ΚΟΥΙΖ 1

Δήμαρχε Λουτρακίου Γιώργο Γκιώνη, πότε η τοπική κοινωνία θα πληροφορηθεί το τόσο μεγάλο απόρρητο ασφάλειας του δήμου Λουτρακίου, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα σε σχέση με την οικοπεδοποίηση της πολύ παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου; Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να πληροφορηθούν οι πολίτες του τόπου, αυτό δηλαδή που διαπραγματευτήκατε εσείς προσωπικά; Μήπως σας διαφεύγει ότι σ’ αυτή την θέση δεν βρίσκεστε για την επίλυση προσωπικών σας υποθέσεων, αλλά δημοσίου  δημοτικού ενδιαφέροντος και κατά συνέπεια θα πρέπει να ενημερώνετε την τοπική κοινωνία;
(170415)




ΚΟΥΙΖ 2

Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λουτρακίου, πέραν από κάποιες προσωπικές κοκορομαχίες και «κοντρίτσες» για το θεαθήναι, υπάρχει αντιπολίτευση; Πότε θα ακούσουμε από την αντιπολίτευση να θέτει ενώπιον ενωπίω της κοινής γνώμης τον δήμαρχο Λουτρακίου Γιώργο Γκιώνη, γιατί δεν διεκδικεί τις οφειλές από το Club Hotel Loutraki S.A.; Ή τέτοιου είδους θέματα δεν αγγίζονται από την αντιπολίτευση έστω κι αν θέλουν να μας πάρουν ότι μας ανήκει;
(170415)




ΚΟΥΙΖ 3

Όταν συνεδριάζει ένα δημόσιο - δημοτικό όργανο, όπως τα διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων του δήμου, τι σημαίνει να υπάρχουν κάμερες; Τα πάντα στο φως κι όποιος κάνει καλά και σωστά τη δουλειά του, λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνες με το δημόσιο συμφέρον, τι έχει να φοβηθεί;
(170415)




Είπαν… 1

«Δήμαρχε Λουτρακίου Γιώργο Γκιώνη Χριστός Ανέστη. Μήπως αντιληφθήκατε πόσο άλλαξε η εικόνα της πόλης, πόσο ζωή απέκτησε, έναντι του ″κοιμητηρίου″ όπως την έχετε καταντήσει όλοι εσείς, λόγω του κόσμου που επισκέφθηκε το Λουτράκι είτε για τις διακοπές του Πάσχα, είτε για ημερήσια εκδρομή; Μήπως αυτό, σας κάνει να αντιληφθείτε πόσο μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα του τόπου η έλευση του προαστιακού στην οδό Αιγαίου και να σταματήσει αυτή η εγκληματική ″άποψη″ για το παρόν και το μέλλον του Λουτρακίου, καθώς επίσης και η κουτή εμμονή για την ″Στάση των Οικονομικών Συμφερόντων″ στην θέση Α-Β Βασιλόπουλος; Ακόμα, με την έλευση του προαστιακού, μπορεί αργόσχολοι της πρωτεύουσας που έχουν το χρόνο και την οικονομική πολυτέλεια να τρέχουν στα Spa να επισκέπτονται με άνεση το Λουτράκι, όταν το δρομολόγιο θα γίνει 39 λεπτά όπως είναι και ο σχεδιασμός του από και προς τον κεντρικό σταθμό της Αθήνας. Σταματείστε να εκτελείτε την πόλη και τους κατοίκους της.»
(170415)




Είπαν… 2

«Στα πρότυπα του φίλου του Γιώργου Γκιώνη, απαντά ο έμπιστός του Γιώργος Ρουμελιώτης, όταν τον ρωτούν στην πολιτική πιάτσα τι είναι αυτά που συμβαίνουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου. Χρησιμοποιώντας την ίδια κασέτα ο επικεφαλής του Ταμείου, ισχυρίσθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά δεν μπορεί να τα πει δημόσια. Μπράβο στον Γιώργο Ρουμελίωτη που η κυβέρνηση του έχει εμπιστευθεί τα απόρρητα σχέδια Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Νομίζει ότι είμαστε ″ιθαγενείς″ κι αυτός είναι ο έξυπνος;»
(170415)




Είπαν… 3

«Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα του δήμου, έχετε επιλεγεί ή εκλεγεί σε αυτές τις θέσεις για να ασκείτε μεταξύ άλλων έλεγχο στην διοίκηση για την εύρυθμη και χρηστή διοίκησή της. Εν προκειμένω με το θέμα που ανέκυψε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου, όχι μόνον για νούμερα και κόστη δαπανών θα συζητάτε, δεδομένου ότι έχετε ρητή υποχρέωση να προασπίζεσθε το δημοτικό - δημόσιο συμφέρον, όπως αντέδρασε συγκεκριμένο μέλος του Δ.Σ., αλλά οφείλατε να ζητήσετε από τον πρόεδρο του σώματος Γιώργο Ρουμελιώτη να προσκομίσει προς συζήτηση κι έλεγχο, την δεύτερη πρόταση μελέτης αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου κι όχι να την ψάχνετε να ενημερωθείτε για το περιεχόμενό της, αφού πρώτα είχατε ψηφίσει. Κατά συνέπεια είστε εκτεθειμένοι, η απόφασή σας μπάζει από παντού κι επιβάλλεται να μην σταλεί ούτε καν προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λουτρακίου.»
(170415)




ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ (Γιώργος Γκιώνης)

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΗΘΙΚΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

Δήμαρχε Λουτρακίου Γιώργο Γκιώνη, στην συνείδηση της τοπικής κοινωνίας αποτελεί πεποίθηση ότι πράττει ο έμπιστος κι εξ’ απορρήτων φίλος σας Γιώργος Ρουμελιώτης ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου, είναι σε απόλυτη συνεννόηση μαζί σας και οι ενέργειές του απολαμβάνουν της καλύψεώς σας.
Απ’ ότι αντιλαμβάνεσθε αυτό κλονίζει και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πρόσωπό σας, γεγονός που σας επιβάλλει να ανακαλέσετε τουλάχιστον στην καλώς εννοούμενη τάξη τον έμπιστο και εξ’ απορρήτων φίλο σας, ζητώντας την παραίτησή του, για να διαφυλάξετε το κύρος που υποχρεούστε να εκπέμπετε, λόγω του θεσμικού ρόλου σας.
Σε διαφορετική περίπτωση, από ηθικής απόψεως και μόνον, θα τρέχετε στον πολιτικό κατήφορο να συναγωνιστείτε τους προκατόχους σας.
(170415)




ΠΟΙΟΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΕ 2 ΔΙΚΟΓΡΑΦΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ;
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ;
(Αυτό τ. δήμαρχε Κώστα Λογοθέτη θα απαντηθεί!
Πλαστογραφία μετά χρήσεως σε δικαστήριο.)




ΙΔΟΥ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΓΟΙ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ

Του Πάνου Ηλιακόπουλου

Κανείς δεν ζητάει από τα πολιτικά πρόσωπα στο Λουτράκι την πρωτοτυπία, ούτε είναι αναγκαίο να ανακαλύψει κάποιος εξ’ αυτών τον ομφαλό της Γης, προκειμένου να διακριθεί και να αναγνωρισθεί, ως ο καλύτερος έναντι των συναδέλφων του.
Αυτό που ζητείται είναι το εντελώς στοιχειώδες, που δεν χρειάζεται φαντασία, δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, δεν είναι αναγκαίο να τετραγωνίσεις τον κύκλο.
Ζητείται το πλέον απλό, κάτι που έχει ξαναγίνει, έχουν φροντίσει άλλοι για εσένα, με το μόνο που καλείσαι είναι να αναζητήσεις να ενημερωθείς, τί έχουν πράξει συνάδελφοί σου σε άλλους δήμους που έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με τον δήμο σου και ήδη έχουν προχωρήσει σε λύσεις.
Προϋπόθεση είναι να αγαπάς τον τόπο σου, να προστατεύεις και να προασπίζεις τα συμφέροντά του και όλες ανεξαιρέτως οι ενέργειές σου να διέπονται υπό αυτό το πρίσμα. Τώρα, πόσο αυτό συμβαίνει στο δήμο Λουτρακίου, είναι μια άλλη συζήτηση.
Με μια αναζήτηση στην «Διαφάνεια» τα ίδια περίπου προβλήματα με το δήμο Λουτρακίου, αντιμετώπιζε ο δήμος Χανίων, με την Ζώνη Λιμένα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων. Περιγράφεται αναλυτικά σε ποιες ενέργειες προέβησαν εκείνοι κι έδωσαν οικονομικές λύσεις για την διενέργεια μελέτης αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κανείς δεν έχει φαντασθεί να καταργήσει χερσαία ζώνη και πολύ περισσότερο να καταργήσει Λιμενικό Ταμείο. Δυστυχώς για τόπο που τον έχουν καταδικάσει, αυτά μόνον στο Λουτράκι ακούγονται!

Η προκήρυξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων
Το πλήρες κείμενο του εγγράφου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, έχει ως ακολούθως:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Γρηγορίου Ε΄ 50 & Κ. Σφακιανάκη
Τ.Κ. 73 135, Χανιά
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 925/25-4-2014
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΓΙΑ ΣΚΙΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΨΕΩΝ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ
Ι ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ
Επίσημη επωνυμία: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων
Διευθύνουσα Υπηρεσία - Σημείο επαφής: Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών / Τμήμα Μελετών Δήμου Χανίων
Ταχ. Δ/νση: Γρηγορίου Ε' 50 & Κ. Σφακιανάκη, Τ.Κ. 73 135 , Χανιά, 2ος όροφος
Τηλ : 0030-2821341746, Fax : 28210-72070
E-mail : info@dlx.gr, Ιστοσελίδα: www . dlx . gr
ΙΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η περιοχή μελέτης είναι μέρος του κοινόχρηστου χώρου της λιμενικής ζώνης του Ενετικού Λιμένα Χανίων, με δυτικό όριο το Ναυτικό μουσείο στο φρούριο του Φιρκά και ανατολικό όριο την αρχή του λιμενοβραχίονα του Φάρου, στην ανατολική λεκάνη του λιμένα.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η συνολική μελέτη και ο σχεδιασμός σκιάστρων, σκιαδίων και άλλων κατασκευών σήμανσης, διαφήμισης και φωτισμού, που αναπτύσσονται στο παραλιακό μέτωπο (τόσο στις όψεις των κτιρίων όσο και στον κοινόχρηστο παραλιακό χώρο) να αναπλαστεί η περιοχή με τον ιδιαίτερα μνημειακό χαρακτήρα και να αποδοθεί σαν χώρος ιστορικής μνήμης, περιπάτου, αναψυχής και υποδοχής πολιτιστικών και κοινωνικών γεγονότων.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι:
1 Ο σχεδιασμός προτύπων και αναπαραγόμενων στοιχείων σκίασης για τον εξωτερικό κοινόχρηστο χώρο του Ενετικού Λιμένα Χανίων, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την καθημερινή λειτουργία της παραλιακής ζώνης.
2 Ο σχεδιασμός κατασκευών για τον κινητό εξοπλισμό σήμανσης, διαφήμισης και φωτισμού, στις όψεις των κτιρίων και στον παραλιακό κοινόχρηστο χώρο.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να εντάσσονται να αναδεικνύουν τις όψεις του Ενετικού Λιμένα και να συνάδουν με την φύση του αρχαιολογικού χώρου.
Με την εξυγίανση των όψεων και την συνολική αντιμετώπιση των μη μόνιμων κατασκευών στον κοινόχρηστο χώρο του Ενετικού Λιμένα ο αγωνοθέτης στοχεύει στην ανάδειξη της αρχαιολογικής ιδιαιτερότητας της περιοχής, με κατασκευές που θα σέβονται την ιστορικότητα του μνημείου αλλά και θα εξυπηρετούν την καθημερινή λειτουργία της παραλιακής ζώνης.
3 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία κατέχουν την από το Νόμο οριζόμενη άδεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 5, 6 και 7 του Ν.3316/05:
- αρχιτέκτονος μηχανικού, για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης
4 ΕΙΔΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Μίας κατηγορίας διαγωνισμός προσχεδίων ενός σταδίου κατά την έννοια του άρθρου 1 της με αρ. πρωτ. οικ.26804/16-6-2011 απόφασης ΥΠΕΚΑ «Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων» (ΦΕΚ1427/Β΄/16.06.2011). Διενεργείται με ανοικτή διαδικασία κατά τις διατάξεις της απόφασης αυτής, του Π. Δ/τος 60/2007, των νόμων 3316/05, 3919/2011 και 3833/2010 και της απόφασης 52196/2010 Υ.Π.Ε.ΚΑ (ΦΕΚ 1921 Β΄13.12.2010), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
5 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Για την κρίση της κριτικής επιτροπής θα ληφθεί υπ’ όψιν ο βαθμός προσέγγισης στους τιθέντες στόχους και κυρίως ως προς:
- τα λειτουργικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της πρότασης.
- τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του κοινόχρηστου, υπερτοπικού και δημόσιου
χαρακτήρα του χώρου.
- την αναβάθμιση της εικόνας του παραλιακού μετώπου και την ανάδειξη της
ιστορικότητας του μνημείου.
- την πρωτοτυπία σε συνδυασμό με την πρακτικότητα και την οικονομία υλοποίησης της πρότασης.
- την αρμονική συνεργασία μεταξύ των στοιχείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και των σύγχρονων χρήσεων και απαιτήσεων ώστε η περιοχή μελέτης να αποτελέσει ζωντανό μέρος του οργανισμού της πόλης.
6 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ
Καταληκτική προθεσμία υποβολής μελετών ορίζεται η 07 Ιουλίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00.
Η υποβολή των μελετών θα γίνει στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, οδός Γρηγορίου Ε’ 50 και Κ. Σφακιανάκη, Τ.Κ. 73135, Χανιά, 3ος όροφος.
Δεκτές γίνονται επίσης μελέτες που θα αποσταλούν στα παραπάνω γραφεία με το ταχυδρομείο ή μέσω ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών με ευθύνη του Διαγωνιζόμενου για την έγκαιρη υποβολή.
7 ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κριτική Επιτροπή θα είναι επταμελής.
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής με τους αναπληρωτές τους ορίζονται ως εξής:
Ένας (1) κριτής εκ προσωπικοτήτων.
Δύο (2) κριτές Αρχιτέκτονες από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων (Διοργανώτρια Αρχή).
Τέσσερις (4) κριτές αρχιτέκτονες υποδεικνυόμενους από τον κατάλογο κριτών της παρ. 3 του άρθρου 12 της με αρ. πρωτ. 28604/11 απόφασης ΥΠΕΚΑ. Η επιλογή των κριτών θα διενεργηθεί με κλήρωση από τον κατάλογο της κατηγορίας μελέτης.
Η παραπάνω Κριτική Επιτροπή υποστηρίζεται με έναν τεχνικό σύμβουλο που θα οριστεί μετά από σχετική αίτηση της Διοργανώτριας Αρχής από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθρ.2ο, παρ. α) της παρούσης.
Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί έπειτα από απόφαση της Διοργανώτριας Αρχής, η οποία θα ορίζει και το γραμματέα της Επιτροπής Διαγωνισμού και θα ανακοινωθεί τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των μελετών.
8 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Είναι οριστική και υποχρεωτική για τη Διοργανώτρια Αρχή εφόσον δεν είναι αντίθετη με τους όρους της Προκήρυξης.
9 ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΥΨΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
Στο Διαγωνισμό θα απονεμηθούν συνολικά τα παρακάτω χρηματικά βραβεία:
ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΣΟ
1ο Βραβείο € 6.300 (έξι χιλιάδες τριακόσια έξι ευρώ)
2ο Βραβείο € 4.620 (τέσσερις χιλιάδες εξακόσια είκοσι ευρώ)
3ο Βραβείο € 3.080 (τρεις χιλιάδες ογδόντα ευρώ)
Επιπλέον των παραπάνω, η Διοργανώτρια Αρχή μπορεί μετά από υπόδειξη της Κριτικής Επιτροπής και χωρίς αυτή να είναι δεσμευτική, να εξαγοράσει επιπλέον αριθμό μελετών και μέχρι πέντε , αντί του ποσού των χιλίων € 1.000 εκάστη.
10 ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η Διοργανώτρια Αρχή αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναθέσει στην ομάδα μελέτης που θα πάρει το 1ο Βραβείο την εκπόνηση της μελέτης, εφόσον αποφασίσει να εκτελέσει μέρος ή το σύνολο του έργου.
11 ΛΟΙΠΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι εγγεγραμμένοι εκπρόσωποι παραλαμβάνουν την Προκήρυξη και τα λοιπά στοιχεία του διαγωνισμού, ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ΔΛΤΧ http://www.dlx.gr και από τα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γρηγορίου Ε΄ 50 και Κ. Σφακιανάκη Τ.Κ. 73135, Χανιά 3ος όροφος . Πληροφορίες: Αφροδίτη Παπαδάκη τηλ. 28210 29141, Μαρία Ανδρουλάκη τηλ: 28213 41728, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από την Δευτέρα 05 Μαΐου 2014 έως και την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014.
Ο πρόεδρος
Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων
(170415)




Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ
ΠΟΥ «ΕΠΝΙΞΕ» Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

Προκειμένου να σταματήσει η κοροϊδία της κοινωνίας και οι ταγοί της να μην εκλαμβάνουν τους πολίτες της ως «ιθαγενείς» και πολύ κατώτερου επιπέδου από τους ίδιους, το loutraki-press δημοσιοποιεί τις δύο μελέτες που υπάρχουν ως ώρας για την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου με την χερσαία ζώνη του, που αποτελεί την βιτρίνα του δήμου Λουτρακίου και είναι ο ουσιαστικός πόλος έλξης της συντριπτικής πλειοψηφίας παραθεριστών και επισκεπτών.
Αναντίρρητα για να απολαμβάνει της παλαιάς του αίγλης, είναι αναγκαίο να αναμορφωθεί και να εκμοντερνιστεί με προοπτικές του αύριο η σημερινή του εικόνα, κάτι άλλωστε που στοχεύουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση οι δύο υπάρχουσες μελέτες -μία που υπερψηφίσθηκε και η άλλη που σκόπιμα «έπνιξε» και πρέπει να δώσει τις δέουσες εξηγήσεις ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου Γιώργος Ρουμελιώτης- για να καταστεί και πάλι το Λουτράκι πόλος έλξης εγχώριων και αλλοδαπών τουριστών.
Χωρίς η πόλη να διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές, τα προηγούμενα χρόνια εστράφη μονοδιάστατα στον τουρισμό, δεν ανελήφθησαν οι ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες, το Λουτράκι έβλεπε -αν δεν τα εκτροχίαζε να γίνουν αντιληπτά- να περνούν τα τραίνα της τουριστικής εξέλιξης, με συνέπεια σήμερα να υπολείπεται ακόμα και από την γειτονική Κόρινθο.
Ο Γιώργος Ρουμελιώτης για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει μαζί με τον φίλο του Γιώργο Γκιώνη προέκριναν να συζητηθεί μόνον η μία μελέτη και την άλλη επελέγη να εξαφανισθεί.
Το loutraki-press δεν θα μπει στην διαδικασία να αξιολογήσει τις δύο μελέτες για να μην επηρεάσει. Αυτό θα το αφήσει στον αναγνώστη να εκτιμήσει ποια μελέτη κατά την κρίση του είναι προτιμότερη και τι στόχο έχει. Ωστόσο, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα κάποια στοιχειώδη πράγματα. Η μελέτη που εγκρίθηκε έχει κόστος € 105.000, ενώ ζητείται προκαταβολή και εξόφληση τμημάτων του έργου ανάλογα με την πρόοδο, ενώ η μελέτη που «επνίγη» από τον Γιώργο Ρουμελιώτη έχει κόστος μικρότερο του μισού έναντι της εγκεκριμένης € 50.000, δεν ζητείται προκαταβολή, ενώ η εξόφλησή της προτείνεται να γίνεται ανάλογα με τα παραδοτέα μέρη της μελέτης.
Το loutraki-press οφείλει και μία διευκρίνιση. Η σημερινή ανάρτηση στην ολοκληρία της είχε προγραμματισθεί για την Τετάρτη του Πάσχα, αλλά ο ηλεκτρονικός δαίμων είχε αντίθετη άποψη, επιλέγοντας να μπλοκάρει το έγγραφο που περιείχε τα κείμενα, με συνέπεια να συνταχθούν νέα και να γίνει για δεύτερη φορά η τυπογραφική επεξεργασία των μελετών.

Η μελέτη που ψήφισαν οι παρά τω Γιώργω Ρουμελιώτη!
Πολλά ερωτήματα έχει δημιουργήσει στην πολιτική «πιάτσα» του Λουτρακίου η οριακή υπερψήφιση με 5  4 της μελέτης που προωθούσε ο Γιώργος Ρουμελιώτης, έναντι αυτής που «έπνιξε», προκειμένου να μην υπάρχει σύγκριση και του βγει κάποιο αποτέλεσμα εκτός προγραμματισμού του.
Ωστόσο, στην πόλη γίνονται πλέον πάρα πολλές συζητήσεις, ο Γιώργος Ρουμελιώτης έχει μπει πάρα πολλές φορές στην διαδικασία να τις διασκεδάσει, αλλά σε αυτό που δεν έχει δώσει απάντηση είναι το ερώτημα που τίθεται από πρώην κορυφαίο και σοβαρό παράγοντα του τόπου: «Βρήκε πάρα πολλά χρήματα και θέλει να τους δημιουργήσει κίνηση; Γιατί βιάστηκε να επιλέξει την μελέτη που έχει άμεση εκταμίευση; Ο Γιώργος Γκιώνης τι κάνει; Νομίζουν ότι έτσι προασπίζονται τα συμφέροντα του Λουτρακίου;»
Πάντως, κατά την άποψη του loutraki-press οι κινήσεις τους και πιο συγκεκριμένα αν θα αποπειραθούν να προωθήσουν την συγκεκριμένη απόφαση προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό θα παραπέμπει να κυριαρχούν οι δεύτερες σκέψεις κι αυτό που θα είναι το κυρίαρχο, ενδεχομένως να αφήνει βαριές σκιές.
Ας δούμε πρώτη την μελέτη που υπερψήφισε οριακά με τους συν αυτώ ο Γιώργος Ρουμελιώτης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«Ερευνητική συνδρομή Ε.Μ.Π. προς ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου στο Λουτράκι»
Στο Λουτράκι σήμερα                , ημέρα                 οι  παρακάτω συμβαλλόμενοι:
Ι Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου - Περαχώρας», που εδρεύει στην οδό Ιάσωνος και Εθνικής Αντίστασης και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο κ. Ρουμελιώτη Γεώργιο.
ΙΙ Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με έδρα την Αθήνα, Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Μαυράκο, Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Έχοντας υπόψη:
1 Το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»
2 Το νόμο…… περί σύστασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου - Περαχώρας
3 Το Π.Δ. 432/1981 της 18.4/5-5-81 (ΦΕΚ 118 Α΄) «Περί συστάσεως Ειδικών Λογαριασμών αξιοποιήσεως κονδυλίων για την εκτέλεση ερευνητικών έργων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε και ισχύει έως σήμερα
4 Το Π.Δ. 60/07 (ΦΕΚ 64 Α/16-3-2007) με θέμα «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών», όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2005/51/ΕΚ της Επιτροπής και την Οδηγία 2005/75/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2005.
5 Το Ν. 3316/2005 ΦΕΚ 42/τ. Α΄/22-02-2005 «Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις».
6 Το Π.Δ. 118/07 ΦΕΚ 150/τ. Α΄/10-07-2007 «Κανονισμός προμηθειών Δημοσίου».
7 Την υπ' αρ. ……………… Απόφαση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου Περαχώρας. περί έγκρισης του Προϋπολογισμού του έτους 2015
8 Την από 20/11/2014 πρόταση του ερευνητικού προγράμματος από τον Τομέα Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού της Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
9 Τις από ……………. και …………….. Αποφάσεις του Τομέα, της Σχολής και του Ειδικού Λογαριασμού για την έγκριση διεξαγωγής του ερευνητικού προγράμματος.
10 Την με αρ. ………….. απόφαση του Δ.Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου Περαχώρας.  για την έγκριση των όρων της παρούσας.
11 Την υπ' αρ. ……….. πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Συμφώνησαν να συνάψουν  Προγραμματική Σύμβαση , οι όροι της οποίας έχουν ως εξής:
ΑΡΘΡΟ 1 Περιεχόμενα της σύμβασης:
Σκοπός και αντικείμενο της σύμβασης.
Γεωγραφική περιοχή εφαρμογής.
Προϋπολογισμός - Χρηματοδότηση του έργου.
Φορέας εκτέλεσης και φορέας διαχείρισης του έργου.
Χρονική διάρκεια της σύμβασης - Χρονοδιάγραμμα του έργου.
Δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλομένων.
Τρόπος πληρωμής.
Σύσταση και ρόλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της έρευνας και παραλαβής των παραδοτέων.
Επιστημονικοί Υπεύθυνοι της Έρευνας.
Διαχείριση Χρηματοδότησης.
Πνευματικά Δικαιώματα.
Λοιποί όροι σύμβασης.
Τροποποιήσεις της Προγραμματικής Σύμβασης.
Αντισυμβατική συμπεριφορά - Συνέπειες - Ρήτρες.
Επίλυση διαφωνιών.
Τελικές διατάξεις.
ΑΡΘΡΟ 2: ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Σκοπός της παρούσας σύμβασης είναι η εκπόνηση έρευνας με τίτλο «Ερευνητική συνδρομή Ε.Μ.Π. προς ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου στο Λουτράκι» από την Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Τομέα Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού της Σχολής Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, σύμφωνα με το προσαρτώμενο Παράρτημα Ι το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι κατ’ ιδίαν εργασίες του ερευνητικού αυτού προγράμματος.
Η έρευνα εντάσσεται στο στόχο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την αναβάθμιση του θαλάσσιου μετώπου που είναι στην αρμοδιότητά του, στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού και του επιχειρησιακού του προγραμματισμού.
Στόχος της έρευνας θα είναι να διερευνηθούν διεθνή παραδείγματα και να δοθούν απαντήσεις που θα επιτρέψουν και θα υποστηρίξουν το σχεδιασμό όλων εκείνων των δράσεων που θα αναδείξουν τις ήπιες μορφές μετακίνησης ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής της παραλιακής ζώνης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη συγκρότηση μιας νέας ταυτότητας στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης της τουριστικής προσφοράς και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ειδικότερα, ως προς τις υποδομές δεν υποτιμάται ότι το πλαίσιο της οικονομικής κρίσης είναι ιδιαίτερα δυσμενές και αυτό υποχρεώνει το σχεδιασμό να είναι ρεαλιστικός. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα παραλάβει ένα πρόγραμμα με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις που η υλοποίησή τους θα επιταχύνεται ή θα επιβραδύνεται ανάλογα και με τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα και στην Ευρώπη.
Οι Τεχνικές Εκθέσεις που θα παραδοθούν θα τεκμηριώνουν το σύνολο του κάθε Πακέτου Εργασίας και θα περιγράφουν αναλυτικά τη μεθοδολογία, τα δεδομένα, την ανάλυση και τα αποτελέσματα της κάθε δράσης.
Σκοπός της έρευνας είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να λάβει αποφάσεις για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης και της οικονομικής της ανάπτυξης με κριτήριο τη  περιβαλλοντική της ισορροπία λαμβάνοντας υπόψη την αλληλεξάρτησή της με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Η ερευνητική ομάδα της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας που θα υλοποιήσει το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα, δημιουργήθηκε το 1997 στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ και ανέλαβε κατ’ αποκλειστικότητα σε όλη την Ελλάδα την υπόθεση της βιώσιμης κινητικότητας. Με έρευνες και μελέτες σε δεκάδες ελληνικές πόλεις πρότεινε λύσεις κυκλοφοριακής αναδιοργάνωσης προσαρμοσμένους στην ελληνική πραγματικότητα. Ανέλαβε επίσης την ευθύνη της ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας με δημοσιεύσεις, διαλέξεις και δημόσιες συζητήσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Στο site της Μονάδας (www.smu.gr) βρίσκονται ανηρτημένες πολλές δημοσιεύσεις μελών της Μονάδας σε περιοδικά και σε Πρακτικά Συνεδρίων, καθώς και το πλήρες περιεχόμενο βιβλίων της που έχουν εκδοθεί.
Δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προδιαγραφές για το σχεδιασμό υποδομών για τη βιώσιμη κινητικότητα η Μονάδα έδωσε στις εργασίες της μεγάλη έμφαση σε αυτό το θέμα και, βασισμένη στους σχεδιασμούς της σε δεκάδες πόλεις, συνέταξε Προδιαγραφές και Οδηγούς Σχεδιασμού τους οποίους δημοσίευσε σε βιβλία που εκδόθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το υπουργείο Παιδείας, την Ε.Ε. ΓΔ Περιβάλλοντος, την αναπτυξιακή εταιρεία δήμου Αθηναίων, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΚΕΔΚΕ.
Σημειώνεται ότι από κανένα άλλο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας δεν έχουν συγγραφεί βιβλία για τη βιώσιμη κινητικότητα, ούτε έχουν εκπονηθεί ερευνητικά προγράμματα για λογαριασμό δήμου, υπουργείου ή φορέα του εξωτερικού για αυτό το θέμα. Κανένα επίσης ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν έχει δραστηριοποιηθεί με οργάνωση Ημερίδων, διαλέξεων με συμμετοχή σε Συνέδρια κ.λπ. σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.
Αναλυτική περιγραφή των ενοτήτων των ερευνητικών εργασιών γίνεται στο προσαρτώμενο Παράρτημα Ι της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης.
ΑΡΘΡΟ 3: ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά τα διοικητικά όρια του αστικού χώρου αρμοδιότητας του Δημοτικού Οργανισμού Λιμένα. Επίσης, επειδή η χερσαία ζώνη είναι τμήμα της πόλης θα εξεταστούν, σε συνδυασμό με το θαλάσσιο μέτωπο, και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις επιρροές της πόλης προς τη χερσαία ζώνη.
ΑΡΘΡΟ 4: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των € 105.000 μαζί με το ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από ίδιους πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΚΑΕ ………………) του προϋπολογισμού του έτους 2015 και κατά ένα άλλο μέρος ίδιους πόρους του Δημοτικού Ταμείου Λιμενικού (ΚΑΕ ………………) του προϋπολογισμού του έτους 2016.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«Ερευνητική συνδρομή Ε.Μ.Π. προς ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου στο Λουτράκι»
ΑΡΘΡΟ 5. ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Φορέας εκτέλεσης της έρευνας θα είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ειδικότερα η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Τομέα Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού/Σχολή Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ ο οποίος θα αναφέρεται στο εξής ως ανάδοχος.
Φορέας διαχείρισης, εκμετάλλευσης και κυριότητας της έρευνας θα είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου - Περαχώρας, που θα αναφέρεται στο εξής ως εργοδότης.
Όλα τα αποτελέσματα των εργασιών που θα εκτελεστούν στο πλαίσιο της έρευνας από τον ανάδοχο θα παραδοθούν στην Επιτροπή Παρακολούθησης της έρευνας και παραλαβής των παραδοτέων κατά τους όρους της παρούσας. O ανάδοχος μεταβιβάζει από το περιουσιακό δικαίωμα επί του Ερευνητικού Προγράμματος όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση του σκοπού αυτής της σύμβασης και των σκοπών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
ΑΡΘΡΟ 6: ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ - ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ημερομηνία έναρξης της έρευνας ορίζεται η ημερομηνία υπογραφής της παρούσας σύμβασης, και ημερομηνία λήξης ορίζεται η ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας Φάσης του ερευνητικού προγράμματος από την αρμόδια Επιτροπή. Η διάρκεια του ερευνητικού έργου ορίζεται στους δεκαέξι (16) μήνες, χωρίς να περιλαμβάνονται ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την παραλαβή των Παραδοτέων.
Οι παραλαβές όλων των Φάσεων του ερευνητικού προγράμματος με τα αντίστοιχα Παραδοτέα διενεργούνται από την Επιτροπή Παρακολούθησης της έρευνας και Παραλαβής των παραδοτέων. Η διαδικασία των τμηματικών παραλαβών του ερευνητικού έργου ολοκληρώνεται εντός ενός (1) μηνός από την παράδοση της κάθε Φάσης και των αντίστοιχων Παραδοτέων της. Στο διάστημα αυτό περιλαμβάνονται τυχόν διατυπώσεις σχολίων, κατευθύνσεων και τροποποιήσεων που δύναται να ζητηθούν από την Επιτροπή κατά την διάρκεια κάθε φάσης. Οι τμηματικές προθεσμίες παράδοσης των Φάσεων με τα αντίστοιχα Παραδοτέα του παρόντος άρθρου της Π.Σ. μπορούν να υποστούν μικρές τροποποιήσεις, μετά από συμφωνία μεταξύ του ΕΜΠ και της Επιτροπής Παρακολούθησης της έρευνας και Παραλαβής των παραδοτέων.
Η έναρξη της χρονικής περιόδου εκπόνησης κάθε Φάσης του προγράμματος γίνεται μετά την παραλαβή εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου της προηγούμενης Φάσης με τα αντίστοιχα Παραδοτέα της.
Η έρευνα θα εκπονηθεί σε τέσσερις (4) Φάσεις, με τα αντίστοιχα Παραδοτέα-Πακέτα εργασίας (ΠΕ).
Α΄ φάση:  Δράσεις 1.1, 1.2 και 2.1                      Διάρκεια: 1 μήνας.
Β΄ φάση:  Δράσεις από 1.3 - 1.6 και 2.2              Διάρκεια: 3 μήνες.
Γ΄ φάση:  Δράσεις από 1.7 έως 1.10και 2.3 - 2.5 Διάρκεια: 6 μήνες.
Κατά την Γ΄ Φάση θα γίνει δοκιμαστική εφαρμογή κατά την τουριστική περίοδο του 2015 μέτρων και ρυθμίσεων.
Δ΄ φάση: Δράσεις από 1.12 - 1.16 και 2.6 - 2.14  Διάρκεια: 6 μήνες
Το πακέτο Υπηρεσίες 1Γ θα γίνουν ταυτόχρονα με τα πακέτα 1Α, 1Β, 2Α, και  2Β
Συνολική διάρκεια: 16 μήνες
Ο ανάδοχος υποχρεούται εντός της καταληκτικής προθεσμίας που ορίζεται παραπάνω, συνολικά και ανά φάσεις, να έχει περαιώσει και παραδώσει στο Δημοτικό Ταμείο το σύνολο της παραπάνω έρευνας. Σε περίπτωση που ο ανάδοχος δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ισχύουν αναλογικά τα αναφερόμενα στο άρθρο 28 «Ποινικές ρήτρες» του Νόμου 3316/2005.
ΑΡΘΡΟ 7: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ
Α Το ΕΜΠ αναλαμβάνει:
Την εκπόνηση της εν λόγω έρευνας μέσω της ερευνητικής ομάδας της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Τομέα Γεωγραφίας & Περιφερειακού Σχεδιασμού/Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών.
Β Το Δημοτικό Ταμείο Λουτρακίου - Περαχώρας αναλαμβάνει:
Τη χρηματοδότηση του έργου
Την παροχή προς το ΕΜΠ όλων των στοιχείων που διαθέτει και θα ζητηθούν για την εκπόνηση μιας εμπεριστατωμένης έρευνας.
Την γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής του άρθρου 9.
Να ορίσει την Επιτροπή του άρθρου 9.
ΑΡΘΡΟ 8: ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
1 Η αμοιβή του αναδόχου για την παρούσα σύμβαση ορίζεται στο ποσό των 105.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Η αμοιβή θα καταβληθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του ΕΜΠ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και στον αρ. λογαριασμού 080/545098-59 κεντρικό κατάστημα οδός Σταδίου 38, για το πρόγραμμα «Από την συμβατική στην καινοτόμο πολεοδομία. Διερεύνηση ζητημάτων μετατροπής τουριστικών πόλεων σε πόλεις βιώσιμης κινητικότητας. Προς μια στρατηγική αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου στο Λουτράκι» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Θάνο Βλαστό.
Στο ποσό περιλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες εργασίες ερευνών προκειμένου να εκτελεσθεί η παρούσα Σύμβαση, χωρίς οιαδήποτε αύξηση και για οποιοδήποτε λόγο του ανωτέρω ποσού εκ μέρους του Αναδόχου. Δεν προβλέπεται η πληρωμή αναθεώρησης στον φορέα εκτέλεσης του ερευνητικού προγράμματος και η όποια αναθεώρηση νοείται ότι περιλαμβάνεται στο ποσό των € 105.000 μαζί με το ΦΠΑ.
Το συμβατικό τίμημα θα καταβληθεί ως ακολούθως:
Προκαταβολή: 20% της συνολικής αμοιβής
Παραλαβή Φάσης Α΄ : 20% της συνολικής αμοιβής
Παραλαβή Φάσης Β΄: 20% της συνολικής αμοιβής
Παραλαβή Φάσης Γ΄: 20% της συνολικής αμοιβής
Παραλαβή Φάσης Δ΄: 20% της συνολικής αμοιβής
Ο ανάδοχος βαρύνεται με τις από τους νόμους προβλεπόμενες κρατήσεις σε κάθε καταβολή που αναφέρεται παραπάνω.
2 Πριν ή κατά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης, το ΕΜΠ θα υποβάλει εγγύηση καλής εκτέλεσης η οποία καλύπτει συνολικά και χωρίς διακρίσεις την εφαρμογή όλων των όρων της σύμβασης και κάθε απαίτηση του κυρίου του έργου σχετικά με την καλή και έγκαιρη εκτέλεση της σύμβασης, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου της κατ’ αποκοπή αμοιβής των υπηρεσιών που ανατίθενται. Η εγγυητική καλής εκτέλεσης παρέχεται από πιστοποιημένο πιστοληπτικό ίδρυμα ή τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Η εγγυητική καλής εκτέλεσης, θα επιστραφεί στο ΕΜΠ μετά την παραλαβή του συνόλου του αντικειμένου της Προγραμματικής Σύμβασης.
3 Για την καταβολή της προκαταβολής απαιτείται έκδοση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από το ΕΜΠ η οποία θα επιστραφεί μετά την παραλαβή του τελευταίου παραδοτέου.
4 Αν η σύμβαση καταγγελθεί αναιτίως κατά τη διάρκεια εκπόνησης μιας Φάσης του ερευνητικού προγράμματος, η αρμόδια υπηρεσία θα αποτιμήσει την αμοιβή που αντιστοιχεί στο τμήμα της Φάσης που έχει ήδη εκπονηθεί.
Η τακτική καταβολή των δόσεων από πλευράς του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου - Περαχώρας συμβάλλει στην ομαλή εξέλιξη των ερευνητικών εργασιών και στην τήρηση των φάσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Το ΕΜΠ έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση αυτή, αν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου - Περαχώρας καθυστερεί πληρωμές προς αυτό για χρονικό διάστημα πέραν του διμήνου από την ημερομηνία της παραλαβής της κάθε φάσης. Η καταγγελία γίνεται εγγράφως.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου - Περαχώρας έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση σε περίπτωση μη προσήκουσας εφαρμογής των φάσεων και των χρονοδιαγραμμάτων του προγράμματος.
Η σύμβαση μπορεί να λυθεί αζημίως για τα συμβαλλόμενα μέρη σε περίπτωση ανώτερης βίας (ενδεικτικά και μη περιοριστικά αναφέρονται συνθήκες σεισμού, πλημμύρας, φωτιάς, βανδαλισμού, πολέμου κ.λπ.) που διαρκεί πέραν των έξι (6) μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι η επικαλούμενη ανωτέρα βία αποδεικνύεται δεόντως και επαρκώς και με επίσημα έγγραφα.
5 Δεν τίθεται στο ΕΜΠ κανένας χρονικός περιορισμός σε καμία δαπάνη ως προς την εσωτερική απορρόφηση των κονδυλίων από την Επιτροπή Ερευνών του ΕΜΠ.
ΑΡΘΡΟ 9: ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ
Για την ορθή εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος της παρούσας προγραμματικής σύμβασης συνίσταται Επιτροπή αποτελούμενη από τρία (3) τακτικά μέλη και τρία (3) αναπληρωματικά μέλη, τα οποία είναι: ……………..
Η επιτροπή (κύρια και αναπληρωματικά μέλη) ορίζεται αμέσως μετά την υπογραφή της παρούσας. Η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση της έρευνας και την απορρόφηση των πιστώσεων σε όλο το διάστημα εξέλιξης του προγράμματος και είναι αρμόδια για την παραλαβή και πιστοποίηση όλων των παραδοτέων και του προγράμματος συνολικά.
ΑΡΘΡΟ 10: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Επιστημονικός υπεύθυνος για το ΕΜΠ ορίζεται ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την επιστημονική καθοδήγηση των επιστημόνων - ερευνητών της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας που θα εκπονήσουν την έρευνα.
ΑΡΘΡΟ 11: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Η διαχείριση της χρηματοδότησης της παρούσας Σύμβασης θα γίνεται από την Επιτροπή Ερευνών του ΕΜΠ σύμφωνα με τον Κανονισμό της, εκδίδοντας προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου Περαχώρας τα απαραίτητα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών συνοδευόμενα από ασφαλιστικά και φορολογικά πιστοποιητικά.
ΑΡΘΡΟ 12: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το ΕΜΠ μεταβιβάζει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο από το περιουσιακό δικαίωμα επί του Ερευνητικού Προγράμματος (Ε.Π.) όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση του σκοπού αυτής της σύμβασης και ιδίως τις εξής:
α Το αποκλειστικό δικαίωμα αναπαραγωγής του Ερευνητικού Προγράμματος με οποιοδήποτε ηλεκτρονικό, φωτοχημικό, μηχανικό ή άλλο μέσο, όπως με τη μορφή βιβλίου, περιοδικού, εφημερίδας, ψηφιακής δισκέτας, οπτικού δίσκου (cd - dvd), κ.λπ., για απεριόριστο αριθμό αντιτύπων και απεριόριστες εκδόσεις - ανατυπώσεις.
β Το αποκλειστικό δικαίωμα σύντμησης ή μεταφοράς του Ερευνητικού Προγράμματος σε οποιαδήποτε γλώσσα, σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς και το δικαίωμα εκμετάλλευσης των παραπάνω με οποιοδήποτε τρόπο.
γ Το αποκλειστικό δικαίωμα μετάδοσης του Ερευνητικού Προγράμματος σε οποιαδήποτε μορφή.
δ Το αποκλειστικό δικαίωμα ενσωμάτωσης του Ερευνητικού Προγράμματος ή τμημάτων αυτού σε άλλο έργο η σε CD ROM.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου - Περαχώρας έχει το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να ασκήσει τις εξουσίες που απορρέουν από το περιουσιακό δικαίωμα, είτε με δικά του μέσα είτε μεταβιβάζοντας ή παραχωρώντας αποκλειστικές ή μη αποκλειστικές άδειες σε τρίτους.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου Περαχώρας έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί μεταβολές στη διάταξη και διάρθρωση του Ε.Π., προκειμένου να το προσαρμόσει ή μετατρέψει σε σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής ή άλλης εκμετάλλευσης (ψηφιακή βάση δεδομένων, CD ROM, κ.λπ.), καθώς και να χρησιμοποιεί το Ε.Π. ή τμήματά του για τη δημιουργία άλλων έργων ή βάσεων δεδομένων. Σε καμία περίπτωση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου Περαχώρας δεν δικαιούται να αλλοιώσει το περιεχόμενο του Ε.Π. ούτε να προβεί σε οποιαδήποτε αναπαραγωγή του δίχως να αναφέρει τον φορέα εκτέλεσης του Ε.Π. και τα ονόματα των βασικών ερευνητών.
Ο εκάστοτε χρόνος και τρόπος δημοσιοποίησης και έκδοσης του ερευνητικού προγράμματος σε οποιαδήποτε μορφή ή εμφάνιση και ο αριθμός αντιτύπων που θα αναπαράγονται η τυπώνονται κάθε φορά, η τιμή πώλησης των αντιτύπων σε περίπτωση έκδοσης και γενικά ότι αφορά στην έκδοση και στην οποιαδήποτε δημοσιοποίηση, εκμετάλλευση και αξιοποίησή του, θα καθορίζονται αποκλειστικά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου Περαχώρας. Σε οποιαδήποτε μορφή δημοσιοποίησης θα αναφέρονται ο φορέας εκπόνησης της έρευνας και τα ονόματα των βασικών ερευνητών.
Η αναθέτουσα αρχή όπως και οποιοσδήποτε άλλος φορέας κάνει χρήση του υλικού παράδοσης των προδιαγραφών και κατευθύνσεων του ερευνητικού έργου του ΕΜΠ για την εκπόνηση μελετών ή για την προκήρυξη διαγωνισμών, έχει την υποχρέωση της αναφοράς της ερευνητικής ομάδας της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ.
ΑΡΘΡΟ 13: ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Το ΕΜΠ οφείλει να βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου Περαχώρας. Το ΕΜΠ δηλώνει ότι όλα τα σχέδια, έγγραφα και εν γένει οιεσδήποτε πληροφορίες που θα παρασχεθούν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λουτρακίου Περαχώρας σε αυτό προκειμένου να εκπονήσει την έρευνα - μελέτη θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από αυτό και την ερευνητική του ομάδα ως εμπιστευτικά.
ΑΡΘΡΟ 14: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Όλοι οι όροι της σύμβασης είναι ουσιώδεις. Καμία τροποποίηση της Σύμβασης δεν γίνεται ως προς το αντικείμενο και τον τρόπο εκτέλεσης του ερευνητικού προγράμματος.
Για τυχόν απαιτούμενη τροποποίηση σε άλλα σημεία της Προγραμματικής Σύμβασης εκτός των ανωτέρω, απαιτείται η συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών και η υπογραφή σχετικού τροποποιητικού εγγράφου.
ΑΡΘΡΟ 15. ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ - ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ - ΡΗΤΡΕΣ
Η παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους αυτής της σύμβασης, που θεωρούνται όλοι σημαντικοί, από οποιονδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη, παρέχει στον έτερο το δικαίωμα να αξιώσει αποκατάσταση των αντισυμβατικών ενεργειών σε εύλογο χρόνο και σε περίπτωση αδυναμίας ή αμέλειας της αποκατάστασης, έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αξιώνοντας κάθε θετική ή αποθετική ζημία.
ΑΡΘΡΟ 16: ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ
Κάθε διαφορά μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που αφορά στην εκτέλεση και ερμηνεία των όρων της παρούσας σύμβασης δύναται να επιλύεται από τα αρμόδια δικαστήρια του νομού Κορινθίας.
ΑΡΘΡΟ 17: ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Αυτά συμφωνήθηκαν, συνομολόγησαν και συναποδέχθηκαν τα συμβαλλόμενα μέρη και προς απόδειξη αυτών συντάχθηκε το παρόν, το οποίο υπογράφτηκε σε 4 πρωτότυπα όπως ακολουθεί, από τα οποία ο κάθε συμβαλλόμενος θα λάβει δύο (2).
ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Ο ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΥΡΑΚΟΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
«Ερευνητική συνδρομή Ε.Μ.Π. προς ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου στο Λουτράκι»
Εισαγωγή
Μεγάλος αριθμός τουριστικών πόλεων στην Ελλάδα στηρίζουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους στον τουρισμό. Αξιοποιούν το κλίμα τους, το φυσικό τους περιβάλλον, τη θάλασσα, την κουζίνα τους όμως έχουν κάνει ελάχιστα όσον αφορά το τεχνητό περιβάλλον και τη λειτουργία τους. Οικοδομήθηκαν με βάση τις ″ανάγκες″ των κατοίκων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των επισκεπτών. Η κακώς εννοούμενη ″ανάγκη″ του κάτοικου, του οποιουδήποτε κάτοικου στην Ελλάδα, είναι να μπορεί να πηγαίνει οπουδήποτε με το αυτοκίνητο και βέβαια να το σταθμεύει οπουδήποτε. Ο Έλληνας αποφεύγει να περπατάει, δεν το θεωρεί σοβαρό να κάνει ποδήλατο, αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον… Αυτές οι συμπεριφορές ακυρώνουν τις προσπάθειες να αυξηθούν οι επισκέπτες και να προσελκυστούν επιχειρηματικά κεφάλαια σχετικά με τον τουρισμό. Συγχρόνως, υποτιμάται ότι αυτό που επιθυμούν οι επισκέπτες ταυτίζεται με αυτό που θα έπρεπε να επιθυμούν και οι κάτοικοι δηλαδή ένα υψηλό επίπεδο ζωής σε ένα καθαρό και ήσυχο περιβάλλον. Με ισχυρό ποσοστό περπατήματος, ποδηλάτου και δημόσιας συγκοινωνίας δεν σημαίνει ότι οι μετακινήσεις είναι αργές και ότι εμποδίζεται η παραγωγικότητα της πόλης, αντίθετα μειώνονται θεαματικά τα κόστη των ατυχημάτων, του κορεσμού, της ρύπανσης, του θορύβου, οι απώλειες των αξιών ακινήτων λόγω αισθητικής υποβάθμισης των δημόσιων χώρων, και οι μικρού μήκους μετακινήσεις γίνονται πιο γρήγορα.
Πώς θα περάσουμε στην Ελλάδα από την πολεοδομία την προσανατολισμένη στο αυτοκίνητο σε πόλεις που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας;
Ποιές είναι αυτές που παντρεύονται καλύτερα με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πόλης, με τις συνήθειες και τη νοοτροπία του Έλληνα;
Πώς η νοοτροπία αυτή θα μπορούσε να γίνει πιο φιλική ως προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής;
Ποιά είναι τα καταλληλότερα μέσα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών;
Αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρηθεί να απαντηθούν απέναντι σε συγκεκριμένα σενάρια λύσεων που θα εξεταστούν για την περίπτωση του Λουτρακίου.
Το Λουτράκι αναπτύχθηκε, από τις αρχές του 20ου αιώνα, ως ένα εξαιρετικό θέρετρο, προσελκύοντας ξένο και εγχώριο τουρισμό υψηλότατου επιπέδου και μένοντας στις πρώτες επιλογές προορισμού για πολλές δεκαετίες. Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή του δήμου, με επίκεντρο το διοικητικό του κέντρο, έχει μεγάλες δυνατότητες και δυναμική να προσφέρει προϊόντα προδιαγραφών στον ιαματικό, αθλητικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, θαλάσσιο και αναψυχής τουρισμό. Στο εγγύς παρελθόν, έχουν κατασκευαστεί σύγχρονες υποδομές υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας όπως το κολυμβητήριο και το συγκρότημα των SPA που αυξάνουν το ″ειδικό βάρος″ όχι μόνο της πόλης του Λουτρακίου αλλά και του νομού.
Βασικό πλεονέκτημα του Λουτρακίου είναι η μικρή του απόσταση από την Αθήνα, με αποτέλεσμα να απευθύνεται άμεσα ως ιδανικός εσωτερικός προορισμός στους κατοίκους της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας Πελοποννήσου και όχι μόνο.
Επιπλέον, εφικτός στόχος, αλλά και στρατηγικό ζητούμενο είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών που ξεκινώντας από την Αθήνα κατευθύνονται σε αρχαιολογικούς χώρους όπως Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρος, Μυκήνες και άλλους προορισμούς φυσικής ομορφιάς.
Από τα εκατομμύρια των εν δυνάμει παραπάνω επισκεπτών αρκετοί είναι εκείνοι που αναζητούν ευκαιρίες αναψυχής, για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα για διάφορους επαγγελματικούς, οικογενειακούς ή άλλους λόγους. Για αυτούς το Λουτράκι είναι ιδανική λύση. Επιπλέον, συνδέεται με την πρωτεύουσα μέσω αυτοκινητόδρομου και εμμέσως με προαστιακό τραίνο και χάρις στις δύο αυτές σύγχρονες υποδομές, η απόστασή του από την Αθήνα έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Ωστόσο, ενώ από πλευράς συγκοινωνιακής υποδομής, γεωγραφικής θέσης και ποιοτήτων του φυσικού του περιβάλλοντος το Λουτράκι κατέχει προνομιακή θέση στους τουριστικούς προορισμούς που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα, δεν καταφέρνει να εκμεταλλευθεί τα παραπάνω πλεονεκτήματα γιατί από πλευράς αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης υστερεί. Φαίνεται ότι έχει εγκλωβιστεί στις περιορισμένες, για τις σύγχρονες απαιτήσεις, υποδομές και παροχές περασμένων δεκαετιών, και έτσι αδυνατεί να παρουσιάσει τα διαχρονικά πλεονεκτήματά του.
Το Λουτράκι απέχει πολύ από το να παρουσιάζει εικόνα ανάλογη με αυτή των θέρετρων της υπόλοιπης Ευρώπης, τα οποία προσφέρουν στους επισκέπτες τους ένα αστικό περιβάλλον φιλικό και ήπιο, κατάλληλο για περπάτημα και ποδήλατο, πραγματικά διαφορετικό από αυτό που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στις πόλεις όπου ζουν. Το Λουτράκι αναπτύχθηκε ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε σε κάθε ελληνική πόλη και ιδιαίτερα στις μεγάλες, με πυκνή δόμηση και ψηλές πολυκατοικίες σε στενούς δρόμους.
Το Λουτράκι έχει αφήσει ελεύθερο το αυτοκίνητο να κατακτήσει τους δημόσιους χώρους του όπως και κάθε δρόμο. Τα πεζοδρόμια είναι στενά και τα σημεία για να σταθείς ελάχιστα. Η εντεινόμενη επιδείνωση των συνθηκών που επικρατούν στο δρόμο σπρώχνει κατοίκους και επισκέπτες στην όλο και πιο έντονη χρήση του αυτοκινήτου, έστω και για πολύ μικρές αποστάσεις. Είναι ένας φαύλος κύκλος που κάνει τους δρόμους να γίνονται όλο και λιγότερο ευχάριστοι και ασφαλείς, να αυξάνονται η ρύπανση και ο θόρυβος και έτσι να ακυρώνεται η ταυτότητα του Λουτρακίου ως τόπου ξεκούρασης και αναψυχής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αναδεικνύουν την παραλιακή ζώνη σε καταφύγιο για τον επισκέπτη και κάποιες φορές και για τον κάτοικο.
Πεζοί και ποδηλάτες εκτός από προβλήματα υποδομής αντιμετωπίζουν και συμπεριφορές οδήγησης που κάνουν τις συνθήκες ακόμη πιο δύσκολες και αιφνιδιάζουν τους ξένους που αισθάνονται ότι αφήνονται στην τύχη τους σε ένα τόπο όπου επιπλέον η πληροφόρηση είναι φτωχή. Εντούτοις στην εμβέλεια των ορίων του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων βρίσκονται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και άλλοι ενδιαφέροντες προορισμοί που θα άξιζε να προτείνονται για επίσκεψη ακολουθώντας συνιστώμενες διαδρομές. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε το Λουτράκι να διαχειριστεί με οργανωμένο τρόπο τον πλούτο του και έτσι να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Για να το επιτύχει είναι αναγκαίο ένα δίκτυο πληροφόρησης με πινακίδες στο δρόμο αλλά και με ηλεκτρονικά μέσα.
Ι Το παραλιακό μέτωπο
Στην Ελλάδα είναι σπάνια τα παραδείγματα εικόνων δομημένου περιβάλλοντος που να αντανακλούν ενιαίες προσεγγίσεις σχεδιασμού με τήρηση κανόνων που θα εξασφάλιζαν κοινή φυσιογνωμία. Στο πολεοδομικό επίπεδο οι πόλεις αναπτύχθηκαν τμηματικά, άλλοτε με επιμέρους σχεδιασμούς και άλλοτε με ατομικές πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν ενιαία ταυτότητα. Στο αρχιτεκτονικό επίπεδο επίσης οι βασικές επιταγές της νομοθεσίας ερμηνεύονται και εφαρμόζονται με διαφορετικούς τρόπους. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζουν και οι δημόσιοι χώροι. Οι ατομικές παρεμβάσεις πάνω τους οδηγούν τελικά σε αισθητικές και λειτουργικές καταστάσεις όπου το ατομικό επιβάλλεται του συλλογικού. Το Λουτράκι αποτελεί παράδειγμα των παραπάνω. Ειδικότερα, το παραλιακό του μέτωπο χαρακτηρίζεται από άνισης ποιότητας κατασκευές που περιπλέκουν το χώρο, κάποιες φορές εμποδίζουν τη λειτουργία του και υποτιμούν την ανάγκη του επισκέπτη να απολαμβάνει αστικά τοπία αισθητικά ακέραια και ανάλογα της ποιότητας της γεωγραφίας του τόπου.
Στην περίπτωση του παραλιακού μετώπου, που αποτελεί τη βιτρίνα του Λουτρακίου, τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και αισθητικά οφέλη θα ήταν πολλά, αν η πολιτεία επανεξέταζε τα σημερινά δεδομένα, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και στο πλαίσιο του εφικτού δρομολογούσε πολιτικές ανάπλασης, ικανές να εντάξουν τις αποσπασματικές πρωτοβουλίες σε μια ενιαία πρόταση. Απέναντι σε αυτό το ζήτημα η καταγραφή των απόψεων των χρηστών του παραλιακού μετώπου, επισκεπτών και κατοίκων θα προσανατόλιζε σχεδιασμούς και παρεμβάσεις και θα διευκόλυνε την εκδήλωση της αναγκαίας συναίνεσης και την εγκατάσταση σχέσεων συνεργασίας προς ένα κοινό στόχο.
Η διαμόρφωση της παραλίας του Λουτρακίου επίσης υστερεί κατά πολύ σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να παρουσιάζει. Η όλη εικόνα της έχει παραμείνει σε αυτή δεκαετιών πίσω, δίνοντας την αίσθηση ότι η πόλη δεν έχει πλέον κάτι το σύγχρονο, αλλά και διαχρονικό, να ″πεί″. Η αρχιτεκτονική των από υαλοπίνακες ημιυπαίθριων στεγασμένων χώρων μπροστά από τις καφετέριες δεν συγκροτεί ένα ενιαίο αισθητικά σύνολο, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες του πλακόστρωτου πεζόδρομου έχουν φθαρεί και παρουσιάζουν πολλές ζημιές, εκκρεμεί ακόμη να πεζοδρομηθεί ένα σημαντικό τμήμα της παραλίας, ενώ ένα άλλο τμήμα διακόπτεται από κτήρια και ο περιπατητής υποχρεώνεται να απομακρύνεται από την ακτή και να κινείται στο εσωτερικό της πόλης ώστε να τα παρακάμπτει διακόπτοντας έτσι την ηρεμία της ροής του περιπάτου και την οπτική επαφή με την θάλασσα, βασικό και αθροιζόμενο  πλεονέκτημα  στις φυσικές παροχές της πόλης.
Η ανάπλαση της παραλίας είναι μια σοβαρή εκκρεμότητα, που πλέον έχει μετατραπεί σε επιτακτική προτεραιότητα, ωστόσο για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να συνδεθεί με ανάλογες αναπλάσεις στο εσωτερικό του ιστού της πόλης. Η διαμόρφωση διαδρομών προσπέλασης της παραλίας από το εσωτερικό της πόλης για πεζούς και ποδηλάτες είναι πολύ κρίσιμη για την εικόνα του αυριανού Λουτρακίου. Σήμερα η κεντρική οδός δεν προσφέρεται όπως έχει για ποδήλατο, το δε περπάτημα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο δίπλα σε μια έντονη παρουσία αυτοκινήτων. Κατά καιρούς έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις για να αλλάξει ριζικά ο χαρακτήρας του κεντρικού δρόμου ο οποίος είναι ο βασικός κορμός της πολεοδομικής οργάνωσης του Λουτρακίου και η βιτρίνα του. Αυτό δείχνει ότι η τοπική κοινωνία είναι ώριμη να υποδεχτεί λύσεις που θα δώσουν ώθηση στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής και στην οικονομία της πόλης.
Το παραλιακό μέτωπο είναι ο πιο σημαντικός δημόσιος χώρος στο Λουτράκι Σημαντικό ρόλο εκτός από το παραλιακό μέτωπο παίζουν οι υπόλοιποι δημόσιοι χώροι στο Λουτράκι. Σε αυτούς ανήκουν οι πλατείες και οι δρόμοι. Στο σύνολό τους παραλιακό μέτωπο και δημόσιοι χώροι στο Λουτράκι έχουν την ανάγκη μιας συνδυασμένης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και κυκλοφοριακής στρατηγικής. Το βασικό στοίχημα είναι παραλιακή ζώνη και δημόσιοι χώροι να συνδεθούν λειτουργικά και αισθητικά. Ένας τόπος διακοπών όπως το Λουτράκι πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν τόπος συνάντησης και επικοινωνίας, τόπος που να ενθαρρύνει την παρουσία στο δημόσιο χώρο, το περπάτημα, το ποδήλατο και γενικότερα την άσκηση. Η παραλιακή ζώνη είναι ο κατ’ εξοχήν τόπος ανάπτυξης κοινωνικότητας μεταξύ επισκεπτών και μεταξύ επισκεπτών και κατοίκων.
Αν διαμορφωθούν υψηλής ποιότητας δημόσιοι χώροι και κυρίως η παραλιακή ζώνη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα για το Λουτράκι σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς που επιμένουν σε ξεπερασμένες εικόνες περασμένων δεκαετιών, βασισμένες στη λογική του μαζικού τουρισμού.
ΙΙ Ένταξη Περπατήματος και Ποδηλάτου στην Ελληνική πόλη. Η περίπτωση του Λουτρακίου.
Ως προς το ποδήλατο υπάρχει μια μικρή εμπειρία στην Ελλάδα από κάποια πρώτα έργα ποδηλατοδρόμων σε διάφορες πόλεις. Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει πολιτικές ευαισθητοποίησης και μερικά πρώτα συμπεράσματα μπορούν να αξιοποιηθούν και να διερευνηθούν εκτενέστερα. Στο ζήτημα του περπατήματος έργα σχετικά, κυρίως πεζοδρομήσεις έχουν γίνει, δεν έχουν ωστόσο εφαρμοστεί πραγματικές πολιτικές ούτε έχει εξεταστεί το πώς αυτά εισπράττονται από τους πολίτες, το ποιά είναι η στάση τους ως προς αυτό. Δεν έχει επίσης μελετηθεί το πώς εντάσσονται στην καθημερινότητά τους και ποιά είναι η συμβολή τους στο τουριστικό προϊόν. Πρόκειται για ζητήματα που η παραλιακή ζώνη στο Λουτράκι δίνει την ευκαιρία να αναλυθούν ώστε να προκύψουν στη συνέχεια οι καταλληλότεροι σχεδιασμοί.
Το παραλιακό μέτωπο είναι ο πιο σημαντικός δημόσιος χώρος του Λουτρακίου που απευθύνεται στο περπάτημα. Το Λουτράκι γενικότερα αξίζει να γίνει προνομιακός τόπος για να περπατάς, όπως και για να κάνεις ποδήλατο. Το περπάτημα είναι δεδομένο, αυτονόητο, απόλυτα ελεύθερο, φυσικό όπως η αναπνοή, ευχάριστο και όταν δεν βιάζεσαι σε χαλαρώνει. Ειδικά οι επισκέπτες, μόνο μέσω του περπατήματος και του ποδηλάτου μπορούν να γνωρίσουν βαθύτερα ένα τόπο και μόνο με αυτούς τους τρόπους μετακίνησης μπορούν πραγματικά να ξεκουραστούν και να νιώσουν ότι βρίσκονται σε περιβάλλον διακοπών. Το περπάτημα σημαίνει παρουσία στο δημόσιο χώρο, είναι μια ευχάριστη φυσική δραστηριότητα, προσιτή σε όλους και δωρεάν, παράμετρος της αισθητικής του χώρου, της ποιότητας ζωής, της ποιότητας του αέρα, της ησυχίας, της υγείας, της ασφάλειας και του κοινωνικού περιβάλλοντος. Με το περπάτημα αγγίζεις λεπτομέρειες, προσεγγίζεις το χώρο και τους γύρω σου. Όταν αποτελεί μέρος των καθημερινών μετακινήσεων τα οφέλη στην υγεία και στην οικονομία της πόλης μπορεί να είναι πολύ μεγάλα και τους αφορούν όλους. Όλοι λίγο ή πολύ, ακόμη και οι εξαρτημένοι από τα μηχανικά μέσα, θα περπατήσουν. Στο Λουτράκι μια στρατηγική για το περπάτημα είναι συγχρόνως και μια στρατηγική για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και των υπόλοιπων δημόσιων χώρων. Αναφέρεται τόσο στο εσωτερικό του αστικού χώρου όσο και σε εξοχικές διαδρομές που συνδέουν με ενδιαφέροντες προορισμούς.
Παράλληλα με το περπάτημα, ανάλογης ποιότητας διαδρομές θα πρέπει να διαμορφωθούν και για το ποδήλατο. Το ποδήλατο δεν είναι ένα όχημα σαν τα άλλα. Γίνεται ένα με το κορμί, το ενθαρρύνει να γυμναστεί, να μετρήσει τις δυνάμεις του, το εμπνέει να παίξει, να νιώσει το ανάγλυφο του τοπίου. Στον αναβάτη του δίνει τη δυνατότητα να καταλάβει και να επικοινωνήσει με ότι βρίσκεται γύρω του.
Ως προς το ποδήλατο, αυτό είναι το πιο διακριτικό μέσο στη σχέση του αναβάτη με το περιβάλλον γιατί δεν παρεμβάλλεται ανάμεσά τους με ρύπους και θόρυβο, είναι σιωπηλό, είναι σαν να μην υπάρχει, σαν να πετάει το κορμί μόνο του πάνω από την άσφαλτο. Το ποδήλατο σε μαγεύει γιατί σου αποκαλύπτει ένα κόσμο διαφορετικό τον οποίο, πίσω από τα παράθυρα του αυτοκινήτου, δύσκολα υποπτεύεσαι ότι υπάρχει. Σου δίνει κέφι και χαμόγελο γιατί σε βοηθάει να ονειρευτείς μια διαφορετική πόλη που θα εύχονταν όλοι να ζουν μέσα της. Γίνεσαι αισιόδοξος ότι αυτό που με το ποδήλατο βλέπεις, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το ποδήλατο σημαίνει πολλά, μια άλλη πόλη, έναν άλλο τρόπο ζωής. Στη θέση των μηχανικών, μονότονων, συμβατικών και απρόσωπων καθημερινών μετακινήσεων, που από μόνες τους δεν έχουν καμιά αξία γιατί το μόνο που μετράει είναι η συντομότερη άφιξη στον προορισμό, οι μετακινήσεις με το ποδήλατο γίνονται βόλτα και ευχαρίστηση που θα ήθελες να κρατά όσο γίνεται περισσότερο, με το ποδήλατο να σε συντροφεύει σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η δυνατότητα να κάνει ποδήλατο και κυρίως κατά μήκος της παραλιακής ζώνης θα μπορούσε να κρατά τον επισκέπτη περισσότερο χρόνο γιατί με αυτό το μέσο διακοπές στο Λουτράκι θα σημαίνει ένα πρόγραμμα εκδρομών σε μια πολύ μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή του οικισμού.
Με το ποδήλατο ξυπνούν μνήμες από την παιδική ηλικία και ξαναζωντανεύει το παιδί που κάπου βρίσκεται κρυμμένο μέσα μας. Πρόκειται για αισθήματα που εκδηλώνονται πολύ πιο άνετα σε τόπο διακοπών.
Για όλα αυτά το ποδήλατο προσελκύει με τη γοητεία του όλο και περισσότερους ευρωπαίους πολίτες, κυρίως νέους, που οι επιθυμίες τους είναι πιο κοντά σε όλα όσα το ποδήλατο αντιπροσωπεύει. Ανακαλύπτουν με αυτό έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, κερδίζουν ευχαρίστηση, υγεία, ζωντάνια και ελευθερία. Με το ποδήλατο η καθημερινότητα αποκτά χρώμα, γίνεται πιο τρυφερή, φιλική και πολιτισμένη, η πόλη πιο όμορφη και οι μετακινήσεις αποκτούν μια άλλη ταυτότητα. Μετατρέπονται σε ευκαιρία για παιχνίδι και κουβέντα με τον τόπο που ζεις. Πολύ συχνά μέσω του ποδηλάτου σφυρηλατούνται νέες φιλίες και συντροφικότητες, ένας τόπος διακοπών γίνεται πιο κοινωνικός.
Αν και οι πόλεις του δυτικού κόσμου σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα χτίστηκαν για το αυτοκίνητο, δηλαδή για ένα μέσο πολύ εχθρικό απέναντι σε κάθε άλλο και κυρίως απέναντι στο ποδήλατο, ωστόσο το τελευταίο απέδειξε ότι μπορεί να βρει μια θέση και ότι χάρις στα πλεονεκτήματά του, να μην αρκεστεί σε αυτή αλλά και να επεκτείνει τον λίγο χώρο που μπόρεσε να διασφαλίσει, πείθοντας όλο και περισσότερους πρώην χρήστες αυτοκινήτου να το επιλέγουν.
Στην Ευρώπη, μικρές τουριστικές πόλεις ζουν αποκλειστικά με περπάτημα, ποδήλατο και συμπληρωματικά με τοπική δημόσια συγκοινωνία υψηλής συχνότητας, χρήσιμη κυρίως σε εκείνα τα άτομα που έχουν κάποια προβλήματα κινητικότητας. Το Λουτράκι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και τότε η οικονομία του θα εκτιναχθεί διότι πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους με ασφάλεια, ήσυχα και υγιεινά.
Για τη χάραξη μιας στρατηγικής για το μέλλον το Λουτράκι δεν θα πρέπει να υποτιμήσει ότι στην Ευρώπη η στροφή προς τις ποδηλατικές διακοπές είναι εντυπωσιακή. Αντιστοιχούν στο 2 - 4% των συνολικών ταξιδιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το παραπάνω ποσοστό αναμένεται να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί την τρέχουσα δεκαετία, φτάνοντας το 6 - 12%. Μια πολύ μεγαλύτερη αγορά αντιστοιχεί στους συμβατικούς επισκέπτες που προσθέτουν στο πρόγραμμά τους και κάποιες ποδηλατικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Η εν λόγω αγορά αναμένεται να γίνει διπλάσια σε σχέση από την αγορά των αμιγώς ποδηλατών. Το Λουτράκι, έτσι όπως είναι σήμερα το μερίδιο που θα του αναλογούσε από αυτόν τον κόσμο, το χάνει. Από τους μεν αμιγώς ποδηλάτες ελάχιστοι το επισκέπτονται, οι δε συμβατικοί επισκέπτες δεν βρίσκουν και δεν μπορούν να κάνουν κάτι που κατά βάθος θα το ήθελαν και που σημειωτέον κάποιοι ανταγωνιστικοί προορισμοί θα αρχίσουν αργά ή γρήγορα να τους το προσφέρουν.
Το Λουτράκι χάνει εν δυνάμει επισκέπτες. Αξίζει να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του ακολουθώντας επιτυχημένα παραδείγματα που συναντώνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αν το κάνει σημαίνει ότι αποδέχεται να συμμετάσχει, ως ισότιμο μέλος του δικτύου των ευρωπαϊκών θερέτρων, στην ευρωπαϊκή στρατηγική για το περιβάλλον και τον πολιτιστικό τουρισμό, εμπλουτίζοντας έτσι την παραδοσιακή του τουριστική εικόνα.
ΙΙΙ Ερευνητικά ερωτήματα
1 Ερευνητικά ερωτήματα ως προς το παραλιακό μέτωπο
- Ποιά είναι η συνολική επιθυμητή εικόνα για το αυριανό Λουτράκι από πλευράς ανάπτυξης και εσωτερικής οργάνωσης της λειτουργίας του; Ποιός είναι ο ειδικότερος ρόλος του παραλιακού μετώπου σε αυτή την εικόνα;
- Τι μπορούμε να διδαχτούμε από το παράδειγμα αισθητικής και λειτουργικής οργάνωσης των παραλιακών μετώπων άλλων Ευρωπαϊκών παραθαλάσσιων πόλεων ανάλογου μεγέθους;
- Ποια είναι τα αναγκαία μεγέθη για την κίνηση και στάση των πεζών σε ένα παραλιακό μέτωπο;
- Ποιες είναι οι χωρικές προϋποθέσεις για την κίνηση ποδηλάτου σε συνύπαρξη με τον πεζόδρομο αναψυχής;
- Ποιο είναι το αισθητικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να πειθαρχήσουν οι ημιυπαίθριες κατασκευές;
- Ποια είναι η πιο σκόπιμη μεθοδολογία καταγραφής των απόψεων των χρηστών του παραλιακού μετώπου;
- Ποιες είναι οι προσδοκίες των κατοίκων του Λουτρακίου σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο;
- Με ποιες μεθόδους θα ασκηθούν σχετικές πολιτικές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ώστε να συναινέσουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής στην εφαρμογή πολιτικών αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου;
2 Ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των κατοίκων
- Πώς είναι δυνατόν και στο Λουτράκι να γίνουν αποδεκτές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος, για την υγεία και για την ποιότητα ζωής που αποτελούν τη βάση των πολιτικών που ασκούνται στην Ευρώπη;
- Με ποιες μεθόδους θα ασκηθούν σχετικές πολιτικές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης; Ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου ως προς αυτό και τι πρωτοβουλίες θα μπορούσε να αναλάβει;
- Ποιες θα είναι αρχικά οι κοινωνικές ομάδες στόχοι; Ο επιχειρηματικός κόσμος, οι δάσκαλοι, οι νέοι ...;  Μήπως και οι ίδιοι οι επισκέπτες αποτελούν μια ομάδα στόχο; Πώς θα μπορούσαν οι τελευταίοι να ενθαρρυνθούν να αναζητούν, ίσως και να διεκδικούν βιώσιμες λύσεις μετακίνησης (δημόσια συγκοινωνία, ποδήλατο, συνδυασμένη χρήση τους κ.λπ.);
- Με ποιες πολιτικές συντονισμού θα μπορούσε ο Δήμος να συμβάλλει ώστε το σύνολο της επιφάνειας αρμοδιότητάς του να λειτουργήσει ως μια ενιαία επιχείρηση, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία των αποσπασματικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών;
- Ποιες θα πρέπει να είναι οι συνεργασίες με γειτονικούς δήμους, τουριστικούς φορείς και οργανώσεις ποδηλατών για την προώθηση συνδέσεων δημόσιας συγκοινωνίας και χρήσης ποδηλάτου στο δήμο Λουτρακίου; 
ΙV Οι επιμέρους Δράσεις της έρευνας
3 Δράσεις για το παραλιακό μέτωπο
Πακέτο Εργασίας 1Α: Ανάλυση
Δραστηριότητες
Δράση 1.1 Συλλογή υφισταμένων μελετών πολεοδομίας και κυκλοφοριακής οργάνωσης και άλλων Σχεδίων και Προγραμμάτων, που εκπονήθηκαν για τον Δήμο ή για την ευρύτερη περιοχή, τα οποία αφορούν ή επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την το παραλιακό μέτωπο. Θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν από την προτεινόμενη έρευνα. Καταγραφή του ισχύοντος πολεοδομικού καθεστώτος και υφισταμένων σχεδιασμών  ως προς μελλοντικές επεκτάσεις και νέες τουριστικές εγκαταστάσεις.
Δράση 1.2 Ανάλυση της αισθητικής και λειτουργικής οργάνωσης των παραλιακών μετώπων άλλων Ευρωπαϊκών παραθαλάσσιων πόλεων ανάλογου μεγέθους με το Λουτράκι.
Δράση 1.3 Έρευνα ερωτηματολογίου σχετικά με τις προσδοκίες των κατοίκων ως προς την πόλη τους και τον ειδικότερο ρόλο του παραλιακού μετώπου.
Δράση 1.4 Εξέταση των αρθρώσεων του παραλιακού μετώπου με τον εσωτερικό ιστό. Ζητήματα προσπέλασης πεζών και ποδηλατών.
Δράση 1.5 Καταγραφή των υφισταμένων δραστηριοτήτων, εμπορικών, αναψυχής κ.λπ. κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Εξέταση των αναγκών προσπελασιμότητάς τους (τροφοδοσία κ.λπ.)
Αρχιτεκτονική
Δράση 1.6 Αποτύπωση των χαρακτηριστικών ημιυπαίθριων χώρων στο παραλιακό μέτωπο από πλευράς αρχιτεκτονικής και υλικών. Αξιολόγηση της ποιότητας κατασκευής και κατηγοριοποίησή τους.
Δημόσιοι χώροι
Δράση 1.7 Ανάλυση της χρήσης και της επισκεψιμότητας του παραλιακού πάρκου και άλλων μικρότερων υφιστάμενων ανοικτών δημόσιων χώρων, των μεταξύ τους συνδέσεων και εντοπισμός των θέσεων και των διαδρομών αυξημένης παρουσίας πεζών. Εντοπισμός ασυνεχειών, εμποδίων ή άλλων προβλημάτων.
Μετακινήσεις
Δράση 1.8 Ανάλυση της γεωμετρίας και της λειτουργίας του υφιστάμενου παραλιακού πεζόδρομου καθώς και του δρόμου νότια και βόρεια από αυτόν. Εντοπισμός δυσλειτουργιών και εμπλοκών στη στάθμευση και κυκλοφορία που επηρεάζουν την κίνηση του πεζού.
Δράση 1.9 Εξέταση των προβλημάτων ασυνέχειας του παραλιακού μετώπου λόγω κατασκευών που αποκόπτουν την κίνηση πεζών και ποδηλατών.
Δράση 1.10 Διερεύνηση της διεθνούς βιβλιογραφίας ως προς την αναγκαία γεωμετρία για την κίνηση και στάση των πεζών σε ένα παραλιακό μέτωπο;
Πακέτο Εργασίας 1B: Πρόταση
Στρατηγικές
Δράση 1.12 Χάραξη πολιτικής χρήσεων γης κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
Δράση 1.13 Εξέταση σεναρίων λύσεων αρχιτεκτονικής ομογενοποίησης των ημιυπαίθριων κατασκευών. Αναζήτηση προσαρμογών υψηλής αισθητικής και κατά το δυνατόν χαμηλού κόστους.
Δράση 1.14 Επέκταση του παραλιακού πεζοδρόμου. Σενάρια συνοδευτικών λύσεων για την τροφοδοσία, τη στάθμευση κ.λπ.
Δημόσιοι χώροι
Δράση 1.15 Σενάρια αναμόρφωσης του παραλιακού πάρκου και άλλων μικρότερων ανοικτών δημόσιων χώρων. Εξέταση της έκτασης και της μορφής των ημιυπαίθριων χώρων στάσης.
Μετακινήσεις
Δράση 1.16 Σενάρια λύσεων ως προς τη θέση πεζών και ποδηλατών κατά μήκος του παραλιακού μετώπου
Πακέτο Εργασίας 1Γ: Υπηρεσίες
Δράση 1.17 Υποστήριξη του Λιμενικού Ταμείου στη χάραξη δημόσιας διαβούλευσης και εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς το παραλιακό μέτωπο και τα ζητήματα αναμόρφωσής του.
4 Συμπληρωματικές δράσεις
Πακέτο Εργασίας 2: ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Πακέτο Εργασίας 2Α: Πρόταση
Στρατηγικές
Δράση 2.1 Χάραξη σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο μιας χωροταξικής πολιτικής που θα συνδέει την παραλιακή ζώνη αμεσότερα με τους γενικότερους σχεδιασμούς για τον Δήμο.
Δημόσιοι χώροι
Δράση 2.2 Σχεδιασμός προσωρινών μέτρων και ρυθμίσεων που θα δοκιμαστούν κατά την τουριστική περίοδο του 2015 για να βελτιώσουν τις συνθήκες στο παραλιακό μέτωπο και για να ελεγχθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους.
Δράση 2.3 Χάραξη πολιτικής στάθμευσης με στόχο τη δημιουργία χώρων για την συγκράτηση οχημάτων στην  περίμετρο της παραλιακής ζώνης.
Πακέτο Εργασίας 2Β
Δράση 2.4 Συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο για την οργάνωση εκδηλώσεων παρουσίασης των φάσεων της έρευνας και καταγραφής των απόψεων των κατοίκων και των επιχειρηματιών.
Δράση 2.5 Σύνταξη ερωτηματολογίου που θα απευθύνεται στους κατοίκους ηλεκτρονικά αλλά και έρευνας με συμβατικές μεθόδους με στόχο να καταγραφούν σκέψεις και επιλογές απέναντι σε διάφορα σενάρια σχεδιασμού που θα αφορούν συνδυασμένα το παραλιακό μέτωπο και την πόλη.
5 Διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος
Α΄ φάση: Δράσεις 1.1, 1.2 και 2.1                             Διάρκεια: 1 μήνας.
Β΄ φάση: Δράσεις από 1.3 - 1.6 και 2.2                     Διάρκεια: 3 μήνες.
Γ΄ φάση: Δράσεις από 1.7 έως 1.10 και 2.3 - 2.5       Διάρκεια: 6 μήνες.
Κατά τη Φάση αυτή θα γίνει δοκιμαστική εφαρμογή κατά την τουριστική περίοδο του 2015 μέτρων και ρυθμίσεων. Ο σχεδιασμός τους είναι σκόπιμο να έχει ολοκληρωθεί στις 5.5.2015.
Δ΄ φάση: Δράσεις από 1.12 - 1.16 και 2.6 - 2.14       Διάρκεια: 6 μήνες.
Τα πακέτο Υπηρεσίες 1Γ θα γίνουν ταυτόχρονα με τα πακέτα 1Α, 1Β, 2Α, και  2Β
Συνολική διάρκεια: 16 μήνες
6 Σύνθεση της ερευνητικής ομάδας
Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από στελέχη της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ και εξωτερικούς συνεργάτες.
Θάνος Βλαστός, καθηγητής, συγκοινωνιολόγος - Πολεοδόμος.
Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. πολεοδόμος μηχανικός - συγκοινωνιολόγος.
Αθανάσιος Ροβήλος, πολιτικός μηχανικός , ΥΔ ΕΜΠ.
Κωσταντίνος Καρατσώλης, δικηγόρος.
Κώστας Αθανασόπουλος, Δρ. πολεοδόμος μηχανικός - συγκοινωνιολόγος.
Γεωργία Χριστοδουλοπούλου, τοπογράφος μηχανικός.
Τρισεύγενη Παπαγερασίμου, πολιτικός μηχανικός, Μsc.
Aυγή Βάση, τοπογράφος - πολεοδόμος μηχανικός, Μsc.
Βασίλης Ελευθερίου, τοπογράφος μηχανικός - συγκοινωνιολόγος Μsc.
Δήμου Αγγελική, αρχιτέκτων μηχανικός Μsc.
Έλενα Γιάνπαπα, αρχιτέκτων μηχανικός Μsc.
Άλλοι επιστήμονες.
Η δεκαπενταετής εμπειρία της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π. - ΣΑΤΜ.
Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας δημιουργήθηκε το 1998 στο ΕΜΠ, σε μια στιγμή που είχε πια γίνει σαφής η υστέρηση της ελληνικής πόλης και η αδυναμία της να συμμετάσχει στην μεγάλη στροφή που έκαναν τότε οι ευρωπαϊκές κοινωνίες προς ένα αύριο πιο ανθρώπινο, πολιτισμένο και βιώσιμο. Στην Ευρώπη εκείνη πια την εποχή το παράδειγμα του ποδηλάτου, της αξιόπιστης και προχωρημένης τεχνολογικά δημόσιας συγκοινωνίας και των ήπιων διαμορφώσεων για τον πεζό ήταν ζωντανό και αρκούσε να μεταφερθεί και στον τόπο μας. Ωστόσο η νοοτροπία στην Ελλάδα παρέμενε δέσμια του αυτοκινήτου και σε ότι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και για τους πιο αδύνατους, όπως είναι οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι τα παιδιά. Στην πόλη ο δυνατός επέβαλε απόλυτη κυριαρχία με τον πιο άγριο τρόπο, σε εμπόδιζε να περπατήσεις, να αναπνεύσεις, να ησυχάσεις. Σε μεγάλο βαθμό όσα ίσχυαν τότε ισχύουν και σήμερα. Είναι αλήθεια ότι χάρη σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις κάποια έργα έγιναν, όπως πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, μετρό και τραμ στην Αθήνα. Δεν κατάφεραν να αποθαρρύνουν την ανεξέλεγκτη επέκταση της ελληνικής πόλης που προκαλεί την ενίσχυση της εξάρτησής της από το αυτοκίνητο.
Τι πέτυχε τελικά η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας από τους στόχους της;
Προφανώς θα ήταν ουτοπικό να πιστεύαμε ότι θα ήταν δυνατόν να συγκρατήσει το Πολυτεχνείο νοοτροπίες και συμφέροντα που μετέτρεψαν την αστική γη σε πεδίο κερδοσκοπίας. Σε πείσμα των δύσκολων συνθηκών και του εχθρικού περιβάλλοντος πιστεύουμε πάντως ότι καταφέραμε να είμαστε παρόντες όπου στις τοπικές κοινωνίες υπήρχε ένας διάλογος για το περιβάλλον, την πόλη, τη βιώσιμη κινητικότητα. Γράψαμε  ή συμμετείχαμε στη συγγραφή 28 βιβλίων, δημοσιεύσαμε 130 άρθρα σε περιοδικά, κάναμε πάνω από 150 Ανακοινώσεις σε Συνέδρια, συμμετείχαμε ή είχαμε την ευθύνη περισσότερων των 65 ερευνητικών προγραμμάτων, δώσαμε γύρω στις 300 Ομιλίες κα 40 Διαλέξεις, εκπονήσαμε μελέτες για τουλάχιστον 30 ελληνικές πόλεις. Κάνουμε μαθήματα και επιβλέπουμε όλο και περισσότερες Διπλωματικές και Διδακτορικά.
Η Ελλάδα κάνει βήματα μπρος και βήματα πίσω. Αυτό είναι το πλαίσιο και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν τον επηρεάζει. Εμείς το παλεύουμε, ανανεωνόμαστε σε συνεργάτες, προσπαθούμε, παραμένουμε συνεπείς σε όσα πιστεύουμε και θα συνεχίσουμε κάποιους να τους ενοχλούμε.
65 ερευνητικά προγράμματα για θέματα βιώσιμης κινητικότητας μεταξύ των οποίων προγράμματα για τις παρακάτω 11 ελληνικές πόλεις: Κορυδαλλός, Κατερίνη, Χαλκίδα, Ελευσίνα, Καρδίτσα, Ρέθυμνο, Βάρη, Θρακομακεδόνες, Πρέβεζα, Ν. Ερυθραία, Μάλια.
28 βιβλία,
120 άρθρα σε περιοδικά,
130 ανακοινώσεις σε Συνέδρια,
270 Ομιλίες σε Εκδηλώσεις,
25 άρθρα και συνεντεύξεις σε εφημερίδες,
40 διαλέξεις,
75 διπλωματικές εργασίες σε προπτυχιακό και 32 σε μεταπτυχιακό επίπεδο,
διοργάνωση 2 Συνεδρίων και μιας Ημερίδας,
μελέτες σε 42 ελληνικές πόλεις (εκτός των 11 για τις οποίες εκπονήθηκαν ερευνητικά προγράμματα) : Αμαλιάδα, Αν. Σύνδ. Δυτικής Αθήνας, Δ. Αθηναίων, Αίγιο, Βόλος, Βούλα, Βόχα, Διόνυσος, Εκάλη, Ερέτρια, Ηράκλειο, Ν. Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη , Ν. Ιωνία, Καισαριανή, Κέρκυρα, Κηφισιά, Καλλιθέα, Κως, Λάρισα, Λαύριο, Μαρούσι,  Μαρκόπουλο, Μέγαρα, Μήλος, Μεσολόγγι, Μοσχάτο, Μυτιλήνη, Πάρος, Παλαμάς, Πόρος, Πειραιάς, Πάτρα, Ρόδος, Ρέντης, Τρίπολη, Παπάγος, Σπέτσες,  Ν. Σμύρνη, Χανιά – Πλατανιάς, Χαλάνδρι, Ν. Ψυχικό, Π. Ψυχικό
επίβλεψη της υλοποίησης μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων σε διάφορες ελληνικές πόλεις.
Παρακάτω δίνονται οι τίτλοι μερικών από τα βιβλία που γράφτηκαν από μέλη της Μονάδας
Vlastos, Th., «Architecture du mouvement urbain», Université de Liège, Collection des Publications No 92, 1984, p. 317, ISSN 0075-9333.
Σιόλας, Α., Βλαστός, Θ., «Προτάσεις Πολεοδομικής και Κυκλοφοριακής Ενοποίησης στην Πόλη. Η Δυτική Αθήνα.», Ε.Μ.Π., Αθήνα 1994, σελ. 183.
Βλαστός, Θ., Μπιρμπίλη, Τ., Μπαρμπόπουλος, Ν., «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις - Πολιτικές Ένταξης», ΥΠΕΧΩΔΕ/Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, Μbike, 1999, σελ. 34, ISBN 960-86518-0-8.
Βλαστός, Θ., Μπιρμπίλη, Τ., «Διαμορφώσεις και Πολιτικές για την ένταξη του Ποδηλάτου στην Ελληνική Πόλη - Διερεύνηση Γεωμετρικών Προδιαγραφών με βάση την Ευρωπαϊκή Εμπειρία», Mbike, 2000, σελ. 154, ISBN 960-86518-1-6.
Βλαστός, Θ., Μπιρμπίλη, Τ., «Φτιάχνοντας πόλεις για ποδήλατο. Στοιχεία αισθητικής και κατασκευής», Ε.Ε. ΓΔ Περιβάλλοντος, Αναπτυξιακή Εταιρεία δήμου Αθηναίων, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, Mbike, Ιανουάριος 2001, σελ. 256, ISBN 960-86518-2-4. Το βιβλίο στην πλήρη του μορφή είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Βλαστός, Θ., «Το δίκυκλο στην αυριανή ελληνική πόλη. Η πραγματικότητα, οι στόχοι και οι πολιτικές», υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νοέμβριος 2003, σελ. 128, ISBN 960-87771-0-0 (πήρε Έπαινο στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης για την καλύτερη σχεδίαση βιβλίου - ΕΒΓΕ 2004 και η παρουσίασή του έγινε στον σχετικό τόμο που εκδόθηκε από την Graphopress ΕΠΕ, 2004, σελ. 24 - 25).
Bλαστός, Θ., Μηλάκης, Δημ., Αθανασόπουλος, Κ. (2004). Το ποδήλατο σε 17 ελληνικές πόλεις - Οδηγός εκπόνησης μελετών. Αθήνα: υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων - Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, σελ. 576, ISBN 960-630-251-2.
Βλαστός, Θ. (2007). Προς μια στρατηγική για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στην Ελλάδα - Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αθήνα: ΚΕΔΚΕ, σελ. 70, ISBN 978-960-89417-2-4.
Βλαστός, Θ., Μπαρμπόπουλος, Ν., Μηλάκης, Δ., (2007). Ποδήλατο. Οδηγός Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Δικτύων. Αθήνα: ΤΕΕ, σελίδες 275, ISBN: 978 960 8369 26 9.
Βλαστός, Θ., Μηλάκης, Δημ., «Πολεοδομία vs Μεταφορές - από την απόκλιση στη σύγκλιση», Αθήνα 2006, ISBN 960-630-954-1, σελ. 139 (Έπαινος για την Εικονογράφησή του από τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης - 2007).
Βλαστός, Θ., «Μια διαφορετική δημόσια συγκοινωνία σε μια διαφορετική πόλη», PRECO, DG REGIO, Aναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων, Ιούλιος 2003, σελ. 184, ISBN 960-87670-0-8.
Βλαστός, Θ., Μπαρμπόπουλος, Ν., Μηλάκης, Δ., «Ποδήλατο. Οδηγός σχεδιασμού και αξιολόγησης δικτύων», σελ. 276, ISBN 978-960-8369-26-9, ΤΕΕ, 2007.

Η μελέτη που «έπνιξε» ο Γιώργος Ρουμελιώτης
Είναι απορίας άξιον πώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου Γιώργος Ρουμελιώτης, ο έμπιστος και εξ’ απορρήτων άνθρωπος του δημάρχου Λουτρακίου Γιώργου Γκιώνη, «έπνιξε» από την συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο την δεύτερη πρόταση που ήταν σχεδόν μισού κόστους έναντι αυτής που συζητήθηκε και υπερψηφίσθηκε οριακά με 5 - 4, αφήνοντας παράλληλα πάρα πολλά ερωτήματα. Κι αυτό, γιατί η δεύτερη πρόταση μελέτης από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ είχε «πνιγεί» στον προσωπικό φάκελο με έγγραφα του Γιώργου Ρουμελιώτη. Η εξαφάνιση του εγγράφου έληξε με την υπερψήφιση της άλλης μελέτης, θεωρώντας ο Γιώργος Ρουμελιώτης ότι τα πάντα έληξαν… Όταν το αντελήφθησαν μέλη του Δ.Σ. ζητούσαν να πληροφορηθούν το περιεχόμενο της δεύτερης μελέτης, χωρίς να προβούν σε σχολιασμό.
Με την διάσταση που έχει λάβει το θέμα, ο Γιώργος Ρουμελιώτης δεν θα πρέπει να αποστείλει την απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο Λουτρακίου προς έγκριση, αλλά να επανεισαγάγει το θέμα και με τις δύο μελέτες, ενώ ωφέλιμο θα ήταν να λάβει υπόψη του, πώς έχουν κινηθεί τα άλλα λιμενικά ταμεία της χώρας, κάνοντας παράλληλα και οικονομία στις δαπάνες τους. Εκτός αν αυτό δεν αρέσει στον Γιώργο Ρουμελιώτη.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της «πνιχθείσης» μελέτης έχει ως ακολούθως:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
«Διερεύνηση στρατηγικών δικτύωσης αστικών παρεμβάσεων για την ανάδειξη φυσιογνωμίας της πόλης και του παραλιακού μετώπου της, με ανάπτυξη ευφυών συστημάτων διαχείρισης αστικού χώρου (smart cities) στην πόλη του Λουτρακίου»
«Διερεύνηση ………. »
Στην Αθήνα σήμερα την ……………………………….., στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου,
αφενός o ……., πρώτος συμβαλλόμενος (στο εξής καλούμενος εργοδότης) που εδρεύει ……………………………….., ΑΦΜ …………..., ΔΟΥ ………...., και εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. …….,
αφετέρου το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Πατησίων 42, ΑΦΜ 099793475, ΔΟΥ ΙΑ΄ Αθηνών, το οποίο εκπροσωπείται νόμιμα από τον αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης καθηγητή Σπ. Μαυράκο, πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, σύμφωνα με την αριθ.  ,συμφώνησαν και έκαναν αμοιβαία αποδεκτά τα παρακάτω:
1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που αποκαλείται στο εξής ανάδοχος, ανατίθεται η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Διερεύνηση στρατηγικών δικτύωσης αστικών παρεμβάσεων για την ανάδειξη φυσιογνωμίας της πόλης και του παραλιακού μετώπου της με ανάπτυξη ευφυών συστημάτων διαχείρισης αστικού χώρου (smart cities) στην πόλη του Λουτρακίου». Το αντικείμενο του προγράμματος περιγράφεται στη συνημμένη Τεχνική Περιγραφή, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας σύμβασης.
Για την εκτέλεση του έργου αυτού ορίζεται επιστημονικός υπεύθυνος ο καθ. ……….., ο οποίος θα ορίσει ειδικότερα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, θα συντονίσει και θα διεκπεραιώσει τις εργασίες της και εν γένει θα επιμεληθεί την εκτέλεση του έργου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ1/232/Β1/404/25.08.2000. Σύμφωνα με το Κεφάλαιο Δ, Άρθρο 8, Παρ.1.4 Προϋποθέσεις και Υποχρεώσεις του ΦΕΚ 1098/05.09.2000 «Εσωτερικός Κανονισμός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι υπεύθυνος προς το ίδρυμα, τόσο ως προς τις συμβατικές υποχρεώσεις με τον χρηματοδότη, όσο και για την άρτια επιστημονική ποιότητα του εκτελούμενου έργου.
Το παρόν ερευνητικό έργο αποτελεί εφαρμοσμένη έρευνα και χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν. 1514/1985, γιατί προϋποθέτει το συνδυασμό εξειδικευμένων μαθηματικών εργαλείων  …………… (βλ. Τεχνική Περιγραφή).
Οι εν λόγω δε υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να παρασχεθούν από το ΕΜΠ προς το ……. με άλλο τρόπο εκτός της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης, ……..
2 ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε 7 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Ανάθεσης.
Παράταση της διάρκειας εκτέλεσης του έργου μπορεί να χορηγηθεί από τον εργοδότη μετά από αίτηση που υποβάλλεται από τον ανάδοχο μέσα σε διάστημα 10 ημερών πριν από την λήξη του έργου. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση για το έργο που έχει εκτελεστεί μέχρι την υποβολή της αίτησης και να αιτιολογεί την αιτούμενη παράταση.
Κάθε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου ανακοινώνεται εγκαίρως στον εργοδότη.
3 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσόν των πενήντα χιλ (50.000) ευρώ.
Οι ως άνω πληρωμές θα γίνονται με κατάθεση στον λογαριασμό 080/545098-59 της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σταδίου 38, Αθήνα 105 64 για τον Ειδικό Λογαριασμό ΕΜΠ
Το έργο χρηματοδοτείται από ………
4 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο Εργοδότης θα παρακολουθεί την πρόοδο του έργου με την Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία συγκροτείται ως ακολούθως: ……………
Τα μέλη της Επιτροπής μπορεί να αντικαθίστανται από τον εργοδότη με έγγραφό του, κοινοποιούμενο στον ανάδοχο με απόδειξη παραλαβής.
5 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ
Οι συμβαλλόμενοι θα παρέχουν αμοιβαία κάθε δυνατή διευκόλυνση ή πληροφορία για την έγκαιρη και καλή εκτέλεση του έργου.
Ο …….. δεσμεύεται να καταβάλει τις επιμέρους πληρωμές σε διάστημα τριάντα (30) ημερών από την υποβολή των εκάστοτε παραδοτέων.
6 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ
Οι διατάξεις της παρούσας σύμβασης και των παραρτημάτων της μπορούν να τροποποιηθούν ή να συμπληρωθούν μετά από γραπτή συμφωνία δεόντως υπογεγραμμένη από τα συμβαλλόμενα μέρη.
Οι συμβαλλόμενοι μπορούν να προβούν σε καταγγελία της σύμβασης με προειδοποιητική προθεσμία δέκα (10) ημερών, η οποία κοινοποιείται γραπτά με απόδειξη παραλαβής ή συστημένη επιστολή προς εκάτερο των συμβαλλομένων στις περιπτώσεις που κρίνουν ότι δεν εξυπηρετείται κανένας περαιτέρω σκοπός με την συνέχιση του έργου, ιδίως για τεχνικούς λόγους ή για λόγους μεταβολής των συνθηκών.
7 ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Η παρούσα σύμβαση με το συνημμένο παράρτημα της συντάσσεται σε τρία (3) αντίγραφα, δύο (2) για τον εργοδότη και ένα (1) για τον ανάδοχο και αρχίζει να ισχύει μετά την υπογραφή των συμβαλλομένων μερών.
Οι συμβαλλόμενοι
ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Διερεύνηση στρατηγικών δικτύωσης αστικών παρεμβάσεων για την ανάδειξη φυσιογνωμίας της πόλης και του παραλιακού μετώπου της, με ανάπτυξη ευφυών συστημάτων διαχείρισης αστικού χώρου (smart cities) στην πόλη του Λουτρακίου».
Η τεχνική έκθεση που παρουσιάζεται αποτελεί ένα πρώτο προσχέδιο ώστε να ακολουθήσει, μετά από συμφωνία μαζί σας, αναλυτικότερη περιγραφή σύμβασης.
Το περιεχόμενο και οι κατευθύνσεις του παρόντος ερευνητικού προγράμματος διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν στις συζητήσεις της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ με τους εκπροσώπους του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, γύρω από την ανάγκη διερεύνησης πολύπλοκων θεμάτων καθημερινής διαβίωσης (με έμφαση στην παράκτια ζώνη αναψυχής), την κατανόηση κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και τη σύνταξη γενικού πλαισίου στρατηγικών αστικών παρεμβάσεων για τις επόμενες δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό θα αναπτυχθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις χωροταξικού, περιβαλλοντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας και ταυτόχρονη ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής φυσιογνωμίας του τόπου ως παραθαλάσσιου προορισμού με «κοσμικό» χαρακτήρα  ενισχύοντας την τουριστική ελκυστικότητα.
1 Αντικείμενο του ερευνητικού έργου
Αντικείμενο του ερευνητικού έργου προγράμματος είναι η διερεύνηση περιβαλλοντικών παραμέτρων, η αναλυτική προσέγγιση, τεκμηρίωση και σχεδιασμός των δυνατοτήτων αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης - διαχείρισης του αστικού χώρου στο παράκτιο όριο και ειδικότερα στη Λιμενική Ζώνη, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και ο καθορισμός ενός βασικού πλαισίου με συγκεκριμένους άξονες σχεδιασμού και προγραμματισμού με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κατοίκησης και την ανάδειξη και προβολή της φυσιογνωμίας της πόλης του Λουτρακίου ως «κοσμικός τουριστικός προορισμός» καθώς και την ελκυστική ταυτότητα του παραθαλάσσιου τόπου.
Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αφορά στη σύνθεση και σχεδιασμό ενός δικτύου αστικών παρεμβάσεων με έμφαση στο περιβάλλον -τόσο το φυσικό μέσα και στα όρια της πόλης όσο και το οικιστικό- που αφενός θα ενισχύουν τις υφιστάμενες υποδομές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής κι αφετέρου θα αναπτύξουν νέες καινοτόμες υποδομές με εφαρμογές νέας τεχνολογίας, ικανές να αποτελέσουν υποδοχείς διαφόρων «εν δυνάμει» δράσεων.
Η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης αφορά στον εντοπισμό, ανασυγκρότηση, ενδυνάμωση και προβολή των στοιχείων και ποιοτήτων που την χαρακτηρίζουν ως παραλιακή πόλη και πόλο ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος από στοιχεία ιστορικά και πολιτισμικά μέχρι ποιότητες σχετικές με τις ιδεολογικές και μυθολογικές διαστάσεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Η αναδιαχείριση αφορά στη δημιουργία ενός σχεδίου αστικών παρεμβάσεων που θα συνέβαλε στη δικτύωση των υπαίθριων δημόσιων χώρων και στην ανάδειξη - προβολή της παράκτιας ζώνης ως χώρο λειτουργικής σύνδεσης της πόλης με το φυσικό της όριο, τη θάλασσα, χώρο ιστορικής συνέχειας, αναψυχής, περιπάτου και θέας.
2 Σκοπιμότητα και στόχοι υλοποίησης της έρευνας
Σκοπός της έρευνας είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Δήμο Λουτρακίου  και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να λαμβάνει αποφάσεις για παρεμβάσεις, έχοντας υπόψη:
Ένα γενικό πλαίσιο δράσεων τόσο σε επίπεδο αστικών ενοτήτων όσο και σε επίπεδο σημειακών παρεμβάσεων βάση του οποίου η κάθε επιμέρους ενέργεια θα συνέβαλε στην υλοποίησή του.
Μια εξειδικευμένη προσέγγιση ανάπτυξης και δικτύωσης παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες περιοχές του αστικού ιστού βάσει της πολιτιστικής χαρτογράφησης του αρχαιολογικού και ιστορικού τόπου  με έμφαση το παραλιακό μέτωπο και στην άμεση σχέση του με το σύγχρονο κέντρο της πόλης μέσω των κάθετων οδεύσεων.
Ένα γενικό πλαίσιο συναίνεσης βάσει του οποίου οι δράσεις θα μπορούσαν να τύχουν ευρείας αποδοχής από τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο πόλης όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Η συγκρότηση ενός γενικού πλαισίου παρέμβασης για την ανάπτυξη και δικτύωση των αστικών και περιαστικών παρεμβάσεων αποτελεί την προϋπόθεση για ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου με τη δυναμική εφαρμογή συστημάτων καινοτομίας μέσω νέας τεχνολογίας, παράγοντας νέες μορφές διαχείρισης του αστικού χώρου, ενισχύοντας τις υπάρχουσες υποδομές και επιταχύνοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Ειδικότερα έμφαση θα δοθεί:
στη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με τον αστικό ιστό ως οργανικό τμήμα της σύγχρονης πόλης,
στη διαχείριση και προβολή των παράκτιων λειτουργιών και της ζώνης αναψυχής υπερτοπικής σημασίας,
στην τουριστική ελκυστικότητα,
στη διαχείριση και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,
στην ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών,
στην ενεργειακή διαχείριση και δικτύωση δημόσιων χώρων,
στη βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα,
στους θύλακες επιχειρηματικότητας ανοικτής παραγωγής (fablabs),
στην αναβάθμιση της ποιότητας κατοίκησης (livinglabs),
στην ανάπτυξη και διαχείριση υφιστάμενων υποδομών καθημερινής διαβίωσης.
3 Αξιολόγηση υφιστάμενων υποδομών - Ανάδειξη ποιοτήτων αστικού χώρου - Φυσιογνωμία αρχαιολογικού και ιστορικού τόπου, παράκτιου μετώπου, φυσικού τοπίου
Καταγραφή και αξιολόγηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, των υφιστάμενων υποδομών και δημόσιων χώρων (κτιριακών συγκροτημάτων και υπαίθριων χώρων) του παραλιακού μετώπου, του κέντρου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του δήμου.
Ανάλυση ποιοτήτων αστικού παραθαλάσσιου χώρου με καταγραφή και αξιολόγηση των στοιχείων τους και ειδικότερα:
 τις δυνατότητες ανάκτησης του ορίου της πόλης με τη θάλασσα από τους χρήστες (πολίτες - επισκέπτες),
- τη σύνθεση των χώρων και κατασκευών που ευνοούν την ώσμωση των διαφορετικών ποιοτήτων του αστικού, φυσικού και ιστορικού - πολιτισμικού τοπίου,
- την κεντρικότητα και σημαντικότητα τοποσήμων και υπαίθριου δημόσιου χώρου,
- την προσπελασιμότητα,
- τη δικτύωση ελεύθερων χώρων και πρασίνου, (πράσινοι διάδρομοι),
- τη διαχείριση και προβολή των παράκτιων λειτουργιών και της ζώνης αναψυχής υπερτοπικής σημασίας με ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας,
- το κτιριακό κέλυφος,
- την κινητικότητα, ροές κυκλοφορίας - δίκτυα (πεζών, ΜΜΜ, ποδηλατοδρόμων),
- κοινωνική δικτύωση,
- ψηφιακή δικτύωση, διασύνδεση με πλατφόρμες καινοτομίας.
Διερεύνηση στοιχείων των ιστορικών πολιτιστικών διαδρομών και τοποσήμων της ευρύτερης περιοχής και διατύπωση προτάσεων αξιοποίησης και ένταξής τους σε ένα δίκτυο αστικών παρεμβάσεων, με στόχο την ανάπτυξη συστήματος ενίσχυσης της ανταγωνιστικής φυσιογνωμίας (city branding) της περιοχής.
Στόχος της προτεινόμενης έρευνας αποτελεί η διερεύνηση δυνατοτήτων αναδιαμόρφωσης του αστικού χώρου στο παράκτιο όριο με όρους βιωσιμότητας, αειφορίας και ευφυών συστημάτων διαχείρισης με έμφαση στην προσβασιμότητα και επισκεψιμότητα του χώρου, στη στάση και αναψυχή, στη θέα, στις οπτικές φυγές, στην ενίσχυση καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στη σύνδεση με τα ιστορικά τοπόσημα και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης σχέσης του αστικού τοπίου με το φυσικό θαλάσσιο τοπίο.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον τρόπο προσέγγισης των χρηστών των καταστημάτων της παραλιακής ζώνης, ώστε να υπάρξει ριζικός ανασχεδιασμός τους με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Η συμμετοχή των χρηστών στον ανασχεδιασμό της παραλιακής ζώνης κρίνεται ως άκρως απαραίτητη, δεδομένων και των προβλημάτων νομιμότητας που υπάρχουν ως προς την οικοδομική γραμμή, και των περιορισμών που θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από όλους.
Επίσης, θα εξεταστεί πολύ σοβαρά η δυνατότητα κατασκευής εξεδρών που θα επεκτείνονται στη θάλασσα, ώστε να αυξηθεί ο χώρος περιπάτου. Για το σκοπό αυτό θα προηγηθεί μελέτη του θαλάσσιου υδροδυναμικού πεδίου, ώστε να μην προκληθούν αλλαγές ρευμάτων από την εγκατάσταση των όποιων κατασκευών.
Το συγκοινωνιακό θα αποτελέσει σημείο ιδιαίτερης αναζήτησης και θα εξεταστούν διεξοδικά οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στις συναντήσεις με εκπροσώπους του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου, όπως η μεταφορά των γραμμών του τρένου ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα ο κεντρικός δρόμος.
Επίσης θα διερευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης μαρίνας στη θέση του αλιευτικού καταφυγίου.
Όπως έχει αναπτυχθεί και παραπάνω, η μελέτη θα περιλαμβάνει ένα γενικό οραματικό σενάριο για την πόλη και επί μέρους εξειδικεύσεις ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα επιλεγούν, όπως η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης.
Η περιοχή αποτελεί πυρήνα γένεσης του αστικού πολιτισμού της χώρας και παρουσιάζει μια εξαιρετική συνέχεια ιστορικών χώρων από το Ηραίο μέχρι την Ιωλκό.
Βασικός στόχος του έργου η αναβάθμιση των υποδομών και η προσέλκυση πλέον ποιοτικού τουρισμού: Η περιοχή προσφέρεται για την ανάπτυξη ακαδημαϊκού, συνεδριακού, αθλητικού, ιαματικού τουρισμού , πέραν από τον τουρισμό λόγω καζίνου.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) είναι ο φορέας εκτέλεσης του ερευνητικού προγράμματος το οποίο θα εκπονηθεί από τον Τομέα Αρχιτεκτονικής Γλώσσας Επικοινωνίας και Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜ.Π. σε συνεργασία με τον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της ίδιας Σχολής του ΕΜΠ, καθώς και με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών για τα Περιβαλλοντικά Θέματα και τα Προγράμματα Ανάπτυξης, στα οποία έχει μεγάλη εμπειρία.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πιο συγκεκριμένα η Σχολή Αρχιτεκτόνων, έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαμόρφωση στρατηγικών και ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για αστικές παρεμβάσεις. Η Σχολή διαθέτει εξειδικευμένους και αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες σε ζητήματα που εκκινούν από την κλίμακα του αστικού εξοπλισμού και των υλικών κατασκευής και αναπτύσσονται στον αστικό σχεδιασμό και στον πολεοδομικό - χωροτακτικό σχεδιασμό.
Η συγκρότηση της ερευνητικής ομάδας θα υποστηρίζει τη διεπιστημονικότητα του εγχειρήματος με εξειδικευμένα μέλη από διαφορετικούς πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς. Η βασική ερευνητική ομάδα εργασίας θα αποτελείται από:
Ερευνητική ομάδα:
Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αρχιτέκτων Τοπίου καθηγητής ΕΜΠ, επιστημονικός υπεύθυνος.
Νίκος Μαρκάτος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, τ. πρύτανης.
Σόνια Μαυρομμάτη, αρχιτέκτων πολεοδόμος, εντ. λέκτορας ΕΜΠ, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ.
Μιχάλης Χριστόλης, πολιτικός μηχανικός, περιβαλλοντολόγος DEA, επ. συνεργάτης ΕΜΠ.
Αναστασία Χανή, πολιτικός μηχανικός - πολεοδόμος ΕΜΠ, MSc Πολεοδομίας - Χωροταξίας ΥΔ ΕΜΠ.
Γεωργία Γκουμοπούλου, αρχιτέκτων πολεοδόμος, MSc Πολεοδομίας - Χωροταξίας ΥΔ ΕΜΠ.
Κ. Βασιλόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός, ΥΔ.
Σχετική Κεκτημένη Εμπειρία:
Σημειώνεται η βράβευση σε 26 πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων και στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τη μελέτη της νέας αστικής επέκτασης της Ουκρανικής Πόλης Lviv - A΄ Βραβείο (Lviv, 2008 - καθηγητής Κωνσταντίνος Μωραΐτης).
Επίσης η συμμετοχή σε 24 Ερευνητικά Προγράμματα, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Ηρακλής: Δέκα σχέδια για την Ελληνική πόλη. - Dieci pogetti per la citta greca». Το ερευνητικό πρόγραμμα οργανώθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνο, με χρηματοδότηση της εταιρείας «ΑΓΕΤ Ηρακλής». Αντικείμενο του προγράμματος υπήρξε η συγκρότηση δέκα προτάσεων ανάπλασης, από δέκα ομάδες αρχιτεκτόνων, Ελλήνων και Ιταλών, για τέσσερεις ελληνικές πόλεις. Υπεύθυνος για το τμήμα του προγράμματος, που αφορούσε την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας και τη σύνδεση της με την πόλη. Τίτλος του ιδιαίτερου αυτού τμήματος του ερευνητικού προγράμματος «Πάτρα, η πόλη ξαναπλησιάζει τη θάλασσα» (Αθήνα 1998 - καθηγητής Κωνσταντίνος Μωραΐτης).
Βράβευση σε 9 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς διεθνείς και πανελλήνιους με έμφαση σε ανάδειξη και ανάπλαση αστικών χώρων και ανάδειξη σχέσης φυσικού και αστικού τοπίου και διαχείρισης με ευφυή συστήματα νέας τεχνολογίας όπως «Ανάπλαση Λιμενικής Ζώνης Περιοχής Κουμ Καπι πόλης Χανιών Ν. Χανιών», ανάδειξη ορίων πόλης και ιστορικών χώρων «Ανάδειξη χώρου Ιστορικής Μνήμης και Εθνικής Συμφιλίωσης Ν. Λαζαρέτο Κέρκυρα», και αναδιαμόρφωση αστικού τοπίου και σύνδεση με κέντρο πόλης CBD CAIRO «Ανάπλαση & αναδιαχείριση κτιρίων και υπαίθριων χώρων Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού & πλατείας Ραμσή Κάιρο Αίγυπτος» (διεθνής διαγωνισμός αστικού σχεδιασμού) (Σ. Μαυρομμάτη).
Συνεργασία σχολών Αρχιτεκτονικής και Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα όπως «Διερεύνηση δυνατοτήτων ανάπτυξης δικτύου πράσινων διαδρομών και ανάπλαση δημόσιου υπαίθριου χώρου σε αστικό περιβάλλον. Βιοκλιματική αναβάθμιση στην οδό Σωκράτους του δήμου Μεταμόρφωσης».
Διερεύνηση εφαρμογών νέας τεχνολογίας στη διαχείριση του αστικού χώρου και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αναδεικνύοντας την «ταυτότητα» της πόλης όπως «Ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του αστικού χώρου του δήμου Τρίπολης».
(170415)




ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΣΚΑΦΩΝ 2 - 6 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ;

Το λιμάνι του Ναυπλίου θα φιλοξενήσει από τις 2 έως τις 6 Μαΐου, το 2ο Mediterranean Yacht Show, που διοργανώνει ο δήμος Ναυπλιέων και η περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Θαλάσσιου Τουρισμού.
Πρόκειται για μια έκθεση που στόχο έχει να βοηθήσει το θαλάσσιο τουρισμό και κατ’ επέκταση τον Ελληνικό τουρισμό κι απευθύνεται σε πράκτορες του εξωτερικού οι οποίοι σκοπό έχουν να γνωρίσουν τα πληρώματα από κοντά και να κλείσουν συμφωνίες, ώστε τα σκάφη να ναυλωθούν από διάσημους επισκέπτες της χώρας κι ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, για να κάνουν τις διακοπές τους στις θάλασσες της πατρίδας μας κι όχι μόνο.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Βουλευτικό του Ναυπλίου έγινε η παρουσίαση της έκθεσης πολυτελών σκαφών, κατά την οποία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Σκουλικίδης, σημείωσε ότι στη φετινή διοργάνωση, θα συμμετέχουν πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα σκάφη και πάνω από 200 yacht brokers.
Ο Μιχάλης Σκουλικίδης, υπογράμμισε ότι το Ναύπλιο είναι ιδανική πόλη για την διοργάνωση της έκθεσης κι αναφερόμενος στον θαλάσσιο τουρισμό, είπε ότι, «σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε την ιδιαίτερα μεγάλη αξία που έχει ο θαλάσσιος τουρισμός για την οικονομία μας».
Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική για το Ναύπλιο η διοργάνωση της έκθεσης των επαγγελματικών σκαφών και για το θαλάσσιο τουρισμό, ανέφερε ότι «το Ναύπλιο διαθέτει πρόδηλα κάθε δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει». Προσθέτοντας, ότι «ο δήμος Ναυπλιέων θα εκμεταλλευθεί όλες τις δυνατότητες της περιοχής και σε συνδυασμό με την επικείμενη δημιουργία της μαρίνας Ναυπλίου, να αποτελέσει το κέντρο θαλάσσιου τουρισμού της ανατολικής Πελοποννήσου».
Ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, χαρακτήρισε βαρόμετρο της ανάπτυξης στην Πελοπόννησο τον θαλάσσιο τουρισμό. Με κριτήριο αυτό ανέφερε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει δράσεις για την ανάπτυξη και προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση του Mediterranean Yacht Show.
Παράλληλα, τόνισε ότι σε συνεργασία με το δήμο Ναυπλιέων έχει προχωρήσει το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού και βρισκόμαστε είπε, ένα βήμα πριν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση επενδύσεων μέσω της δημοπράτησης της μαρίνας και κατόπιν αυτού πρόσθεσε, ότι το Ναύπλιο βρίσκεται πολύ κοντά στο να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός υψηλού επιπέδου.
(170415)
Return top