκρινε και σήμερα είμαστε μπροστά σε μια νέα αναμέτρηση που θα κρίνει το Γιώργο Γκιώνη, αλλά θα κρίνει και τη δική μας πορεία στα θέματα της αντιπολίτευσης και πως σταθήκαμε με τις προτάσεις μας για να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή.
Περιμένω λοιπόν, το δικό σας κάλεσμα για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα.


Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ
Φίλες και φίλοι
Πρώτα-πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας και βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να ακούσω και να μοιραστώ μαζί σας προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον του νέου δήμου μας.
Αναμφίβολα, αξίζει συγχαρητήρια μια τέτοια πρωτοβουλία από όλους που συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση, εκτιμώ απόλυτα ότι και οι 11 άξονες που οριοθετείτε για την οικολογική στροφή του δήμου μας κινούνται στη θετική κατεύθυνση, καθόσον αφουγκράζονται ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας που ζητά πλέον να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στα ουσιώδη πράγματα και όχι στα επουσιώδη, όπως γίνεται μέχρι σήμερα
Είναι αλήθεια επιπλέον το γεγονός ότι ο συνδυασμός μας ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ - ΝΕΑ ΠΟΡΕΊΑ ήδη περιλαμβάνει ένα μεγάλος μέρος από τους 11 άξονες και στην ιδρυτική διακήρυξη και πιο συγκεκριμένα το 1 τα, 6, 7, 8 και 11 και θα συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες προτάσεις στο τελικό πρόγραμμά του.
Και θα έρθω πιο αναλυτικά στα 11 σημεία των προτάσεων σας :

1 Ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού (χωροταξικό) γιατί είναι προφανές πως χωρίς χρήσεις γης, δεν νοείται κανενός είδους σχεδιασμός.
Το ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο /Σχέδιο Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) έχει ως κύριο στόχο τη ρύθμιση των πόλεων, των οικισμών και καλύπτουν μια διευρυμένη γεωγραφική περιοχή η οποία κατά κανόνα συμπίπτει με τα όρια των διευρυμένων με το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ νέων δήμων.
ΤΟ ΣΧΟΟΑΠ αποτελεί ένα νέο εργαλείο σχεδιασμού με το Ν. 2508/97 και αποτελεί ΓΠΣ του μη αστικού χώρου εφ’ όσον οι αντίστοιχοι οικισμοί είναι μικρότεροι των 2.000 κατοίκων.
Με βάση τα στοιχεία του προαναφερθέντος νόμου επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ρύθμιση του χώρου και στις εντός, αλλά και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, έτσι ώστε η ικανοποίηση αναγκών ένταξης περιοχών σε σχέδια ή προς πολεοδόμηση ζώνες να εξισορροπείται με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις προστασίας του χώρου, δηλαδή στην ουσία συνιστούν τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό παρέχοντας το πλαίσιο για την χωρική οργάνωση όλου του διευρυμένου δήμου.
Το ΓΠΣ του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας όπως αυτό παρουσιάστηκε στις 5-7-2010 στο δημοτικό συμβούλιο, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, με όποιες πιθανόν και επιβεβλημένες διορθώσεις πρέπει να γίνουν. Η άποψη μου είναι ότι άργησε πάρα πολύ να ξεκινήσει, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλοι οι δήμοι του Ν. Κορινθίας, χωρίς να έχουν δικό τους πολεοδομικό γραφείο, έχουν προχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια αυτή την διαδικασία, ολοκληρώνοντας σταδιακά όλες τις φάσεις εκπόνησης των δικών τους ΓΠΣ.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το ΓΠΣ σύμφωνα με τον Ν. 2508/97 περιλαμβάνει όλο τον Καποδιστριακό Δήμο όπως δημιουργήθηκε το 1998 και φυσικά, περιλαμβάνει όλα τα όρια του δήμου μας (Ίσθμια - Κυρά Βρύση - Καλαμάκι - Πίσια -Σχίνος - Περαχώρα -Λουτράκι).
Το ΓΠΣ που ισχύει σήμερα και το οποίο εγκρίθηκε με το υπ’ αριθ. 616/26-7-2002 ΦΕΚ αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιοχή εντός σχεδίου πόλεως Λουτρακίου και Περαχώρας και δεν περιείχε καμία αναφορά για τις εκτός σχεδίου περιοχές .
Αυτές οι περιοχές (οι εκτός σχεδίου) είχαν υπαχθεί στις ΖΟΕ (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) οι οποίες παρότι είχαν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο εδώ και πολλά χρόνια (πριν από το 2000), δεν εγκρίθηκαν ποτέ από το ΥΠΕΧΩΔΕ και άρα παρέμειναν ανενεργές.
Άρα, το νέο προτεινόμενο ΓΠΣ περιλαμβάνει πλέον το σύνολο του δήμου και καθορίζει τη γενική πολεοδομική οργάνωση και στις εντός και στις εκτός σχεδίου περιοχές, καθορίζει επίσης τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης σε όλη την έκταση του δήμου, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και δίνει τέλος, τις κατευθύνσεις (και μόνο) πολεοδομικής οργάνωσης των θεσμοθετημένων και προς πολεοδόμηση οικιστικών υποδοχέων.
Είναι άρα, το βασικό εργαλείο ουσιαστικής ανάπτυξης του δήμου μας, αλλά και ένα εργαλείο νοικοκυρέματος σε ότι αφορά τις χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Από την εμπειρία μου στα έδρανα του Ν.Σ., ο μοναδικός λόγος αντιπαράθεσης στις εγκρίσεις των ΜΠΕ (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων) ήταν αυτός, ότι δεν υπήρχαν πουθενά θεσμοθετημένες χρήσεις γης και εκεί που πήγαινε να γίνει μια επένδυση παρεμβαίνανε σύλλογοι -οικιστές και αντιδρούσαν στις μελλοντικές αυτές επενδύσεις. Άρα, ξαναλέω ότι το ΓΠΣ, είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας .
Δεν θέλω στο συγκεκριμένο σημείο να σχολιάσω αυτά που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από επίσημα χείλη, γιατί εκτιμώ ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό στον καθένα, ότι αυτά δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές που προτείνονται ως οικιστικοί υποδοχείς στο ΓΠΣ είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και απαιτούν, όπως έχω ήδη εξηγήσει εκτός από σημαντικό κόστος και μια πληθώρα μελετών οι οποίες και εγκρίνονται τελικά από το γενικό γραμματέα Περιφέρειας).

2 Περιβαλλοντική πιστοποίηση του δήμου μας ως πράσινου δήμου.
Η προβολή του δήμου μας σε όλο τον κόσμο ως πράσινου τουριστικού προορισμού είναι πρωταρχικός πολιτικός στόχος του δήμου.
Για να επιτευχθεί η ανωτέρω πιστοποίηση ως πράσινου δήμου, πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε στη δημιουργία τέτοιων υποδομών, ώστε να μπορούμε να πάρουμε αυτή την πιστοποίηση. Φωτοβολταϊκά πάρκα, ίσως και ανεμογεννήτριες, αύξηση του ανακυκλώσιμου προϊόντος, τοποθέτηση ηλιακών καλαίσθητων φωτιστικών σε όλο τον δήμο κ.λπ. Μόνο τότε, πιστεύω, ότι πραγματικά μπορεί και ο απλός δημότης να γίνει ενεργός πολίτης, αν διαπιστώσει ότι η και η δημοτική αρχή όχι μόνο πιστεύει, αλλά και υλοποιεί τέτοια προγράμματα πράσινης ενέργειας.

3 Διεθνής μελέτη για την προστασία των υδάτων και την οριστική εξασφάλιση του υδροφόρου ορίζοντα τόσο του μεταλλικού όσο και του ιαματικού. ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ.
Καθαρισμός του νερού του Βιολογικού και αξιοποίηση του ως νερού δευτερεύουσας χρήσης. Το νερό είναι Δημόσιο αγαθό, το προστατεύουμε για να το έχουμε.
Θωράκιση του υδροφόρου ορίζοντα ως περιαστικού Πάρκου.
Αναμφίβολα σε ότι έχει να κάνει με το νερό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και κάθε μας βήμα να γίνεται κατόπιν σοβαρών μελετών που γίνονται από έγκυρους και πιστοποιημένους οργανισμούς. Θα συμφωνήσω για την πλήρη αξιοποίηση του νερού από τον βιολογικό καθαρισμό και θα υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα σα νέα δημοτική αρχή αν εκλεγούμε, καθώς επίσης και με την απαγόρευση εκμετάλλευσης από ιδιώτες του ιαματικού νερού .

4 Κατασκευή του τερματικού σταθμού και έναρξη λειτουργίας του προαστιακού στο Λουτράκι.
Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούγονται παρά πολλά για το θέμα της έλευσης του προαστιακού στο Λουτράκι, η θέση μου σε αυτό το ζήτημα είναι:
Ο Προαστιακός, εκτιμώ ότι θα πρέπει να φθάσει μέχρι την περιοχή Θρουβάλα, επειδή είναι μια περιοχή με μεγάλους χώρους στάθμευσης ΙΧ και λεωφορείων. Μια περιοχή που εφάπτεται του περιφερειακού δρόμου με δυνατότητα γρήγορης και ασφαλούς μεταφοράς, είτε με ΙΧ είτε με τακτική αστική συγκοινωνία, για να εξυπηρετούνται οι πολίτες του Λουτρακίου μέχρι τον σταθμό του Προαστιακού .
Αν μελετήσει κάποιος τη θέση που βρίσκεται ο σταθμός του προαστιακού στους Αγίους Θεοδώρους, στην Κόρινθο, στο Κιάτο, στο Ξυλόκαστρο (μελλοντικό - στο νομό Κορινθίας δηλαδή), θα καταλάβει με ευκολία γιατί δεν μπορεί να μπει στην καρδιά του Λουτρακίου (είναι όλοι έξω από τον οικιστικό ιστό της πόλης).
Από εκεί και πέρα όμως εφόσον εγκριθεί από τον ΓΓΠ το νέο ΓΠΣ που προβλέπει τερματικό σταθμό στην οδό Αιγαίου, θα προχωρήσουμε και θα σεβαστούμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και θα παλέψουμε για την υλοποίηση του στην συγκεκριμένη θέση .

5 Κατασκευή ποδηλατοδρόμων με στόχο την εύκολη και γρήγορη μεταφορά των κατοίκων, καθώς και την προσέλκυση του ειδικού αυτού κοινού από την Αθήνα για τουρισμό.
Αυτονόητη η βούληση μας, εφόσον ολοκληρωθεί το ΓΠΣ που προβλέπει ποδηλατοδρόμους να προχωρήσουμε στην κατασκευή τους. Πάντως, πρώτος μας στόχος θα είναι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων, παράλληλα, της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής από την Αιγαίου τουλάχιστον μέχρι του Θρουβάλα (τέλος σχεδίου μήκος περίπου 2.200 μ).

6 Κατασκευή της μαρίνας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Καζίνο στην ΗΔΗ χωροθετημένη με νόμο θέση, με την συμπλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με μόνιμο κρηπιδότοιχο για την προστασία του Αρχαίου Διόλκου και την κατασκευή αυτού και με την βοήθεια του δήμου μας για την οριστική προστασία του, με αποτέλεσμα την δυνατότητα αναστύλωσή του και την ανάδειξή του.
Ας γίνει μια τελευταία σοβαρή προσπάθεια για να δούμε όλες τις παραμέτρους από την αρχή.
Να σταματήσουμε όλοι να είμαστε υποκριτές και να εθελοτυφλούμε.
Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα ξεκινήσω από την αρχή. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια σε κοινή συνεργασία CLUB HOTΕL LOUTRAKI S. A., ΔΗΜΟΣ και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και, επί τέλους, να γνωστοποιήσουμε στο αρμόδιο υπουργείο τις συμβατικές υποχρεώσεις και ευθύνες που έχει η CHL έναντι του Ελληνικού Δημοσίου σε μια εποχή, που δεν μπορεί να χάνονται τέτοιες επενδύσεις, με όχι και τόσο σοβαρά επιχειρήματα θα έλεγα. Αυτό το αναφέρω γιατί αν το ΚΑΣ ήθελε να προστατέψει τoν Aρχαίo Δίολκο από την κατασκευή της μαρίνας θα έπρεπε να απαγορεύσει και τον διάπλου της Διώρυγας από τα 14.000 καράβια που ετησίως διέρχονται από την Διώρυγα Κορίνθου.
Αρκετά έκαναν τα στραβά μάτια, οι δημοτικές αρχές τα τελευταία 10 χρόνια. Ήρθε η ώρα της υλοποίησης. Όχι άλλες ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις.
Αν αυτές οι συζητήσεις μέσα σε διάστημα 12 μηνών δεν έχουν αποτέλεσμα και επιμείνουν αρνητικά, εμείς θα διεκδικήσουμε την κατασκευή άμεσα, ανάλογου προϋπολογισμού έργα, όπως την κατασκευή θαλασσίου πάρκου, θεματικών πάρκων, παραλιακού πεζόδρομου, αξιοποίηση αυτού του υπέροχου όγκου των Γερανείων, έργα - πυλώνες για την ουσιαστική επί 12μήνου προσέλκυση τουριστών στο δήμο μας και φυσικά δεν μιλάμε επ’ ουδενί λόγο για νέο υδροθεραπευτήριο.

7 Ανάδειξη των Γερανείων (περιοχή NATURA) με πρώτο βήμα την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που θα χρηματοδοτήσει ο δήμος.
Συμφωνούμε στο ακέραιο και για την ανάδειξη αυτού του τόσο όμορφου ορεινού όγκου και όπως αναφέραμε στη διακήρυξη, η ίδρυση ενός ανεξάρτητου οργανισμού για τον τουρισμό θα δώσει την δυνατότητα της μελέτης αξιοποίησης και αυτής την μορφής τουρισμού, μαζί με τις υπόλοιπες μορφές που θα φέρουν τουρισμό στον δήμο μας 12 μήνες το χρόνο .
Η περιοχή Πραθίου, μια τόσο όμορφη περιοχή, παραμένει σχεδόν άγνωστη στην πλειοψηφία των κατοίκων του Λουτρακίου, ενώ απέχει μόλις 25 λεπτά, αφού δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα μια σωστή κατασκευή για τον υφιστάμενο δρόμο, μια περιοχή που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο και ισχυρό σημείο συνεύρεσης των κατοίκων των δύο περιοχών

8 Αξιοποίηση κυρίως του φωτοβολταϊκού και εάν επιτρέπεται του αιολικού δυναμικού της περιοχής μας (π. Χ στον υδροφόρο ορίζοντα), που θα εξασφαλίσει την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Τα έσοδα που θα αποκομίσει ο δήμος από αυτή την επένδυση, θα επιτρέψει τη μείωση των δημοτικών τελών και την δυνατότητα αγοράς ακινήτων στον Υδροφόρο για την προστασία του.
Αναφερθήκαμε σχετικά στο άρθρο 2.

9 Προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής κληρονομιάς μας (Δίολκος, Ίσθμια, Ηραίο, εκκλησίες, Ισθμός, Διώρυγα ως νεώτερο ιστορικό μνημείο, κτλ). Ο δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ενοποίηση των ιστορικών αυτών χώρων και την προβολή τους σε σχέση με το ΥΠΠΟ.
Αναμφίβολα η ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς του δήμου έχει μείνει πολύ πίσω εδώ και δεκαετίες. Προσπάθειες γίνονται μόνο αποσπασματικές και κυρίως λόγω του φιλότιμου που διακρίνει κάποιους δημοτικούς συμβούλους. Δεν έχουν γίνει σοβαρές ενέργειες για να αναδείξουμε επιτέλους αυτή την παγκοσμίως γνωστή πολιτιστική μας κληρονομιά.
Πρωταρχικοί στόχοι μας θα είναι:
α Η εγκατάσταση του εργολάβου για την αποκατάσταση του Αγίου Ανδρέα.
β Να αγωνιστούμε για την δημιουργία του μουσείου της Περαχώρας.
γ Η άμεση περιτοίχιση και προστασία του αρχαιολογικού χώρου στο Καρμπουνάρι, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία.
δ Να αναδείξουμε τον Ισθμό ως το μεγαλύτερο σύγχρονο ελληνικό μνημείο, αναβαθμίζοντας τουλάχιστον αισθητικά την γύρω περιοχή.
ε Να αναδείξουμε το Ηραίον βελτιώνοντας όμως, πρώτα την πρόσβαση στο χώρο αυτό. Δεν μπορεί να θέλουμε επισκέπτες στο Ηραίον και την Λίμνη Βουλιαγμένης η οποία και αυτή χρήζει άμεσης επέμβασης, με πρόσβαση από τον υφιστάμενο δρόμο .
στ Να διεκδικήσουμε και να εκμεταλλευθούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την προστασία - αποκατάσταση - ανάπλαση και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

10 Εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στηριγμένη στην αρχή της ανακύκλωσης των συσκευασιών - διαλογής στην πηγή, λειτουργία κέντρων ανακύκλωσης, κομποστοποίηση των οργανικών (κλαδέματα, υπόλοιπα κουζίνας) ταφή του υπολοίπου. Αυτό προϋποθέτει την χωροθέτηση μοντέρνου ΧΥΤΑ για το υπόλοιπο. Ο δήμος μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση οριστική αποκατάσταση - απορρύπανση των χωματερών. Ο δήμος μας πρέπει να χωροθετήσει αμέσως μοντέρνο ΧΥΤΑ από μόνος του, σε περίπτωση που συνεχιστεί η απραξία του Συνδέσμου Δήμων ανατολικής Κορινθίας. Η καύση και η δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι αποδεκτή.
Αναμφίβολα πρέπει να υπάρξει σε συνεργασία βέβαια με την Περιφέρεια συντονισμένη προσπάθεια για την οριστική επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων, η όποια τελική λύση θα πρέπει να γίνει με απόλυτο γνώμονα την οικονομία μέσω της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος ,η δημιουργία ΧΥΤΑ πρέπει να εξεταστεί εν νέου μόνο εφόσον υπάρξει και πάλι αδράνεια των υπολοίπων δήμων της Ανατολικής Κορινθίας.

11 Ο δήμος, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, για να υποστηρίξει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες και να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές του αξιοποιώντας και την περιουσία του.
Δημιουργία σχολής γονέων, ένας σημαντικός θεσμός που λειτούργησε άριστα 7 χρόνια στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, για να γνωρίζουν όλοι οι γονείς τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά, αλλά και για την επιμόρφωση σε πολλά κοινωνικά και ιατρικά θέματα και πάνω όλα ενημέρωση για την μεγάλη μάστιγα των ναρκωτικών.
Βραβεύσεις μαθητών. Επιβραβεύουμε την γνώση, με σημαντικά οικονομικά και όχι μόνο έπαθλα.
Ενίσχυση απόρων οικογενειών σε συνεργασία με την εκκλησία, όπως γίνεται ήδη με την Παναγία Γιάτρισσα.
Δημιουργία δημοτικού παντοπωλείου και φαρμακείου για τους μη έχοντες της πόλης μας, που δυστυχώς, είναι πολλοί στις ημέρες μας.
• Η όλη δράση μας πρέπει να μας οδηγήσει περισσότερο αυτή την περίοδο στην κοινωνία των ίσων ευκαιριών, στην δημιουργία τέτοιων συνθηκών, ώστε συμπολίτες μας να μην νοιώθουν ξένοι στην ίδια τους την πόλη και να μην νοιώθουν ότι ζουν σε διαφορετικό κόσμο, ενώ ζουν συναναστρέφονται, συναλλάσσονται με όλους τους υπολοίπους. Πρέπει να τους κάνουμε συνομιλητές και συνδιαμορφωτές σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις που χρειάζεται να παρθούν.
Κλείνοντας, θα πω ότι και εγώ προσωπικά και ο Συνδυασμός μας ότι συμμεριζόμαστε στο ακέραιο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της ομάδας των Ενεργών Πολιτών και τις συνυπογράφουμε και όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους.
Σας ευχαριστώ.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΡΙΤΣΑ
Η κίνηση Ενεργών Πολιτών όντας δημιουργήθηκε λίγο πριν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.
Υπήρχε ένα μανιφέστο ιδεών και θέσεων. Έγινε συνεργασία με τη σημερινή δημοτική αρχή που ελέχθη και προηγουμένως.
Ωφέλησε πάρα πολύ το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής.
Το έργο, το μικρό ή το μεγάλο εσείς θα το κρίνετε σε λίγο καιρό.
Θέλω δημόσια να τους ευχαριστήσω, τόσο το Νίκο Λόη, όσο και τον Λάκη Τσούγκο για τη μεγάλη τους προσφορά.
Ο Νίκος Λόης με τις συνεχείς παρεμβάσεις του στο δημοτικό συμβούλιο, με τις θέσεις του, με τον αγώνα που έχει κάνει τον προσωπικό για τη μαρίνα, με τον Πυροσβεστικό Σταθμό Περαχώρας που ουσιαστικά είναι έργο δικό του, αλλά και ο Λάκης Τσούγκος με τη μεγάλη συμμετοχή του στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Λουτρακίου επιτέλεσαν έργο.
Δεν ξέρω αν θα γίνουν διεργασίες της Κίνησης Ενεργών Πολιτών πλέον με μας., ή τι θα γίνει με τους άλλους συνδυασμούς.
Σίγουρα θα ωφεληθεί πάρα πολύ ο συνδυασμός που θα κάνουν συνεργασία.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ημερίδες. Κάθε χρόνο κάνει ημερίδα, όπως για τα σκουπίδια, ή τον απολογισμό της και άλλα θέματα.
Αυτά αισθανόμουν ότι έπρεπε να πω και πάλι να τους συγχαρώ.
Οι επιθέσεις που ακούσθηκαν προσωπικά για το δήμαρχο νομίζω ότι είναι υπερβολικές.
Ο δήμαρχος δεν καθορίζει την πολιτική της πόλης…
Υπάρχει δημοτικό συμβούλιο. Το ξέρουμε πολύ καλά όλοι αυτό.
Τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τις εκτελεί ο δήμαρχος.
Εάν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μαρίνα, δεν υπάρχει γιατί δεν τη θέλει η κυβέρνηση. Είναι σαφέστατο αυτό. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να γίνει μαρίνα, θα γινόταν μαρίνα. Ούτε η προηγούμενη, ούτε η σημερινή κυβέρνηση, προφανώς δεν θέλουν τη μαρίνα!
Έχουμε πάρει αυτό το βάρος οι δημοτικοί σύμβουλοι και συζητάμε το θέμα της μαρίνας.
Είναι θέμα, είναι υποχρέωση της Club Hotel Loutraki προς το ελληνικό Δημόσιο.
Το ελληνικό Δημόσιο κωφεύει σ’ αυτό το θέμα.
Εμείς δηλαδή εμποδίσαμε το ελληνικό δημόσιο να γίνει η μαρίνα;
Και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι προχωρημένες.
Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν λένε ότι υποστηρίζουμε τη μαρίνα; Αυτό λένε!
Πρόσφατα, το είπε και ο Νίκος Λόης προηγουμένως, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση για νομική παρέμβαση στην προσφυγή που έγινε στο ΣτΕ, με σημαντική πλειοψηφία.
Το δημοτικό συμβούλιο, η πόλη δεν έχει παραδοθεί όπως λέγεται. Στηρίζει τη μαρίνα.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον…
Βέβαια, υπάρχει προβληματισμός.
Υπάρχουν οργανώσεις. Υπάρχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που σου λέει όχι στη μαρίνα για λόγους περιβαλλοντολογικούς. Τι σημαίνει αυτό;
Υπάρχει το Εργατικό Κέντρο Λουτρακίου που είναι κατά της μαρίνας.
Υπάρχουν συνδυασμοί αυτή τη στιγμή που προβληματίζονται και είπαν ότι θα πρέπει να δούμε κι ένα εναλλακτικό έργο.
Υπάρχει ένας προβληματισμός για τη μαρίνα.
Δεν σημαίνει ότι αυτοί που έχουν ένα προβληματισμό για τη μαρίνα, ότι έχουν λαδωθεί!
Εύχομαι οι ημερίδες σας να συνεχισθούν.
Καλή επιτυχία στο Νίκο Λόη και το Λάκη Τσούγκο στα επόμενα πολιτικά τους βήματα.

(010910)
Return top