ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΙΣΧΥΡΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ

Λυδία λίθος για κάθε υποψήφιο δήμαρχο είναι το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει.
Ανεξάρτητα με την απήχηση του ιδίου -το λεγόμενο πολιτικό του γκελ- το μείζον είναι ποια πρόσωπα θα επιλέξει να είναι μαζί του.
Μια επιλογή που μπορεί είτε να σε εκτινάξει στα ύψη και να είσαι ο νικητής, είτε και αν είσαι ο πλέον ικανότερος να σε στείλει στα τάρταρα.
Το αποτέλεσμα από το «σαφάρι» στελεχών που έχουν εξαπολύσει από την αρχή του χρόνου οι επίσημοι υποψήφιοι, θα είναι το πρώτο πρόκριμα για τις ικανότητες και δυνατότητες τους.
Κατ’ αρχήν, αν μπορούν να πείσουν να τους πλαισιώσουν ικανοί, άφθαρτοι κι επιτυχημένοι στον επαγγελματικό τους βίο, διαθέτοντας παράλληλα κοινωνική αναγνώριση. Καταξιωμένα πρόσωπα που έχουν επιλέξει να απέχουν από τα κοινά, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία τους για την πλειοψηφία των προσώπων που συγκροτούν σήμερα και συνέθεταν στο παρελθόν την κεντρική τοπική πολιτική σκηνή.
Κατά δεύτερο λόγο, αυτοί που θα ανταποκριθούν και θα συγκροτήσουν τελικά τα ψηφοδέλτια, πόσο θα μπορέσουν να πείσουν και μεταξύ τους να δημιουργήσουν τη χημεία που θα μπορέσει να δημιουργήσει αισιοδοξία στην κοινή γνώμη, να ανταποκριθεί στο κάλεσμά τους και να τους επιλέξει να διαχειριστούν τις τύχες όλων για μια τουλάχιστον τετραετία.
Ο συνδυασμός που θα εκλεγεί, όσο και αν θα διαθέτει το υπέρμετρο πλεονέκτημα να μην έχει μέτρο σύγκρισης λόγω του «δώρου» που της αφήνει η σημερινή δημοτική αρχή, ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει τα ανυπέρβλητα προβλήματα που θα κληρονομήσει:
- Τεράστιες εκκρεμότητες σε έργα που θα παραλάβει στη μέση ή με ελλείψεις και κακοτεχνίες.
- Ανυπολόγιστα μέχρι στιγμής χρέη -όταν ζητούνται από το Γιώργο Γκιώνη απαντήσεις κι εκείνος δεν τις δίνει γιατί προφανώς δεν ξέρει τι γίνεται- που αν δεν τα καταγράψει δεν θα μπορέσει να σχεδιάσει τη διαχείρισή του.
- Παντελή απουσία ουσιαστικού σχεδιασμού και προγράμματος μεγάλων αναπτυξιακών έργων κι έργων υποδομών, που έχουν ωριμάσει κι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησής τους, μ’ αποτέλεσμα να ξεκινάει η υλοποίησή τους, όπως έγινε όταν ανέλαβε ο Γιώργος Γκιώνης. Ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής της μειοψηφίας, δεν έχει κάνει τίποτε περισσότερο από το να υλοποιεί τα έργα Παύλου Παύλου κι ευτυχώς που την πρώτη διετία στον τομέα αυτό, είχε αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων, τον Λάμπρο Παπαθεοδώρου.
- Μια πόλη που βρωμάει και ζέχνει και μόνο κατ΄ ευφημισμό μπορεί να χαρακτηρίζεται ως λουτρόπολη, με συνέπεια να απαιτείται επισταμένη απασχόληση και σχεδιασμός σε πρώτη φάση για τον εξωραϊσμό της.
Ο νέος δήμαρχος θα πρέπει εκ των πραγμάτων να διαθέτει αυξημένες ικανότητες, προκειμένου να μπορέσει να διορθώσει τη βαριά κληρονομιά που θα βρει από τη σημερινή δημοτική αρχή, ενώ θα πρέπει να δουλέψει ουσιαστικά, σε βάθος και με σχεδιασμό για να καλύψει τη χαμένη τετραετία, όσα δεν έγιναν τη δωδεκαετία Παύλου με το άπλετο χρήμα, αλλά και να βάλει υγιείς βάσεις για το μέλλον του τόπου, λαμβανομένου υπόψη ότι η χρηματοδότηση έργων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ολοκληρώνεται το 2014.
(110610)
Return top